ciasto - 162322 przepisów (strona:732/10822)

Ciasto ze śliwkami i sosem waniliowym 42

pochodzące podobno ze Szwajcarii ciasto ze śliwkami i sosem waniliowym zabierze nas w pyszną podróż, bo cóż może być lepszego, niż poznawanie nowych miejsc i smaków… Ciasto jest łatwe i bardzo smaczne. Wystarczy zamknąć oczy i wyobrazić sobie, że zajadamy je wśród cudownych szwajcarskich górskich szczytów, ech… No to zaczynamy… Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki(...)połowy cytryny 200 g masła Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatam, formuję kulkę i wkładam ją do lodówki na 30 minut. Blaszkę 25 x 40 cm smaruję tłuszczem i posypuję mąką. Ciasto rozwałkowuję i wykładam do blaszki tworząc 2,5 cm rant z każdej strony. Ciasto wstawiam do zamrażarki i nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Wyciągam blaszkę z zamrażarki i wstawiam bezpośrednio

Słodki sentyment
Baklawa 37

zawsze tak samo doskonały smak. Baklawa to deser z kuchni Bliskiego Wschodu. Szczególnie lubiana jest w Turcji, Grecji, Bułgarii, na Bałkanach… To mnóstwo pysznych orzechów i miodu ukrytych w cieście filo . Można się zakochać Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 1 opakowanie ciasta filo (u mnie 300g) ½ szklanki mielonych migdałów ½ szklanki drobno siekanych pistacji, ½ szklanki mielonych orzechów włoskich lub laskowych(...)szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 120 g masła Przygotowanie: Ciasto wyciągam pół godziny wcześniej z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej. Orzechy i migdały mieszam w miseczce. Masło rozpuszczam i odstawiam do wystygnięcia. Cukier mieszam z cynamonem. Blaty ciasta filo kroję na pół. Dobieram blaszkę do wielkości przekrojonych blatów. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam pierwszy blat ciasta i smaruję

Słodki sentyment
Topfenstrudel czyli strudel serowy 35

Topfenstrudel czyli strudel serowy ma w Austrii swoją długą tradycję. Topfenstrudel możecie przygotować ze specjalnego ciasta na strudel, ale również na cieście francuskim. Ta wersja jest szybsza i równie pyszna. I dzisiaj zaproponuję Wam strudel serowy właśnie w takim wydaniu (Przepis pochodzi ze strony gutekueche.at, ale przeszedł drobne zmiany ) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) 2 jajka 1 szczypta(...)masła 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 2 garście rodzynek (jeśli lubicie, ja pomijam) 40 g budyniu waniliowego (1 opakowanie) 2 łyżki kaszy manny Żółtko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Ciasto wyciągam 30 minut wcześniej z lodówki i rozkładam je na papierze do pieczenia. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka , twaróg, rum, rozpuszczone masło, cukier waniliowy

Słodki sentyment
Eklery z kremem budyniowym 37

miało się zaledwie kilka lat Ten deser trzeba koniecznie zrobić w domu. Z podanych składników wyjdzie około 10 sztuk około 12 cm eklerów. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto parzone: ½ szklanki wody 2 łyżki masła 1 szczypta soli ½ szklanki mąki 3 średnie jajka Przygotowanie: Wodę i masło zagotowuję, następnie dodaję na raz mąkę i energicznie mieszam, aż utworzy się(...)kulka ciasta, która będzie odchodzić od brzegów garnka. Ściągam garnek z kuchenki i od razu dodaję jedno jajko. Miksuję i odstawiam ciasto do przestygnięcia. Do przestygniętego ciasta dodaję po jednym jajku, za każdym razem mieszam do całkowitego połączenia się składników. Teraz odstawiam ciasto do całkowitego wystygnięcia – to ważne Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Całkowicie zimne ciasto przekładam do worka cukierniczego

