mielone - 47549 przepisów (strona:686/3170)

Pieczarki w żytnio – kukurydzianym cieście. Szybka przekąska 222

około 12 pieczarek 5 pełnych łyżek mąki żytniej – użyłam typ 720 PZZ Białystok 3 pełne łyżki mąki kukurydzianej pół szklanki mleka 1 jajko klasy M większa szczypta suszonej mielonej bazylii pieprz i sól do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki obieramy, odcinamy ogonki i przecinamy każdą na pół(...)głębokiego talerza lub miski wsypujemy oba rodzaje mąki, wbijamy 1 jajko, doprawiamy po całości pieprzem (ciasta nie może być mdłe), dodajemy około szczypty soli i szczyptę (większą) suszonej mielonej bazylii. Powoli dolewamy mleko, mieszając całość np. widelcem. Ma nam powstać ciasto gęstsze od śmietany. W razie potrzeby można dodać ciut więcej mleka (gdy ciasto jest za gęste) lub dosypać

Słodkie okruszki
Placki ziemniaczane z kuskusem 137

bardzo delikatne i pyszne. Składniki: Ziemniaki 1 kg Kuskus ½ szklanki Czosnek 2-3 ząbki Sól i pieprz do smaku Bułka tarta 3 łyżki Jajka 2 szt. Papryka słodka mielona 1 łyżeczka Olej do smażenia Szczypiorek 1 pęczek Wykonanie: Kuskus przygotować zgodnie(...)opisem na opakowaniu i odłożyć do wystudzenia. Ziemniaki obrać, połowę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zaś drugą połowę na drobnych oczkach. Dodać zmiażdżony czosnek, bułkę tartą, jajka, paprykę mieloną, posiekany szczypiorek, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Smażyć cienkie placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym i podawać z kwaśną

Tradycyjna Kuchnia
Tarta serowa ze szpinakiem i szynką dojrzewającą 116

kawałek sera cheddar) 50 g tartego żółtego sera około 140 g szynki dojrzewającej w plastrach (np. parmeńskiej) 150 g serka śmietankowego, kanapkowego 3 jajka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz   Ciasto francuskie rozwijamy, wykładamy dno formy do zapiekania (około 20x30cm). Odstające boki odkrawamy, kroimy na paski. Szpinak myjemy, usuwamy twarde łodyżki. Cebulę(...)minuty (aż szpinak „zwiędnie”). Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia. Ser żółty oraz feta kroimy na cienkie słupki. Owijamy je plasterkami szynki. Jajka roztrzepujemy z mieloną papryką. Dodajemy tarty ser żółty, serek kanapkowy oraz bułkę tartą. Całość mieszamy ze szpinakiem. Masę wykładamy na ciasto francuskie w formie. Układamy kawałki serów w szynce. Wierzch dekorujemy paseczkami pozostałego

Smaki Na Talerzu
Leczo 130

wydrąż łyżeczką gniazda nasienne, zatrzyj miąższ pomidorów na tarce o grubych oczkach, skórki odrzuć odrobina cukru lub innej substancji słodzącej sól morska drobno mielona czarny pieprz świeżo mielony 300 ml zimnej wody (200 ml do pierwszego etapu gotowania i 100 ml do drugiego etapu) Uwaga:  Możesz użyć papryki dowolnego gatunku, w dowolnym kolorze. Przygotowanie na rozgrzanej patelni

Szybko Szybkowar
Gotujemy rosół wołowy w szybkowarze 166

wierzchniej warstwy łupinki, pod spodem jest druga - czysta, opiecz na ciemny kolor 2 listki laurowy 5 ziarenek ziela angielskiego sól morska drobno mielona lub inna czarny pieprz świeżo mielony świeża zielona pietruszka 2 l 500 ml wody makaron domowy Przygotowanie przygotuj makaron z przepisu Makaron domowy tradycyjny mięso umieść w szybkowarze i zalej zimną wodą zagotuj wodę

Szybko Szybkowar
Galette des rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 119

kwiatów pomarańczy. * SKŁADNIKI na tartę o średnicy 20-25 cm Frangipane i casto: ok. 400-450 g ciasta francuskiego na maśle (2 płaty o wymiarach foremki) 100 g mielonych migdałów (najlepiej bez skórki) 100 g masła w temperaturze pokojowej 100 g cukru 2 jajka w temperaturze pokojowej kilka kropli aromatu migdałowego 1 cały migdał lub ziarnko fasoli Do posmarowania(...)PRZYGOTOWANIE Ciastem francuskim wyłóż spód formy na tartę i odkrój boki. Możesz również wyciąć okrąg na papierze do pieczenia. Przygotuj  frangipane , miksując masło z cukrem, aromatem migdałowym i mielonymi migdałami. Następnie wbijaj kolejno jajka, nie przerywając ubijania. W gotowej masie ukryj migdał lub ziarenko fasoli i posmaruj nią spód ciasta. Jeśli nie korzystasz z foremki, pamiętaj o pozostawieniu

Food Square
dorsz w galarecie... 151

Składniki: filety dorsza bez skóry 2 duże sztuki, wywar z włoszczyzny 1, 5 litra, sól 3/4 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 1/2 łyżeczki, jajka na twardo 3 sztuki, groszek konserwowy 1/2 puszki, marchew ugotowana 2 sztuki średnie, natka pietruszki 1/2 pęczka, żelatyna na 1,5 litra świeże nie mrożone filety z dorsza bez skóry dokładnie opłukać(...)tylko aby wywar "pykał" gotować rybę z 15 minut, w wywarze zostawić do przestudzenia filety w kawałkach układać w miseczkach, szklankach, dodać jajka na twardo, groszek zielony, marchewkę, pieprz mielony, natkę pietruszki do wywaru wsypać żelatynę i mieszać do rozpuszczenia żelatyny lekko podgrzać, nie zagotować, do smaku przyprawić solą, przyprawą w płynie wywar wlać do porcji ryb, zamieszać łyżeczką

