ciasto - 163812 przepisów (strona:745/10921)

Mazurek z pianką 77

pianką pochodzi ze „ słodkosentymentowego ” zeszytu i wymyka się trochę definicji tradycyjnego mazurka. To takie trochę inne wydanie mazurka, które potrafi zachwycić. Zobaczcie sami ? UWAGA: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 3 1/3 szklanki mąki tortowej ½ szklanki cukru 240 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka 2 łyżki kakao 1 łyżka cukru waniliowego Mąkę, cukier, masło, proszek do pieczenia(...)żółtka i cukier waniliowy umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Następnie ciasto dzielę w proporcji 2/3 do 1/3 i do mniejszej części dodaję kakao i wyrabiam. Obydwa ciasta owijam folią i wkładam na 20 minut do lodówki. Następnie ciasto białe dzielę mniej więcej w proporcji 3/5 na 2/5 (po prostu chodzi o to, aby jedna część była trochę większa niż

Słodki sentyment
Ciasto czekoladowe z kokosem 87

Przepyszne ciasto czekoladowe z kokosem, a dokładniej z zapiekaną i chrupiącą kokosową skórką. Świetny smak i różne struktury ciasta. Myślę, że posmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za kokosem. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto czekoladowe: 1 ¾ szklanki Mąki Szymanowskiej uniwersalnej 480 (jeśli nie masz Mąki Szymanowskiej u siebie w sklepie, tutaj możesz zamówić z dostawą do domu(...)utartego masła dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem i solą oraz śmietanę z mleczkiem kokosowym cały czas ucierając. Następnie wbijam po jednym jajku, a na koniec dodaję rozpuszczoną czekoladę. Ciasto mieszam do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładam papierem do pieczenia (możesz użyć też tortownicy z tulejką ), przekładam ciasto do foremki, wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Słodki sentyment
Sernik kokosowy 94

Sernik kokosowy na serkach homogenizowanych w czekoladowym cieście – to świetny przepis znaleziony w „mamusiowych zasobach” ? Koniecznie musicie spróbować ? UWAGA: szklanka 200 ml Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki tortowej 3 czubate łyżki cukru pudru 2 żółtka 200 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam(...)ciasto. Dno tortownicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia. Ciasto czekoladowe dzielę w proporcji 2/3 do 1/3. 2/3 ciasta „wylepiam” dno i boczki tortownicy i tortownicę wstawiam na 15 minut do zamrażarki. 1/3 ciasta wkładam również do zamrażarki.   Po 15 minutach wyciągam tortownicę z zamrażarki i wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut

Słodki sentyment
Ciasto ze śliwkami i sosem waniliowym 90

pochodzące podobno ze Szwajcarii ciasto ze śliwkami i sosem waniliowym zabierze nas w pyszną podróż, bo cóż może być lepszego, niż poznawanie nowych miejsc i smaków… Ciasto jest łatwe i bardzo smaczne. Wystarczy zamknąć oczy i wyobrazić sobie, że zajadamy je wśród cudownych szwajcarskich górskich szczytów, ech… No to zaczynamy… Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki(...)połowy cytryny 200 g masła Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatam, formuję kulkę i wkładam ją do lodówki na 30 minut. Blaszkę 25 x 40 cm smaruję tłuszczem i posypuję mąką. Ciasto rozwałkowuję i wykładam do blaszki tworząc 2,5 cm rant z każdej strony. Ciasto wstawiam do zamrażarki i nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Wyciągam blaszkę z zamrażarki i wstawiam bezpośrednio

Słodki sentyment
Baklawa 79

zawsze tak samo doskonały smak. Baklawa to deser z kuchni Bliskiego Wschodu. Szczególnie lubiana jest w Turcji, Grecji, Bułgarii, na Bałkanach… To mnóstwo pysznych orzechów i miodu ukrytych w cieście filo . Można się zakochać Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 1 opakowanie ciasta filo (u mnie 300g) ½ szklanki mielonych migdałów ½ szklanki drobno siekanych pistacji, ½ szklanki mielonych orzechów włoskich lub laskowych(...)szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 120 g masła Przygotowanie: Ciasto wyciągam pół godziny wcześniej z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej. Orzechy i migdały mieszam w miseczce. Masło rozpuszczam i odstawiam do wystygnięcia. Cukier mieszam z cynamonem. Blaty ciasta filo kroję na pół. Dobieram blaszkę do wielkości przekrojonych blatów. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam pierwszy blat ciasta i smaruję

