ciasto - 164325 przepisów (strona:738/10955)

Śliwkowe ciasto drożdżowe w kształcie ślimaka 183

Kolejny przepis z mojego "czarodziejskiego" zeszytu z przepisami:) Ładne, efektowne ciasto z sezonowymi owocami, których jest jeszcze sporo: śliwkami. Szkoda czasu na zbędne słowa. Trzeba się wziąć za pieczenie:) Składniki: ok. 1/2 kg śliwek 400 gramów mąki 100 gramów masła 150 ml mleka 20 gramów świeżych drożdży 60 gramów cukru + 2 łyżki do posypania śliwek sól 1 jajko(...)kroimy w ćwiartki - czekają na swoją kolej posypane cukrem :) Mleko podgrzać. Niedużo. Tak, żeby było po prostu ciepłe Przygotować większą miskę. Taką, w której będziemy docelowo mieszać składniki na ciasto Do przygotowanej miski włożyć drożdże, dodać ciepłe mleko, cukier, sól - wymieszać i odstawić pod przykryciem na 15 minut, żeby drożdże zaczęły "pracować" Po tym czasie dołożyć mąkę, żółtko i jajko

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Plecionka ze śliwkami 222

Już jedno ciasto na zamówienie upiekłam:) Bounty . A teraz kolejne ciasto na zamówienie:) Do wyboru miałam śliwki lub jabłka. Wybrałam plecionkę... ze śliwkami. Ciasto podczas ugniatania jest mokre, więc jeśli ktoś uzna, że należy dodać więcej mąki - może to zrobić. Składniki: 1 kg śliwek 4 szklanki mąki 1 kostka masła 1,5 szklanki cukru  4 jaja w tym jedno(...)posmarowania ciasta z wierzchu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder do posypania ciasta Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy w ćwiartki 3 jajka, cukier, sól i masło podzielone na kwałki - mieszamy Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto, a następnie wałkujemy - jeśli wyszło nam bardziej suche niż mokre. Ponieważ moje ciasto było bardziej mokre

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rogale marcińskie 192

naprawdę dużo szybciej... Nie chodzi o to, żeby robić byle jak, ale o to, żeby nie spędzić dwóch dni w kuchni. A i tak rogaliki wychodzą przepyszne! :) Składniki: na ciasto drożdżowo-francuskie 1/2 kg mąki tortowej  1 szklanka mleka 250 gramów masła mocno schłodzonego 2 jajka 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki soli 40 gramów świeżych drożdży 3 krople aromatu(...)rogalików przed włożeniem do piekarnika 2 szklanki cukru pudru, 5 łyżek gorącego mleka, 3 krople aromatu wanilii -  na lukier posiekane orzechy lub migdały - do posypania    Robimy ciasto: Drożdże rozpuścić z 1 szklanką lekko ciepłego mleka i łyżką cukru i wlać do mąki Jajka roztrzepać z solą i 3 kroplami aromatu migdałowego, dodać do mąki, wymieszać łyżką

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasto rabarbarowe 170

Szybciej się już chyba nie da :) Utrzeć składniki, na wierzch ułożyć rabarbar i po zawodach :) Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1/3 szklanka śmietany 

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bułgarska banica 247

absolutnie rewelacyjne danie kuchni bałkańskiej - bułgarską banicę. Danie, wbrew pozorom, nie jest trudne w przygotowaniu, doskonale wygląda, pachnie i smakuje, będąc przy tym zdrowym i sycącym. Chrupiąca skórka cienkiego ciasta z zapieczonym wewnątrz aromatycznym czosnkowo - ziołowym serem i kolorową sałatką to doskonały pomysł na odrobinę szaleństwa w kuchni. Gorąco polecam! Do przygotowania dania użyłem: 1 kg sera twarogowego typu bałkańskiego(...)sałaty rzymskiej, oliwy, 1 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczek miodu, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Kluczem do przygotowania dobrej banicy są dwie rzeczy: dobrze doprawiony farsz serowy i cienkie, delikatne ciasto. Ja przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania farszu, aby dać mu czas na przesiąknięcie smakiem przypraw. Do miski dodałem kilogram sera twarogowego typu bałkańskiego - można użyć zwykłego chudego sera twarogowego

Wyprawy kulinarne
Sarni grzbiet 537

Ciasto sarni grzbiet Choć nazwa brzmi jak wykwintny mięsny obiad, sarni grzbiet to wilgotne ciasto czekoladowe! Jeśli lubisz "mokre" ciasta na bazie rozpuszczonej czekolady - taki właśnie jest sarni grzbiet. Mocno czekoladowy, rozpływający się w ustach, z posmakiem migdałów i chrupiącymi migdałami w słupkach na wierzchu. Zobacz również przepisy na inne ciasta czekoladowe ----> Brownie , brownie z kajmakiem i orzechami , brownie(...)wiśniami i orzechami nerkowca , czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem śmietankowym , czekoladowe ciasto nocnych łez , rolada czekoladowa , muffinki czekoladowe z wiśniami , muffinki czekoladowo-bananowe , mus czekoladowy , Stefania - czekoladowe ciasto z kaszy manny ,  torcik czekoladowy z czarną porzeczką Sarni grzbiet - przepis: Składniki: (na formę ćwibakówkę o długości 30 cm) 100 g margaryny 120 g cukru 4 jajka 100 g gorzkiej

