Wszyscy uwielbiają zupy w które są przepełnione masą warzyw, ale ta zupa jest trochę inna, ponieważ jedynym głównym jej składnikiem jest cebula! Tak, zwyczajna cebula
Kuchnia Łukaszaoknem słoneczko coraz mocniej świeci, więc naszła mnie dzisiaj ochota na jakieś lżejsze danie, a cóż może być lepszego niż sałatka :) Składniki: - 3/4 szklanki kaszy pęczak - 1 łyżka oliwy z oliwek - 4 łyżki mleka sałatka - 1 ząbek czosnku - 1 główka sałaty lodowej - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka fasoli czerwonej - 1 puszka groszku - 1 mała cebula - 4 suszone pomidory(...)lekko osolonej wodzie z dodatkiem drobno posiekanego czosnku. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę oraz mleko, czekamy aż cały płyn się wchłonie. Pęczak studzimy i łączymy ze wszystkimi składnikami na sałatkę, pokrojonymi w kosteczkę. Filet z kurczaka przekrawamy na pół i podsmażamy na patelni z dodatkiem odrobiny soli i pieprzu. Składniki na sos przekładamy do słoiczka i dokładnie mieszamy
Zainspirowana w kuchniBardzo lubię te sałatkę i to już od baaardzo dawna:) Przepis dostałam od koleżanki, która dostała od swojej koleżanki... Sałatka jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Składniki: 1 mała kapusta pekińska; 1 puszka kukurydzy; 1 puszka czerwonej fasoli; 1 słoik marynowanych cebulek; sól i pieprz; kilka łyżek majonecu; 1 ząbek czosnku (jak ktoś lubi); Wykonanie: Kapustę umyć, poszatkować i posolić(...)cebulkę dobrze odsączyć, dodać do kapusty. Fasolę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i również dodać do kapusty. Do majonezu dodać roztarty ząbek czosnku, wymieszać. Majonez dodać do sałatki, popieprzyć do smaku i wszystko razem dokładnie wymieszać. Sałatkę dobrze jest przed podaniem lekko schłodzić w lodówce, ale nie koniecznie
In my kitchenUwielbiam tę sałatkę ja, uwielbia ją cała moja rodzinka i uwielbiają ją moi znajomi! Tyle Wam powiem na temat tej sałatki:) Przepis dedykuję Eli, Sławkowi i Filipkowi:) Składniki układać warstwami kolejno od spodu: 1 słoiczek marynowanego krojonego selera (dobrze odcisnąć); posmarować majonezem; 2 małe cebule pokrojone w kostkę; posmarować majonezem; 4-5 jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych w plastry(...)gotowanej pokrojonej w kostkę; 7-8 plastrów ananasa z puszki pokrojonego w kostkę; posmarować majonezem; 1 puszka kukurydzy (dobrze odcisnąć z wody); posmarować majonezem; starta surowa marchew na wierzch sałatki Uwagi: - sałatka ładnie wygląda w płaskiej salaterce; - majonez można wymieszać z jogurtem naturalnym i odpowiednio doprawić solą i pieprzem
In my kitchenJakie ciasta najlepiej lubicie Wy? Ja najbardziej lubię ciasta, łatwe, szybkie w przygotowaniu i z małych ilości składników, lub z takich, które zawsze są w
Kuchnia ŁukaszaRosyjska sałatka pachnąca kurczakiem i wędzonymi śliwkami. Tradycyjnie sałatka ta podawana jest jako sałatka warstwowa, przekładana obficie majonezem. W tym przepisie majonez częściowo zastąpiony jest jogurtem naturalnym, a składniki wymieszane, dzięki czemu smaki ładnie się łączą i uzupełniają. 300 g ugotowanego mięsa z kurczaka 2 marchewki 1 cebula 3 ugotowane jajka 1 puszka groszku 200 g kiszonych ogórków(...)prostych bokach lub na talerzu w obręczy od tortownicy. Od dołu warstwy przekładane majonezem i doprawiane solą i pieprzem: kurczak, ogórki, cebula, jajka, marchewka, groszek, śliwki. Całość schłodzić. Jeśli sałatka układana jest warstwami w obręczy od tortownicy po schłodzeniu usunąć obręcz
Trzeci talerztrudne chwile z perspektywy czasu stają się w obecnej rzeczywistości powodem do uśmiechu. I tak mnie wspominkowo wzięło i trzyma do dziś, że przypomniałam sobie o mojej ulubionej niegdyś sałatce z wciąż ulubionym owocem, jakim jest mango. Od razu podkreślam, że przepis nie jest mój, ale zapożyczony z jednego z telewizyjnych programów kulinarnych. Wydaje mi się, że od Pascala Brodnickiego(...)Sałatka z mango Składniki: mango 2 cykorie (zimą używam białej belgijskiej, jesienią sprawdza się radiccio) duży grejpfrut czerwony 2 średnie jabłka (lub jedna duża antonówka) ok. 20 dag sera żółtego typu gouda lub radamer pęczek szczypiorku 2 łyżeczki kminku (niemielonego) 2 łyżki oliwy Cykorię naciąć wzdłuż na ćwiartki i pokroić w talarki. Ser, jabłka i mango pokroić w kostkę podobnej
