Ciasto japońskie Bardzo smaczne i efektowne ciasto, składające się z wilgotnego kakaowego spodu, masy serowej oraz frużeliny z wiśni. Wykonanie wcale nie jest trudne lecz składa się z kilku etapów. W pierwszej kolejności pieczemy ciemny biszkopt, następnie wykonujemy warstwę owocową, a gdy ta ostygnie zabieramy się za masę serową. Wykonanie ciasta w takiej właśnie kolejności jest dość ważne, ponieważ masa(...)serowa szybko tężeje i gdy wyłożymy ją już na biszkopt, od razu należy nanieść na nią frużelinę z wiśni. Powodzenia! Składniki na ciasto: 150g masła 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 100ml wody 150g mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g cukru 3 jajka Składniki na frużelinę: 450g wiśni – bez pestek (mogą być mrożone) 120g
Blog z ApetytemZróbmy dziś ciasto ze śliwkami, takie pachnące i pyszne ... Zróbmy niecodzienne ciasto ze śliwkami. Taka wersja "zdrowa", na mące gryczanej. Mąka gryczana doskonale sprawdza się w wypiekach. Jej nieco ostry smak, pasuje do ciast czekoladowych, ale nie tylko. Polecam przygotować cynamonowe ciasto gryczane ze śliwkami. Zapewniam, że rozsmakujecie się w tym cieście. Moje ciasto urozmaiciłam dodatkiem nutelli. Jeśli jednak liczycie(...)kalorie, śmiało możecie pominąć ów dodatek. CYNAMONOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI ( NA MĄCE GRYCZANEJ ) Składniki: ( * szklanka o pojemności 250 ml ) 1 3/4 szklanki mąki gryczanej 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 budyń waniliowy ( proszek ) 2 łyżki nutelli około 300 g śliwek Przygotowanie: Śliwki podzielić na połówki
kolorowotorcikowoŁatwe ciasto z gruszkami to dzisiejszy pomysł na osłodę pierwszego dnia po urlopie. Zdecydowanie nie należy on do najłatwiejszych dni w roku. To zaskakujące jak szybko człowiek przestawia się z trybu praca na tryb lenistwo i odpoczynek. Co ciekawe, w drugą stronę idzie już znacznie gorzej. W tym roku jednak nie będę narzekać. W głowie mam mnóstwo pomysłów na nowe(...)projekty, więc zabieram się do pracy. Może jeszcze kilka dni będzie mi smutno, że nie ma czasu na poranne, powolne śniadania, no ale pozostają przecież weekendy Ciasto jednak nie zaszkodzi. Podobno łatwiej praca się do obowiązków, jak na stole obok leży kawałek dobrego ciasta. Łatwe ciasto z gruszkami ma też tą zaletę, że nie wymaga dużego wysiłku, nie generuje dużej
365 dni dookoła kuchniZamiast cukru dodałam miód - zarówno do ciasta jak i do jabłek. Ciasto półkruche, z mojej własnej mieszanki mąki bezglutenowej a jabłka... no cóż, zebrałam co akurat leżało, tj. papierówki, które są kruche i się łamią oraz kilka championów. W yszło nie za słodkie, smaczne i aromatyczne ciasto, w sam raz na niedzielny, poobiedni deser 😋 Składniki: Ciasto(...)jabłek - najlepiej miękkich i kruchych 3 czubate łyżki miodu gęstego lub 4 łyżki miodu płynnego 2 łyżki cynamonu sok z 1/2 cytryny garść rodzynek - opcjonalnie Ciasto zagniatamy - najpierw mieszamy ze sobą suche składniki potem dodając pozostałe składniki. Zagniatamy na jednolitą masę - całość będzie dosyć rzadka. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki o grubości
Ze smakiem bez glutenuCzekoladowa tarta z kremem i owocami Kruche, maślano-czekoladowe ciasto z delikatnym kremem i sezonowymi owocami to pyszny, łatwy i bardzo efektowny deser. Jeżeli nie posiadamy formy do tartej to spokojnie ciasto możemy upiec w zwykłej tortownicy. Składniki na ciasto: 100g miękkiego masła 200g mąki 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao(...)serka mascarpone 200ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki kremu czekoladowego typu nutella Dodatkowo: sezonowe owoce *** Mleko mieszamy z kakao i wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem aż powstanie jednolita masa *** *** Formę do tartej lub tortownicę smarujemy masłem i możemy też obsypać bułką tartą aby ciasto po upieczeniu bez problemu odchodziło. Foremkę wyklejamy ciastem (jeżeli