Moje Qulinaria
Ciasto jabłkowo - marcepanowe z migdałami i sosem marcepanowym (bez glutenu, bez laktozy) 187

potrzebujemy: - 2 jabłka  - 60 g marcepanu - ok 3-4 łyżki mleka wegańskiego - 200g mąki migdałowej - opakowanie proszku do pieczenia - 3 jajka - 150 g masła - 50

Szybko Tanio Smacznie
MELON PIE – FINAL FANTASY XI – ciasto jogurtowe z melonem 247

naprawdę długa lista dań do przygotowania, a samo gotowanie jest umiejętnością, w której możemy się szkolić i osiągać coraz wyższe poziomy. Z obszernego wachlarza potraw z FF wybraliśmy ciasto z melonem – wg receptury z gry potrzebujemy po jednej sztuce thundermelona, cynamonu, jaszczurzego jaja, ciasta (złożonego z mąki, soli i masła) oraz cukru klonowego. Staraliśmy się zbytnio nie wykraczać poza(...)wytyczne, więc dodaliśmy jedynie nieco jogurtu dla polepszenia konsystencji, gałki muszkatołowej do smaku oraz płynnego miodu jako polewy. Z tego połączenia wyszło nam wilgotne, puszyste i aromatyczne ciasto, które jest banalnie proste w przygotowaniu. Zobacz, jak ciasto wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 313 kcal | 6 g białka | 54 g węglowodanów | 8 g tłuszczu

Nerds Kitchen
Ciasto ze słonecznikiem 281

Pyszne połączenie biszkoptu, masy karmelowej z fantastycznie chrupiącym słonecznikiem, delikatnego ptasiego mleczka  i herbatników z polewą z nutelli. Brzmi super, prawda? A smakuje jeszcze lepiej

Kto ugości moich gości?
Ciasto marchewkowe 176

Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 1/4 szklanki

A Ty Smakuj Mnie
Ciasto przekładane galaretką z gruszkowo-rabarbarowego musu 250

Składniki (mała forma) : Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki wody 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki Galaretka: 1 pęczek rabarbaru 4

A Ty Smakuj Mnie
Truskawkowy amoniaczek 461

Pyszne ciasto które ma wiele zalet :) nie jest pracochłonne w wykonaniu, jest tanie i przepyszne ,najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się przegryzą a ciasto na wilgotnieje od masy jabłkowej. Idealnie smakuje z kubkiem gorącej kawy lub herbaty ... Składniki: 4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 kostki margaryny(...)łyżeczki amoniaku 1 szkl śmietany Wykonanie ciasta: Amoniak namoczyć w śmietanie ( proponuję w większym naczyniu bo w małym szybko nam wykipi :)) Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz margarynę rozetrzeć razem, dodać jajka i śmietanę z amoniakiem, zagnieść ciasto. Zazwyczaj trzeba je podsypać jeszcze mąką. Z ciastem pracuje się bardzo dobrze jest przyjemne w dotyku i elastyczne. Dzielimy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Boczniaki w cieście naleśnikowym 216

Boczniaki to dla mnie kulinarna nowość. Chyba nie jadłam, albo nie pamiętam. Zresztą nie przepadam za grzybami, zupę grzybową jem raz w roku i trochę częściej

Zdrowa Kuchnia Sowy
OWOCOWIEC BISZKOPTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 217

Bazując na bardzo delikatnym i lubianym przez nas   truskawkowcu    zmieniłam w nim m.in.owoce, pominęłam ciastka, dodatek kremówki ( w skrócie: uprościłam i odchudziłam poprzednią wersję). To ciasto jest bardzo dietetyczne, bardzo owocowe i baaardzo smaczne. Dodatkowo błyskawicznie się je przygotowuje. Można je degustować już po dobrym schłodzeniu, jednak pełnię smaku i idealną konsystencję uzyskuje dopiero na drugi dzień(...)ciasto z gatunku tych, które z każdym dniem smakują coraz lepiej. Pyszne, bardzo delikatne, wilgotne, nic tylko zajadać. Można je przygotować w pełni sezonu owocowego ale można tak jak i ja posłużyć się owocami mrożonymi. Ja użyłam do jego przygotowania 750g mrożonych owoców mieszanych (jeżyny, maliny, porzeczki czerwone i czarne) i 750g truskawek. Rodzaj użytych owoców jest dowolny. Moje owoce

Smaczne Zdrowe
SCRAB CAKES – ODDWORLD ABE’S ODDYSEE – buraczane paszteciki z awokado i piersią z kurczaka 324

rozpuszczenia drożdży. Następnie dosypujemy kilka łyżek mąki i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. 2. CIASTO (5 + 50 min) Do wyrośniętego zaczynu dodajemy oleju, mieszanki mleka z wodą oraz kilka łyżek koncentratu buraczanego – kolor mikstury musi być mocno różowy. Mieszamy, a następnie dodajemy jeszcze mąki oraz soli(...)Jeszcze chwilę mieszamy masę widelcem, a następnie wyrabiamy ciasto rękoma ok. 3 min, w miarę potrzeby podsypujemy trochę mąki (ciasto ma być lekko klejące, dlatego nie przesadzajcie). Kiedy ciasto jest gładkie i miękkie, formujemy je w kulę, lekko oprószamy mąką, umieszczamy w misce oraz przykrywamy ścierką lub talerzem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu podwojenia jego objętości czyli

Nerds Kitchen

Proponowane wyszukiwania