mielone - 47549 przepisów (strona:692/3170)

Filet z papryką i porem 141

pojedyncze piersi kurczaka 2 czerwone papryki 2-3 pory 1 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego 50 g serka topionego 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki mielona papryka słodka i ostra sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Paprykę kroimy na mniejsze części. Pory kroimy na półplasterki(...)łyżki oleju. Obsmażamy mięso. Dodajemy paprykę oraz pory i dusimy na średnim ogniu, aż warzywa lekko zmiękną. Następnie wlewamy bulion i dusimy dalej. Dodajemy serek topiony, oprószamy całość mieloną papryką słodką i ostrą. Dodajemy musztardę. Na koniec posypujemy całość posiekaną natką pietruszki.   Jako dodatki wybrałam mix sałat i ziemniaki, ale myślę, że ryż również fajnie może tu pasować

Smaki Na Talerzu
Chili con carne 96

oddać nieco pikantny i mięsny smak. Zdecydowanie ta wersja jest mi bliższa.   A co potrzebujemy do chili con carne?   300 g mielonej łopatki wieprzowej 300 g mielonej szynki (z kulki) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 średnia czerwona papryka 1 średnia zielona papryka 1 średnia żółta papryka 1/2 małej papryczki chili 1 mała cukinia

Raj dla Podniebienia
Powidło z dyni i pomarańcza. 100

Składniki : 2 kg dojrzałej dyni 2 pomarańcze sok wyciśnięty z 2 cytryn 4 czubate łyżki otartej skórki z pomarańcza 1 łyżeczka mielonego imbiru cukier do smaku ( może być trzcinowy lub brązowy ) Sposób wykonania :   D ynię obierz ze skórki, usuń pestki, miąższ zważ tak, aby było 2 kg, pokrój w drobną kostkę. Pomarańcze dokładnie umyj szczoteczką , a następnie sparz(...)powidło przełóż do słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami, pasteryzuj przez 10 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż 1 rok.   D o powidła możesz dodać odrobinę mielonego cynamonu lub 2 - 3 gwiazdki anyżu, które należy przed przełożeniem powidła do słoików wyjąć z masy.   D ynia to bardzo zdrowe warzywo ! Zawiera dużo witamin między  innymi

Przepisy i porady kulinarne
Fasolka po angielsku. Przepis na beaked beans 231

kilogram namoczonej fasoli (zazwyczaj używa się odmian drobnych, my wybraliśmy pięknego jasia), cztery duże cebule, dwa ząbki czosnku, pół łyżki papryki słodkiej mielonej i drugie tyle papryki wędzonej mielonej, słoiczek przecieru pomidorowego, łyżeczka cukru, sól, pieprz, olej. Zrób tak: fasolę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Powinno to zająć około 1-1,5 godz. W drugim garnku skarmelizuj

Kulinarna Polska
Pasta z wędzonego łososia 144

Składniki:  200g wędzonego łososia 200g serka kremowego (najlepiej Philadelphia) sok z cytryny 1 mała czerwona cebula 2 łyżki posiekanego koperku kilka kropli sosu Tabasco (lub do smaku) świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie:  Łososia wędzonego, serek(...)kremowy i sok z cytryny dokładnie zmiksować. Dodać drobniutko pokrojoną czerwoną cebulę i  posiekany koperek i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, sosem Tabasco i świeżo mielonym czarnym pieprzem.  Podawać z krakersami, tostem lub grillowaną bagietką.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Zupa krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem 112

Kurczak do zupy krem z pietruszki 1 kg udek z kurczaka (bez skóry, z wyjętymi kośćmi, przekrojone na pół) 3 łyżki wiórków kokosowych 2 papryczki chili drobno posiekane łyżka mielonej kolendry sól do smaku Do dekoracji(...)gałązki świeżej kolendry 2 łyżki wiórków kokosowych chipsy z ulubionych warzyw  sok i starta skórka z limonki Na zdjęciu: po lewej - kurczak doprawiony drobno pokrojoną chili, solą, mieloną kolendrą i prażonymi wiórkami kokosowymi, po prawej - chipsy z topinamburu. Więcej informacji na temat tego zapomnianego warzywa w artykule Topinambur wraca do łask Przepis na zupę krem z pietruszki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pizza chłopska 100

ketchupu 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku Dodatki: 3 ugotowane ziemniaki 2 pomidory malinowe 100 g pieczarek 3 ogórki kiszone 1 cebula 300 g mięsa mielonego 100 g startej mozzarelli Przygotowanie Najpierw przygotowujemy ciasto na pizzę. W połowie wody rozpuszczamy drożdże. Do przesianej mąki dodajemy rozpuszczone drożdże, resztę wody, oliwę, szczyptę soli. Pozostawiamy(...)prostokąt, układamy w blasze do pieczenia lub jak u nas na kamieniu do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy sosem, kładziemy w dowolny sposób składniki, na nie wrzucamy kawałki mięsa mielonego doprawianego solą i pieprzem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C i pieczemy 25 min, następnie posypujemy serem i zapiekamy jeszcze

R'n'G Kitchen
Ciasto orzechowo – imbirowe 97

pudru wierzch posiekane orzechy włoskie / maliny / posiekane pistacje / kawałki białej czekolady     Wykonanie Orzechy mielimy. Żółtka oddzielamy od białek. W misie miksera ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy cynamon, kardamon, tarty imbir, skórki cytrusowe. Miksujemy. Gdy masa będzie pulchna i gładka, powoli dodajemy mielone orzechy. Miksujemy na wolnych obrotach. Na sam koniec wsypujemy proszek do pieczenia. Białka ubijamy

