mielone - 47549 przepisów (strona:688/3170)

Piernik czekoladowy z polewą krówkową 124

Piernik czekoladowy: 225g masła 160g brązowego cukru 255g miodu np. wielokwiatowego lub pomarańczowego Huzar 190g melasy 0,5 łyżeczki mielonych goździków 1,5 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżeczki mielonego imbiru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka i 1 żółtko 320ml mleka 350g mąki pszennej 20g kakao 30g kawy zbożowej np. Inki 150g gorzkiej czekolady Wcześniej odważyć mąkę

Cooking Monster
Śląska makówka na Boże Narodzenie + filmik 137

dołączyłam filmik , na którym wszystko jest bardzo dokładnie przedstawione , serdecznie zapraszam do oglądania i przyrządzenia tej słodkiej cudowności :-) Wesołych i smacznych Świąt :-) * * * Składniki (proporcje na jedną miskę): 400 g mielonego maku 2 litry mleka 1 bułka wrocławska 100 g migdałów 200 g rodzynków 100 g płatków migdałowych 1 łyżka miodu sporo cukru tj. 4 łyżki + 12 łyżek + jeszcze trochę(...)już się ugotuje, dodajemy 12 łyżek cukru, mieszamy. 3. Następnie ten większy garnek z mlekiem z powrotem gotujemy na wolnym ogniu i wsypujemy stopniowo, cały czas mieszając - 400 g mielonego maku. Następnie wsypujemy płatki migdałowe i dodajemy jedną łyżkę miodu, mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut mieszając od czasu do czasu

Kawa z mlekiem
Baranina po turecku 133

mięs czerwonych: wołowiny, baraniny) 2 szklanki maślanki duża drobno posiekana cebula ćwierć łyżeczki mielonych goździków pokruszony listek laurowy po pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej, suszonego tymianku i mielonego pieprzu PRZYGOTOWANIE MARYNATY: Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, zalać mięso, zostawić na 2-3 dni w chłodnym miejscu. SKŁADNIKI NA DANIE Z BARANINY: 1,5 kg udźca bez kości

Zasmakuj Kuchni
Prosta sałatka śledziowa 189

filetów ze śledzia a la matjas 3 jajka 1 mała cebula 3 łyżki naturalnego jogurtu 5 pełnych łyżek cieciorki z puszki pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Skworcu świeżo mielony czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Śledzie należy wcześniej przepłukać zimną wodą i wymoczyć kilka(...)godzin. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Do jajek dodajemy śledzie pokrojone w paseczki, posiekaną cebulę i cieciorkę z puszki. Całość doprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem, dodajemy 3 łyżki naturalnego jogurtu i mieszamy składniki. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Sałatkę można podać od razu lub przechowywać w lodówce. Smacznego

Słodkie okruszki
MAKOWIEC JAPOŃSKI 155

bardzo smaczne i wilgotne - to zasługa jabłek, a dodatkowo napakowane bakaliami. Poza tym, w składzie nie zawiera mąki, tylko kaszę mannę.  Warte polecenia!   Składniki: 200 g maku mielonego 250 ml mleka 4 duże jajka 100 g masła 1 szklanka cukru pudru 5 łyżek kaszy manny(...)średnie jabłka 100 g bakalii (u mnie - mieszanka studencka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 100 g gorzkiej czekolady do posypania: chipsy kokosowe, wiórki kokosowe, orzechy włoskie Wykonanie: Mielony mak zalewamy wrzącym mlekiem i mieszamy, aż całe mleko zostanie wchłonięte. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bakalie kroimy na mniejsze kawałki.  Oddzielamy białka

Kuchnia MagdaLeny
Śledzik z koperkiem i ogórkiem kiszonym 182

matjas 1 średniej wielkości ogórek kiszony (u mnie domowy) pół małej cebuli + odrobina oleju do podsmażenia 2 łyżki koperku 3 łyżki oleju – u mnie tłoczony na zimno świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Śledzie należy wcześniej przepłukać zimną wodą i wymoczyć kilka godzin. Śledzie kroimy w paseczki, przekładamy(...)miski. Dodajemy pokrojonego w drobną kosteczkę ogórka kiszonego, cebulę (wcześniej ją drobno kroimy i wrzucamy na chwilę na patelnię z niewielką ilością oleju) i posiekany koperek. Całość doprawiamy śwież mielonym pieprzem i wlewamy olej. Mieszamy, próbujemy. Tak przygotowanego śledzika można podać od razu lub wstawić do lodówki (schłodzona będzie jeszcze lepsza). Smacznego

Słodkie okruszki
Kurczak Fricassee 173

koszyka Bulion Wołowy BIO 66g 5,08  zł Dodaj do koszyka Hotz Koncentrat Czosnek 80g 6,30  zł Dodaj do koszyka Oslov. – Kmin rzymski mielony 50g 2,40  zł Dodaj do koszyka Oslov. – Oregano Premium 30g 1,71  zł Dodaj do koszyka Targroch – Sól himalajska ciemno różowa drobna(...)kurczaka lub indyka 2 szt. Marchewki 4 łodygi Selera Naciowego 1 szt. Cebuli 1 łyżeczka Koncentratu Czosnkowego 2 szt. Liści Laurowych 1 łyżeczka Suszonego Oregano 1 łyżeczka Mielonego Kuminu 1 łyżka Ghee 1/2 szklanki Domowego bulionu ((lub z ekologicznej kostki)) Szczypiorek ((do podania)) Sól i pieprz ((do smaku)) Cebulę, Marchew i Selera naciowego pokrój w kostkę o bokach