Słodki sentyment
Ciasto Gąska 34

Poddałam się „ gęsiowemu szaleństwu ” i zrobiłam ciasto Gąska – bialutkie i żółciutkie – jak rasowa gęś Przeplatają się tutaj przepyszne smaki mango i kokosa, a kulki rafaello symbolizują wystający gęsi kuperek. To ciasto jest delikatne i przepyszne, a do tego łatwe i każdy sobie z nim poradzi. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na biszkopt na blaszkę 30 x 35 cm: 5 jajek(...)połowę i dodaję po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową, ziemniaczaną i kurkumę mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy biszkopt wystygnie, wyrównuję go z góry i kroję na dwa blaty. Do nasączenia tortu: 1 szklanka letniej wody

Słodki sentyment
Kolorowy makowiec 52

będzie miał z dobrych 35 lat… a może trochę więcej? Już sama nie wiem, ale wiem, że nadszedł czas na zaprezentowanie go światu Myślę, że kolorowy makowiec będzie idealnym ciastem na święta. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na makowe ciasto: 2,5 szklanki (200 g) mielonego maku 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru 8 jajek ¾ szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku(...)Żółtka ubijam z cukrem, cały czas miksując dodaję mak i następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec ubijam białka i dodaję do masy makowej. Całość mieszam łopatką. Ciasto wylewam do blaszki wyłożonej papierem, wielkość 20×30 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 40-45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiam do wystygnięcia

Słodki sentyment
Ciasto Królewiec/Królewicz- miodowo biszkoptowe -mięciutkie, łatwe i przepyszne +FILM 251

Cześć, witam Was serdecznie po świątecznej przerwie i w nowym roku :)  Dziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast-królewiec. Klasyczne ciasto miodowo biszkoptowe przełożone masą budyniową na gorąco, z powidłami i polewą czekoladową. Jest łatwe do zrobienia, pięknie wygląda. Wychodzi mięciutkie, wysokie i po prostu przepyszne. Zapraszam *zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku(...)margaryny lub masła DODATKOWO powidła śliwkowe  SPODY Składniki na spody dajemy do miski, zagniatamy np robotem z hakiem lub rękami. Jeśli się klei podsypujemy troszkę mąką. Ciasto dzielimy na 2 części, pierwszą wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki wyłożone papierem do pieczenia Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto makowe z jabłkami – prosty i szybki przepis 42

Ciasto makowe z jabłkami i bakaliami jest bardzo proste i szybkie do zrobienia. Można je upiec rano, a już popołudniu podać gościom. Taki makowiec wychodzi wilgotny, nie za słodki i należy raczej do cięższych ciast, więc jeden kawałek z powodzeniem zaspokoi ochotę na słodycze. Składniki na ciasto makowe z jabłkami: 140 g maku mielonego (szklanka) 260 g mąki pszennej(...)miski dodaj również masę makową i obrane i starte na tarce jabłka. Całość wymieszaj rózgą lub robotem kuchennym. Na koniec do masy dodaj ubite białka jajek i wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 45 minut (do suchego

e-PrzepisyKulinarne
Sernik delikatny o lekko kokosowym samku 45

Sernik bardzo delikatny, polecam Kruche ciasto – Wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia do miski. Dodać pokrojone drobno masło i żółtka. Siekać nożem do połączenia się składników. Na koniec szybko zagnieść ciasto. 3/4 porcji ciasta ułożyć na dnie formy, przygnieść i nakłuć ciasto widelcem. Pozostałe ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)piec 15 minut. Wykonanie w thermomix do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki, interwał, czas 2 minuty wyjąć ciasto i szybko zagnieść. reszta jak wyżej Przygotowanie masy serowej – za pomocą robota kuchennego wymieszać wszystkie składniki na gładką masę. na koniec dodać ananasy pokrojone ananasy i delikatnie wymieszać. Wykonanie masy serowej w thermomix do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki masy serowej

