ciasto - 162322 przepisów (strona:725/10822)

Do trzech razy sztuka, czyli ucieraniec dla wytrwałych 180

Kiedy Maggie  mówi, że znalazła smakowite ciasto, pierwsza podnoszę rękę do wspólnego pieczenia. Kiedy Maggie mówi, że zrobiła pyszne ciasto, wierzę jej bez zastrzeżeń. Mamy bowiem zbliżony gust w kwestii kulinariów, i w 99% to, czym ona się zachwyca, smakuje i mi. Nie inaczej było tym razem, choć muszę przyznać, że był moment zwątpienia... Kiedy podrzuciła mi przepis(...)wcześniej kupiłam opakowanie z myślą o jej wypróbowaniu, a to ciacho wydawało się do tego idealne. Niestety, z powodu pewnych wydarzeń w życiu osobisto-zawodowym nie miałam czasu przygotować ciasta razem z Maggie. Usłyszałam za to zapewnienia, że jak tylko znajdę czas, to powinnam je zrobić, bo jest pyszne. Kiedy więc wszystko zaczęło powoli wracać do normy (albo może raczej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Strucla z marmoladą 176

Strucla z marmoladą... Puszyste, pachnące i pięknie wyrośnięte ciasto drożdżowe. Słodka, różana marmolada wewnątrz. A na wierzchu waniliowa kruszonka. Idealna do kawy! Zapraszam! Składniki: Ciasto: 750 g mąki pszennej; 2 jaja; 300 ml mleka; 90 g białego cukru; 8 g cukru wanilinowego; 100 g miękkiej margaryny; Łyżeczka soli; 3 łyżeczki suchych drożdży (tj. 12 g); 300 g marmolady (u mnie(...)smaku różanym); Mleko do posmarowania ciasta po wierzchu. Kruszonka: 100 g margaryny; 20 łyżek mąki pszennej; 8 łyżek białego cukru; 16 g cukru wanilinowego. Sposób wykonania: Do miski (u mnie od miksera) wsypać mąkę, dodać drożdże, wymieszać i zrobić po środku dołek. W osobnej miseczce jaja roztrzepać widelcem z mlekiem, cukrem i cukrem wanilinowym. Powstałą mieszankę wlać do przygotowanego dołka

Gospodyni Miejska
Quiche z cukinią 172

Quiche z cukinią... Kruchy, złocisty spód. Rozpływające się w ustach plasterki cukinii. Całość zalana masą śmietanowo-jajeczną. Proste i szybkie w wykonaniu. Polecam! Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej; 125 g margaryny; 1 jajo; Szczypta soli; Odrobina wody w razie potrzeby (ja nie dawałam). Nadzienie: 2 nieduże cukinie; 1 średnia cebula; 200 ml śmietany o zawartości tłuszczu(...)Sól; Pieprz; Olej/oliwa do podsmażenia warzyw. Sposób przygotowania: Do miski/na stolnicę wsypać mąkę. Dodać posiekaną margarynę i wymieszać, aż do uzyskania drobnych grudek. Następnie dodać sól, jajo i zagnieść ciasto. W razie konieczności dodać wodę. Ciasto jest dość twarde. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować na oprószonej

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny z dynią na zakwasie 189

niewyczuwalnym aromacie dyni. Pyszny, domowy, niezastąpiony w jesienną słotę. Polecam!   Składniki: Zaczyn: 40 g zakwasu żytniego; 200 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 150 g letniej wody. Ciasto chlebowe: Cały, powstały zaczyn; 275 g letniej wody; 425 g upieczonej, przetartej dyni; 700 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 19 g soli; 100 g pestek dyni. Sposób przygotowania(...)misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 10 - 12 godzin (u mnie cała noc). Po upływie

Gospodyni Miejska
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie 195

zapach pieczonego chleba unoszący się po domu... Poezja smaku i zapachu! Składniki: Zaczyn: 100 g aktywnego zakwasu żytniego; 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej; 100 g letniej wody; Ciasto chlebowe: Cały zaczyn; 150 g mąki żytniej (typ 720); 350 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 230 g letniej wody; 1,5 łyżeczki soli. Sposób przygotowania: W misce (u mnie(...)robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę orkiszową, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około 12 godzin (u mnie cała noc). Po upływie tego czasu do miski