Oslov.
Zimowa owsianka z płatkami quinoa i gruszką 151

owsiane - 3/4 szklanki płatki quinoa - 1 łyżka miód/ syrop klonowy - 2 - 3 łyżki gruszka - 1 szt. orzechy - 1 garść cynamon - 1/2 łyżeczki anyż gwiazdkowy - 1 szt. pistacje, płatki migdałowe, mielony len  Płatki owsiane lekko podprażyć w garnku wlać wodę ok 2 cm ponad płatki i zagotować. Zamieszać. Po 2 minutach dodać łyżkę płatków quinoa i gotować jeszcze(...)anyżem. Kiedy będzie płynny dodać gruszkę pociętą w plastry i dusić z obu stron po 2 minuty. Do naczyń przełożyć owsiankę, na wierzch położyć gruszkę i posypać np. mielonym lnem, pistacjami, płatkami migdałów, makiem.  Całość polać sosem miodowym, w którym dusiły się gruszki

AZgotuj!
Pieczone polędwiczki w sosie grzybowym z ziemniakami hasselback i brukselką 152

łyżki oleju lub tłuszczu gęsiego świeży rozmaryn sól morska Brukselka z boczkiem (8 osób): 1 kg obranej brukselki 200 g wędzonego boczku w plasterkach 1 czerwona cebula 1/2 łyżeczki mielonej kolendry dwie łyżki soku z cytryny 2 łyżki suszonej żurawiny sól, pieprz Pieczone polędwiczki w sosie grzybowym: Do niewielkiego rondelka wlewamy bulion i przez co najmniej godzinę moczymy(...)dodajemy do boczku. Podsmażamy razem. Gdy z boczku niemal całkowicie wytopi się tłuszcz, możemy dodać ugotowaną i odsączoną brukselkę oraz suszoną żurawinę. Mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy mieloną kolendrę oraz sól i pieprz. Do sesji wykorzystałam naczynia Ambition – marka towarzyszy mi już od wielu lat, a teraz, tak jak wspominałam, mogę zaprezentować Wam swój nowy serwis

Poezja smaku
Ziemniaczane kulki z pieczarkami 142

kartoflanki 1 płaska łyżka gęstego jogurtu greckiego sól do smaku bułka tarta do obtoczenia farsz : 9-10 pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka śmietany kremówki 30% 1 łyżka klarowanego masła do smażenia sól , pieprz do smaku Pieczarki drobno siekamy . Cebulę obieramy i kroimy jak pieczarki ,drobniutko . Czosnek wyciskamy(...)maśle , razem z miodem , gałką i solą . Jak już wszystko zmięknie i się zrumieni , przekładamy do miski . Dodajemy kremówkę , doprawiamy pieprzem i rozdrabniamy blenderem , na drobniejszą , ale nie całkowicie mieloną masę . Odstawiamy do ostygnięcia . Do dużej miski wkładamy porządnie przeciśnięte przez praskę , gotowane ziemniaki . Dokładamy jajko , mąkę , pszenną i kartoflankę , sól do smaku i jogurt . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Całość

Ogrodnik w podróży
Imbirowo-kardamonowe ciasto z persymoną 148

płatków owsianych górskich 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu Dodatkowo: cukier trzcinowy w pudrze wymieszany z odrobiną cynamonu ok. 1/2 owocu kaki Przygotowanie: 1) Płatki owsiane zmiksować za pomocą blendera na mąkę. 2) Następnie w jednej misce

Fitsweet.me
Drożdżowy wieniec z nadzieniem daktylowym, z orzechami i tahini - Weihnachtskranz 172

mleka kokosowego 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego 30 g drożdży 1/3 łyżeczki soli nadzienie: 250 g daktyli 2 łyżki jasnego tahini 3-4 łyżki mielonych orzechów laskowych/włoskich 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: 1 żółtko+1łyżka wody do posmarowania garstka orzechów włoskich Przygotowanie: przed planowanym pieczeniem z odpowiednim wyprzedzeniem namoczyć daktyle. Zimną wodą zalać pozbawione(...)odcedzić z wody, następnie zmiksować razem z tahini przy pomocy blendera na gładką masę. Jeśli pasta jest bardzo gęsta dodać trochę mleka kokosowego lub wody z moczenia. Wymieszać z mielonymi orzechami do uzyskania smarownej pasty wyrośnięte ciasto drożdżowe powtórnie zagnieść (odgazować), następnie rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt prostokąta. Posmarować przygotowaną masą daktylową pozostawiając dookoła

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szynka pieczona w rękawie 189

podaję proporcję na 1 kg) 3 pełne łyżeczki majeranku 4-5 ząbków czosnku 1 i 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju 5 kulek ziela angielskiego 6 liści laurowych świeżo mielony(...)czarny pieprz Dodatkowo: rękaw do pieczenia Stella Przygotowanie: Szynkę przekładamy do szklanego naczynia. W małej miseczce mieszamy majeranek, starty na drobnych oczkach czosnek (lub przeciśnięty przez praskę), sól, świeżo mielony pieprz (u mnie około 4 przekręcenia młynka, można dać ciut więcej), zmiażdżone w moździerzu ziele angielskie, pokruszone lub zmiażdżone w moździerzu liście laurowe i olej. Mieszanką nacieramy dokładnie naszą

Słodkie okruszki
Kaczka z granatem i migdałami 148

300g lub 2 nogi po 350-400g 1 średni granat 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mielonych migdałów 200ml bulionu drobiowego 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 1 płaska łyżeczka startych owoców kolendry 1/2 płaskiej łyżeczki startego kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka kurkumy 2-3 łyżki soku z cytryny kilka łyżek brązowego cukru sól 1 czubata

Kulinarna Pokusa