Raj dla Podniebienia
Sałatka z pieczarkami marynowanymi i groszkiem 304

marynowanymi i groszkiem   SKŁADNIKI: 5 jajek 300 g pieczarek marynowanych 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka groszku konserwowego 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej sól czarny pieprz mielony PRZYGOTOWANIE: Jajka ugotować, wystudzić i obrać. Pokroić je w średniej wielkości kostkę i przełożyć do miski. Pieczarki marynowane odsączyć(...)następnie pokroić w średnią kostkę i dodać do jajek. Groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do pokrojonych jajek i pieczarek. Dokładnie wymieszać doprawiając solą i czarnym pieprzem mielonym. Majonez wymieszać z musztardą i dodać do sałatki. Całość dokładnie wymieszać. Artykuł Sałatka z pieczarkami marynowanymi i groszkiem pochodzi z serwisu WSZYSTKO SMACZNE

WSZYSTKO SMACZNE
Czerwona kapusta z przyprawami po islandzku 180

czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 1 zielone jabłko pół szklanki dżemu z żurawiny 1-2 łyżki octu z czerwonego wina 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 0,25 łyżeczki mielonego imbiru 2 goździki garść suszonej żurawiny szklanka soku żurawinowego (lub nieco więcej w miarę potrzeby) sól, pieprz cukier do smaku oliwa do smażenia Przygotowanie:  Na głębokiej patelni rozgrzać

Codzienne Gotowanie
Makaron z mięsno-warzywnym sosem 126

opakowanie mieszanki warzyw na patelnię (u mnie marchew, zielona fasolka, brokuł, grzyby) kawałek masła – około 60 g przyprawa do kurczaka (najlepiej złocista) mała łyżeczka słodkiej czerwonej papryki świeżo mielony pieprz do smaku odrobina wody do podlania łyżeczka mąki ziemniaczanej w małej ilości wody 1 mała cebula ulubiony makaron – u mnie zwijka Makarony Babuni EkoMak Przygotowanie: Drobno pokrojoną(...)papryką. Chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy warzywa na patelnię i chwilę smażymy. Po czym całość dusimy pod przykryciem podlewając wodą nieduża ilością wody i doprawiając świeżo mielonym pieprzem. Na koniec zagęszczamy lekko sos mąką ziemniaczaną rozrobioną w niedużej ilości wody, mieszamy jeszcze chwilę dusimy. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Tak przygotowany sos podajemy z makaronem

Słodkie okruszki
Domowy burger wołowy 112

wołowe w czasie smażenia. Na burgery dobrze nadaje się przerośnięty tłuszczem antrykot, łopatka, rostbef i rozbratel. Wołowinę na burgery najlepiej kupić w kawałku i samemu zmielić. Mięso na burgery mielić przez sitko o dużych oczkach, wtedy burgery będą bardziej miękkie i soczyste. W zasadzie mięso wołowe nie potrzebuje dużej ilości przypraw, wystarczy sam pieprz i sól. U mnie jednak burger(...)domowe burgery wołowe: 1,2 kg sezonowanej wołowiny z zawartością co najmniej 20% tłuszczu (u mnie rozbratel) 4 ząbki czosnku żółtko 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka kolendry łyżeczka świeżo mielonego pieprzu sól łyżka smalcu lub kawałeczek dobrego boczku do natłuszczenia patelni  Jak zrobić domowe burgery wołowe? Mięso na burgery wyjąć z lodówki co najmniej 30 minut przed

Kuchcik gotuje
Krokiety z mięsem kurczaka i serem 172

połowy krokieta (po tym jak już jest włożony na olej). Mięso z kurczaka zastąpić można mięsem mielonym drobiowym, polędwiczkami z królika, mięsem z indyka czy standardowym mięsem mielonym wieprzowym bądź wołowym. Krokiety podałam z barszczem czerwonym. Lubisz dania z kurczakiem? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pasztet z wątróbki z kurczaka . The post Krokiety z mięsem kurczaka

mecooks
Kurczak w miodowo-musztardowym sosie 164

ziół prowansalskich pół łyżki soku z cytryny 2 pełne łyżki musztardy – u mnie czeska (można użyć innej, ale musi być wyrazista w smaku, nie używamy musztardy stołowej) świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku sól do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Na oleju podsmażamy z obu stron nasze kawałki kurczaka. Wyjmujemy mięso z rondla, zmniejszamy ogień i podsmażamy drobno(...)ogniu pod przykryciem, aż do miękkości mięsa (czas zależy od użytego mięsa). Co jakiś czas polewam mięso z góry powstałym sosem. Pod koniec próbujemy i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i niedużą ilością soli. Jeszcze chwilę dusimy. Jeśli zajdzie taka potrzeba nasz sos można lekko zagęścić (niedużą ilość wody mieszamy z połową łyżeczki mąki ziemniaczanej, wlewamy do sosu

Słodkie okruszki
Rozgrzewający krem z dyni z mlekiem kokosowym 105

dyni 2 ziemniaki 2 marchewki kawałek piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego 1 średnia cebula przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kurkumy i curry po 1/4 łyżeczki mielonej ostrej i słodkiej papryki, soli i pieprzu ziołowego 400 ml mleka kokosowego kawałek – 2 cm świeżego imbiru Około 2 litrów wody (zależy jakie chcecie mieć gęste) Robimy! Pierś

Latosiowydom