Szarlotka z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek

Przepis na : deser

Szarlotka z połówkami jabłek znana również jako szarlotka cesarska to banalne w przygotowaniu, pyszne oraz tanie ciasto – idealne do popołudniowej kawy. Do zrobienia tej szarlotki najlepiej użyć lekko kwaśnych, twardawych jabłek. Prostota jej wykonania polega na tym, że wystarczy zagnieść kruche ciasto z dodatkiem serka homogenizowanego oraz obrać jabłka ze skórki, a następnie wydrążyć gniazda nasienne, nie trzeba ich trzeć na tarce, ani prażyć. Ta szarlotka to w zasadzie owoce w pysznym, kruchym cie...

Czytaj dalej na blogu Gotuj z Prezesem

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.