Ciasto MLECZNA kanapka 739Ciasto MLECZNA kanapka – Zapraszam na pyszne ciasto z kakaowym biszkoptem przełożone kremem na mleku ze śmietanką. Ciasto jest kremowe, puszyste, wilgotne, apetycznie wygląda i jest bardzo smaczne. Uważam, że nie jest trudne w przygotowaniu, tylko pamiętajmy, aby składniki na krem były w temperaturze pokojowej. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej(...)Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto MLECZNA kanapka Składniki: Ciasto: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 160g cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 40g kakao bez cukru 100ml oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 180ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem: 150ml mleka 200ml śmietanki kremówki 30% (śmietana
Mała Cukierenka
Drożdżowa babka z czekoladą 176podaję ilość żółtek od 4 do 6, bo jak wykorzystacie 4, to jest to ilość wystarczająca, ale jak macie więcej, bo np. piekliście bezy, to koniecznie wykorzystajcie 6, bo ciasto będzie dzięki temu jeszcze bardziej delikatne. SKŁADNIKI 130 ml mleka 3,2% 30 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) szczypta soli 50 g cukru(...)temperaturze pokojowej. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, dodać rozbełtane jajko z żółtkami, cukier, cukier waniliowy, wlać połowę masła i zaczyn. Wszystko wymieszać łyżką, po czym zacząć zagniatać ciasto. Po jakimś czasie wlać pozostałe masło i wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Jeżeli ciasto lepi się do rąk, to dłonie posypać mąką i zetrzeć z nich ciasto pocierając
Passions hobbies life
Szarlotka 187Szarlotka to pomysł francuskiego kucharza i cukiernika, zatrudnionego przez cara Aleksandra I. Pomysł się przyjął i przetrwał do dziś i gości prawie w każdym domu. Ulubione ciasto wielu dzieci "bo mokre". I to co najważniejsze - zgodne z dietą rozdzielną... :) Link do filmu: 031 Szarlotka na kruchym cieście Deser, deserek Szarlotka została przygotowana na kruchym cieście, a jeśli potrzebujecie przepis(...)kruche ciasto do szarlotki, to znajdziecie je w tym filmie: 027 - Kruche ciasto baza do ciast ciasteczek i różnych deserów Składniki: Ciasto kruche 1,5kg jabłek (najlepsze do szarlotki są renety, antonówki lub takie, które są lekko kwaskowe) lub duży słoik gotowych jabłek smażonych Cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Dno brytfanki wylepić ciastem (większą częścią 2/3 wielkości). Następnie wyłożyć
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Żytnia tarta ze szparagami / Rye asparagus tart 146salmon and cherry tomatoes too. The fish isn’t ‘gotta to be’ in the tart – it’ll taste as good in vegetarian version! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki razowej 2 całe jajka 2 żółtka 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Farsz: pęczek szparagów (500 g) kilkanaście pomidorków(...)trochę za mało dodaj łyżkę wody. Łososia umyj, osusz, włóż do miski zalej marynatą, dokładnie go w niej obtocz i odstaw do lodówki na możliwie jak najdłuższy czas. Teraz ciasto – ja do początkowego gniecenia ciasta używam robota kuchennego, dopiero pod koniec pracy robię to ręcznie. Wszystkie składniki ciasta umieść w misce robota, albo jeśli nie masz robota
Martyna Cooks
Murzynek na kefirze 236Murzynek na kefirze Wilgotne, mięciutkie ciasto przełożone powidłami śliwkowymi i oblane pyszną polewą czekoladową. Palce lizać! Składniki: Ciasto: 400g kefiru 3 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżki kakao 150ml oleju 2 jajka 2 łyżki dowolnego dżemu 2 łyżeczki sody oczyszczonej Do przełożenia: 1 słoiczek powideł śliwkowych Polewa: 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej (lub pół na pół(...)miski wbijamy jajka, dodajemy kefir, olej i dżem *** *** Całość dokładnie miksujemy *** *** Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy suche składniki i mieszamy na małych obrotach do momentu połączenia się składników *** *** Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja foremka ma wymiary 21×21 centymetry ) *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez
Blog z Apetytem