Kuchnia Pokoleń
Makowiec japoński na cieście francuskim 49

Makowiec japoński na cieście francuskim to jeden z prostszych do przygotowania makowców a przy tym bardzo smaczny. Może troche to brzmi jak połączenie kuchni różnych narodów, ale w efekcie dostajemy bardzo polskie ciasto Prosty jest bardzo, bo ułatwiamy sobie tu życie i jako spód używamy gotowego, wypieczonego ciasta francuskiego w formie drożdżówek z ciasta francuskiego – ja wybrałam drożdżówki francuskie(...)syropem klonowym i orzechami a ponieważ są nieduże, potrzebowałam pięciu sztuk. Możecie wybrać inne. Możecie wybrać też ciasto francuskie, wykroić z niego spód i upiec. Masa makowa, którą wylewamy na spód to już makowiec bez ciasta . Efekt jest piękny wizualnie i świetnie smakuje. PRZEPIS MAKOWIEC JAPOŃSKI NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Składniki: 5 drożdżówek francuskich z syropek klonowym i orzechami lub inne

Dorota Smakuje
Serowiec gotowany – kuchnia podkarpacka 79

Serowiec gotowany – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: gmina Kolbuszowa, powiat kolbuszowski We współczesnym języku ciasto z białego sera (twarogu) powszechnie nazywane jest sernikiem. Jednak w przeszłości częściej używano nazwy serowiec, a regionalnie nawet serownik. Serowiec gotowany różni się od pieczonego tym, że masę serową gotuje się zamiast piec, a żeby była zwarta, zagęszcza się ją mąką ziemniaczaną, którą z czasem zastąpił budyń(...)proszku (którego głównym składnikiem jest skrobia ziemniaczana, więc na jedno wychodzi). Serniki gotowane, w odróżnieniu od pieczonych, wymagają dodatkowych blatów z ciasta, które utrzymają placek w całości. Warstwy gotowanej masy serowej zwykle są dość cienkie ze względu na swoją konsystencję, za to często jest ich w cieście kilka, przełożonych kilkoma cienkimi plackami. W przepisie, który dzisiaj Wam proponuję, jest trochę

Trzeci talerz
Sernik z kratką i rodzynkami 43

serek śmietankowy. Używam go do wszystkich moich serników i zawsze się sprawdza - jeśli Wy również macie swój jeden ulubiony i sprawdzony, tłusty ser, możecie go użyć. Podczas przygotowania kruchego ciasta ważne jest jego odpowiednie schłodzenie - bardzo zimne kruche ciasto przed wstawieniem do pieca gwarantuje najlepszą strukturę ciasta po upieczeniu.  Sernik z kratką i rodzynkami  jest delikatnie pomarańczowo-waniliowy(...)również inne moje przepisy na sernik:) Zobaczcie również przepis na sernik królewski z brzoskwiniami: Sernik z kratką i rodzynkami, składniki: na tortownicę o średnicy 23 cm (lub większą): na ciasto: 250 g mąki, 1 całe jajko, 3 łyżki cukru pudru, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 125 g zimnego masła na masę serową: 1kg trzykrotnie mielonego, tłustego sera śmietankowego

Lekcje w kuchni
Szarlotka orkiszowa 55

Szarlotka to ciasto, którego nie trzeba nikomu przedstawiać, ani opisywać. Klasyczna szarlotka przygotowana na mące orkiszowej, która nadaje ciastu delikatnego orzechowego posmaku oraz zdecydowanie lepszych wartości odżywczych niż mąka pszenna.  Składa się z półkruchego spodu, na którym znajduje się duża warstwa soczystych i kwaśnych jabłek smażonych na maśle oraz chrupiącego ciasta tartego na wierzchu. Najlepiej smakuje na ciepło(...)gałką lodów waniliowych. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej  200 g masła  1 jajko  3 łyżki drobnego cukru  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżka śmietany 18% szczypta soli  Nadzienie jabłkowe: ok. 2,5 kg jabłek 2 łyżki masła  2 łyżki cukru  1 łyżka soku z cytryny  1 łyżeczka cynamonu

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania