mięso - 63110 przepisów (strona:718/4208)

Banica z mięsem drobiowym 188

farsz mięsny: 500 g gotowanego mięsa z drobiu, 1 ostra papryczka, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka tymianku, 3 łyżki masła, 200 ml bulionu, 440 g jogurtu greckiego, 2 jajka, 1 kg szpinaku, 3 łyżki masła, 1 -2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, ciasto yufka, 150 g masła, Mięso rozdrobnić, nie mielić. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek, mięso(...)płat ciasta masłem, następnie rozsmarować na nim trochę masy mięsnej, na wierzchu ułożyć trochę szpinaku. Zrolować i ułożyć w tortownicy. Postępować tak z kolejnym płatem ciasta, aż do zużycia mięsa i szpinaku. Następnie posmarować masłem i przykryć pogniecionym płatem ciasta. Całość posmarować masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Po tym czasie zdjąć wierzchni płat ciasta

królestwo garów
Rozgrzewający gulasz z indyka. 158

Witajcie :) za oknem zima, u nas prószy śnieżek :) postanowiłam dzisiaj przygotować pyszny rozgrzewający gulasz z indyka. Do mięsa użyłam przypraw od firmy Skworcu . Gulasz można podać z makaronem, kaszą lub ziemniakami.Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 1 kg piersi z indyka 1 duża cebula domowa vegeta do smaku pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy  Kurczak złocisty od Skworcu(...)rosół z poprzedniego dnia )  3 łyżki klarowanego masła 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki  szczypta chili 1/2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie : Mięso umyć i osuszyć, pokroić w grubszą kostkę.Cebulę obrać i pokroić w piórka. W głębokim rondlu rozpuścić masło, dodać mięso, cebulę i przyprawy, wymieszać, podsmażać około 15 minut na małym

Sama słodycz i szczypta chili
DOMOWE BURGERY Z CUKINIĄ 180

skomplikowane w żadnym sensie. Jeżeli macie czas i ochotę, możecie użyć bułek wypiekanych samodzielnie. W innym przypadku weźcie koniecznie bułki pełnoziarniste lub graham! Oczywiście, uważajcie na jakość mięsa - im lepsza, tym pyszniejsze będą Wasze burgery. Pamiętajcie też o sporej ilości warzyw. DOMOWE BURGERY Z CUKINIĄ (porcje: 2; przygotowanie: 30 minut; ) 350 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) sól, pieprz(...)sera 2 bułki pełnoziarniste 1 łyżka majonezu 2 łyżki serka kremowego 8 plastrów cukinii 1/2 czerwonej cebuli 1/2 pomidora 2 małe garści sałaty 4 rzodkiewki tłuszcz do smażenia Mięso mieszam ze solą i pieprzem, formuję burgery. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, smażę burgery z obu stron, aż zbrązowieją, a na gorące kładę ser. Przykrywam folią aluminiową, aby ser roztopił się

W kuchni Karmel-itki
Ryba z makaronem czosnkowym i bukietem warzyw 211

Jesteśmy społeczeństwem mięsożerców. Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez kawałka mięsa. Tak, sam również należę do takich osób. Jednak nie zmienia to faktu, że często staram się włączać w swój jadłospis ryby. Nie oszukujmy się. Ryby to źródło wysoko przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D, jak również tak ważnych składników odżywczych jak jod, selen czy wapń. Obiad(...)jednolitej emulsji. W tak przygotowaną marynatę wkładamy filety z ryby. Marynujemy w chłodnym miejscu przez około 20-30 minut. Marynowanie ryb trwa bardzo krótko. Ze względu na swoją delikatność mięso ryb bardzo szybko przejmuje smak marynaty, dlatego kilkanaście minut w zalewie, w zupełności wystarcza. Rozgrzewamy patelnię, na którą wlewamy kilka kropel oleju lub oliwy. Zamarynowane filety kładziemy na bardzo rozgrzaną

Jacob Tastes
Zupa meksykańska z mięsem mielonym 175

powiedzieć, że jest to Nasza ulubiona zupa ;) Mąż zjadł od razu 3 talerze tej zupy i powiedział, że takie zupy to mogę robić mu codziennie :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej), 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego, 2 cebule, 2 czerwone papryki, 3/4 puszki kukurydzy, 3/4 puszki czerwonej fasoli, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżeczki chilli(...)łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki. Przygotowanie:  Na 2 łyżkach oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mięso i dusimy pod przykryciem. Po usmażeniu przekładamy mięso z cebulką do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Na patelni na której smażyliśmy mięso (dolewamy odrobinę oleju) podsmażamy paprykę pokrojoną w kostkę, tak żeby była miękka. Po podsmażeniu przekładamy do zupy. Gotujemy

