paszteciki z kapustą i grzybami. Idealnie pasują do barszczu czerwonego. Mam nadzieję że nie tylko u mnie zagoszczą na wigilijnym stole :) PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki: Zaczyn do ciasta drożdżowego: - 50 gram świeżych drożdży (pół kostki) - szklanka mleka - łyżeczka cukru - 2 łyżki mąki pszennej (typ 650) Ciasto drożdżowe: - 500 gram mąki pszennej (typ 650) - 3 łyżki oleju - łyżeczka soli(...)Farsz: - 300 gram kiszonej kapusty - 250 gram pieczarek - garść suszonych grzybów - 1 duża cebula - 2 liście laurowe - 5 ziaren czarnego pieprzu - 3 ziarna ziela angielskiego - sól Zaczynamy od wyrobienia ciasta drożdżowego. Nie jest to rzecz łatwa, więc nie zniechęcajcie się jak coś nie wyjdzie. Ja za pierwszym razem podchodziłam chyba 3 razy do ciasta, wkurzona jak diabli. Ale praktyka czyni
Zgrabne GotowanieDrożdżówka z różnymi owocami i kruszonką to klasyk polskiej kuchni. Sprawdź historię, oryginalny przepis krok po kroku i ciekawostki o tym wypieku. Drożdżówka z różnymi owocami
RafalCookMaliniak to puszyste drożdżowe ciasto z malinami, dżemem i kruszonką. Poznaj historię malin, przepis krok po kroku i ciekawostki o tym deserze. Historia Maliniaka i malin
RafalCookCiasto Porzeczkowa Delicja to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia – warstwowy deser, który łączy lekki biszkopt, intensywny mus z czerwonych porzeczek, puszystą piankę jogurtowo-serową i
e-PrzepisyKulinarneNowoczesne ciasto które zachwyci najbardziej wybredne podniebienia J Słodziutkie, kruche z warstwą kremu kajmakowego i śmietankowego a chrupiąca beza dopełnia całości. Podzielne, dobrze się kroi
Wanilia i KardamonCześć Kochani, zapraszam na kolejne wspaniałe ciasto, tym razem to ciasto, które nazwałam Leśny Skrzat to trochę urozmaicona wersja ciasta Leśny Mech, tym razem z truskawkami
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCześć Kochani, jako, że sezon na rabarbar w pełni zapraszam Was dziś na po prostu rewelacyjne ciasto z rabarbarem i kruszonką pieczone w ciekawy sposób
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPrzepis na pyszne drożdżowe bułeczki zawijane z domowym budyniem i truskawkami. Delikatne, puszyste ciasto drożdżowe świetnie komponuje się z waniliowym budyniem, którego kremowa konsystencja i łagodny smak podkreślają naturalną słodycz truskawek. SKŁADNIKI (na 12 szt.) Ciasto 200 ml mleka 80 g masła 1 jajko 500 g mki opakowanie drożdży suszonych (7g) 80 g cukru szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu(...)Przelej całość do garnka i gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Przykryj folią, tak aby stykała się z powierzchnią budyniu i odstaw do całkowitego wystudzenia. Ciasto Podgrzej mleko z masłem do temp. ok. 36°C. Do miski przełóż wszystkie składniki, wlej podgrzane mleko i wyrób gładkie ciasto. Zostaw do podwojenia objętości w ciepłym miejscu
Słodki BlogCiasto czekoladowe łyżką mieszane Lubicie szybkie proste wypieki? Ja uwielbiam. Dziś zapraszam Was na pyszne, szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe łyżką mieszane. W prostocie siła Piekę je od lat. Uwielbiam je za smak i tą niebywałą prostotę przygotowania. Polecam i Wam To kto się skusi na kawałek takiego czekoladowego ciasta? Jak przygotować czekoladowe ciasto łyżką mieszane? Składniki: 2 szklanki mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia Emix 3 jajka M 1,5 łyżki naturalnego kakao 6 pełnych łyżek dowolnego dżemu lub konfitury – u mnie konfitura z mandarynek (fajnie wzbogaciła smak ciasta) 1 szklanka mleka pół szklanki oleju Do dekoracji: Emix Polewa o smaku białej czekolady grysik truskawkowy (liofilizowana truskawka) Przygotowanie: Najpierw mieszamy suche składniki. Następnie dodajemy mleko, olej, konfiturę lub dżem