Ciabatta 153drożdży świeżych – 170 g letniej wody * Możesz użyć zamiast tych mąk 150 g mąki 650 lub 750, zobacz jaki będzie efekt na ostatnich 2 zdjęciach Składniki ciasto właściwe: – 200 g mąki pszennej Manitoba ** – 100 mąki typ 450 – 190 g wody – 1 łyżka cukru – 1 g drożdży suchych lub 3 g drożdży świeżych(...)soli – mąka do podsypywania lub dodatkowa Semolina (to taka kasza manna ale z mąki twardej) Sprzęt: mikser z końcówką typu hak, skrobak do ciasta plastikowy lub metalowy ** Możesz użyć zamiast tych mąk 300 g mąki 650 lub 750, zobacz jaki będzie efekt na ostatnich 2 zdjęciach Przygotowanie: WIECZÓR DNIA POPRZEDNIEGO: Do miski wlej wodę i rozpuść w niej drożdże
nietylkopasta.pl
Chałka 207Składniki na zaczyn 110 g wody o temperaturze 24 st C 11 g drożdży suchych lub 22 g drożdży świeżych 172 g mąki pszennej Składniki na ciasto właściwe 30 g wody o temperaturze 24 st C 40 g miodu 3 duże jajka 2 sztuki żółtka 64 g oleju roślinnego 518 g mąki pszennej 14 g soli 78 g cukru(...)posypania wierzchu chałki można przygotować mak, cukier, sezam... Przygotowanie Do miski wlać wodę dodać drożdże i mąkę, zagnieść ciasto, przykryć szczelnie folią lub włożyć do woreczka foliowego i odłożyć w ciepłe miejsce ( 24 - 26 st C ) na 30 minut. Po 30 minutach zaczyn przełożyć do miski miksera stacjonarnego i kolejno dodać składniki, zaczynając od płynnych, a kończąc na mące
KUCHNIA POLSKA
Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką 170adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką to kolejny przepis z ciasta drożdżowego, który można znaleźć na stronie. Ciasto drożdżowe jest świetne, bo można je wykorzystać w przepisach na słono jak i na słodko. Uwielbiamy słodkości, drożdżówki, pączki, ciasteczka. Domowe drożdżówki do przepyszny dodatek do kawy czy na drugie śniadanie. Są miękkie, jabłka pięknie pachną cynamonem a kruszonka jest(...)drożdżówek, więc spokojnie starczy ich na kilka dni. Koniecznie wypróbuj ten przepis a nie wrócisz już do sklepowych drożdżówek. Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką – Składniki Składniki na ciasto drożdżowe 500 gram mąki pszennej 250 ml letniego mleka 50 gram świeżych drożdży 80 gram cukru 2 całe jajka 100 gram rozpuszczonego masła Składniki na nadzienie jabłkowe 1 kilogram twardych
To Musisz Wiedzieć
Chałka z kruszonką – pyszna puszysta i delikatna 233całe), i około 2 dużych łyżek mąki. Składniki mieszam, miskę nakrywam ściereczką i dostawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować. Po 15 minutach (ciasto można przygotować robotem): Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto (oprócz masła), mieszam łyżką i gdy składniki wstępnie się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło. Jeszcze przez chwilę mieszam(...)żeby masło wchłonęło się w ciasto. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i lśniące. Tak przygotowane ciasto przekładam do miski lekko oprószonej mąką, miskę nakrywam szczelnie folią spożywczą i dostawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Jeżeli w kuchni jest chłodno, to miskę z ciastem możemy wstawić
Uwaga Babcia Gotuje
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem, szynką i pesto bazyliowym (przepis krok po kroku) 145wielu z nas robi zapasy produktów, które można dłużej przechowywać w szafce kuchennej lub zamrażalniku. Dziś ma dla Was przepis wykorzystujący właśnie tego typu składniki. Jest to tarta z ciasta francuskiego na obiad dla całej rodziny. Jest pyszna, prosta do zrobienia i wygląda bardzo efektownie. Tarta to świetna potrawa nadająca się zarówno na obiad jak i na kolację. Daje(...)możliwości - możemy do niej wykorzystać różne składniki, które mamy w lodówce, a potem zalać je mieszanką śmietany i jajka. Szczególnie prostym rozwiązaniem jest wykonanie tarty na spodzie z gotowego ciasta francuskiego, z czym poradzi sobie nawet kuchenny nowicjusz. Moją dzisiejszą tartę przygotowałam na bazie dość popularnych produktów, które wiele osób ma na stałe w swoim domu. Wypełniłam ją szpinakiem, szynką
Chilli Czosnek i Oliwa