Aga w kuchni
Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej 147

przechowujemy w ciemnych pojemnikach, bez dostępu powietrza. Aby utrwalić smak ziół możemy wykorzystać je do aromatyzowania oliwy czy octu lub dodać do masła i użyć jako dodatek do grillowanego mięsa i warzyw. Można przyjąć, że 1 łyżeczka suszonych ziół odpowiada 1 łyżce świeżych ziół. Popularne zioła Bazylia  Niezbędna w kuchni włoskiej. Na największą skalę uprawiana jest w krajach basenu(...)pomidorów, frittaty ziołowej. Zioło to nadaje się do suszenia, ale musi być wtedy najwyższej jakości.  Oregano  Niezastąpiony składnik kuchni włoskiej, doskonale łączy się z tymiankiem jeśli przygotowujemy mięso wołowe czy wieprzowe. Makarony, focaccia i pizza to tylko niektóre, napoplarniejsze dania z jego użyciem. Warto przygotować w domu aromatyzowaną oliwę z oliwek, w tym celu do butelki dodajemy suszone

Moja smaczna kuchnia
Antrykot grillowany w musztardzie 107

antrykot 2 steaki z antrykotu, oliwa, 4 łyżki musztardy francuskiej, 1 łyżka miodu, sok z 1/2 cytryny, gałązka rozmarynu, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 4 łyżki masła, Mięso posmarować oliwą i odstawić. Pamiętajmy aby mięso wyjąć z lodówki, co najmniej godzinę przez grillowaniem. Musztardę, miód, sok z cytryny i pieprz, wymieszać. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony w plasterki czosnek(...)listki rozmarynu, przesmażyć. Dodać musztardę z przyprawami i zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku pieprzem, sokiem z cytryny... Mięso położyć na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować 3 minuty, odwrócić i grillować kolejne 2 minuty. Mięso przełożyć na talerz, polać sosem i odstawić na 5 minut. Oprószyć solą. zastawa

królestwo garów
Paprykowy gulasz z cukinią i kaszą gryczaną 196

Wyśmienite, niezwykle pożywne i jednocześnie lekkie danie jednogarnkowe?  Zdecydowanie, to musi być gulasz! Dzisiejszy jest nietypowy, inny niż tradycyjny - mocno pomidorowy, z dużą ilością mięsa, cukinii i papryki! Wśród całej gamy smaków przebija się również czosnek i aromat mielonego kminku. Danie w sam raz dla smakoszy i mięsożerców! :)  Paprykowy gulasz z cukinią i kaszą gryczaną  Składniki(...)ksylitolu (cukru), by uzyskać piękny, złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i całość dusimy na średnim ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę mięso i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory nacinamy z dołu i zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach przepłukujemy zimną wodą. Dzięki temu - skórka z pomidora sama schodzi!  Obrane pomidory blendujemy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Chili con carne 177

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com    Szybka wersja chili con carne (hiszp. chili z mięsem), czyli tradycyjnej potrawy kuchni amerykańskiej - spotykanej w tamtejszych barach jako fastfood. Głównymi składnikami są: papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso (najczęściej wołowina; istnieją też wersje wegetariańskie). Często dodaje się także inne składniki: fasolę i kukurydzę.  Potrawę przyprawia(...)się za pomocą kminu rzymskiego (kuminu) i pieprzu.  Powinna posiadać intensywny smak. Podawana jest z tortillą meksykańską lub gotowanym ryżem.   (2-3 porcje) 250g mięsa mielonego (najlepiej wołowego) 1 cebula (średnia)   1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych, bez skórki) 1/2 puszki czerwonej fasoli (użyłam Bonduelle ) 1/2 puszki kukurydzy (użyłam Bonduelle ) 1 czerwona papryka (średnia) 1 papryczka chili

Di gotuje
Pałki z kurczaka pieczone w białym winie z bakaliami 198

łyżka masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam z winem i przyprawami. Dodaję płatki migdałowe oraz ziarenka. Mieszam. Do marynaty wkładam podudzia. Nacieram i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. 2. Mięso razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu mięsa układam kawałki masła. Naczynie przykrywam. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym(...)potrawy wykorzystałam płatki migdałowe oraz mieszankę ziaren, którą otrzymałam od firmy MAKAR . W skład mieszanki wchodzą ziarna: słonecznika łuskanego, sezamu, siemienia lnianego oraz pestek dyni. Bakalie doskonale współgrały z mięsem. Nadały potrawie chrupkości i ciekawego smaku. Jeszcze niejednokrotnie użyję ich do tego typu potraw i nie tylko. Zdecydowanie zagoszczą u mnie na dłużej. Serdecznie zachęcam do zapoznania się z asortymentem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pieczona pierś indyka w smakach Podlasia 236

