ciasto - 163312 przepisów (strona:720/10888)

Mazurek z ajerkoniakiem i czarną porzeczką 214

cierpliwości, żeby układać na masie wzorki z posiekanych orzeszków czy rodzynek trzymanych w szczypczykach. Jestem na tyle kiepska w dbaniu o estetykę wypieków, że wysmarowałam w jednym miejscu bok ciasta dżemem porzeczkowym. Żeby było zabawniej, właśnie ten fragment ciasta został użyty do zdjęć. Zauważyłam to oczywiście dopiero na komputerze. Zrobię powtórkę za kilka lat, obiecuję, że do trzeciego mazurka przyłożę(...)się o wiele bardziej :) PS Jeśli chcesz ułatwić sobie sprawę – przygotowane według przepisu ciasto rozwałkuj i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Nie wiem czy nadal mazurek będzie mazurkiem, czy po prostu zwykłą tartą, ale na pewno zaoszczędzisz trochę czasu :) Na papierze do pieczenia odrysować formę tortownicę o średnicy 21 cm. Powstały okrąg wydłużyć/powiększyć z jednej

wcinaj to
Niebo w gębie 186

Kolejne ciasto które wpisało się na listę moich ulubionych ciast i nie tylko moich bo mojej rodziny też. Już kilka razy robiłam to ciasto ale nie miałam wcześniej możliwości zrobienia zdjęć bo tak szybko znikało. Przepis pochodzi z książeczki Margaryny Kasi. Składniki na ciasto: - 50 dag mąki - 1 szklanka cukru - 7 dag margaryny lub masła - 2 jajka - 4 łyżki mleka(...)proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 50 dag jabłek   Składniki na bitą śmietanę: - 3 szklanki gęstej śmietany - 1 opakowanie cukru waniliowego - 15 dag cukru   Najpierw robimy ciasto. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę i dodajemy mleko. Masło rozpuszczamy w garnku i jak przestygnie dodajemy do masy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną

Kuchenne Wariacje
Kaszak - ciasto z kaszą manną 590

Baaardzo proste ciasto bez pieczenia, z kaszą manną w roli głównej. Smak dzieciństwa :)  Jak wiecie, proste rozwiązania często okazują się najlepsze, tak jest i w tym przypadku - ciasto jest bardzo smaczne, przypadnie do gustu także niejadkom, które za kaszą nie przepadają. Jestem przekonana, że się nawet nie domyślą, że jedzą ciasto z kaszą :) Jako ciekawostkę podam, że możecie spotkać(...)się z kilkoma nazwami tego ciasta: kaszak, kasznik, stefania, a nawet oszukany sernik. Ciasto proponuję przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej na najwyższej półce w lodówce (na niższych, gdzie jest zimniej, kaszak może się zrobić gumiasty). Podawać drugiego dnia, kiedy herbatniki zmiękną.  Składniki: Ciasto jasne: 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 szklanki kaszy manny

Domowa Cookierenka Agi
Pączki pieczone 320

wymieszać. Dodawać stopniowo jajka mieszając składniki drewnianą łyżką. Następnie wyrabiać ręką przez ok. 10 minut lub przez 7 minut za pomocą haka miksera (na 4 poziomie). Na koniec ciasto ma być gładkie.  3. Następnie dodawać po kawałeczku miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami (ok. 10 minut) lub miksując hakiem (ok. 7 minut).  Na koniec mamy otrzymać elastyczne(...)błyszczące ciasto, które będzie odklejało się (ześlizgiwało) z ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. 4. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące ( ja użyłam maty i wałka silikonowego, dzięki

Domowa Cookierenka Agi
Tarta arbuzowa 158

Kolejny przepis z mojej ulubionej książki pt. Southern Italian Desserts . Jakiś czas temu pisałam, że kupiłam ją wyłącznie ze względu na ciasto, które kusiło z okładki. Czas je przedstawić: Panie, Panowie, tarta arbuzowa poleca się w sezonie arbuzowym :) Gdybym wiedziała, że jest ona tak pyszna, to zrobiłabym ją od razu po pojawieniu się pierwszych arbuzów. Ale co się odwlecze(...)Spróbujcie koniecznie, ciacho jest łatwe w przygotowaniu, orzeźwiające, po prostu idealne. Po zjedzeniu kawałka ma się ochotę na jeszcze i jeszcze :)  Składniki (na tortownicę o śr. 22 cm): Ciasto: 400 g mąki (najlepiej krupczatki) 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 170 g zimnego masła 2 jajka skórka otarta z 1 cytryny (wcześniej umytej

Domowa Cookierenka Agi
Rustykalna tarta (galette) ze śliwkami 247

wyłącznie owoce posypane niewielką ilością cukru, więc można powiedzieć, że jest prawie dietetyczna ;) Niby nic wielkiego, ale zaręczam, że Wasze kubki smakowe oszaleją. A! I jeszcze muszę wspomnieć o cieście, które nawet na drugi dzień jest idealnie kruche, a jak widać na zdjęciach, śliwki trochę soków puściły :) Składniki: Na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pół łyżeczki soli 2 łyżki(...)cukru 150 g zimnego masła 2-3 łyżki zimnego jogurtu Na nadzienie: pół kg śliwek 2 łyżki cukru Dodatkowo: 1 łyżka cukru  cukier puder do oprószenia tarty Przygotowanie: Ciasto kruche: Ręcznie : Posiekać masło z mąką, solą i cukrem, Palcami rozetrzeć grudki, dodać jogurt. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez min. 60 min. Mikser planetarny

Domowa Cookierenka Agi
Rustykalna tarta (galette) z cukinią 188

cyklu COOKierenka wytrawnie przedstawiam Wam baaardzo prostą i baaaardzo smaczną ziołową tartę z cukinią. Bazą tarty jest idealnie kruche i niezawodne ciasto, w którym rozsmakowałam się przy okazji tarty ze śliwkami , a nadzieniem cukinia na pierzynce z ziołowego serka. Mniam mniam... wcinaliśmy, aż się uszy trzęsły ;) Składniki: Na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pół łyżeczki soli pół łyżeczki suszonego(...)zimnego masła 2-3 łyżki zimnego jogurtu Na nadzienie: 2 cukinie (żółta i zielona) 150 g ziołowego serka 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku   Przygotowanie: Ciasto kruche: Ręcznie : Posiekać masło z mąką, solą i tymiankiem. Palcami rozetrzeć grudki, dodać jogurt. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez min. 60 min. Mikser planetarny/ malakser

Domowa Cookierenka Agi
Tradycyjna genueńska focaccia 226

uznawana za najlepszą. Jest to rodzaj chrupiącego, płaskiego pieczywa (o grubości ok. 2 cm) o charakterystycznej bąbelkowej strukturze. Przyznam, że przygotowanie jest czasochłonne, ze względu na kilkuetapowy proces wyrastania ciasta, ale zdecydowanie warto wykazać się cierpliwością, bo nie ma to jak kawałek domowej, ciepłej focacci w towarzystwie dobrej jakości oliwy z oliwek. Pyszności! Składniki (na formę o wymiarach 23x39(...)wody temp. pokojowa 2 łyżki oliwy z oliwek + więcej do polania ciasta 1 łyżeczka soli 17 g świeżych drożdży (lub 6 g drożdży instant rozpuszczonych w odrobinie ciepłej wody) 1 łyżeczka cukru 320 g mąki Przygotowanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE W misie miksera (mikser z hakiem) bądź maszynie do chleba umieścić wodę, oliwę

Domowa Cookierenka Agi
dietetyczne ciasto z jabłkami, bez glutenu i tłuszczu 291

Kolejne ciasto z jabłkami? A czemu nie! Jabłek nigdy za wiele :) Tym razem jednak nieco inne ciasto... Lżejsze, bez dodatku tłuszczu, ale nadal pyszne! Mam w domu duuuuużo jabłek, planuję jeszcze szarlotkę, więc to nie ostatnie jabłkowe ciasto w najbliższym czasie :) Bałam się, że ciasto nie wyrośnie, albo wyjdzie zakalec...Na szczęście nic takiego nastąpiło! Ciasto pięknie wyrosło, opadło może(...)dietujących" ale i dla osób, które po prostu prowadzą zdrowy tryb życia. Herbaty są dostępne w trzech wariantach. Więcej informacji znajdziecie na stronie producenta - KLIK , a ja dzisiaj przygotowałam ciasto z użyciem jednej z tych herbat właśnie :) Tak, ciasto na herbacie! Jedliście kiedyś takie? Zachęcam do upieczenia! I do wypróbowania nowych herbat Teekanne! GRYCZANE CIASTO Z JABŁKAMI przepis autorski // tortownica