Gospodyni Miejska
Jak zrobić kolorowy makaron 154

przelałam na makaron:) Długo wzbraniałam się się sztucznymi barwnikami spożywczymi ale ciekawość tworzenia i gotowego rezultatu wygrała:) raz nie zawsze. Z efektu końcowego jestem bardzo zadowolona a przekręcenie kolorowego ciasta przez maszynkę dało wiele radości dzieciom i oczywiście mi :) Barwiki spożywcze kompletnie nie zmieniają smaku makaronu, podczas gotowania nie odbarwiają się. Używa się ich naprawdę bardzo mało. Używałam barwika(...)barwnik dodaję do semoliny zakładam rękawiczki i wyrabiam na jednolitą masę, jak jest już wyrobione a kolor dobrze się połączył wkładam do woreczka i odkładam na 30 minut, aby ciasto odpoczęło(jest to ważny etap uwalnia się gluten, ciasto będzie bardziej sprężyste) - i tak postępuję z każdym kolorem osobno - po tym czasie każdy  kawałek ciasta, spłaszczam go i zaczynam

Basia w kuchni
JABŁKA W CIEŚCIE 204

Idealna na ciepła kolację czy deserek nie tylko dla małych łakomczuchów Składniki: 3/4 kg mąki 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 4jabłka ( najlepsze kwaskowate ) 2 szklanki

Z Majeczką w kuchni
Bułki mleczne na Tang Zhongu 268

drugiej zaś mleko, Tang Zhong i jajko (zostaw sobie odrobinę jajka, jeśli chcesz nim poglazurowac bułki). Dodaj suche składniki do mokrych, następnie mieszaj do uzyskania jednolitego, aczkolwiek lepkiego ciasta. Wyłóż ciasto na stolnice lekko przyprószoną mąką i wyrabiaj aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta - około 10 minut. Ciasto będzie gotowe, jeśli będziesz mógł je rozciągnąć bez rozrywania uzyskując cienką(...)membranę. Dodaj masło i wyrabiaj aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta Uformuj z ciasta kulę i przełóż do miski delikatnie nasmarowanej oliwą lub lekko przyprószonej mąką, miskę włóż do torby plastikowej lub przykryj folią spożywczą i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrastać 40-60 minut aż do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu przełóż ciasto na stolnicę

Grahamka, weka i kajzerka
Roti Paun - maślane bułeczki z Malezji 264

Składniki na nadzienie: 100 g masła o temp.pokojowej 50 g cukru pudru Utrzyj masło z cukrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Przed użyciem umieść w lodówce, aby stwardniało. Składniki na ciasto: całe ciasto parzone 300 g mąki pszennej chlebowej 100 g mąki pszennej 650 80g cukru 9 g soli 4 g drożdży instant (lub 14 g drożdży świeżych) 1  jajko(...)mleka 40 g masła Przygotowanie bułek: W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże. Rozdrobnij ciasto parzone i wraz z jajkiem dodaj do wymieszanych wcześniej składników. Mieszaj ręcznie lub przy użyciu miksera na wolnych obrotach dolewając powoli mleko,  aż do dobrego połączenia wszystkich składników. Dodaj masło i wyrabiaj aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Uformuj z ciasta kulę

Grahamka, weka i kajzerka
Pai Bao z żurawiną - słodkie bułeczki z Hongkongu 189

jednej misce połącz wszystkie suche składniki oprócz żurawin i dokładnie wymieszaj, w drugiej wszystkie mokre oprócz masła. Nie zapomnij zostawić sobie odrobiny roztrzepanego jajka, aby później poglansować wyrośnięte ciasto. Połącz składniku obu misek, dokładnie wymieszaj i wyrabiaj do połączenia wszystkich składników i do uzyskania ciasta o jednolitej, gładkiej strukturze. Wyłóż ciasto na blat delikatnie oprószony mąką, dodaj masło i wyrabiaj(...)dalej do całkowitego wchłonięcia się masła. Dodaj żurawiny i delikatnie wyrabiaj dopóty, dopóki żurawiny nie rozłożą się równomiernie w całym cieście. Delikatnie uformuj z ciasta kulę, umieść ją w natłuszczonej misce i odstaw do wyrastania pod przykryciem do czasu podwojenia objętości, co zajmuje około 40-60 minut, najlepiej w temperaturze 28°C przy wilgotności 75%.  Wyłóż ciasto