szczypty (tyle, ile się weźmie między palce) suszonego czosnku niedźwiedziego 3-4 łyżki oleju po łyżeczce miodu na każdy kawałek Na blasze ułożyć 5 ździebeł trawy żubrowej. Mięso polać olejem, a następnie posypać przyprawami i ułożyć na trawie. Na wierzchu położyć pozostałe kawałki trawy. Odstawić mięso na przynajmniej godzinę do lodówki, by się zamarynowała. Pamiętajcie, by przykryć je np. folią(...)spożywczą. Piec mięso ok. 40 minut w temp. 200 stopni C. Na 10 minut przed końcem pieczenia, odwrócić kawałki mięsa i posmarować miodem. Tak przygotowaną pierś można wykorzystać na kanapki lub pokroić na grubsze plastry i podać gorące np. z konfiturą (u mnie z konfiturą z aronii, jabłek i pigwowców ). ----- Podobne: Kurczak po portugalsku Pieczona szynka Królik pieczony w winie

Weekendy w domu i ogrodzie
Galaretka drobiowa 196

chyba klasyka. Ilość wody każdy musi dostosować do swoich upodobań, ponieważ jedni wolą więcej dodatków, inni więcej galaretki. Można także dodawać różne warzywa (zgodnie z własnym gustem). 1/2 kg mięsa drobiowego (wg gustu, np. skrzydełka, udka, korpus, szyjka - ma dużo "kleju") 1 litr wody (mniej więcej) 1 duża marchewka 1/2 puszki zielonego groszku żelatyna spożywcza 2 listki laurowe 2 ziarenka(...)ziela angielskiego sól, pieprz Opcjonalnie: 1/2 puszki kukurydzy 1-2 jajka ugotowane na twardo   Mięso i marchewkę (w całości) ugotować z listkami laurowymi, zielem angielskim, solą oraz pieprzem. Wywar przecedzić i rozpuścić w nim żelatynę (proporcje wg opisu na opakowaniu). Marchewkę pokroić w plasterki lub kostkę, mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. W miseczkach ułożyć

Di gotuje
Grzybowy krupnik z kaszą jęczmienną 150

godziny. Po ugotowaniu i ostudzeniu grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Wody z gotowania grzybów tym razem nie wylewamy. Do garnka nalewamy 1,5 litra zimnej wody, wkładamy mięso, doprowadzamy do zagotowania i zbieramy szumowinę. Następnie na wolnym ogniu gotujemy 30 minut.  Po tym czasie dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, por, Vegetę, pieprz w ziarnach, sól i gotujemy(...)minut.  Wyjmujemy mięso i włoszczyznę.  Do zupy dodajemy pokrojone grzyby, wodę w której się gotowały oraz kaszę i gotujemy 15 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i całość gotujemy do ich zmięknięcia. Po ostygnięciu, mięso oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki, a  marchewkę kroimy w kostkę. Tak przygotowaną marchewkę

Smak mojego domu
Smażone udka z zupy... 190

Smażone udka z zupy... Zostaje Wam czasem mięso z rosołu lub innej zupy?! To taki mój sposób, jak już nikt nie chce jeść ;) Tu akurat udka z kurczaka... Ugotowane mięso studzimy (żeby zwarło i się nie rozpadało), oprószamy przyprawą do kurczaka i lekko wklepujemy. Panierujemy w mące, następnie jajko i bułka tarta wymieszana z sezamem. Smażymy na małym ogniu(...)oleju na złoty kolor. Mi najbardziej smakuje z ketchupem albo sosem meksykańskim lub słodko-kwaśnym.  Jeśli trzymamy mięso w lodówce, musimy je wyciągnąć min. godzinę przed smażeniem (żeby mięso było ciepłe w środku

Pelusiowa Kuchnia
Chili con carne na szybko. 136

coś na szybko,  u mnie w takim przypadku  jest oczywiście spaghetti albo chili con carne. Dzisiaj przygotowałam to drugie. Wystarczy mieszanka warzyw chili con carne od Bonduelle , mięso mielone oraz sos boloński :) Danie jest pyszne, można je podać z bułką lub makaronem :)  Składniki : 1/2 kg mięsa mielonego z indyka lub szynki 1 sos boloński ze słoika Pudliszki(...)puszka chili con carne od Bonduelle   sól, pieprz do smaku 1/2  łyżki   oregano 1 łyżka bazylii suszonej 3 łyżki oliwy Wykonanie : Do rondla wlać oliwę, przełożyć mięso wymieszane z oregano i bazylią,  podsmażyć, następnie wlać   sos i mieszankę od Bonduelle. Dusić na małym ogniu aż mięso zmięknie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Danie gotowe

Sama słodycz i szczypta chili