chili & sugar
tradycyjny sernik krakowski 182

Dawno nie piekłam żadnego sernika! Dlatego na tegoroczną Wielkanoc zaszalałam i upiekłam nawet dwa! :) Dzisiaj dodaję przepis na pierwszy z nich. Coś tradycyjnego. Sernik krakowski. Gdy słyszę nazwę tego ciasta od razu widzę sernik z tradycyjną lukrowaną kratką na wierzchu, oraz słuszną ilością rodzynek w masie serowej :) Sernik smakował szczególnie dla mojej Mamy, która ma bardzo wymagające podniebie, jeśli(...)autorski - na podstawie internetu // blacha 20x25cm ~250g mąki pszennej ~125g masła ~2 żółtka ~80g cukru (najlepiej pudru lub drobnego do wypieków) ~2-3 łyżki gęstej śmietany/jogurtu naturalnego jeśli ciasto nie będzie chciało się skleić Mąkę przesiewamy na stolnicę (jeśli używacie cukru pudru przesiejcie go wraz z mąką), w środku robimy wgłębienie, dodajemy żółtka i masło. Siekamy wszystko nożem

chili & sugar
Rabarbarowy zawrót głowy. 166

Składniki : Na ciasto : 2,5 szklanki mąki pszennej  25 dkg margaryny ( schłodzonej ) 5 żółtek 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Na piankę : 5 białek   1 szklanka cukru pudru 20 dkg śmietany 18 % 1 budyń śmietankowy Przygotuj również : 1 kg rabarbaru cukier puder do dekoracji ( opcjonalnie )  Sposób wykonania :   Rabarbar dokładnie płuczemy, osuszamy(...)odcinamy liście oraz ogonki, tniemy na kawałki o długości około 3 cm.  Z podanych składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto. Zarobione ciasto dzielimy na dwie części. Jedna część powinna być nieco mniejsza. Większą część ciasta rozwałkowujemy, wykładamy na przygotowaną blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Mniejszą część wkładamy do lodówki na około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy pianę

Przepisy i porady kulinarne
Najprostsze bezglutenowe i wegańskie kruche ciasto z truskawkami, wyniki konkursu! 466

muszę chyba dodawać, że też pyszne…:). A przepis jest bardzo szybki i całkiem dietetyczny. Nie trzeba ciasta rozwałkowywać ani używać stolnicy. Jeśli, jak ja, tego nie lubicie, to do roboty bo składniki miesza się łyżką! Do ciasta dodaj słodko-kwaśne truskawki, odrobinę brązowego cukru lub ksylitolu i gotowe. Wegańskie ciasta mają też tę zaletę, że brak jajek lub nabiału(...)brązowy cukier/ksylitol Nagrzej piekarnik do 170°C. Wymieszaj łyżką mąki z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodaj olej i zimną wodę i ponownie szybko wymieszaj łyżką lub rękami. Ciasto ma być zwarte i nie powinno się rozpadać (jeśli jest luźne, dodaj trochę więcej mąki; jeśli jest zbyt twarde, dodaj trochę więcej oleju i wody). Odłóż do zamrażarki 1/5 ciasta

Qlinarnie i Qlinarnie
Pleśniak z truskawkami 171

Moja kolejna truskawkowa propozycja to pleśniak. Ciasto na każdą okazję. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 65 dag mąki 1 kostki masła 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżka cukru waniliowego 6 żółtek 3,5 łyżki śmietany 18% 3,5 łyżki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Piana: 6 białek 3 łyżeczki kisielu truskawkowego(...)szklanka cukru Dodatkowo: 40 dag truskawek PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i margaryną. Dodaję żółtka, cukry, śmietanę, wodę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na trzy części, jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych części dodaję kakao i zagniatam ponownie ciasto. Większą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę (wym. 25cmx35cm). Mniejsze

Tradycyjna kuchnia Kasi