Kolejna zdrowa pasta jajeczna. Moja ulubiona, bo bez majonezu. Tym razem z rzodkiewką i szczypiorkiem, wymieszana z jogurtem greckim i musztardą. Świetna na śniadanie. Delikatna w smaku (jeśli będzie dla Was zbyt delikatna, możecie smak wzmocnić odrobiną chrzanu). Składniki: 3 jaja ugotowane na twardo 3-4 rzodkiewki pokrojone w cieniutkie słupki garść posiekanego szczypiorku lub cebulki dymki 3 łyżeczki
Moja DelicjaKolejna zdrowa i pyszna przekąska dla naszych dzieci i nie tylko 🙂 Zbożowe batoniki pełne witamin i minerałów . Świetne również na drugie śniadanie. Są sycące, słodkie i oczywiście bez dodatku białego cukru. Składają się z płatków owsianych, sezamu, migdałów, słonecznika, rodzynek, żurawiny, miodu i marchewki 🙂 O każdym z tych składników i o jego walorach odżywczych można by sporo dobrego napisać
Moja DelicjaSzafranu nie powinny spożywać także kobiety w ciąży. Szwedzkie bułeczki Lussekatter są bardzo puszyste i delikatnie maślane. Najlepsze w dniu upieczenia. Szwedzi spożywają je na śniadanie wraz z gløggiem (czyli grzanym winem z przyprawami korzennymi), a dzieci z napojem czekoladowym. Polecam w okresie świątecznym! Za przepis dziękuję mojej znajomej ze Szwecji – Marcie 🙂 Przy okazji pozdrawiam również mieszkającą
Moja Delicjaszpinaku w towarzystwie mleka (zwykłego lub roślinnego) i miodu . Mango używam mrożone (w sezonie dojrzałe owoce kroję w kostkę i mrożę), ale świeże również się sprawdzi. Polecam na śniadanie, lunch lub podwieczorek. Składniki koktajlu (oprócz mleka i miodu) możecie przygotować wieczorem, przełożyć do pojemnika blendera i schować na noc do lodówki. Rano wystarczy dodać miód, mleko i zmiksować. Szybkie
Moja Delicjamrożonych truskawek i owocu mango. Ale w sezonie świeże również się sprawdzą. Gorąco polecam odrobinę lata zimą 🙂 Deser prosty w przygotowaniu i na prawdę bardzo smaczny. Świetny również na śniadanie. Składniki: (2-3 porcje) 1 dojrzały banan 1/2 owocu mango pokrojonego w kostkę(świeżego lub mrożonego) 1 szklanka truskawek (świeżych lub mrożonych) 1/2 szklanki jogurtu naturalnego gęstego, ew. serka
Moja Delicjapiersi – sprawdzić pod koniec gotowania w najgrubszym miejscu piersi). Piersi wyciągnąć na talerz. Odczekać 5 minut, aby soki się ustabilizowały. Pokroić na plastry. Podawać np. z pieczywem pełnoziarnistym na śniadanie lub kolację lub z ulubioną sałatką na obiad. Czytaj więcej: Domowa wędlina z piersi z kurczaka, z suszonymi pomidorami i szpinakiem The post Domowa wędlina z piersi z kurczaka
Moja DelicjaChrupiąca, lekka, zdrowa, sałatka wiosenna z ogórkiem, rzodkiewkami, kiełkami i białym serem typu włoskiego . Moja propozycja na lekką kolacje lub drugie śniadanie do pracy . Sałatka jest bardzo kolorowa, więc będzie świetną ozdobą wielkanocnego stołu (polecam wówczas najpierw na dno miski wlać dressing, na niego delikatnie ułożyć warstwę sałaty, posypać rzodkiewką, ogórkiem, kiełkami i serem – i wszystko wymieszać dopiero przed
Moja DelicjaPyszny i zdrowy “ Smoothie – koktajl z bananem, borówkami i miodem ” na jogurcie naturalnym (zamiast jogurtu naturalnego możecie użyć np. mleko kokosowe). Sycąca propozycja na pierwsze lub drugie śniadanie. Koktajl świetny również na deser dla nas, jak i dla naszych dzieci. Koktajl jest bez dodatku białego cukru, ale jest słodki od miodu. Ilość miodu dobierzcie wg. własnych upodobań oraz
Moja DelicjaSconsy (tzw. scones) już dawno zakradły się do naszej kuchni. Są to proste i szybkie w przygotowaniu bułeczki, idealne na śniadanie. Robi je się dość łatwo, bez użycia miksera. Wystarczy tylko wymieszać suche składniki, dodać mokre, zagnieść delikatnie ręką i uformować. Po 15 minutach spędzonych w nagrzanym piecu, otrzymujemy świeże, pachnące i chrupiące bułeczki. Smak sconsów możemy dowolnie urozmaicać
Moja Delicjaekspandowaną kaszą jaglaną, sezamem i miodem . Deser świetny dla wszystkich. Bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczu. Soczyste i mięciutkie jabłko ze słodkim i lekko chrupiącym nadzieniem. Idealne danie na śniadanie, podwieczorek lub kolacje. Kasza jaglana to królowa kasz. Bogata w łatwo przyswajalne białko. Zawiera krzemionkę, rzadko występującą w produktach spożywczych, która ma korzystny wpływ na stawy, wygląd włosów, skóry
Moja Delicjaowocami leśnymi jest wersją ciasta drożdżowego oszczędnego. Mało jest tutaj bowiem tłuszczu oraz cukru. Ciasto najlepsze jest w dniu pieczenia. My uwielbiamy je jeszcze ciepłe, najlepiej na pierwsze lub śniadanie ze szklanką mleka, kawy czy kakao! Czytaj więcej: Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kruszonką The post Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kruszonką appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaZapiekane jaja w kokilkach z serem feta i pomidorkami koktajlowymi , przyprawione oregano to moja propozycja na niedzielne, leniwe śniadanie. Przypieczone pomidorki z dodatkiem fety, do tego płynące żółtko – coś pysznego 🙂 Smaki bardzo trafione. Na dodatek świetny pomysł na wykorzystanie resztek sera feta. Polecam! Składniki: (2 porcje) masło do wysmarowania kokilek 2 jaja 1-1,5 cm plaster sera feta
Moja Delicjachłodnik z botwinki nie może obejść się bez jaj ugotowanych na twardo. Z poniższego przepisu wychodzi spory gar chłodnika z botwinki. Jedliśmy go przez dwa, trzy dni 🙂 Na drugie śniadanie, na obiad, a nawet jako przekąska po kolacji 🙂 Chłodnik z botwinki świetnie smakuje z odsmażanymi ziemniaczkami . Składniki na Chłodnik z botwinki: 1 pęczek botwinki z buraczkami
Moja Delicjawiem jak Wy, ale ja jestem bardzo “kanapkowa”. Kanapki na śniadanie, do pracy czy na kolacje. Są szybkie i łatwo je zrobić. Niestety na blogu bardzo mało publikuję przepisów na kanapki. Głównie z powodu braku czasu, no i też z mojego podejścia (może niesłusznego?), że kanapki są banalne i zbyt proste. Pomysł na tę kanapkę zrodził się przez przypadek
Moja DelicjaMoje ulubione, zdrowe, pożywne i szybkie śniadanie to ostatnio “ Granola z patelni, czyli domowe Musli Crunchy “. Uwielbiam ją za cynamonowy smak (wymieszana z mlekiem smakuje jak popularne sklepowe CiniMinis), za szybkość w przygotowaniu (mogę ją zrobić rano w parę minut), za słodycz, pochodzącą od miodu oraz za niebywałą chrupkość. Szybko i bardzo prosto się ją przygotowuje . Wystarczy na patelni
Moja Delicja