Grahamka, weka i kajzerka
Sernik prawie Wiedeński 183

łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę i cukier należy przesiać, dodać pokrojone, ale dość chłodne masło i resztę składników. Szybko zagnieść nim masło zrobi się zbyt miękkie. Uformowanej kulki ciasta nie trzeba chłodzić.  Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia (od spodu oraz boki). Wyłóż spód ciastem*. Możesz to zrobić na dwa sposoby: 1. Ciasto jest dość elastyczne, więc(...)łatwo wyłożyć je ręcznie i "uklepać". 2. Ciasto można równiutko rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej, wtedy spód będzie idealnie równy. Według mnie wersja pierwsza jest lepsza, bo szybciej obchodzisz się z ciastem, które nie było dodatkowo chłodzone. W wersji z folią ciasto po zagnieceniu polecam przed wałkowaniem jednak chwilę schłodzić. W następnym kroku nakłuć ciasto widelcem, aby w czasie

Eat Shrimps
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I CIĄGNĄCYM SIĘ SERKIEM 150

rosnąć), zdecydowanie, jako jedne z pierwszych wymienionych, byłyby PIEROGI ZE SZPINAKIEM. Farsz to poezja! A jeśli to cudo zamykamy, w równie wspaniałym (a więc delikatnym i cieniutkim jak pergamin) cieście, to powstaje nam rozkosz dla podniebienia i ciekawostka dla oczu. Spod naszej delikatnej, cieniutkiej, wręcz 'anemicznej', pierogowej skórki przebija się zielone nadzienie. Co prawda aparat nie podołał i nie odzwierciedlił(...)wygląda to bajecznie. Zapraszamy do stołu! Pierogi ze szpinakiem stygną... Zimne co prawda też są pyszne, ale jedynie w gorących ser się ciągnie tak kusząco...   SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego

Wypisz Wymaluj
PIEROGI Z SUSZONYMI POMIDORAMI, SEREM PLEŚNIOWYM I... 150

ogniu i mieszamy. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła oraz pieprz. Gdy wystygnie blendujemy i mieszamy z serem białym. Gotowe! Nic mu więcej nie potrzeba. SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego(...)używamy mąki pszennej tortowej (najlepsza z Lubelli) WYKONANIE CIASTA BEZGLUTENOWEGO: Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy wodę z mlekiem - pół na pół. Ilość płynu regulujemy - niekoniecznie pójdzie nam całość, a może nam zabraknąć, wszystko zależy od mąki. Do mieszanki dolewamy dodajemy olej (łyżka, dwie) i rozrabiamy ciasto. Przy rozrabianiu bezglutenowego bardzo ważne jest aby płyn był bardzo gorący. W mące

Wypisz Wymaluj
ROGALE MARCIŃSKIE 2014 211

Rogale Świętomarcińskie od ponad 100 lat są wypiekane w Poznaniu.  Ten smakołyk  w kształcie podkowy zrobiony jest z ciasta półfrancuskiego i nadziany masą składającą się z głównie białego maku, marcepanu i bakalii.  Prawidłowa waga jednego rogala to ok 200-250g. W dniu Św. Marcina, który przypada 11 listopada poznaniacy zjadają podobno ... UWAGA! kilkaset ton tych(...)mnie świętością nie do podrobienia. Tzn. były :)))  Do dnia dzisiejszego. Nie ukrywam, że się napracowałam. Samo przyrządzenie masy makowej zajęło mi .... nooo sporo czasu, a potem jeszcze ciasto. Jednak efekt smakowy przerósł moje oczekiwania, bo rogale przerosły smakiem wszystkie, które dotychczas jadłam.  Już dziś zapisuję się na przyszłoroczne pieczenie z  Margarytką , a w ciągu roku postaram się

Walijskie Pichcenie
Pizza z brukselką i szynką - zaskakująco pyszna! 228

pizzę.  Inspiracją był dla mnie właśnie smak pieczonych brukselek, które jako warzywa kapustne, świetnie łączą się z szynką albo boczkiem. Postanowiłam tym razem zrezygnować z pomidorowego sosu i ciasto posmarowałam oliwą z czosnkiem, jak robiono to we Włoszech w czasach zanim pomidory trafiły do Europy. Apetycznie roztopiona mozzarella dopełnia obraz mojej nietypowej pizzy. Ale co najważniejsze, wyszła naprawdę pyszna(...)smak brukselki jest lekko wyczuwalny. Bardzo udany eksperyment kulinarny. Polecam :) P.s. Jak widzicie, znowu wykorzystałam ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie. Według mnie daje najlepszy możliwy smak. Więcej na jego temat przeczytacie przy przepisie na pizzę z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem .  Pizza z brukselką i szynką (na drożdżowym zaczynie) przepis własny ciasto na drożdżowym zaczynie na podstawie przepisu

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania