kilogram namoczonej fasoli (zazwyczaj używa się odmian drobnych, my wybraliśmy pięknego jasia), cztery duże cebule, dwa ząbki czosnku, pół łyżki papryki słodkiej mielonej i drugie tyle papryki wędzonej mielonej, słoiczek przecieru pomidorowego, łyżeczka cukru, sól, pieprz, olej. Zrób tak: fasolę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Powinno to zająć około 1-1,5 godz. W drugim garnku skarmelizuj
Kulinarna Polskaoregano 5 jajek ugotowanych na twardo 20 dkg sera w plastrach 20 dkg sera w kawałku 15 dkg salami w plastrach 20 dkg szynki konserwowej 20 dkg szynki mielonej papryka konserwowa ogórki konserwowe ( kilka ) dowolne sosy do polania(...)kroimy w plastry a paprykę w paseczki. Ser w kawałku ścieramy na tarce jarzynowej. Każdą bułkę zaczynamy nadziewać, pierwszy kładziemy ser w plastrach, następnie szynka konserwowa, szynka mielona, salami, papryka, ogórki i plastry jajka. Posypujemy po wierzchu tartym serem i zawijamy w folię. Zapiekańce przechowujemy w lodówce do momentu ich zapieczenia. Smacznego. Można je przechowywać
Kulinarne Fantazje Marioliłyżki oliwy z oliwek 1 pojedynczy duży filet z piersi kurczaka lub dwa małe 2 łyżki mąki pszennej 1 cebula 1 marchew 200 g dyni piżmowej sól czarny pieprz mielony 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 płaska łyżeczka curry 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 120 ml śmietanki 30% PRZYGOTOWANIE: Dynię i marchew obrać, pozbawić dynię pestek. Warzywa opłukać(...)pokroić w drobną kostkę. Filet z piersi kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Rozbite mięso doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym, a następnie oprószyć mąką pszenną. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i na gorący tłuszcz włożyć filet, obsmażyć, a następnie zdjąć z patelni. Cebulę przełożyć na patelnię po smażeniu
WSZYSTKO SMACZNEkażdej łyżce. Takie obiady to ja bardzo lubię! Nawet mi nie przeszkadza, że to już październik. Klopsiki w sosie kurkowym Składniki: 500 g mielonego wieprzowo wołowego 800 g mielonego z wołowiny 2 cebule 1 czosnek solo 1 jajko 200 ml śmietanki, 30% 1 łyżka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka przyprawy do grilla 3 łyżki masła
codojedzeniabłyskawicznie. Złociste pałki z kurczaka – tylko proste i naturalne składniki, żadnych fixów. Składniki: kilogram podudzi z kurczaka (pałek), trzy łyżki oleju, kopiasta łyżka mielonej kurkumy, kopiasta łyżka mielonej wędzonej papryki, trzy ząbki czosnku, dwie łyżki sosu sojowego, sól, pieprz. Zrób tak: olej, czosnek, kurkumę i paprykę oraz sos sojowy zmiksuj na jednolitą emulsję lub rozetrzyj wszystko
Kulinarna Polskanaszych warunkach udaje się znakomicie. Można ją zjadać na surowo i na ciepło. Dziś kolejna propozycja jej podania. Składniki : pak choi pół łyżeczki mielonego kminku pół łyżeczki mielonej kozieradki łyżka masła łyżka oleju do smażenia czubata łyżka mąki arachidowej sól Odciąć górną część liści pak choi (zazwyczaj są podziurkowane), przekroić wzdłuż na połówki i dobrze wypłukać. Osuszyć
Weekendy w domu i ogrodziełyżeczka mielonego pieprzu czarnego, · 2 płaskie łyżeczki kminku mielonego, · 1 płaska łyżeczka suszonego cząbru, ponadto
Moniki Smakołykimielonym https://frosch.blogspot.com/2015/11/dyniowa-zapiekanka.html Dynia faszerowana orzechowym risotto https://frosch.blogspot.com/2015/11/dynia-faszerowana-orzechowym-risotto.html Dyniowe curry z kuczaka i cukinii https://frosch.blogspot.com/2015/10/dyniowe-curry-z-kurczaka.html Flammkuchen z dynią i mięsem mielonym https://frosch.blogspot.com/2015/03/zimowy-flammkuchen-z-dynia-i-miesem.html Schab duszony w sosie dyniowo- jabłkowym z majerankiem https://frosch.blogspot.com/2014/10/schab-duszony-w-sosie-dyniowo-jabkowym.html Makaron z dynią w sosie z gorgonzoli https://frosch.blogspot.com/2014/09/kurbis-gorgonzola-pasta-makaron-z-dynia.html Dynia faszerowana
