ciasto - 162322 przepisów (strona:698/10822)

Parówki w cieście francuskim z czarnuszką 202

będę pisała o parówkach. Chyba tylko tyle, że wybrałam moim zdaniem najlepsze – z szynki, bez dodatku fosforanów oraz glutaminiany sodu. O cieście francuskim wspominam za każdym razem, gdy go używam – i tak będzie tym razem. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym(...)wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut (nie licząc oczywiście czasu pieczenia, który w zasadzie też jest krótki). A czarnuszka ? Jako przyprawa czarnuszka była stosowana przez naszych przodków od niepamiętnych czasów. Nazywana także złotem faraonów, stanowi panaceum na wiele

mojewypiekiinietylko
Ciasto Kubanka 813

Ciasto Kubanka to połączenie różnych kombinacji smakowych. Puszysty, pachnący rumem biszkopt, delikatny krem czekoladowy, kwaskowe powidła śliwkowe i to wszystko w jednym kawałku. Wbrew pozorom nie jest to przesłodzone ciasto. Spodoba się każdemu smakoszowi wilgotnych, kremowych ciast . Ja takie ciasta akurat uwielbiam, więc polecam ten przepis wszystkim miłośnikom tego typu wypieków. Receptura jest na blaszkę o wymiarach(...)pochodzi z bloga Zjem to! Ciasto Kubanka Biszkopt 4 jajka 2/3 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej tortowej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 200 g masła 2 łyżki nutelli 2 żółtka 2 szkl mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru Dodatkowo 1/2 l śmietanki 30% śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto Francuskie z Czekoladą – Serduszko 278

Ciasto Francuskie z Czekoladą – Serduszko – Dzisiaj słodka, pyszna propozycja, troszkę walentynkowa. Uwielbiam ciasto francuskie, więc ten przepis jak najbardziej trafia w mój gust :). Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Raz piekłam serduszko z czekoladą, a raz z nutellą i obie wersje są smaczne. Zamiast konfitury malinowej możemy użyć konfitury pomarańczowej, polecam… (inspiracja ze strony its always autumn ) Zapraszam(...)FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Francuskie z Czekoladą – Serduszko Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego, każde po 300g 30g mlecznej czekolady (zamiast obu czekolad i śmietanki możemy dać 3-4 łyżki nutelli) 40g gorzkiej czekolady 50ml śmietanki kremówki 30% Dodatkowo: 4 łyżki konfitury malinowej cukier puder do posypania 1. Obie czekolady połamać i przełożyć

Mała Cukierenka
Kruche ciastka z marmoladą 2689

dość sporo marmolady różanej, jeszcze ze smażenia pączków :), postanowiłam więc wykorzystać ją jako nadzienie do kruchych ciasteczek. Wyszły przepyszne. Naprawdę mocno kruche, wprost rozpływające się w ustach. Do ciasta, poza surowymi jajkami, dodałam też ugotowane żółtka. Taką recepturę na kruche ciasto podpatrzyłam w jednej z książek kulinarnych. Podobno te ugotowane żółtka wpływają znacząco na kruchość i delikatność ciasta(...)pszenną wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło i posiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, aż składniki zaczną tworzyć kruszonkę. Dodać ugotowane żółtka przetarte przez gęste sitko oraz pozostałe składniki ( z wyjątkiem marmolady oczywiście :) ) i szybko zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, lekko

Opowieści z piekarnika
WŁOSKI ORZECHOWIEC 125

Włoski orzechowiec to prosty, półkruchy zawijaniec z orzechami włoskimi i masłem orzechowym. To ciasto, które mogłabym jeść na okrągło - nie za słodkie, mocno nadziane orzechami. Nadzienie orzechowe zawinięte jest w waniliowe, półkruche ciasto. Po prostu pycha! Znika z talerza w mgnieniu oka 😉 Idealne ciasto na zbliżające się święta Wielkanocne. Pasuje również do kubka gorącej czekolady lub kakao na podwieczorek ☕ Składniki(...)podanych składników wychodzą 2 sztuki) Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1-1,5 szklanki mąki gryczanej 200 g masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru pudru 1 op. cukru waniliowego 2 serki homogenizowane waniliowe (po 125 g) 4 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie orzechowe: 200 g orzechów włoskich 1/3 szklanki cukru 1 jajko 3 łyżki masła orzechowego 4 łyżki wody Wykonanie

