duża pietruszka 1 mały lub 0,5 średniego selera ok. 10 cm kawałek pora 6 średnich ziemniaków świeżo siekana natka pietruszki sól i świeżo zmielony pieprz do smaku WYKONANIE: Mięso wrzuć do większego garnka, zalej wodą i zagotuj. Nim woda zacznie wrzeć musisz ją "odszumować", zbierając łyżką cedzakowa szarą pianę, która utworzyła się na powierzchni wody. Następnie zmniejsz ogień, dodaj(...)wywaru ziele angielskie i liść laurowy oraz przepłukaną wcześniej na sitku i odsączoną kaszę. Dodaj sól do smaku. Zamieszaj i gotuj całość do miękkość mięsa, od czasu do czasu mieszając, aby kasza nie przywarła do dna. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmij je na osobny talerz, a do zupy dodaj pokrojoną w półtalarki marchewkę, posiekane w słupki: seler oraz pietruszkę
Słodko-Słony Świat IlonySkoro mięso mielone może być dodatkiem do pizzy dlaczego nie można by nadać kotletom mielonym smaku pizzy? ;-) Mój pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, bo te kotlety smakowały każdemu z domowników i na pewno wkrótce je powtórzymy. 500g mięsa mielonego 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano 2 ząbki(...)czosnku 1 średniej wielkości cebula 200g żółtego sera sól, pieprz 1. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, ser ścieramy na tarce. 2. W misce mieszamy mięso mielone, bułkę tartą, jajko, koncentrat, zioła prowansalskie, oregano, czosnek, cebulę, 1/2 przygotowanego sera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Z przygotowanej mięsnej masy formujemy kulki, które spłaszczamy. Układamy je na blaszce wyłożonej
Szefowa kuchniczerwone papryki (u mnie podłużne) 2 marchewki 5 średnich ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka ostrej pasty węgierskiej (ewentualnie łyżeczka ostrej papryki) sól, pieprz szczypta cukru PRZYGOTOWANIE Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość dużą kostkę. Na patelni podsmażamy mięso na smalcu, aż do zrumienienia - po czym przekładamy do większego garnka. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną(...)kosteczkę. Kiedy zmięknie dodajemy wędzoną paprykę i przesmażamy razem przez 1-2 minuty. Przekładamy cebulę do mięsa, zalewamy szklanką bulionu i przyprawiamy majerankiem i kminkiem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym dusimy na małym ogniu około godzinę, aż mięso zmięknie. Dodajemy pomidory w puszce, pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki (obrane :)) oraz marchewkę w plasterkach. Dolewamy resztę bulionu. Doprawiamy pikantną pastą
Moje Kuchenne RewelacjeKARKÓWKA PIECZONA Bardzo smaczna, soczysta karkówka idealna do obiadu jaki na kanapki. Składniki: karkówka czosnek papryka sol pieprz majeranek słodka papryka czerwona w proszku Sposób przygotowania: 1. Mięso myjemy nacieramy sola 2. Czosnek obieramy z łupiny i przeciskamy przez wyciskarkę do czosnku , dodajemy do niego szczyptę soli i ucieramy na papkę. 3. Nacieramy przetartym czosnkiem mięso(...)Posypujemy papryka lekko ja wklepując 5. Nacieramy majerankiem 6. Posypujemy pieprzem 7. Umieszczamy mięso w rękawie do pieczenia 8. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w temp 200-210C, po czym obniżamy temperaturę pieczenia do 180C. Pieczemy ok 1 godz. Przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, by mięso nam się troszkę zarumieniło. 9 Cieple, pokrojone
Kulinarnie z Polką na KresachJedno danie a zawiera tak wiele, makaron, mięso i warzywa. Bardzo dobra zapiekanka, pyszny pomysł na obiadek. Można również zabrać sobie do pracy na lunch. Wodę zagotować, osolić i wrzucić makaron. Gotować makaron aż będzie all dente, odcedzić i przelać gorącą wodą. Makaron wyłożyć na dno do naczynia żaroodpornego. W małym garnuszku z lekko osoloną wodą gotować marchewki pokrojone(...)podłużne paski. Doprawić je solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz kurkumą. Jeśli chcecie żeby zapiekanka była bardziej ostra dodajcie chilli. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić kawałki mięsa i cebulki dymki pokrojone w talarki. Smażyć, aż wszystko nabierze złotego koloru. Nie smażyć zbyt długo, be mięso będzie suche. Usmażone mięso rozłożyć na makaronie, następnie fasolkę i marchewki. Przygotowanie sosu
Kuchnia Pokoleńobiad w którym można wykorzystać mięsko z rosołu lub też mięsko z którego gotowaliśmy wywar/bulion na zupę. Ja akurat gotowałam wywar na zupę, dzięki temu z dwóch małych kwałków mięsa mam dwa posiłki dla trzech osób - zupkę i drugie danie. Do mięska dodałam marchewkę pokrojoną w kostkę oraz natkę pietruszki przez co sosik dużo apetyczniej się prezentuje. Potrawkę podałam(...)kaszą bulgur i ogóreczkiem konserwowym . składniki: 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka 2 marchewki 1 cebula 650 ml rosołu lub wywaru, w którym gotowało się mięso 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki śmietany 18 % lub 12% 3 łyżki maki pszennej Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka lub rondla. Zalać bulionem, przykryć i gotować
Monia miesza i gotujebardzo, bardzo drobno siekamy. To samo robimy z natką pietruszki i szczypiorkiem. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Co tak naprawdę znajduje się w paluszkach krabowych? Mielone mięso ryb. W naszych polskich paluszkach znajdziecie najczęściej mintaja, dorsza lub morszczuka, uformowane i ‚pomalowane’ tak, by udawało mięso z nogi skorupiaka. Samo słowo ‚surimi’ oznacza w języku japońskim ‚mielone mięso(...)Paluszki krabowe to mięso białych ryb, które przeszło przez kilkanaście procesów fizycznych i chemicznych, wliczając w nie mielenie, pulweryzowanie, przyprawianie, ujednolicanie i formowanie. Nie jest to szczyt piramidy zdrowego żywienia ale też nie histeryzujmy — całej tablicy Mendelejewa tu nie znajdziecie więc od czasu do czasu na surimi można sobie pozwolić. Paluszki krabowe to już odrobina zabawy ale dla fajnej
Karo in the Kitchenpiórka 2 goździki 3 ziarna jałowca Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty wkładamy do małego garnka i doprowadzamy do wrzenia. Umyte polędwiczki wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy gorącą marynatą, mięso powinno być całkowicie zanurzone w wodzie Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny Po tym czasie wyciągamy polędwice z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym i lekko solimy, obsmażamy(...)rumiano Marynatę cedzimy przez sitko, wyciągamy liście, pieprz i ziele, goździki, jałowiec Do garnka wlewamy przecedzoną marynatę, wkładamy obsmażone polędwiczki i zmiksowaną wpierw w niewielkiej ilości marynaty cebulę Mięso gotujemy pod przykryciem do miękkości ( u mnie około 40 min) na małym ogniu Z pozostałej po gotowaniu marynaty można zrobić sos zagęszczając go odrobiną mąki, doprawić do smaku solą i pieprzem
Proste Potrawyjeśli chcemy mieć obiad inny niż zazwyczaj, albo dysponujemy pozostałymi po jakimś innym daniu kawałkiem papryki lub kilkoma ogórkami kwaszonymi. Roladki idealne będą do kaszy, ziemniaków a nawet klusek. Mięso jest soczyste a całość wykańcza pyszny sosik. Do wnętrza roladek możemy włożyć to co akurat mamy: ogórki, cebulę, paprykę, boczek czy nawet kiełbasę. Oczywiście, obowiązkowo środek każdej mięsnej roladki smarujemy(...)musztardą. Tutaj możemy dać swoją ulubioną, ale ja polecam używać w miarę ostrej, bo te doskonale podkreślą smak mięsa. Ponieważ nie mam specjalnych zapinek do roladek, ani nie lubię używać wykałaczek, to roladki traktuję sposobem mojego taty, czyli obwiązuje je nitką, obsmażam, duszę i przed podaniem nitkę usuwam z mięsa. Dziki takim zabiegom roladki pozostają w idealnym kształcie a farsz
Mieszam w Garnkuugotowaniu rosołu zostaje wam mięso. Jeśli nie macie pomysłu do czego go wykorzystać to proponuję zrobić pyszne kluski śląskie z mięsem okraszone zrumienioną cebulką. My lubimy je jeść z dodatkiem maślanki lub kefiru. Kluski podane na Porcelana Bogucice z kolekcji Rodos Platin. Składniki: Farsz: 300 g mięsa gotowanego 4-5 łyżek bulionu Kluski śląskie: 900 g ziemniaków(...)jajko mąka ziemniaczana Do smaku: sól pieprz pieprz ziołowy ale-raj Do okraszenia: 2 cebule smalec lub olej Przygotowanie: Farsz: Mięso zmiksować w blenderze wlać bulion i doprawić do smaku. Doprawiamy dosyć pikantnie by z kluskami nie było za mdłe w smaku. Kluski śląskie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Lekko przestudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków
Ala piecze i gotujeszybki i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny. Do przygotowania potrawy wykorzystałam sos meksykański, który otrzymałam do testowania od firmy JAMAR. SKŁADNIKI: 300 g makaronu tagliatelle, 250 g mięsa mielonego wieprzowego, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 1/3 puszki kukurydzy konserwowej, 2 pomidory , 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 100 ml sosu meksykańskiego JAMAR, sól , pieprz , pieprz cayenne(...)bazylia , oliwa do smażenia, natka pietruszki. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso mielone przekładam na patelnię. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso razem z cebulą smażę około 10 minut na oliwie. 2. Następnie dodaję pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Mieszam i duszę około 5 minut. 3. Do mięsa i warzyw dodaję kukurydzę konserwową
Tradycyjna kuchnia KasiZrazy mielone nadziewane są serem, ogórkiem kiszonym i cebulą. Bardzo ciekawy i pomysłowy przepis do wypróbowania. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 bułka namoczona w wodzie sól pieprz 1 cebula plasterki sera bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Bułkę zalać wodą, odstawić do namoczenia na około 5-10 minut. Do większej miski włożyć zmielone mięso, cebulę, jajko(...)sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wymieszać. W trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać po troszku zimnej wody i wyrabiać tak długo aż mięso wodę wchłonie i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze nasze kotlety. Formujemy małe kotlety mielone, lekko rozpłaszczamy. Kładziemy na kotlety plasterek sera, na ser ogórek kiszony i cebulę drobno pokrojoną oraz
Smaczne PotrawyZrobiłam to danie na święta, moi goście się zajadali. Wyszło pyszne, godne polecenia. Pałki kurze przeciąć wzdłuż, aż do kości. Zdjąć skórę, naciąć mięso naokoło kościa i go usunąć. Nie jest to trudne, wystarczy chcieć. Rozłożyć mięso na płasko i lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Na koniec obsypać z dwóch stron suszoną bazylią(...)każdym płacie mięsa rozłożyć pokrojone drobno suszone pomidory i plasterek mozzarelli. Zawinąć płat mięsa tworząc roladkę. Zabezpieczyć wykałaczką, żeby się nie rozwinęły. Można też zrobić z piersi kurzych, ale dla mnie znacznie lepsze jest z pałek kurzych. Na patelnię wylać trochę oliwy z suszonych pomidorów i podgrzać. położyć roladki i obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Obsmażone roladki położyć
Kuchnia Pokoleńkroimy w piórka. Pomarańczę dokładnie myjemy i ścieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Piersi od strony tłuszczu nacinamy w kratkę. Od strony mięsa pierś solimy, pieprzymy i nacieramy startą skórką. Mięso układamy na zimnej patelni skórką do dołu. Smażymy, aż tłuszcz ładnie się wytopi. Na patelnię wrzucamy zgniecione ząbki czosnku, a mięso przekładamy(...)lekko się zezłociło. Powinno to trwać dosłownie chwilę. Piersi przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika na 8 minut. W międzyczasie na patelnię na której smażyło się mięso wrzucamy jabłka i cebulę. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy trochę masła. Smażymy, aż jabłka się lekko przyrumienią. Jabłka zdejmujemy z patelni, wlewamy na nią sok z pomarańczy i dodajemy
Kulinarne przygody GatityPyszny bigos nie tylko w święta Składniki • 2 kg kapusty kiszonej • 80 dag mięsa z karczku • 50 dag dobrej kiełbasy • 2 cebule • 2 marchewki • 1/3 szklanki suszonych grzybów • 1/2 szkl żurawiny suszonej • 2 duże ząbki czosnku • 2 łyżki miodu płynnego • 2 marchewki • 3 łyżki smalcu • 1 słoik przecieru pomidorowego mały • garść suszonych pomidorów • przyprawy • majeranek • swoją przyprawa uniwersalna przepis(...)łyżkę mąki • 5 kulek ziele angielskie • 2 duże liście laurowe Sposób przygotowania 1. • Cebulę pokroić w dużą kostkę podsmażyć na łyżce smalcu dodać pokrojone w większą kostkę mięso dodać zmiażdżony czosnek przyprawy ziele angielskie 2 łyżki majeranku przyprawę uniwersalną .Smażyć aż odparuje woda i mięso się troszkę zrumieni 2. • Na dno dużego garnka dać resztę smalcu wyłożyć część
W królestwie smaków Beaty