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 2 torebki ugotowanego ryżu długoziarnistego Uncle Ben's, 2 podudzia z kurczaka (z zupy), 1/3 papryczki chili, 150 g szpinaku, 2 duże ząbki czosnku, sól, świeżo mielony pieprz, 2/3 łyżeczki curry Cykoria , łyżka oleju z dodatkiem bazylii, 200 g śmietanki 30%, łyżeczka mąki + odrobina wody do zagęszczenia. Przygotowanie: Mięso obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki. Czosnek(...)szpinaku lekko zwiędną. Wlewam śmietankę, dodaję resztę curry (1/3 łyżeczki), zagotowuję. Całość zagęszczam mieszanką wody z mąką, gotuję jeszcze przez chwilę do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiam do smaku świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec do sosu dodaję ryż, razem gotuję jeszcze przez 1-2 minuty
JejKuchniamnie karkówka ) 1,5 litra bulionu mięsnego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 papryka czerwona 1 duży batat ( około 500 g ) 1 puszka czerwonej fasoli 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sól 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego PRZYGOTOWANIE: Mięso wieprzowe opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę średniej wielkości. Do miski wlać(...)czasie gotowania mięsa dodać paseczki papryki, pokrojone w kostkę bataty i odsączoną czerwoną fasolę. Gotować na małej mocy palnika przez około 30 minut. Gulasz doprawić do smaku solą, wsypać mielony kmin rzymski i dodać koncentrat pomidorowy. Całość gotować jeszcze przez kilka minut. Gulasz wieprzowy z batatami przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki Artykuł Gulasz wieprzowy z batatami pochodzi
WSZYSTKO SMACZNEpół ciemny cukier Muscovado oraz cukier Demerara ) 6 łyżek płynnego miodu 9 łyżek oleju 1,5 łyżeczki cynamonu 2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka kardamonu ćwierć łyżeczki mielonych goździków 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 4 średnie jabłka, najlepiej odmiany kwaskowej Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jabłka obrać i pokroić
Opowieści z piekarnikaziarna ziela angielskiego 1 łyżka suszonego lubczyku 2 łyżki kaszy pęczak 1,5 l bulionu warzywnego 200 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Cebulę siekamy. Grzyby kroimy na paski. Groszek kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki kroimy w kostkę. Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek rozgniatamy nożem. Wszystkie
R'n'G Kitchenpysznie. Spróbujcie. Zdrowo, szybko, lekko. Idealnie dla osób dbających o swoją sylwetkę. Składniki: 3/4 czerwonej papryki 1 pomidor 1 ogórek kiszony około 2 cm pora (biała część) świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku ( Skworcu ) sól himalajska do smaku szczypta Ziół Małgorzaty lub Zioła(...)Łukasza – mieszanki przypraw wspomagających odchudzanie ( Skworcu ) olej rydzowy Przygotowanie: Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy pokrojonego pomidora, pokrojony w kosteczkę ogórek i posiekany por. Całość doprawiamy do smaku świeżo mielonym kolorowym pieprzem, ziołami i odrobiną soli. Polewamy całość cienkim strumieniem oleju rydzowego, mieszamy. Prosty, szybki i co najważniejsze zdrowy dodatek do obiadu. Smacznego
Słodkie okruszkimięsa wieprzowego z łopatki 2 czerwone cebule 2 żółte cebule 1 duży por oliwa 1 kg słodkich ziemniaków (batatów) 4 liście laurowe 7 ziaren ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, słodka papryka, ostra papryka, wędzona papryka słodka mąka pszenna typ 500 (np. Wrocławska) WYKONANIE Wszystkie cebule obrać i posiekać w kostkę, po czym przełożyć do dużej brytfanny(...)pokroić w kostkę i przełożyć do cebuli. Mięso umyć i pokroić w niewielką kostkę. Również wrzucić do brytfanny z cebulą. Całość polać obficie oliwą i przyprawić mocno solą, świeżo mielonym pieprzem kolorowym, słodką papryką, odrobiną ostrej i na koniec wędzoną. Następnie posypać wszystko mąką, wymieszać i ponownie posypać mąką. Włączyć palnik i całość smażyć mieszając od czasu do czasu
Passions hobbies lifegrubościenna 1 mała cukinia 2 – 3 ziemniaki 2 cebule 4 pomidory , najlepiej mięsiste , malinowe 1 główka czosnku 2 łyżki papryki słodkiej , mielonej wędzonej 3 łyżeczki papryki ostrej ,mielonej 1 łyżka miodu sól do smaku 1/2 szklanki wody olej rzepakowy Kurczaka płukamy , oczyszczamy z niespodzianek , osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozcinamy od strony pleców i rozkładamy . Solimy , smarujemy olejem zmieszanym
Ogrodnik w podróży