mięso - 63110 przepisów (strona:709/4208)

SPAGHETTI BOLOGNESE Z WARZYWAMI WERSJA II 197

tradycyjnie jest to spaghetti bez spaghetti, preferujemy bowiem krótsze makarony, u mnie więc świderki orkiszowe, ale można użyć dowolny, ulubiony makaron. Ten sos smakuje także sam... Składniki: - 600g mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielona karkówka z łopatką, ale można użyć dowolne mięso) - 2-3 plastry chudego, wędzonego boczku - 1 duża cebula lub 2 mniejsze - 2-3 ząbki czosnku - 2 słoiczki(...)pokrojony w drobną kostkę boczek, dorzucić pokrojone w kostkę cebule i podsmażyć (do miękkości cebuli). Pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość zamieszać. Do garnka dodać mielone mięso i co jakiś czas mieszając całość podsmażyć. Do podsmażonego mięsa dorzucić zamrożone warzywa i kilka minut przesmażyć. Gdy zawartość garnka zacznie wrzeć (warzywa się odmrożą), zalać całość passatą i zamieszać

Smaczne Zdrowe
Gulasz po mojemu 216

podbił serca moich domowników :) Czasem wystarczyć sprawdzić stan naszych zapasów i obiad mamy z głowy. Polecam zapracowanym, gdyż całość nie zajęła mi więcej jak godzinkę :D Składniki: 50 dag mięsa na gulasz 3 średniej wielkości cebule 2 marchewki 1 pietruszka  2-3 łodygi selera naciowego 2 plastry selera korzeniowego 2 puszki groszku z marchewką 1 puszka białej fasoli(...)puszka pomidorów krojonych sól  pieprz 1 łyżka miodu 1 -2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 serki topione Wykonanie: Mięso płuczę, osuszam, kroję w drobną kostkę i wrzucam na rozgrzany tłuszcz. Świeże warzywa obieram, ścieram na tarce jarzynowej oprócz cebuli selera naciowego, którą kroję w kostkę, a seler w piórka Dodaję do mięsa i duszę kilkanaście minut. Podlewam szklanką wywaru

Bea(u)ty kitchen
Filet drobiowy grilliowany orientalnie 138

oczywiście!, grillowany kurczak w sosie sojowym z dużą ilością sałaty w czosnkowym dressingu poleca się na obiady i kolacje. Składniki dla 4 osób: - 2 filety z kurczaka Marynata do mięsa - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka majeranku - 3 łyżeczki oleju rzepakowego - sól - pieprz Mi ks sałat ok. 10-12 dag  - roszponka, rukola, sałata lodowa Dressing do sałaty: - 1/4 szklanki(...)sosu sojowego  - 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 1/2 łyżeczki majeranku - sól - pieprz - cukier  Zioła, przyprawy i sos sojowy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Przygotować marynatę do mięsa. Fileta umyć, osuszyć i natrzeć olejem z przyprawami. Rozgrzać grill elektryczny lub patelnie grillową. Grill wykładam papierem do pieczenia aby mięso było bardziej soczyste, a płytki grilla pozostaną czyste. Filet

Apetyczna babeczka
Schab z szynkowara 170

łyżka majeranku łyżka papryki w proszku (słodka lub pół na pół z ostrą) 3 liście laurowe 3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny 8 łyżek oleju lub oliwy Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i dobrze natrzeć solą. Składniki marynaty wymieszać. Mięso przełożyć do ceramicznego lub szklanego naczynia i wymieszać z przygotowaną marynatą, aby dobrze pokryła schab. Naczynie z mięsem(...)przykryć i wstawić do lodówki na trzy doby. Co 12 godzin obrócić mięso w marynacie. Po trzech dniach schab przełożyć do specjalnego woreczka, a następnie do szynkowara i zamknąć. Włóżyć szynkowar do większego garnka i wlać wodę do jego wysokości. Postawić garnek na ogniu i kontrolować temp. wody, powinna wynosić 80-90 stopni C. Parzyć wędlinę około

talerz przyjemności
Zapiekanka "Gołąbek" 196

właśnie się prezentuje. To idealny sposób na przygotowanie gołąbków jeśli nie chcecie, nie lubicie lub po prostu nie wychodzi Wam zawijanie tradycyjnych gołąbków. Farsz można dowolnie modyfikować. Mięso możecie wymieszać z ryżem i podać zapiekankę z sosem pomidorowym. Ja jednak zachęcam Was do przygotowania gołąbków z kaszą, szczególnie jeśli jeszcze nie próbowaliście. Naprawdę warto! Składniki: 1 główka kapusty(...)mięsa mielonego (500 g wieprzowiny, 500 g indyka) 2 czerwone cebule, drobno pokrojone 2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku 100 g kaszy jęczmiennej perłowej suszone oregano 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 puszka pomidorów w kawałkach sól pieprz 2 łyżki oleju masło do posmarowania formy Przygotowanie: W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Z kapusty

Smakowity Blog Kulinarny
Klopsiki pikantne w kapuście 175

ząbki czosnku 1 łyżeczka kminku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz 1/2 litra wody 6 łyżek oleju klopsiki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka wieprzowa) 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 2 łyżeczki ostrej przyprawy do kebaba lub 1/2 łyżeczki chili, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki imbiru 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie: Mięso na klopsiki przyprawić, dokładnie wymieszać i odstawić na około 1/2 godziny, aby przyprawy połączyły się z mięsem. Kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać, przeciąć wzdłuż na 4 części i drobno pokroić. Cebulę, czosnek obrać i drobno pokroić. Z przyprawionego mięsa

Kuchcik gotuje
Zupa szczawiowa 166

indyka - 5 ziemniaków mniejsze - 2 kostki rosołowe - śmietana 150 ml - 1 łyżkę mąki - ziele angielskie liść laurowy - pęczek natki pietruszki - 6 jajka - sól pieprz do smaku Sposób przygotowania 1. - Mięso zalewamy w garnku ok 4 l wody dodajemy seler pietruszkę  marchewkę, ziele angielskie, liść laurowy,rosołki gotujemy wywar aż mięso będzie miękkie 2. - Ugotowane mięso wyciągnąć z wywaru obrać(...)kostkę włożyć do garnka wywar  przecedzić wlać do ziemniaków gotować do miękkości  -Dodać śmietanę wymieszaną z mąką pokrojony szczaw,  ugotowaną w wywarze marchew,seler,pietruszkę i mięso pokrojone w kostkę  gotować jeszcze 5 minut Doprawić solą i pieprzem  - Dodać pokrojoną natkę pietruszki 4. - Podawać z ugotowanym jajkiem

W królestwie smaków Beaty
Pałki w keczupowej marynacie 206

słodkiej mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, 1,5 łyżki masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam z keczupem i przyprawami. Do marynaty wkładam podudzia z kurczaka. Mięso nacieram marynatą i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. 2. Mięso razem z keczupową marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu mięsa rozkładam kawałki masła. Naczynie przykrywam. Pałki piekę(...)godzinę i 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem. Do przygotowania potrawy wykorzystałam ketchup pikantny , który otrzymałam do testowania od firmy WOM PARCZEW . Ketchup PARCZEW to idealny dodatek do wielu potraw. Ja wykorzystałam go do przygotowania marynaty i się nie zawiodłam. Ketchup ma doskonały, lekko ostry smak i idealną konsystencję. Jeszcze

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bitki wieprzowe w sosie cebulowym 314

Bitki wieprzowe - bardzo proste danie. Wygląda na patelnim może średnio, ale jest pyszne. Kruche mięso i pyszne coś ala sos cebulowy. Podawać z kasza lub ziemniaczkami. Do zrobiebia potrzebujemy naprawdę niewiele składników. Co potrzebujemy? pół kilo męsa wieprzowego (najlepiej schabu) 5-6 cebul (im więcej tym lepiej) pół litra bulionu sól, pieprz, olej liść laurowy, ziele angielskie Jak robimy bitki(...)wieprzowe w sosie cebulowym? Mięso kroimy wplasterki 0.5-1 cm i rozbijamy na płasko. Następnie doprawiamy pieprzem. Cebulę kroimy w piórka. Mięso obsmażamy chwilkę zeby złapało kolor. odkładamy na talerz. Na tej samej patelni obsmażamy cebulę do zeszklenia i układamy na niej bitki.  Dodajemy kilka listków laurowych i kilka ziarenek ziela angielskiego Podlewamy całość bulionem tak aby przykryć cebulę

Snejkusiowe Przepisy
SOCZYSTA PIERŚ Z KURCZAKA 146

piersi z kurczaka ze skórą (bez skóry też się uda) sól pieprz słodka mielona papryka czosnek granulowany świeże zioła: tymianek, cząber, rozmaryn rękaw do pieczenia A jak to zrobić: Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą, pieprzem, papryką, granulowanym czosnkiem i dokładnie wmasować przyprawy z obu stron. Włożyć mięso do rękawa do pieczenia, na wierzchu ułożyć świeże gałązki tymianku(...)wstawić całość na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia, rozciąć z góry rękaw, polać mięso wytopionym tłuszczem, przez co nabierze z wierzchu złocistego koloru. Po upieczeniu, wyjąć mięso z rękawa i odłożyć na deskę, żeby "odpoczęło

Kuchnia w opałach
Kociołek rosyjski – wiosenne kociołkowanie 184

wytopić ) Przyprawy : 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka cząbru – suszonego 1 łyżeczka mielonej gorczycy czarnej 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu sól do smaku Mięso kroimy w dużą kostkę – nie może być zbyt mała bo się rozpadnie w duszeniu ( poza tym taka duża jest fajniejsza " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Cebule obieramy , kroimy w piórka , mieszamy z mięsem . W miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki z kolumny „przyprawy” – mieszamy i dodajemy do mięsa i cebuli . Dokładnie wszystko ze sobą łączymy i wstawiamy w zamkniętym pojemniku na dwa dni do lodówki ,żeby porządnie przeszło przyprawami . W dzień kociołkowania , obieramy

Ogrodnik w podróży
PASZTET DROBIOWY Z MALAKSERA 174

maszynki do mielenia mięsa więc postanowiłam przyrządzić pasztet z użyciem malaksera. Wyszedł puszysty, wilgotny i łatwo rozsmarowuje się na chlebie, polecam na Wielkanoc. SKŁADNIKI 3 udka z kurczaka, 1 noga z kaczki, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 2 jajka, 1 kajzerka, sól, pieprz, 1 łyżka przyprawy do dań z mięsa mielonego, 2 ziela angielskie, olej, bułka tarta(...)WYKONANIE Mięso gotujemy do miękkości z warzywami oraz zielem angielskim. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na 3 łyżkach oleju. Ugotowane mięso studzimy, obieramy z kości i skóry, przekładamy do malaksera, dodajemy warzywa pokrojone na mniejsze kawałki oraz ostudzoną cebulę, 2 żółtka, odciśniętą bułkę (najpierw namoczoną w wodzie) i włączamy blender, do czasu aż składniki się połączą. Białka ubijamy na sztywną

słodki bratek
Roladki zapieczone w sosie z oscypkiem 204

się w ustach mięsko z dodatkiem góralskiego oscypka, zapieczone w kremowo – pomidorowym sosie stanowią pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny. 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 200 g oscypka 4 duże ziemniaki Masło do wysmarowania formy 4 łyżki natki pietruszki Sos: 3/4 szklanki wody 1 czubata łyżka mąki pszennej 20 g kremowego serka topionego(...)masłem. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki lub mniejsze kawałki. Wykładamy nimi dno naczynia.  Filety drobiowe kroimy i rozbijamy jak na schabowe. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawa do mięsa. Na każdym płacie układamy plasterki oscypka. Ściśle zwijamy i układamy na ziemniakach. Wierzch przyprawiamy przyprawą do mięsa i posiekaną natką pietruszki. Na wierzchu możemy również ułożyć resztę oscypka

VioletoweKucharzenie
Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami / Pasta with meat, zucchini and mushrooms 167

udek i pieczonych polędwiczek wykorzystałam w pysznym makaronie z pieczarkami i cukinią w sosie pomidorowym ze słodką śmietanką. Wyszło pysznie, zapraszam! Scroll down for recipe in English Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami (4 porcje) Składniki: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 duża cebula pokrojona w cienkie plasterki 250-300 g upieczonego lub ugotowanego mięsa pokrojonego w kostkę 200 g pieczarek(...)startego parmezanu sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj pieczarki, cukinię i mięso, i smaż przez kolejne 3 minuty. Dodaj pomidory z puszki wraz z pomidorkami koktajlowymi i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 8 minut mieszając od czasu do czasu. Dodaj śmietankę i dopraw całość

karmelowy
Pikantne Udka Pieczone 178

Prosto i tanio. Jak zwykle łatwo i smacznie. Udka marynowane na ostro. Skórka mocno pikantna, mięso bardzo fajnie przeszło marynatą, ale w porównaniu do skórki nie było iście piekielne. Taki własnie był plan. W czym marynuję udka? Zwykle tym co wpadnie mi w ręce, zawsze na oko i na wyczucie. Ile czego dosypać? A tyle, żeby marynata miała konsystencję takiej(...)czosnek jeśli lubicie. A to moja dzisiejsza propozycja, którą upiekłam w moim ulubionym naczyniu Lekue Steam Roaster . Dlaczego ulubionym? Bo niezwykle łatwo się je myje, bo nie trzeba dodatkowo mięsa podlewać wodą, bo naczynie się zawija i dzięki temu mięso piecze się w marynacie i własnych sokach, pod koniec pieczenia wystarczy je otworzyć i przypiec skórkę. Składniki|: 2 udka

Blondynka Gotuje