jajko 2 łyżki posiekanej pietruszki 1/4 czerwonej papryki pół niewielkiej cebuli (u mnie czerwona) 3 łyżki mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz, ostra papryka mielona olej do smażenia *** Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę *** *** W miseczce łączymy jajko z mlekiem i mąką, dodajemy pokrojoną rybę, mieszamy *** *** Dokładamy posiekaną natkę(...)pietruszki oraz drobniutko pokrojoną czerwoną paprykę *** *** Cebulę kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do miseczki z pozostałymi składnikami *** *** Dodajemy bułkę tartą, solimy, pieprzymy oraz doprawiamy szczyptą ostrej papryki mielonej. Dokładnie mieszamy *** *** Masę wykładamy na rozgrzany olej za pomocą łyżki i lekko spłaszczamy tworząc kotleciki *** *** Smażymy z dwóch stron po kilka minut – do mocnego zrumienienia *** *** Po zdjęciu
Blog z ApetytemPikantne, rozgrzewające i przepyszne danie w meksykańskim stylu. Syta i prosta w przygotowaniu potrawa jednogarnkowa, która świetnie sprawdzi się jako szybki obiad dla zapracowanych. Polecam! Składniki: 500g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 czerwona papryka 1 papryczka(...)chilli 1/2 szklanki bulionu (lub wody) 1 puszka fasoli 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1/3 szklanki przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju- do smażenia przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, oregano, papryka mielona – słodka i ostra Świeża bazylia ugotowany ryż *** Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy mięso i smażymy ciągle mieszając, do momentu
Blog z Apetytemwówczas jest najszybciej) lub przygotować samemu, co wcale nie jest trudne. Zachęcam do spróbowania! Składniki: Kurczak: 1 filet z kurczaka 150g gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko papryka mielona – ostra i słodka sól i pieprz 1 szklanka mąki pszennej olej do smażenia Pasta warzywna: 1 czerwona papryka 1 pomidor 1 czerwona cebula świeża bazylia (+ opcjonalnie inne zioła) Dodatkowo(...)kupnych domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ *** Przygotowujemy kurczaka: *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paski *** *** W miseczce mieszamy jogurt z jajkiem i delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem, oraz mielonymi paprykami *** *** Kurczaka wkładamy do marynaty i odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki *** *** Następnie kawałki mięsa wyjmujemy widelcem kolejno z marynaty i obtaczamy w mące *** *** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej
Blog z Apetytemprosty przepis na torcik twarogowy z patelni. Można do woli kombinować z dodatkami, z różnymi kremami, za każdym razem otrzymując nowy smak. Spróbujcie Składniki: – 120g twarogu półtłustego (drobno mielonego) – 3 jajka – 40g mąki pełnoziarnistej pszennej(...)mąki kukurydzianej – 100ml mleka – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – słodziło wg smaku i uznania (ksylitol, miód, erytrytol, cukier, stewia) Krem: – 120g twarogu półtłustego (drobno mielonego) – 150g jogurtu naturalnego typu greckiego – 2-3 łyżki kakao – słodzidło wg smaku i uznania ( u mnie miód) Twaróg rozetrzeć z jajkami, dodać mleko i słodzidło i wszystko
Smaki Arminekremowym sosie musztardowym. Można je podać tradycyjnie z ziemniakami, albo z kaszą gryczaną lub np. jak ja z makaronem. PULPECIKI w SOSIE DIJON Składniki: pulpeciki: 350 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej szczypta soli i pieprzu mąka do obtoczenia pulpetów tłuszcz do smażenia(...)szkl bulionu 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki musztardy dijon 2 łyżki mąki szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: pulpeciki: Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą z odrobiną wody (tyle aby bułka zmiękła),sól i pieprz. Składniki mieszamy, a następnie formujemy małe kulki. Pulpety obtaczamy w mące i obsmażamy na rumiany kolor
Bon appetit mon amieSkładniki: kapusta biała 1 główka mniejsza, smalec 2 łyżki, kostka rosołowa 1 sztuka, warzywko 2 łyżeczki, woda 2 szklanki, cukier 1 łyżka, ocet 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 1,5 łyżki Kapustę białą drobno pokroić lub poszatkować do miski, zalać wrzącą wodą, zamieszać i zostawić na 5 minut, wodę z kapusty(...)odlać. W rondlu stopić smalec, włożyć kapustę sparzoną, dodać kostkę rosołową i warzywko, mieszając podsmażać z 3 minuty, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty. Wsypać pieprz mielony, cukier, ocet i wymieszać, następnie wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty - kapusta biała duszona jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych mięsnych i bez mięsnych, również smakuje
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: karkówka bez kości na 6 porcji kotletów, jajka 3 sztuki, pieprz grubo mielony 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka, tarta bułka 1,5-2 szklanki Karkówkę bez kości podzielić(...)kotletów około 3 cm grubości, włożyć do woreczka i tłuczkiem dobrze rozbić na dość cienkie kotlety. Jajka dokładnie roztrzepać widelcem z solą ziołową, granulowanym czosnkiem i grubo mielonym pieprzem. do jajek włożyć rozbite kotlety i zostawić na 30 minut. Kotlety panierować w tartej bułce i na gorącym tłuszczu smażyć rumiane z każdej strony. Kotlety podawać z czym się lubi