Szarlotka 131okres, dzieląc się znakomitym i prostym przepisem na efektowną szarlotkę – koniecznie przygotujcie ją w Waszych domach! Lista zakupów 2 i ⅔ szklanki mąki pszennej ⅔ szklanki cukru (⅓ do ciasta, ⅓ do nadzienia) 2 kg jabłek 200 g miękkiego masła (160 g do ciasta, 40 g do nadzienia) 2 jajka 4 łyżki mleka ¼ szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżeczki proszku(...)dużej misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, 160 g masła, ⅓ szklanki cukru i jajka. Całość wyrabiamy najpierw w misce, a potem na podsypanej mąką stolnicy. Uwaga – ciasto będzie kleiste, ale takie właśnie musi być – nie dodajemy do niego zbyt dużo mąki, by zbyt mocno nie stwardniało. Dzielimy ciasto na dwie części. Jedną z nich zawijamy w folię
Proste-przepisy.pl
Chleb pszenno razowy z nasionami na drożdżach 150przyjemne z pożytecznym. Wczoraj wreszcie zdobyłam drożdże. Pojechałam rowerem w sam raz na otwarcie sklepu, więc świeże drożdże jeszcze zastałam. Dzisiaj od samego rana wzięłam się za przygotowywanie chlebowego ciasta. Zaplanowałam upiec bułki i chleb z formy. Okazuje się, że ten przepis na chleb jest bardzo uniwersalny, bułki i chleb wyszły idealne. Dzisiaj pokażę Wam jaki pyszny chleb upiekłam. Jest(...)chleb z nasionami, pszenno razowy z dodatkiem suszonych pomidorów i oliwek. Uwielbiam chleb ze smakiem, a temu naprawdę go nie brakuje. Podstawą tego przepisu jest jest ciasto na chleb z nasionami, które można modyfikować na wiele sposobów. Jeśli lubicie oliwki doprawcie ciasto oliwkami kalamata. Jeśli wolicie suszone pomidory, wybierzcie je. Ja dodałam i oliwki i pomidory. Ten chleb jest idealny
codojedzenia
Kolorowy "oszukany "sernik 210Robiłam ten oszukany sernik na święta, z początku miałam zrobić po prostu z jedną masą "serową", ale w trakcie robienia pomyślałam,żeby "ubarwić" ciasto tak jak pisanki.No i masę serową a dokładniej śmietanową ,bo to sernik ze śmietany podzieliłam na trzy części i do każdej z nich dodałam inny barwnik.Wyszło kolorowo, fajny efekt , a ciasto też wyszło smakowite.No(...)końcowego, przez swoją nieuwagę niechcący usunęłam. Inne moje oszukane serniki możecie zobaczyć tutaj - klik , a tutaj - klik są inne serniki -gotowane, pieczone , na zimno, przekładane itd. Kruche ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 1 kostka margaryny 3 żółtka cukier waniliowy 1/2 szkl, cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 6 białek 1,5 szkl cukru 3 budynie śmietankowe
Moje domowe kucharzenie
Biszkopt tradycyjny 147Biszkopt to pyszne, puszyste i cudownie lekkie ciasto. Wykorzystywane to wszelkiego rodzaju tortów, rolad, oraz jako baza do ciast. Można go przyrządzić na nieskończenie wiele sposobów. Poprzez dodawanie różnorodnych składników do tego wspaniałego ciasta, możemy uzyskać wiele ciekawych połączeń smakowych. Poniższy przepis jest efektem mojej kilkumiesięcznej pracy nad idealnymi proporcjami tego ciasta. Wiele jaj zużyłam, aby uzyskać odpowiednią puszystość(...)popełniłam wiele błędów. Dziś wiem co robiłam źle. Na szczęście podeszłam do pieczenia jak do procesu chemicznego, pozwoliło mi to poznać wszystkie jego tajniki. Biszkopt jest pierwszym i podstawowym ciastem, który został przeze mnie odtajniony. Jestem pewna, że nie tylko ja korzystam z tego przepisu, sama wzorowałam się na przepisie z książki Elaine MacGregor „Cake Decorating Course”. Przepis
SmartBake.pl
Biszkopt czekoladowy – przepis i test 122się na fajny przepis w gazetce, wydawanej przez lokalny sklep spożywczy. Potem znalazłam ten przepis on-line tutaj . Użyte składniki bardzo mi odpowiadały, jednak sposób wykonania przypominał raczej wykonanie ciasta ucieranego, a nie biszkoptu. Mimo wszystko, postanowiłam sprawdzić ten przepis i trochę poeksperymentować w kuchni. Upiekłam dwa ciasta. Jedno ciasto zrobiłam według przepisu z gazetki. Sposób jego wykonania wskazywał bardziej(...)ciasto ucierane niż biszkopt. Tak też wyglądało upieczone ciasto. Jego brzegi były równe, dobrze wypieczone, a ciasto zbite i dość twarde. Niewiele miało wspólnego z gąbczastym biszkoptem tradycyjnym. Za to zapach i smak… mmmniam, trudno się oprzeć. Do wykonanie drugiego ciasta zmodyfikowałam troszkę użyte składniki. Wiedząc, że to za sprawą masła moje ciasto jest twarde, zamieniłam je więc
SmartBake.pl