W Mojej Kuchni Lubię
Kasza jaglana ze szpinakiem i jajkiem sadzonym 139

kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z 1 łyżką masła. Dodajemy szpinak i po chwili czosnek. Podsmażmy, aż szpinak zmniejszy objętość. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Na drugiej(...)patelni przygotowujemy jajko sadzone na 1 łyżce masła. Do miski przekładamy kaszę jaglaną. Na wierzchu układamy szpinak i jajko sadzone. Posypujemy czarnuszką i parmezanem oraz świeżo mielonym pieprzem

Moja smaczna kuchnia
Lekkie taco z wołowiną na liściach sałaty 148

Moje dzieci uwielbiają taco z wołowiną, a ja lubię taco na liściach rzymskiej sałaty. Taco jest pyszne i tym razem przyrządziłam je z mieloną wołowiną z dodatkiem soi, rzymskiego kminu, chili i pieprzu…lekko azjatyckie smaki. Taco z wołowiną(...)sylwestrowe przyjęcie? Czemu nie! Świetna przekąska na ciepło podana na liściach sałaty. Nieskomplikowana i bardzo smaczna, a przy tym dekoracyjna. Lekkie taco z wołowiny 16 taco Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 łyżki oliwy 1 czosnek solo ½ czerwonego chili + 1 chili do podania 1 łyżka utartego imbiru 1 łyżka soi 1 łyżeczka kminu rzymskiego ½ łyżeczki płatków chili 3 łyżki

codojedzenia
Domowa masa makowa 129

siebie i znajomej zrobiłam masę z maku mielonego i wiem jedno - już nigdy nie użyję masy gotowej. Makowiec jest o niebo lepszy a teraz mogąc kupić mak mielony przygotowanie masy jest mniej pracochłonne. A makowca możecie upiec nie tylko na święta więc wrzucam przepis na masę a niebawem na makowca. domowa masa makowa

Ewa w kuchni
Placki ziemniaczane z cukinią 170

placki nie są zbyt tłuste. Składniki: 85 g cukinii* 540 g ziemniaków* 2 małe jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 mała cebula 1 ząbek czosnku szczypta suszonej bazylii świeżo mielony pieprz i sól do smaku do smażenia masło klarowane Sertop *waga po obraniu Przygotowanie: Obrane ziemniaki i cukinię kroimy na mniejsze części, a następnie przekładamy do misy blendera(...)całość odcieknie ostrożnie zlewamy sok, ale tak by nie wylać osadzonej na dnie miski skrobi z ziemniaków. Przekładamy do niej masę, całość posypujemy mąką i dodajemy suszoną bazylię, świeżo mielony pieprz (u mnie około 3-4 przekręcenia młynka) i sól (podobna ilość). Wbijamy dwa jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło i nakładamy łyżką masę tworząc placuszki. Smażymy

Słodkie okruszki
Panierowane pieczarki 3484

pszennej sól, pieprz, słodka mielona papryka olej do głębokiego smażenia Pieczarki myjemy, odkrawamy trzonki (lepiej jest właśnie odkroić je na wysokości kapelusza, niż odrywać). Oprószamy solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką. Do garnka wbijamy jajka, roztrzepujemy je rózgą kuchenną. Dodajemy mąkę, starty parmezan oraz sól i pieprz. Mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Pieczarki zanurzamy w gęstym cieście

Smaki Na Talerzu
PRZEKĄSKI NA SYLWESTRA (keto, LCHF, bez glutenu) 2428

sushi keto chipsy a’la prażynki Krakersy serowe gniazdka bekonowe rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami rolada serowa z mięsem mielonym paszteciki serowe paszteciki serowe z mięsem mielonym jadalne miseczki serowe tacos w serowych muszlach szparagi w boczku mini pizze z cukinii kotleciki cukiniowo-indycze keto bruschetta Rolada szpinakowa z łososiem Jajka faszerowane awokado Jajka faszerowane łososiem

Ola la LCHF
Śląskie makówki 201

bułkami. Potrawa podawana najczęściej w misce. Swoją drogą, jestem ciekawa czy je znacie. Słyszałam, że w innych regionach mówi się na nie "makiełki"...?   Składniki: Makówki: 200 g maku mielonego 1 litr mleka 50 g masła 50 g miodu (lub więcej) 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów(...)orzechów laskowych 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny Dodatkowo: ok. 150 g sucharków 3/4 szkl gorącego mleka 2 łyżeczki miodu kilka migdałów i orzechów do dekoracji Przygotowanie: Makówki: Mielony mak zalać mlekiem (1 litr) w dużym garnku. Dodać masło, miód oraz wszystkie bakalie (można je posiekać). Całość gotować przez około 15-20 minut co jakiś czas mieszając. Masa

Nastoletnie Wypiekanie
Drożdżowy wieniec ze słodką kapustą 160

kopiate łyżki masła, ·                      pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ·                       sól do smaku(...)łyżeczki cukru, ·                      1  płaska łyżeczka mielonego kminku, ·                      3-4 łyżki siekanego koperku (1 duży pęczek), ciasto

Moniki Smakołyki