W Mojej Kuchni Lubięwłoskich krojonych pomidorów oliwa jaja sól do smaku szczypta kminu i mielonej kolendry cebula cukinia papryczka chili Rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pociętą w kostkę cebulę, doprawiamy kminem i mieloną kolendrą oraz solą. Szklimy. Dodajemy puszkę pomidorów i pociętą w kostkę cukinię. Całość dusimy. Wbijamy dwa jaja wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 190 stopni C na 10 minut
AZgotuj!podudzi z kurczaka sok i skórka z 1 cytryny 1 łyżka świeżo tartego imbiru trawa cytrynowa (5 centymetrów) 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki masła orzechowego 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki kurkumy 200 ml mleka kokosowego pęczek świeżej kolendry 1 łyżka oleju 1 duża łyżeczka soli Jak przygotować satay kurczaka . Do dużej(...)miski wlać mleko kokosowe . Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek , sok i otartą skórkę z cytryny, drobno tarty imbir , drobno krojoną trawę cytrynową, masło orzechowe, pęczek drobno krojonej kolendry, kminek mielony , kurkumę oraz sól. Wymieszać do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Kurczaka umyć, osuszyć i włożyć do marynaty. Bardzo dokładnie pokryć każdy kawałek kurczaka marynatą po czym przykryć miskę
mecooksszklanki po starciu 2/3 szklanki maki ryżowej 1/2 szklanki mielonych migdałów można zmielić samemu lub użyć mąki migdałowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego imbiru Instructions Cukinię zetrzeć, umieścić na sitku i wygnieść, odstawić. W misce umieścić banany – rozgnieść widelcem. Olej rozpuścić, dodać do bananów wraz z jajkami i słodziwem- dokładnie wymieszać
Cooking for Emilymnie brązowy) 1 zielona papryka 1 czerwona cebula 1 mała puszka pulpy pomidorowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak po meksykańsku wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy ostrą i słodką papryką, mielonym imbirem. Smażymy przez około 3 minuty na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Podsmażamy chwilkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę(...)dodajemy ryż i pomidory z puszki, gotujemy do momentu aż ryż zgęstnieje i wchłonie cały płyn. Jeżeli ryż jest jeszcze nie ugotowany dolewamy bulionu lub wody. Doprawiamy solą pieprzem, mieloną kolendrą i kminem. Gotowe! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trinewww.instagram.com/ gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI: 6 dużych jajek 5 pieczarek 1/2 pora biała część 1/2 pęczka szczypiorku Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki mielonej 1 łyżeczka suszonego koperku majonez olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Jajka gotuję na twardo z dodatkiem soli. Studzę i obieram. Przekrajamy wzdłuż. Pieczarki myję kroję w kostkę. Pora(...)biała część) myję i drobno siekam. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, dodaję por smażę kilka chwil a następnie dodaje pieczarki. Całość mieszam i doprawiam solą,pieprzem,suszonym koprem, papryką mieloną. Kiedy całość się zeszkli . Odstawiamy do wystygnięcia. Jajka smaruję majonezem. Na każdą połówkę jajka, za pomocą łyżeczki (małej) nakładam farsz. Posypuję posiekanym szczypiorkiem. Przed podaniem wkładam do lodówki
Gotowanie Patkiząbek czosnku pokrojony w plasterki 1 marchew pokrojona w kostkę 1 pietruszka pokrojona w kostkę 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 szkl. czerwonego, wytrawnego wina 4 szkl. bulionu wołowego bądź drobiowego 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku 1 czerwona
Kuchenne aromatycały dzień w garach i nie zdążył się do końca przygotować ;)) – witał gości w spodniach w kant (no cóż, że rozmiar nie ten – innych w lumpeksie nie mieli), białym podkoszulku, a na nim biała koszula z krótkim rękawem i krawatem. Obowiązkowo na nogach mieliśmy kapcie rodem z PRL (koniecznie z podbiciem na pięcie;) !) Ale od początku. Najważniejszy jest(...)oraz tatar. Do zimnej płyty dodałam domowy chleb z chrupiącą skórką , który rozszedł się w mgnieniu oka ! Oczywiście nie odbyło się bez ciepłych dań. Kuchnia serwowała kotlety jajeczne , bigos , mielone i schabowe w panierce . Jeśli chodzi o słodkości był niezapomniany blok czekoladowy , babka oraz kolorowa galaretka z bitą śmietaną, o której zapomnieliśmy i jedliśmy ją wszyscy na śniadanie
CookYourselfcałkowicie połączy się z zupą – po grudkach nie będzie ani śladu. Zupę gotujemy mieszając jeszcze przez minutę do zgęstnienia i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupę podajemy bardzo gorącą, z domowymi krakersami rozmarynowymi albo z groszkiem ptysiowym, posypaną odrobiną drobno posiekanej natki pietruszki. SKŁADNIKI 4 małe, eleganckie porcje 250g mrożonych podgrzybków(...)tymianku ½ łyżeczki suszonego rozmarynu albo 1 mała gałązka świeżego 700ml bulionu wołowego* 6 łyżek słodkiej, rzadkiej śmietanki 30% 1 pełna łyżka mąki pszennej T500-550-650 (20g) sól świeżo mielony pieprz DO PODANIA groszek ptysiowy albo domowe krakersy z rozmarynem natka pietruszki odrobina płynnej śmietany 30% do ozdobienia zupy *Korzystam zamiennie z różnych kostek – Alce Nero
Karo in the Kitchen