Słodki sentyment
Topfenstrudel czyli strudel serowy 77

Topfenstrudel czyli strudel serowy ma w Austrii swoją długą tradycję. Topfenstrudel możecie przygotować ze specjalnego ciasta na strudel, ale również na cieście francuskim. Ta wersja jest szybsza i równie pyszna. I dzisiaj zaproponuję Wam strudel serowy właśnie w takim wydaniu (Przepis pochodzi ze strony gutekueche.at, ale przeszedł drobne zmiany ) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) 2 jajka 1 szczypta(...)masła 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 2 garście rodzynek (jeśli lubicie, ja pomijam) 40 g budyniu waniliowego (1 opakowanie) 2 łyżki kaszy manny Żółtko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Ciasto wyciągam 30 minut wcześniej z lodówki i rozkładam je na papierze do pieczenia. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka , twaróg, rum, rozpuszczone masło, cukier waniliowy

Słodki sentyment
Eklery z kremem budyniowym 82

miało się zaledwie kilka lat Ten deser trzeba koniecznie zrobić w domu. Z podanych składników wyjdzie około 10 sztuk około 12 cm eklerów. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto parzone: ½ szklanki wody 2 łyżki masła 1 szczypta soli ½ szklanki mąki 3 średnie jajka Przygotowanie: Wodę i masło zagotowuję, następnie dodaję na raz mąkę i energicznie mieszam, aż utworzy się(...)kulka ciasta, która będzie odchodzić od brzegów garnka. Ściągam garnek z kuchenki i od razu dodaję jedno jajko. Miksuję i odstawiam ciasto do przestygnięcia. Do przestygniętego ciasta dodaję po jednym jajku, za każdym razem mieszam do całkowitego połączenia się składników. Teraz odstawiam ciasto do całkowitego wystygnięcia – to ważne Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Całkowicie zimne ciasto przekładam do worka cukierniczego

Słodki sentyment
Ciasto Gąska 83

Poddałam się „ gęsiowemu szaleństwu ” i zrobiłam ciasto Gąska – bialutkie i żółciutkie – jak rasowa gęś Przeplatają się tutaj przepyszne smaki mango i kokosa, a kulki rafaello symbolizują wystający gęsi kuperek. To ciasto jest delikatne i przepyszne, a do tego łatwe i każdy sobie z nim poradzi. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na biszkopt na blaszkę 30 x 35 cm: 5 jajek(...)połowę i dodaję po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową, ziemniaczaną i kurkumę mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy biszkopt wystygnie, wyrównuję go z góry i kroję na dwa blaty. Do nasączenia tortu: 1 szklanka letniej wody

Słodki sentyment
Kolorowy makowiec 105

będzie miał z dobrych 35 lat… a może trochę więcej? Już sama nie wiem, ale wiem, że nadszedł czas na zaprezentowanie go światu Myślę, że kolorowy makowiec będzie idealnym ciastem na święta. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na makowe ciasto: 2,5 szklanki (200 g) mielonego maku 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru 8 jajek ¾ szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku(...)Żółtka ubijam z cukrem, cały czas miksując dodaję mak i następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec ubijam białka i dodaję do masy makowej. Całość mieszam łopatką. Ciasto wylewam do blaszki wyłożonej papierem, wielkość 20×30 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 40-45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiam do wystygnięcia

Słodki sentyment
Ciasto Królewiec/Królewicz- miodowo biszkoptowe -mięciutkie, łatwe i przepyszne +FILM 331

