szczypiorem - sos jogurtowo-czosnkowy: *150g jogurtu naturalnego *2 łyżki dobrego majonezu *2 ząbki czosnku *1 płaska łyżeczka musztardy Dijon *sól (u mnie ok.1/3 łyżeczki, ziemniaki gotuję bez soli) *świeżo mielony pieprz do smaku (daję kolorowy) Obrane ziemniaki pokroić na kawałki, ja kroję wzdłuż na pół i następnie w półkrążki (mam małe ziemniaki). Jajka ugotowane na twardo obrać i pokroić(...)pokrojone w plastry ogórki. Całość wymieszać. Sos: Do miski odważyć jogurt, dodać majonez, przeciśnięty przez praskę obrany czosnek, dołożyć płaską łyżeczkę musztardy Dijon, doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Sól najlepiej dozować stopniowo, szczególnie gdy używamy ziemniaków ugotowanych już z dodatkiem soli... Sos przelać do miski z ziemniakami i dokładnie wymieszać. Odstawić do przegryzienia smaków i ewentualnie
Smaczne Zdrowepewno ją polubicie SAJGONKI Z PIEKARNIKA: 1 duża marchewka 1 pietruszka lub ćwiartka selera 1 cebula 2 ząbki czosnku garść grzybów mun lub kilka pieczarek kawałek pora 300g mięsa mielonego (ja użyłam mięsa z piersi kaczki ale kurczak też się dobrze sprawdzi) 1 jajko świeża natka pietruszki papier ryżowy do zawijania przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, papryka chilli(...)małe kawałeczki (pamiętajcie, że suszone grzyby mun po namoczeniu bardzo powiększają swoją objętość, więc wystarczy Wam ich dosłownie kilka sztuk). Przygotowane warzywa wrzucamy na patelnię razem z mięsem mielonym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wszystko podlewamy wodą i dusimy ok pół h. W trakcie duszenia doprawiamy nasz farsz przyprawami oraz sosem sojowym i rybnym. Ilość przypraw jest opcjonalna, próbujcie
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiiekspresowej sałatki do obiadu lub grilla… Składniki: 1 mała sałata 1/2 długiego zielonego ogórka około 2 łyżki posiekanego szczypiorku pęczek rzodkiewek 1 saszetka dressingu jogurtowego Folwark świeżo mielony kolorowy pieprz* *można pominąć Przygotowanie: Sałatę rwiemy(...)rękach i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone w plasterki rzodkiewki, posiekany szczypiorek i pokrojonego (obranego) ogórka (najlepiej pokroić go w półplasterki). Całość polewamy jogurtowym dressingiem i doprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem (można pominąć, jednak my lubimy dobrze doprawione sałatki). Mieszamy składniki łyżką. Sałatkę podajemy do drugiego dania. Idealnie sprawdzi się również do dań z grilla (w szczególności do szaszłyków
Słodkie okruszkiwystarczy tylko poszatkowaną kapustę wymieszać z mięsem i ryżem. Są to trochę oszukane gołąbki ale w smaku równie wyborne co te klasyczne. Polecam spróbować! Składniki: 70dkg mięsa mielonego (użyłam wieprzowego) 1/2 główki młodej kapusty 100g ryżu 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 szklanka mąki – do obtoczenia gołąbków przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka olej(...)kostkę, przekładamy do garnka lub na patelnie, zalewamy niewielką ilością wody i podgotowujemy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż lekko zmięknie i straci surowość *** *** Do mięsa mielonego dodajemy, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy – do smaku *** *** Ryż gotujemy do miękkości i dodajemy razem z kapustą do mięsa *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Z masy formujemy owalne gołąbki i obtaczamy
Blog z Apetytemkakao. PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ SKŁADNIKI Kakaowy spód: 250 g pokruszonych biszkoptów 150 g masła 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg sera mielonego ( z wiadereczka, ale dobrej jakości ) 0,5 szklanki cukru pudru 200 g białej czekolady 3 płaskie łyżeczki żelatyny 150 ml śmietanki 30% Dodatkowo: około 300 g truskawek galaretka(...)zalać odrobiną zimnej wody, tak, żeby płyn przykrył proszek. Odstawić. 4. Białą czekoladę połamać i przełożyć do plastykowej miski. Miskę ustawić nad garnkiem z parującą wodą - pozostawić do rozpuszczenia. Mielony ser zmiksować z cukrem pudrem. Następnie dodać płynną czekoladę - wymieszać. Napęczniałą żelatynę rozpuścić, ustawiając naczynie w gorącej wodzie lub podgrzać w mikrofali. Płynną żelatynę wlać do masy serowej - dokładnie
kolorowotorcikowoszklanka gotowego soku) pęczek natki pietruszki 3 gałązki świeżej bazylii 2 gałązki świeżej bazylii cytrynowej spora szczypta soli spora szczypta pieprzu spora szczypta mielonej papryki słodkiej szczypta mielonej papryki pikantnej dodatkowo: 200 g makaronu Lubella Jajeczna 5 jaj wstążki kwaśna śmietana starta skórka z pomarańczy Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy
Mienta blogjuż robi. Wystarczy chwilkę poświęcić i ostatecznie zabrudzić jedno naczynie do zapiekania. W moim domu takie podanie pulpetów bardzo posmakowało. Polecam wypróbować. Składniki: Na pulpety: * 50 dkg dowolnego mięsa mielonego * 3 łyżki bułki tartej * 1 jajko * 1 mała cebula * 3-4 ząbki czosnku * przyprawy sól, pieprz Na sos: * 300 ml przecieru pomidorowego * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 3/4 szklanki(...)Może być również jęczmienna albo nawet ryż. 1. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na złoty kolor na odrobinie oleju. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Wszystko dodałam do mięsa mielonego. Wbiłam również jajko i dosypałam trochę bułki tartej. Przyprawiłam do smaku i wyrobiłam mięso z dodatkami na gładką masę. Uformowałam pulpety. 2. Do garnka wlałam przecier, wodę i koncentrat
Pieprzyć z Fantazjąbiałej kapusty pekińskiej 1 duża marchewka lub kilka małych 1 średnia czerwona cebula 1 duże i soczyste jabłko (np. Ligol lub Jonagored) trochę soku z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz do smaku Kapustę pokroić wycinając twardy głąb ze środka. Marchew obrać ze skórki i pokroić nożem w cienkie słupki w miarę równej długości. Jabłko obrać, przekroić na ćwiartki(...)podobnej wielkości co marchew. Cebulę obrać i pokroić (wzdłuż) w dosyć cienkie piórka. Pokrojone warzywa wrzucić do miski, skropić odrobiną soku z cytryny, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 1 PORCJA TO OK. 60 KCAL, WĘGLOWODANY: 12G, BIAŁKO: 2G, TŁUSZCZ: 0,4G Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się
Dietologokoło 3 cm pora 1 małe soczyste jabłko 3-4 rzodkiewki olej rzepakowy tłoczony na zimno Oliwia Kaszubska szczypta cukru (można pominąć) sól do smaku (u mnie himalajska) świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku Przygotowanie: Marchewki obieramy(...)ścieramy na tarce na dużych oczkach. Do startych marchewek dodajemy starte (obrane) jabłko, starte na tarce rzodkiewki i por (pokrojony np. w półplasterki). Całość doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i szczyptą cukru. Dolewamy powoli olej rzepakowy tłoczony na zimno (najpierw mniejszą ilość), mieszamy i próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy lub / i dolewamy oleju. Surówkę podajemy do obiadu. Smacznego
Słodkie okruszkiłyżeczka skórki startej z cytryny 1,5 łyżki posiekanego koperku 150ml wody 1 niepełna łyżeczka mielonego cynamonu 2 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego oregano ok. ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
Karo in the Kitchenmięsa mielonego 2 jajka 1 duża, czerstwa bułka 1 łyżka soli 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka majeranku 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Kulinarne Fantazje Mariolioregano – 1 op * szynka pameńska – 6-7 plastrów * czosnek – 3 ząbki * zielone szparagi – 4 szt * jajko – 3 szt * świeże zioła – szczypiorek, bazylia * świeżo mielony pieprz i pieprz czerwony * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, śmietanę, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko(...)wkładamy ser śródziemnomorski Apetina , delikatnie ugniatamy ( no bo im więcej, tym lepiej! ). Obok układamy ząbki czosnku ( w całości ) i szparagi ( wcześniej odcinamy zdrewniałe końcówki ). Skrapiamy dobrą oliwą, posypujemy świeżo mielonym pieprzem ( czarnym i czerwonym ), zapiekamy ok. 18-20 minut w 170C. Na sam koniec dodajemy delikatnie zwiniętą szynkę parmeńską i ugotowane wcześniej jajka w koszulce ( ok. 1,5 minuty
Ostra na Słodkoregion ma swoją wersję szakszuki. Moja Szakszuka to jaja podawane na sosie z duszonych pomidorów i czerwonej papryki, z mielonym kuminem, czyli kminem rzymskim (nie mylić z kminkiem), mieloną kolendrą, słodką i ostrą papryką. Dodatek przecieru pomidorowego nadaje daniu głębi i sprawia, że danie smakuje tak, jakby dusiło się wiele godzin. Szakszukę polecam nie tylko na śniadanie
Moja DelicjaSkładniki : 1 kefir naturalny ( 380 g ) 1 dojrzały banan kilka dojrzałych truskawek cukier trzcinowy lub miód 1/2 łyżeczki mielonego imbiru Sposób wykonania(...)ruskawki opłucz dokładnie, usuń szypułki, pokrój na mniejsze kawałki. Banana obierz ze skórki, miąższ pokrój na cienkie plastry. Kawałki truskawek i banana wrzuć do blendera. Wlej kefir, dodaj mielony imbir, dosłodź do smaku cukrem trzcinowym lub miodem. Całość dokładnie zmiksuj. Gotowy koktajl rozlej do szklanek, szklankę możesz udekorować truskawką , podaj do wypicia. K oktajl przed podaniem możesz
Przepisy i porady kulinarneteż (albo kamień). Po podrośnięciu smarujemy oba placki zielonym pesto. Posypujemy placki cienko pokrojoną szalotką i rozkładamy osuszone szparagi. Posypujemy całość skórką startą z cytryny, odrobiną soli i grubo mielonym pieprzem. Rozrzucamy z wierzchu zielony groszek. Ser mozzarella rozrywamy w dłoniach i równomiernie rozkładamy na plackach. Pizzę pieczemy na drugim od dołu poziomie piekarnika przez 10 minut. Następnie(...)połowy i połowa pokrojona na dwie ćwiartki 10-14 listów świeżej mięty i bazylii 50g groszku zielonego – może być i świeży, i mrożony kolorowy lub czarny pieprz- grubo mielony lub tłuczony w moździerzu sól ciasto na pizzę z TEGO PRZEPISU
Karo in the Kitchen