Kuchnia MagdaLeny
Włoskie pączki z kremem cytrynowym – castagnole 182

innych blogach, ja mam dla Was pączki włoskie. Są zupełnie inne w smaku niż klasyczne pączki polskie. Te włoskie, nie są na drożdżach, a więc jeśli boicie się ciast drożdżowych, to przepis idealny dla Was. W środku pączków jest również miła niespodziewajka. To nadzienie, tak inne od nadzień w klasycznych pączkach. Tutaj znajdziemy przepyszny, orzeźwiający krem zamiast ciężkich nadzień marmoladowych(...)u017c\u00f3\u0142tka\r","25 g m\u0105ki pszennej\r","150 g cukru\r","200 ml mleka\r","sk\u00f3rka cytryny\r","sok z 1\/2 cytryny\r","Ciasto\r","225 gr m\u0105ki\r","2 jajka\r","50 gram\u00f3w mas\u0142a\r","50 g cukru\r"," 2 \u0142y\u017cki proszku do pieczenia\r","otarta sk\u00f3rka cytryny

Mieszam w Garnku
Pizza z salami, papryką i pieczarkami 237

minut Czas przyrządzania: 10 minut Ilość porcji: 3 pizze Drukuj Pizza z salami, papryką i pieczarkami By Piotr 7 lutego 2018 W tym przepisie znajdziecie moją recepturę na idealne ciasto na pizzę, szybki sos pomidorowy i uzpełenienie całości w postaci pysznych, świetnie dobranych dodatków, takich jak. salami, czerwona papryka czy pieczarki. Składniki: Idealne ciasto na pizzę (3 okrągłe pizze): mąka(...)sobą mąkę wraz z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy ciepłą wodę i oliwę. Składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy (min. 10 minut) do uzyskania idealnie gładkiego i elastycznego ciasta. Im dłuższy czas wyrabiania, tym ciasto będzie lepsze. Polecam użycie robota kuchennego z hakiem, który doskonale wykona tę prace za nas. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do podwojenia swojej objętości

Pogotujmy.pl
WYTRAWNY MAZUREK WIELKANOCNY 153

Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne. Zazwyczaj są to niskie ciasta, które wypieka się w różnych kształtach i najczęściej są bogato zdobione. Tradycyjny, polski mazurek jest to słodkie ciasto, które podaje się na deser. A ja przygotowałam mazurka w wersji wytrawnej, którego można podać na ciepło, na świąteczny obiad lub kolację. Mazurek w kształcie pisanki, na kruchym cieście, z białą kiełbasą(...)boczkiem i jajkami, zalany masą jajeczno-śmietanową z tartym chrzanem to oryginalny i niebanalny pomysł, który z pewnością zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Składniki: (na 2 sztuki) Ciasto: 2 szklanki mąki 200 g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli 1 białko ( do posmarowania) Nadzienie: 4 jajka 2 białe kiełbasy surowe 4 plasterki boczku parzonego

Kuchnia MagdaLeny
Ciabatta z rodzynkami i słonecznikiem oraz "Świąteczne marzenie" 178

dość nieciekawy kształt, bo pieczywo jest jakby rozlane - długie i prawie płaskie. Jej niewątpliwą zaletą jest chrupkość dobrze wypieczonej skórki i miękki środek z charakterystycznymi dziurami powstałymi podczas wyrastania ciasta w fazie wzrostu i fazie wypiekania (mnie takie nie wyszły, ale może to i dobrze, bo wolę zwarte pieczywo). W tej chwili ciabatty wypieka się z przeróżnymi dodatkami. W styczniowej(...)receptury są zawsze niezawodne. Składniki : podaję za Guciem – klik! Levain 90 g mąki chlebowej 110 g wody 20 g zakwasu Połączyć składniki i pozostawić na noc w temp. pokojowej. Ciasto 770 g mąki pszennej chlebowej (typ 650 – 850) 50 g zarodków pszennych, prażonych (użyłam mąki pszennej typu 1850) 560 g wody 20 g soli 5 g drożdży instant

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto marchewkowe 322

Ciasto marchewkowe zna chyba każdy, ale ile kucharzy tyle przepisów. Kto tu zagląda już wie, że tradycyjne przepisy staram się zamieniać na zdrowsze wersje. Teraz nie może być inaczej. Ciasto, które dziś Wam polecam tradycyjnie już zostało pozbawione dodatku białej mąki i tradycyjnego cukru. Zamiast nich jest mąka owsiana (moja ulubiona) oraz miód. Przyznam, że z wyborem miodu miałam problem(...)gdyż w wysokiej temperaturze traci swoje prozdrowotne właściwości, pozostaje sama słodycz. Próbowałam wcześniej to ciasto z ksylitolem, ale jakoś czułam, że to nie jest to. Jednak miód nadał innego posmaku, który z orzechami i marchewka doskonale się skomponował. Wy możecie jednak użyć innego słodzidła, pamiętajcie jednak aby dostosować jego ilość do rodzaju. Nie wszystkie słodkie dodatki są tak samo słodkie

Przysmaki Karolki
Polędwiczka z pieczarkami w cieście francuskim 251

Szukaliśmy pewnej odmiany od tradycyjnie przygotowywanej polędwiczki w sosie. Po długich namysłach, wertowaniu internetu postanowiliśmy, że tym razem na obiad będzie polędwiczka z pieczarkami w cieście francuskim . Aby jednak polędwiczka nie była zbyt sucha po upieczeniu będzie ona owinięta w szynkę szwarcwaldzką. Danie to jest niezwykle syte, więc jedynym dodatkiem do niego może być sałatka z rukoli z pomidorkami koktajlowymi(...)skropiona odrobiną dobrej jakościowo oliwy. Składniki ok. 400 polędwiczki wieprzowej 1 cebula 400g pieczarek 12-14 plastrów szynki szwarcwaldzkiej ciasto francuskie sól pieprz ziołowy pieprz czarny jajko Polędwiczka z pieczarkami w cieście francuskim – przepis Pieczarki, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na odrobinie masła szklimy cebulę, jak będzie już szklista dodajemy pieczarki, doprawiamy solą, czarnym pieprzem i dusimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto parzone i mini ptysie 142

Ciasto parzone to niezwykle proste ciasto, wymagające od nas nieco więcej cierpliwości niż na przykład biszkopt, bo jego przygotowanie składa się z dwóch etapów .  Pierwszy z nich polega na zaparzeniu ciasta, następnie jego schłodzeniu. Drugim etapem jest połączenie ciasta z jajami i przygotowanie go do pieczenia. W zależności od tego co chcemy uzyskać, ciasto wykładamy na blaszkę w odpowiedni(...)sposób. Mini ptysie/ptysie wyciskając rękawem cukierniczym okrągłe placki. Eklerki wyciskając paski ciasta przy użyciu rękawa cukierniczego. Blaty na karpatkę po prostu przy użyciu łyżki. Potrzebujemy: 250 ml wody (1 szklanka) 80 g masła 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 4 jaja Wodę zagotowujemy wraz z masłem i solą. Do gotującej się wody wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aby pozbyć się

MamaOskarka
Kruche ciasto z budyniem, jabłkami i kruszonką 213

Kruche ciasto z waniliowym budyniem, jabłkami i kruszonką. Zarówno jabłka, jak i kruszonkę, doprawiłam cynamonem.  Składniki na cias to: 200 g mąki pszennej 80 g cukru 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii 100 g zimnego masła 1 jajko Składniki na kruszonkę: 50 g mąki 30 g cukru brązowego pół płaskiej łyżeczki cynamonu (polecam Skworcu ) 35 g zimnego masła 1/4 płaskiej(...)Ponadto: 400 g twardych jabłek 1 płaska łyżeczka cynamonu 2 budynie waniliowe z cukrem 700 ml mleka Wykonanie: Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i wanilię.  Dodajemy masło, pokrojone na małe kawałki. Dodajemy jajko i całość wyrabiamy rękoma, aż składniki się połączą. Ciasto rozkładamy na tortownicy. Wylepiamy

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania