ciasto - 162322 przepisów (strona:719/10822)

Sernik mak - kokos - brzoskwinie 328

trendów przyrody, postanowiłam upiec coś równie kolorowego. Znalazłam ostatnio bardzo ciekawy przepis, który łączy w sobie wiele różnych smaków. Okazało się, że uzupełniają się one wprost idealnie. Jest to ciasto, które stanowi połączenie smaku kakao, brzoskwiń, sera z posmakiem śmietankowym, kokosa i maku. Takie wszystko w jednym :) Wbrew pozorom jego wykonanie nie jest aż tak mocno pracochłonne. Składniki na ciasto(...)szklanka cukru pudru 3/4 szklanki maku 5 białek 100 g wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: puszka brzoskwiń Puszkę brzoskwiń otworzyć i odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem (fot.1) . 1/3 ciasta zamrozić a resztę schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przygotować blaszkę o wymiarach 30 x 25 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia a następnie

Świat Ciasta
Chleb orkiszowy na zakwasie 220

chrupiącą skórką. O miękkim, delikatnym wnętrzu. Łatwy w wyrabianiu i formowaniu. Polecam!   Składniki: Zaczyn: 100 g zakwasu żytniego; 100 g mąki żytniej (typ 720); 80 g letniej wody. Ciasto właściwe: 500 g mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista); 250 g letniej wody; 12 g soli; 10 g miodu (u mnie wielokwiatowy); 1/4 łyżeczki nasion czarnuszki; Cały zaczyn.   Sposób przygotowania(...)misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 12 - 16 godzin (u mnie cała noc). Po upływie

Gospodyni Miejska
Domowa Chałka 207

początek roztapiamy masło i studzimy (nie może być ono gorące bo poparzymy sobie ręce przy zagniataniu). Drożdże wkładamy do miski (najlepiej do tej w której potem będziemy już robić ciasto) i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy do czasu aż się rozpuszczą. Następnie dosypujemy 850 g mąki (CZYLI NIE CAŁĄ KTÓRA JEST NA TEN PRZEPIS PRZEZNACZONA), sól i cukier. Wszystko mieszamy(...)lekko zagniatamy. Ciasto będzie lepiące i dość grudkowate. Teraz dodajemy lekko roztrzepane jajka i przestygnięte masło. Znowu zagniatamy. Teraz nam się ciasto wygładzi, przestanie mieć grudki i będzie się dość mocno kleić. Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę. Ciasto musi być bardzo miękkie i musi odchodzić swobodnie od ścianek miski. W zależności od różnych czynników czasami trzeba dodać więcej mąki, czasem mniej

Jedzeniomania
PIEROGI Z KAPUSTA KISZONA I PIECZARKAMI NA DZIS :D :D 219

pierogow (ja wykrawam kolka szeroka szklanka) SKLADNIKI NA FARSZ: -700 g kiszonej kapusty -500 g pieczarek -cebula -olej -ziele angielskie, lisc laurowy, kminek, tymianek, majeranek, sol i pieprz NA CIASTO: - okolo 400-500 g maki pszennej + maka do podsypania -ciepla woda -1 jajko -1 lyzka oleju -szczypta soli  Farsz: Kapuste kiszona odciskamy (jezeli jest bardzo kwasna, pluczemy pod zimna(...)tych pierogow robie zawsze dzien lub kilka dobrych godzin przed lepieniem pierogow i wkladam do lodowki. Farsz robi sie wtedy bardziej zbity, latwiej sie lepi i nie rozpada sie. CIASTO: Ja ciasto zawsze rozrabiam w misce. Gdy skladniki sie polacza, wykladam na blat i dokladnie wygniatam do momentu az ciasto po przekrojeniu, w srodku ma jednolity kolor. Do miski

PychaDania
"Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą Serową, Makową i Orzechową (Seromak) 402

Wspaniały" - taką nazwę nosi ciasto z trzema warstwami: serową, makową oraz z orzechów włoskich. Ciasto jest naprawdę świetne i w pełni zasługuje na swoją nazwę. Każda z warstw jest niezwykła w smaku a całość idealnie ze sobą komponuje tworząc "Wspaniałe" ciasto. Polecam.   "Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą Serową, Makową i Orzechową - Składniki: Ciasto Makowe: 100 g maku(...)jajka 100 g cukru pudru łyżka orzechów włoskich łyżeczka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki miodu olejek migdałowy Ciasto Serowe: 250 g dwukrotnie zmielonego twarogu 75 g masła 2 małe jajka 100 g cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej Ciasto Orzechowe: 2 jajka 50 g zmielonych orzechów włoskich łyżka mąki pszennej 3 łyżki cukru 1/4 łyżeczki proszku

Słodka Strona
Marzenie o Toskanii, czyli pizza, pizza, pizzunia na super prostym cieście! 170

Uwielbiam pizzę. Od zawsze. Pewnie z resztą każdy uwielbia ją od zawsze i na zawsze. Chrupiące ciasto z aromatycznymi dodatkami na ciągnącym się serze. Genialne w swojej prostocie. Mmm... na samo hasło pizza robię się głodna. Wprawdzie najprościej złapać za telefon i zamówić z wypróbowanej pizzerii, ale po co? Jej wykonanie nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga specjalnych przygotowań(...)przynajmniej ma się pewność co się pochłania. Odkąd posiadłam tajemną wiedzę przygotowywania ciasta na pizzę ta zamawiana nie smakuje mi już tak bardzo. Kilka dni temu (w sobotę przed wypadem na RODOS) złapaliśmy z Mężem smaka na pizzę. W portfelach delikatnie mówiąc susza, więc zamawianie nie wchodziło w grę. Za to w lodówce podstawowe produkty obecne, zapas mąki i drożdży

Kuchnia po mojemu
Zawijane bułeczki ze szpinakiem - kwietniowa piekarnia 187

podsypania 320 ml letniej wody 2 łyżeczki soli szpinak Do misy wsypujemy mąkę (450 g), dodajemy aktywny zakwas i sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez ok. 3-4 minuty. Ciasto powinno być elastyczne i lepiące, ale nie lejące. Dzielimy ciasto na dwie części, jedną z nich przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą(...)stawiamy w ciepłym miejscu. Do drugiej części dodajemy szpinak i 100 g mąki. Wyrabiamy przez kolejne 2-3 minuty, aż osiągniemy elastyczne zielone ciasto. Przykrywamy i zostawiamy w miejscu bez przeciągów na 3-4 h. Wyrośnięte białe ciasto kładziemy na oprószonym mąką blacie. Wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm (u mnie wymiary ok. 36×24 cm). W razie

Stare Gary
Chleb słonecznikowy na zakwasie 193

zakwasie żytnim razowy. Idelany do codziennych kanapek. Po prostu pyszny! Składniki: Zaczyn: 1/2 szklanki zakwasu żytniego; 1 l letniej, przegotowanej wody; 500 g mąki pszennej razowej (typ 2000); Ciasto chlebowe: 300 - 400 g mąki psznnej razowej (typ 2000); 1 kg mąki pszennej (u mnie typ 650); 1 szklanka letniej, przegotowanej wody; 4 łyżeczki soli; 3 łyżeczki miodu; 2 łyżki oleju(...)małą ilość słonecznika keksówki obsypane otrębami pszennymi). Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną razową, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję

Gospodyni Miejska
Mazurek czekoladowy 169

Uwielbiam czekoladę, więc nie było innej opcji jak upieczenie czegoś naprawdę czekoladowego.. Co prawda jest przy nim trochę pracy, ale myślę, ze warto poświęcić czas by przygotować takie ciasto. Składniki: Ciasto: 150 g miękkiego masła 100 g cukru brązowego 100 g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko skórka otarta z 1 pomarańczy 100 g orzechów laskowych 1 łyżka kakao(...)śmietanki 30% 1 szczypta soli 20 g masła Polewa: 100 g konfitury pomarańczowej 100 g czekolady mlecznej 100 g masła Dekoracje: 60 g orzechów laskowych Czekoladowe jajka Wykonanie: Ciasto: Obłuskane orzechy drobno posiekać. Aby obłuskać orzechy można np. podgrzać je na suchej patelni, a następnie gdy skórka zaczyna odchodzić ściągnąć ją z jeszcze ciepłych orzechów ocierając je palcami. Masło, cukier

Mama Gotuje
Drożdżówki z budyniem 221

pysznych drożdżówek dawno nie jadłam... Ciasto delikatne, puszyste, a przy tym nadzienie budyniowe o zapachu wanilii... Ech, pychota. U mnie do powtórzenia, a co!! Składniki na ciasto: 375 g mąki pszennej; 15 g świeżych drożdży lub 5 g suszonych; 75 g cukru; 1/3 łyżeczki soli; 12 g mleka w proszku; 40 g masła - roztopić; 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej; 1 jajko(...)zaczęły pracować. Resztę mąki pszennej i mleko w proszku przesiać przez sito, dodać cukier, sól, skórkę cytrynową, jajko, pozostałe mleko i rozczyn, wszystkie składniki razem wymieszać i lekko zarobić ciasto. Na koniec dodać rozpuszczone masło i ciasto dobrze wyrobić. Ciasto będzie trochę lepkie, ale nie należy dodawać dużo mąki. Zarobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe

In my kitchen
Delikatny sernik z czekoladą i truskawkami 246

Kruche czekoladowe ciasto, niezwykle delikatna masa serowa z dodatkiem rodzynek, czekoladowa, aksamitna polewa i soczyste lekko kwaskowe truskawki... To stanowczo jeden z moich ulubionych serników! Ciasto nie jest trudne do wykonania, mikser jest zupełnie zbędny a efekt końcowy zachwyci każdego smakosza serników. Polecam! Składniki: Ciasto: 200 g mąki pełnoziarnistej 25 g ciemnego kakao 150 g zimnego masła 50 g cukru(...)pudru Mąkę, cukier puder i kakao wsypać do miski, wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C.  Ciasto wyjąć z lodówki

maniapieczenia

Proponowane wyszukiwania