Weekendy w domu i ogrodziePrzy okazji robienia zakupów zobaczyłam dziś na sklepowej półce ciekawie wyglądający makaron - małe kokardki. I przypomniała mi się sałatka, którą kiedyś częstowała mnie Koleżanka. Zrobiła ją z makaronu typu orzo. Ja po swojemu ją zmieniam i przygotowuję, gdy w czwartek zostaje mi wędlina kanapkowa. A że sezon różnych chorób i przeziębień trwa, dodatek czosnku jest tu zbawienny ;) Składniki: 5 garści(...)świetny jest świeży ogórek) czubata łyżka majonezu sól, pieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do wystudzenia. Szynkę i paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek zetrzeć do sałatki na tarce z małymi oczkami. Dodać majonez. Wymieszać i doprawić do smaku pieprzem. Podawać po ok. 15 minutach, gdy sałatka się przegryzie. Dla pozbycia się zapachu czosnku z ust można
Weekendy w domu i ogrodziePostnie nie znaczy, że nie może być smacznie i efektownie. Dzisiaj proponuję rewelacyjny sposób na pysznego halibuta z frytkami z batatów oraz sałatką. Danie urzeka nie tylko wspaniałym smakiem i estetyką, ale posiada niezaprzeczalne walory zdrowotne, typowe dla morskich ryb. Do przygotowania dania użyłem: 2 filetów z halibuta, 2 batatów, sałaty rzymskiej, 400 gram pomidorków cherry, 1 cytryny(...)przesuszona - rybę należy posolić dopiero po wyjęciu z piekarnika. Tak przygotowaną rybę piekłem w temperaturze 160 stopni przez 10 minut. Doskonałym dodatkiem do ryby z frytkami jest prosta sałatka z pomidorów i sałaty rzymskiej. Sałatę pokroiłem na mniejsze kawałki, a pomidorki w połówki. Całość umieściłem w miseczce. 2 Łyżki oliwy zmieszałem z sokiem z połowy cytryny i dodałem do sałatki
Wyprawy kulinarnePyszna, mięciutka, puszysta baba drożdżowa z rodzynkami, to jeden z tradycyjnych wypieków na naszym rodzinnym stole Wielkanocnym. Co roku pieczemy z mamą na Wielkanoc tą
Kuchnia ŁukaszaWielkanoc już tuż, tuż! Czy już macie przygotowany zakwas na żur? Jeżeli nie, to nie ma się czego martwić, czasu jeszcze jest. U nas
Kuchnia ŁukaszaNo cóż sporo czasu nie publikowałem nowych przepisów, ale wreszcie powracam z nowym pysznym przepisem na ciasto czekoladowo-kawowe! Ciasto jest pyszne! Uwierzcie mi, że
Kuchnia ŁukaszaBliny pszenno-gryczane z sałatką śledziową Bliny są tradycyjnym daniem kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej, ale zakorzenionym także od dawna w kuchni polskiej. W kulturze rosyjskiej istniał zwyczaj zostawiania blinów na parapecie dla pielgrzymów i ludzi biednych. Są także podawane matkom po porodzie, jak również na stypach. Według tradycji prawosławnych ostatków, bliny były jedzone podczas obchodów Maselnicy, czyli właśnie(...)śmietana, a nawet konfitury (tak najbardziej smakują mojemu starszemu Trollowi). Niewątpliwie blichtru nadaje blinom kawior. Ja jednak nie jestem koneserką tego przysmaku, więc zdecydowałam się na śledzia, a raczej sałatkę śledziową. Składniki na ok 30 blinów: 200 g mąki pszennej 200 g mąki gryczanej 20 g świeżych drożdży 2 jaja 1 łyżeczka cukru 45 g masła ½ łyżeczki soli Wszystkie składniki
Pełny talerzwytrzymałam i kupiłam pomidory. Jednak (czego można się było spodziewać) okazały się niejadalne. Po raz kolejny przygotowałam więc sałatkę, której składniki nigdy mnie nie zawiodły, a są dostępne przez cały rok. Jest to wariacja na temat kuchni meksykańskiej. Sałatka cieszy oko, jest kolorowa i treściwa. Z awokado i fasolą w roli głównej, uzupełniona pomidorkami, czerwoną cebulą oraz sosem z chili(...)limonką. Do tego trochę sałaty i pestki dyni. Jak dla mnie jedna z najlepszych sałatek. Jest doskonałą bazą - można do niej dodać np. krewetki, kurczaka (wtedy powinno wystarczyć na 4 porcje), ale spokojnie sprawdza się jako singiel z bagietką lub tortillą. Jest sycąca, ale nie jest za ciężka, dlatego idealna na lunch. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do dań
Pełny talerzSałatka z kaszą jaglaną, pomidorami, awokado i orzechami, czyli sałatka idealna Z sałatkami bywa różnie. Po zbyt lekkich bardzo szybko robię się głodna, po zbyt ciężkich chce mi się po prostu spać. Dzisiejsza jednak jest idealna. Zawiera tylko kilka składników, ale wszystkie pełne wartości. Zdrowa, sycąca i baaardzo smaczna. Idealna także do zapakowania do pracy lub szkoły. Nie puści wody(...)kaszą jaglaną. Orzechy uprażyć na suchej patelni, grubo posiekać. Przygotować sos. Olej z orzechów włoskich wymieszać z sokiem z limonki, natką i szczypiorem. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z sałatką, posypać prażonymi orzechami. Smacznego! Przepis dodaję do akcji oraz do mojej pierwszej akcji na durszlaku
Pełny talerz