Słodkie okruszkiSezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto z budyniem, beza i rabarbarem. Tanie, z podstawowych składników a zachwyca smakiem i wyglądem Każdy sobie z nim poradzi Bardzo polecam, zdecydowanie moje ulubione ciacho z rabarbarem zapraszam też na film krok po kroku SKŁADNIKI blaszka 25x35cm używam szkl 250ml CIASTO -2 szkl mąki(...)pszennej tortowej -5 żółtek (białka odkładamy do bezy) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -75g masła -cukier waniliowy -1/2 szkl cukru pudru BEZA -7 białek (5 z ciasta 2 z masy budyniowej) -3/4 szkl cukru -2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej -2 łyżki octu u mnie jabłkowy MASA BUDYNIOWA -1 litr mleka -2 żółtka (białka odkładamy do bezy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCześć Kochani, dziś zapraszam Was na przepis z kategorii tych najłatwiejszych, szybkich i pysznych. O czym mowa, mowa o wspaniałym jabłeczniku na puszystym cieście. Ciasto jest bardzo puszyste, delikatne a jego przygotowanie nikomu nie sprawi problemu, jest łatwe i przyjemne, bez wałkowania itp. Ja polałam ciasto lukrem cytrynowym co super urozmaica smak i ładnie wygląda. bardzo polecam i zapraszam(...)Zapraszam Was też na film z jego przygotowaniem krok po kroku SKŁADNIKI Blaszka 25x35cm używam szklanki 250ml CIASTO -8 jajek -2,5 szkl mąki pszennej tortowej -1 szkl cukru -150ml oleju -70ml mleka -2 łyżeczki proszku do pieczenia -cukier wanliowy JABŁKA -2,5 kg jabłek u mnie Ligol -2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSernik dubajski Wykwintny deser inspirowany bardzo ostatnio popularną dubajską czekoladą. Przepis wbrew pozorom wcale nie jest trudny do zrobienia. A okazji by wykonać to pyszne i efektowne ciasto z pewnością nie zabraknie. Składniki: Spód ciasta: 150g jasnych herbatników 80g masła Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu (może być ser z wiaderka) 200g cukru 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej(...)jajka 200ml śmietanki kremówki 30% Warstwa dubajska: 150g smażonego ciasta kadayif (kataifi) 200g kremu pistacjowego garść obranych pistacji Polewa czekoladowa: 100ml śmietanki kremówki 50g mlecznej czekolady 50g gorzkiej czekolady garść pistacji *** Przygotowujemy spód ciasta. Masło rozpuszczamy w rondelku. Herbatniki kruszymy w malakserze na „bułkę tartą” *** *** Zmielone herbatniki mieszamy dokładnie z rozpuszczonym masłem. Tortownice (moja foremka
Blog z ApetytemDziś przepis na ciasto biszkoptowe przełożone konfiturą morelową, masą budyniową z odrobiną kawy oraz warstwą rodzynek moczonych przez noc w rumie, a następnie połączonych z roztopioną czekoladą. Ciasto jest pyszne, mięciutkie i aromatyczne. Z wiadomych względów, tylko dla dorosłych Inspiracja na to ciasto pochodzi z jednej z książek kulinarnych siostry Anastazji. Jest to druga propozycja na blogu na tego typu(...)ciasto z rodzynkami . Biszkopt jasny: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki tortowej (4 lekko kopiaste łyżki) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 3 łyżki oleju Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki tortowej 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody 3 łyżki oleju Masa budyniowa: 500 ml mleka 4 żółtka
Smaki Na TalerzuNastępnie dodajemy zblendowany szpinak oraz ekstrakt cytrynowy i mieszamy szpatułką. Następnie w dwóch turach dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 24 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia a następnie(...)smaku dodatkowo: kropelki czekoladowe lub borówki wykonanie: Wszystkie składniki (oprócz kropelek czekoladowych lub borówek) przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy na gładki, sztywny krem. Gotowy krem wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Na kremie układamy kropelki czekoladowe lub borówki. składniki na warstwę z galaretki: 1 galaretka truskawkowa 400 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia
Domowy Smak JedzeniaLubisz ciasta z brzoskwiniami? Jeśli upieczesz tego Pieguska, nie pożałujesz – jest przepyszny. Wprost ciężko się od niego oderwać. Ciasto Piegusek z brzoskwiniami to biszkopt z dodatkiem maku, przełożony domową masą budyniową oraz warstwą brzoskwiń w galaretce. Ciasto jest przyjemnie słodkie (jak dla mnie nie za słodkie) i orzeźwiające za sprawą owoców w galaretce. Jednym słowem pycha! Ciasto to polecam(...)żółtku, miksujemy do połączenia. Cienkim strumieniem wlewamy olej. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką (lub dodajemy stopniowo, zmniejszając do minimum obroty miksera). Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut. Po przestudzeniu kroimy na 2 blaty. Warstwa brzoskwiń w galaretce
Smaki Na Talerzu