Blog z Apetytemnaprawdę spore, piękne, zielone śliwki, niepryskane i w dodatku zero robaków! Lwia część została zjedzona, kolejna przerobiona przez rodzicielkę na dżemy i kompoty. Ale nie mogło zabraknąć też ciasta z owocami! Przepis banalnie prosty, szybki. Użyjcie owoców, które macie, najlepiej sprawdzą się lekko kwaskowate, które będą kontrastowały ze słodyczą ciasta. Mniam! Ciasto ze śliwkami Przepis na średniej wielkości keksówkę Potrzebujemy(...)łyżeczka cukru z wanilią szczypta soli Składniki mokre: 1 szklanka mleka roślinnego (u nas ryżowe) 1/2 szklanki oleju rzepakowego (lub innego o neutralnym smaku) + ok. 8-10 śliwek do ciasta Przygotowanie: Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą w misce. Mokre składniki, tj. olej i mleko, mieszamy w drugiej misce. Następnie mokre wlewamy do suchych i porządnie mieszamy. Ciasto powinno mieć
Bananowe Polewiecie, że lubię prostotę w kuchni i używanie sezonowych lokalnych składników. Sezon na śliwki uznaję za otwarty i na jego rozpoczęcie proponuję je w najprostszej możliwej oprawie, czyli w cieście drożdżowym, ale żeby nie było nudno to w trochę innej formie i z dodatkiem kardamonu. Mam kilka swoich ukochanych przypraw i w pierwszej piątce znajduje się kardamon, który doskonale współgra(...)jabłkami, śliwkami, gruszkami i dynią. O właściwościach kardamonu możecie przeczytać w tym wpisie: Z czym to jeść czyli : kardamon. ps. Całe to ciasto rozeszło się w 10 minut, a Misiek sam zjadł połowę, jest to najlepsza forma negocjacji z nim, po takim cieście zrobi dla mnie wszystko Składniki na dużą blachę: 300 ml mleka (u mnie sojowe waniliowe
greenscarfDawno nie było u mnie ciasta. Ostatnio tylko same przetwory do słoiczków. Zbliża się weekend i jak to może być bez słodkiego deseru? Miałam znów szczęście, że zostałam obdarowana sporą ilością brzoskwiń z własnego ogrodu. Najpierw zajadaliśmy się tymi wspaniałymi owocami, ale postanowiłam też część przeznaczyć do wypieku ciasta. Co by tu upiec? Czy coś co już znamy(...)iść w kierunku nowości? Zaczęłam kombinować ze składnikami jakie miałam w lodówce. Przypomniało mi się, że kiedyś jadłam u koleżanki ciasto niby sernik, niby pianka zrobiona z jogurtów. W lodówce zawsze mam jogurty typu greckiego, w zamrażarce mam zamrożone białka, wzięłam więc te w ilości 5 sztuk, a resztę składników dodawałam podczas „tworzenia” mojego ciasta. Dlatego też nie zrobiłam
Kuchnia u KrysiNiebanalne połączenie, a w efekcie wspaniały smak wilgotnego i kakaowego ciasta z dodatkiem wanilii i rodzynek. Coś wspaniałego, kto nie jadł niech wierzy! Czerwona fasola , z której powstało ciasto nie jest wyczuwalna, ale daje tę charakterystyczną wspaniałą wilgotność, którą ubóstwiam w ciastach. To ciasto bez dodatku mąki, proste, a cudne w smaku;) Ekspresowe, bo wrzucam składniki do miski, blenduję(...)piekę;) To idealne ciasto, dla tych którzy nie lubią bądź nie mają czasu na długie przygotowania deseru. A jaki efekt! Zachęcam do wypróbowania ciasta z czerwonej fasoli, które w smaku przypomina klasyczne ciasto kakaowe lub brownie, ale bez czekolady Gotowe ciasto polewam domową polewą czekoladową (z masła, mleka, cukru pudru i kakao), dowolnie można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem
Zasmakuj KuchniRustykalna tarta to bardzo proste kruche ciasto, nie potrzebujesz do niego nawet foremki. Wystarczy blacha z wyposażenia piekarnika. Moje ciasto jest ogromne, o średnicy ponad 30 cm. Dzisiejsza tarta jest pełna aromatycznych wiśni, midałowego kremu frangipane, dodatkowo rant i wnętrze tarty obsypałam płatkami migdałowymi. Ciasto przygotowałam z mąki orkiszowej wymieszanej pół na pół z mąką pełnoziarnistą. Zapraszam do przepisu(...)pyszne, letnie słodkości! Składniki na ciasto: 300 g mąki orkiszowej (po 150 g jasnej i pełnoziarnistej) 150 g zimnego masła 1 jajko 3 łyżki ksylitolu/cukru szczypta soli Składniki na nałożenie: 100 g mielonych migdałów 75 g cukru/ksylitolu 1 jajko 30 g rozpuszczonego masła dodatkowo: 750 g wiśni płatki migdałowe cukier puder/zmielony na mączkę ksylitol Wykonanie: masło rozetrzeć między palcami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasto drożdżowe to najzdrowsze ze wszystkich domowych wypieków. Drożdże są dobrym źródłem witamin z grupy B. Jeśli nie potraktujesz ciasta lukrem to jednocześnie jedno z najmniej kalorycznych. Zamiast kalorycznych dodatków lepiej wykorzystać sezonowe owoce. Dzisiejsze z truskawkami i morelami smakuje wyśmienicie. Myślisz, że upieczenie ciasta drożdżowego wymaga jakiś specjalnych umiejętności? Nic bardziej mylnego, to naprawdę bardzo proste. Wymaga jedynie czasu(...)postaci wymieszać z pozostałymi składnikami podanymi w przepisie. To wszystko! Możesz to zrobić w misie robota planetarnego, mikserem ręcznym lub jeśli wolisz po prostu ręką. Łatwe? Dużo łatwiejsze niż ciasto ucierane, które może się oważyć, a na koniec okaże się, że zamiast puszystego ciasta upiekłaś zakalca. Dzisiejsze ciasto jest wysokie, puchate, bardzo smaczne i aromatyczne dzięki kokosowej kruszonce! Polecam! Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Proponuję dziś przepis na prosty i szybki placek z owocami , który nie wymaga użycia miksera. Wystarczy kilka składników plus jakieś owoce i mamy gotowe pyszne ciasto . W tym przepisie akurat użyłam porzeczek , ale mogą być każde inne owoce , nawet mrożone (jagody, truskawki, śliwki, rabarbar...). Ten przepis już istnieje na moim blogu , ale w wersji bezglutenowej -> Bezglutenowy szybki placek(...)małą różnicą - margarynę zamieniłam na masło . To jest naprawdę pyszny owocowy placek . Jeżeli macie nadmiar jakichś owoców, na przykład kwaśnych porzeczek, to jest przepis dla Was - zestawienie słodkiego ciasta ze smakiem kwaśnych owoców - jest genialną kompozycją . Ogromnie polecam :-) I jak ostatnio ma to miejsce - do przepisu dołączam filmik - na końcu posta. Smacznego :-) * * * Składniki (proporcje na blachę o wymiarach: 21cm
Kawa z mlekiemLato to jest najlepszy czas na ciasto z owocami. Teraz mamy najwięcej możliwości. Czy to na bazarkach czy we własnym ogródku. Marzy mi się malinowy zagajnik, ale na to to jeszcze będę musiała troszeczkę poczekać. Tym czasem korzystam z wysypu malin na straganach i w sklepach. A jak maliny to i wypieki z nimi. Miałam ochotę na ciasto kruche(...)budyniem i owocami, takie jakie zawsze z Mamą kupowałyśmy w cukierni obok. Zrobiłam coś na podobieństwo, ale że mąki zwykłej nie było to użyłam żytniej a jak ciemne ciasto to i budyń ciemny. I na podobieństwo a w zasadzie przeciwieństwo wyszło to ciasto. Ja czułam smak mąki żytniej, ale towarzystwo, które zajadało się ciastem nie ;) Stąd nie pomogę, ale mogę
Gotowanie z pasją