syropu z agawy 1/2 łyżeczki mielonej wanilii ulubione owoce: borówki, maliny, banan Wykonanie: Płatki owsiane wsypać do miski lub słoiczka, zalać mlekiem, dodać jogurt, syrop z agawy oraz mieloną wanilię i bardzo dokładnie wymieszać. Przełożyć do lodówki na całą noc. Rano udekorować ulubionymi owocami
Healthy food explorerSkładniki (4 porcje): 140 g tuńczyka w oliwie z oliwek (po odsączeniu) * 2 pomidory 70 g czarnych wydrylowanych oliwek 50 g kaparów 4 jajka liście sałaty masłowej świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 2 łyżeczki musztardy ** 1 łyżeczka octu z jabłek 4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY CZAS PRZYGOTOWANIA(...)Wkładamy sałatę i delikatnie mieszamy. 2. Na 4 głębokie talerze wykładamy sałatę, układamy pomidory, jajka i kawałki tuńczyka, a na koniec dodajemy oliwki i kapary. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego! :) Więcej przepisów LOW FODMAP znajdziesz TUTAJ
My Culinary Artsztuka) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli pęczek natki pietruszki 120 g kuskusu 2 jajka 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia sól, pieprz opcjonalnie: 1/2 łyżeczki mielonego kuminu oliwa do smażenia na dip z awokado: 2 awokado sok z 1 cytryny 4 łyżki jogurtu naturalnego ząbek czosnku sól, pieprz opcjonalnie: szczypta płatków chilli Przygotowanie: Kalafiora podziel(...)Składniki / na 4 porcje: 16 dużych makaronowych muszli conchioglioni 1 cukinia (400 g) 350 g różyczek brokułu 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz po pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej i ostrej (lub płatków chilli) pęczek natki pietruszki na sos: 400 g passaty pomidorowej (przecieru), 1 ząbek czosnku, 2 łyżki octu balsamicznego, sól, łyżeczka suszonego oregano
Chilli Czosnek i Oliwapomidorowego po 1 łyżeczce kurkumy, słodkiej papryki, cynamonu po 1 płaskiej łyżeczce nasion kminu rzymskiego, nasion kolendry, mielonego imbiru 1/2 łyżeczki ostrej papryki 3 ziela angielskie sól, świeżo mielony czarny pieprz 1,5 litra wody listki świeżej pietruszki lub kolendry do skropienia: sok z limonki lub cytryny, oliwa z oliwek Ciecierzycę mocz przez 12 godzin. Odcedź, zalej
Delicious Placetypu feta 4 szt. suszonych pomidorów z zalewy 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka miodu świeżo mielony czarny pieprz szczypta mielonej ostrej czerwonej papryki kilkanaście szt. czarnych drylowanych oliwek Do podania: papas arrugadas ulubiona sałata lub mieszanka sałat (u mnie lodowa i roszponka) Morszczuka pokrój w cienkie paski
Delicious Placezielonego groszku 1 szkl. obranych ziemniaków pokrojonych w drobną kosteczkę 1 nieduża pietruszka spora garść listków świeżego majeranku 1/2 szkl śmietanki 30% 1 łyżeczka soli 1 łyżka masła świeżo mielony kolorowy pieprz 2 szkl. wody Ziemniaki i obraną, pokrojoną drobno pietruszkę wrzuć do garnka. Zalej 2 szkl. wody i dodaj sól. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie(...)koniecznie świeżego) oraz masło i gotuj jeszcze przez minutę. Garnek zdejmij z ognia, wlej do zupy śmietankę, zamieszaj. Zupę zmiksuj dokładnie blenderem na gładki krem. Podawaj ze świeżo mielonym kolorowym pieprzem
Delicious Placeduża gałązka rozmarynu 6 małych cebulek 120 g. twardego sera długodojrzewającego (u mnie ser Dziugas) 120 g. sera camembert oliwa do skropienia pizzy przed pieczeniem gruboziarnista sól morska grubo mielony czarny pieprz listki ziół na wierzch pizzy (cząber, tymianek, oregano, rozmaryn) Do ciepłej (ale nie gorącej!) wody rozkrusz drożdże, dodaj cukier i 3 łyżki mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj(...)rozsmaruj trochę zimnego sosu, rozłóż trochę startego sera twardego, odpowiednią porcję rozdzielonych kółeczek cebulki, podduszone grzyby i kawałki camemberta (dokładnie w takiej kolejności). Wierzch skrop odrobiną oliwy, oprósz grubo mielonym pieprzem i kryształkami soli. Posyp listkami ziół. ODSTAW TAK PRZYGOTOWANĄ PIZZĘ NA 20 MINUT. Pizzę wstaw do piekarnika wcześniej nagrzanego do temperatury 230°C i piecz: małe pizze
Delicious Placedrobniutką kosteczkę) 1 i 1/4 szkl. ziemniaków (pokrojonych w nieco większą kosteczkę)1 łyżeczka suszonego majeranku mała garść listków świeżego majeranku 3/4 szkl. słodkiej śmietanki 18% sól świeżo mielony pieprz 4 szkl. wody Do garnka wlej 4 szkl. wody. Wsyp wyłuskaną fasolę, dodaj kostkę bulionową, listki laurowe i ziela angielskie. Gotuj pod przykryciem do momentu, aż fasola będzie(...)śmietankę. Zmiksuj i wlej tą mieszankę go garnka z zupą. Dobrze wymieszaj i zagotuj całość. Zdejmij z ognia i zmiksuj dokładnie na krem. Jeśli potrzeba dosól. Podawaj ze świeżo mielonym pieprzem
Delicious Placeszkl. passaty Łowicz 2 łyżeczki ziół prowansalskich pół łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki słodkiej papryki 140 g. sera długodojrzewającego Oraz ok. 20 szt. małych pomidorków śliwkowych świeżo mielony czarny pieprz świeże zioła (np. bazylia, oregano, tymianek) W misce wymieszaj mąkę z tapioki z mąką ziemniaczaną. Wlej wrzącą wodę i mieszaj energicznie łyżką aż zrobi się gęsta szklista(...)grubości około 5-6 mm. i układaj na blaszkach posmarowanych odrobiną oleju. Na pizzach rozsmaruj grubo sos pomidorowy z serem. Na wierzch ułóż plasterki pomidorków śliwkowych. Oprósz świeżo mielonym pieprzem. Odstaw mini pizze do podrośnięcia na 20 minut. Pizze piecz w piekarniku uprzednio nagrzanym do 220°C przez 25 minut. Po upieczeniu posyp listkami świeżych ziół
Delicious Placeporcje) 1,200 kg. mocno dojrzałych pomidorów garść świeżych listków bazylii + kilka do podania 1 łyżka masła sól morska świeżo mielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu garść blanszowanych migdałów oliwa z oliwy do skropienia Pomidory umyj, natnij w kilku miejscach skórkę i zalej wrzątkiem na 10 minut. Ze sparzonych pomidorów zdejmij skórkę i pokrój
Delicious Placenasion kminu rzymskiego i kolendry 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala (u mnie mieszanka mielonego kminku, gałki muszkatołowej, cynamonu, kardamonu, kopru włoskiego, kozieradki i czarnuszki) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 2 duże cebule 2 łyżki oleju 15 g. korzenia imbiru (obranego i pokrojonego w plastry) pół czerwonej papryki 400 g. krojonych pomidorów z puszki
Delicious Placesurowych krewetek vannamei (całych, w pancerzach) 4-5 ząbków czosnku mała garść listków szałwii twardy ser dojrzewający do posypania (u mnie pecorino romano) sól morska świeżo mielony czarny pieprz Pancerze krewetek natnij ostrym nożem wzdłuż grzbietów i wyjmij czarne "żyłki" (rób to bardzo ostrożnie, pancerze krewetek są dość twarde). Po usunięciu jelit opłucz dokładnie krewetki pod bieżącą zimną(...)zamieszaj i gotuj około pół minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Po odcedzeniu wrzuć kluski na patelnię i delikatnie wymieszaj z krewetkami. Podawaj gorące posypane wiórkami sera i grubo mielonym pieprzem
Delicious Placeduży ziemniak 1 marchewka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego świeżo mielony czarny pieprz 1 łyżeczka masła 2 łyżki oleju garstka listków bazylii 3 szkl. wody natka pietruszki Chrupiąca kukurydza do posypania 1 kolba kukurydzy po 2 szczypty soli, ostrej papryki(...)przez 20 minut. Pod koniec gotowania wsyp posiekaną bazylię. Zupę dokładnie zmiksuj blenderem na gładki krem. Podawaj od razu z chrupiącą kukurydzą. Posyp natką pietruszki, listkami bazylii. Oprósz świeżo mielonym pieprzem i odrobiną wędzonej papryki
Delicious Placeduże szczypty gałki muszkatołowej 2 łyżeczki soli 100 ml. śmietanki 30% 4 łyżki oleju sok z 1/4 cytryny 1 łyżka ziaren kolendry (opcjonalnie) oliwa z oliwek do polania świeżo mielony pieprz Wszystkie składniki podziel na pół. Do jednej zupy dodasz jarmuż zielony a do drugiej fioletowy. Jeśli kupisz jarmuż, możesz go zamrozić na 2 doby, aby stracił goryczkę(...)ognia, dodaj sok z cytryny i 50 ml. śmietanki. Zmiksuj zupę dokładnie blenderem. Równocześnie z zieloną gotuj zupę z fioletowego jarmużu. Zupę podawaj skropioną oliwą z oliwek, oprószoną świeżo mielonym pieprzem i (jeśli lubisz) posypaną lekko uprażonymi na patelni ziarnami kolendry
Delicious Place