Cześć, witam Was serdecznie po świątecznej przerwie i w nowym roku :)  Dziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast-królewiec. Klasyczne ciasto miodowo biszkoptowe przełożone masą budyniową na gorąco, z powidłami i polewą czekoladową. Jest łatwe do zrobienia, pięknie wygląda. Wychodzi mięciutkie, wysokie i po prostu przepyszne. Zapraszam *zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku(...)margaryny lub masła DODATKOWO powidła śliwkowe  SPODY Składniki na spody dajemy do miski, zagniatamy np robotem z hakiem lub rękami. Jeśli się klei podsypujemy troszkę mąką. Ciasto dzielimy na 2 części, pierwszą wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki wyłożone papierem do pieczenia Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto makowe z jabłkami – prosty i szybki przepis 95

Ciasto makowe z jabłkami i bakaliami jest bardzo proste i szybkie do zrobienia. Można je upiec rano, a już popołudniu podać gościom. Taki makowiec wychodzi wilgotny, nie za słodki i należy raczej do cięższych ciast, więc jeden kawałek z powodzeniem zaspokoi ochotę na słodycze. Składniki na ciasto makowe z jabłkami: 140 g maku mielonego (szklanka) 260 g mąki pszennej(...)miski dodaj również masę makową i obrane i starte na tarce jabłka. Całość wymieszaj rózgą lub robotem kuchennym. Na koniec do masy dodaj ubite białka jajek i wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 45 minut (do suchego

e-PrzepisyKulinarne
Sernik delikatny o lekko kokosowym samku 100

Sernik bardzo delikatny, polecam Kruche ciasto – Wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia do miski. Dodać pokrojone drobno masło i żółtka. Siekać nożem do połączenia się składników. Na koniec szybko zagnieść ciasto. 3/4 porcji ciasta ułożyć na dnie formy, przygnieść i nakłuć ciasto widelcem. Pozostałe ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)piec 15 minut. Wykonanie w thermomix do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki, interwał, czas 2 minuty wyjąć ciasto i szybko zagnieść. reszta jak wyżej Przygotowanie masy serowej – za pomocą robota kuchennego wymieszać wszystkie składniki na gładką masę. na koniec dodać ananasy pokrojone ananasy i delikatnie wymieszać. Wykonanie masy serowej w thermomix do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki masy serowej

Kuchnia Pokoleń
Makowiec japoński na cieście francuskim 103

Makowiec japoński na cieście francuskim to jeden z prostszych do przygotowania makowców a przy tym bardzo smaczny. Może troche to brzmi jak połączenie kuchni różnych narodów, ale w efekcie dostajemy bardzo polskie ciasto Prosty jest bardzo, bo ułatwiamy sobie tu życie i jako spód używamy gotowego, wypieczonego ciasta francuskiego w formie drożdżówek z ciasta francuskiego – ja wybrałam drożdżówki francuskie(...)syropem klonowym i orzechami a ponieważ są nieduże, potrzebowałam pięciu sztuk. Możecie wybrać inne. Możecie wybrać też ciasto francuskie, wykroić z niego spód i upiec. Masa makowa, którą wylewamy na spód to już makowiec bez ciasta . Efekt jest piękny wizualnie i świetnie smakuje. PRZEPIS MAKOWIEC JAPOŃSKI NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Składniki: 5 drożdżówek francuskich z syropek klonowym i orzechami lub inne

Dorota Smakuje
Serowiec gotowany – kuchnia podkarpacka 136

Serowiec gotowany – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: gmina Kolbuszowa, powiat kolbuszowski We współczesnym języku ciasto z białego sera (twarogu) powszechnie nazywane jest sernikiem. Jednak w przeszłości częściej używano nazwy serowiec, a regionalnie nawet serownik. Serowiec gotowany różni się od pieczonego tym, że masę serową gotuje się zamiast piec, a żeby była zwarta, zagęszcza się ją mąką ziemniaczaną, którą z czasem zastąpił budyń(...)proszku (którego głównym składnikiem jest skrobia ziemniaczana, więc na jedno wychodzi). Serniki gotowane, w odróżnieniu od pieczonych, wymagają dodatkowych blatów z ciasta, które utrzymają placek w całości. Warstwy gotowanej masy serowej zwykle są dość cienkie ze względu na swoją konsystencję, za to często jest ich w cieście kilka, przełożonych kilkoma cienkimi plackami. W przepisie, który dzisiaj Wam proponuję, jest trochę

Trzeci talerz