ciasto - 162020 przepisów (strona:742/10802)

Pierogi z kurkami, oscypkiem i ziemniakami 34

oscypka 1 cebula 200 g kurek 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia 1 łyżka tymianku (najlepiej świeżego) sól, pieprz konfitura z żurawiny do podania   Składniki na ciasto na pierogi: 300 g mąki (użyłam 200 g mąki pszennej i 100 g mąki żytniej) 100 ml ciepłej wody (ok. 60 stopni C) 1 łyżka oliwy przygotowanie Jak zrobić farsz(...)ziemniaków dodaj kurki z cebulą oraz starty na dużych oczkach tarki oscypek. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Farsz powinien być dość słony i ostry, aby tworzył z ciastem spójną całość.   Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Do mąki dodaj wodę i oliwę. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób zwarte, jednolite ciasto. Ciasto po wyrobieniu nie powinno lepić się

Via Gusto
Prosty i pyszny sernik 39

Pyszny łatwy w przygotowaniu sernik dwukolorowy :).U mnie cała rodzina się tym ciastem zajadała,piekłam w sobotę a na niedzielę zostały tylko dwa kawałeczki :D.radzę zrobić więcej :) SKŁADNIKI Na ciasto 320g mąki pszennej 30g kakao 160g cukru 16g proszku do pieczenia 200g masła 1 jajko Na krem twarogowy 3 jajka  150g cukru 8g cukru waniliowego 500g twarogu 100g(...)kakao,cukier i proszek do pieczenia,mieszamy do połaczenia się składników. Nastepnie dodajemy miękkie masło oraz jajko i mieszamy.Możemy do tego uzyć miksera ze specjalnymi łopatkami do mieszania ciasta lub po prostu rękami,Wyrabiamy gładkie ciasto. Kiedy ciasto już będzie gładkie odrywamy kawałek ciasta i odkładamy.Pozostałe ciasto wkładamy do blaszki do pieczenia wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia

Mała w garnku miesza
Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym 42

Jednym z najlepszych ciast idealnych na jesienną porę jest zdecydowanie ciasto marchewkowe. To po prostu klasyka i zdecydowanie polecam zrobić je chociaż raz na piękny jesienny weekend. W mojej wersji wzbogaciłam krem o masło orzechowe z kawałkami orzechów, który doskonale pasuje do tego ciasta, jeśli mamy naturalne masło to polecam troszkę je dosolić i posłodzić. Użyłam mąki orkiszowej, ale dobrze(...)cukru zależy od preferencji, jeśli woli się słodkie wypieki można dodać go więcej, podobnie jeśli chodzi o masło orzechowe, jeśli mamy naturalne to polecam dosłodzić i nieco posolić krem. Ciasto jest pachnące, wilgotne i po prostu rozpływa się w ustach. To zdecydowanie smak jesieni! Składniki (tortownica o średnicy 22 cm): Ciasto: ok 300 g drobno startej marchewki

Healthy food explorer
Szarlotka gruszkowa – jesienna gruszlotka 42

Wyjątkowo maślna, mocno krucha szarlotka gruszkowa to idealny dodatek do jesiennej czy zimowej kawy. Ciasto rozpada się pod naciskiem języka, jest bardzo delikatne, wyborne – użyjcie tylko dobrej jakości masła i nie zapomnijcie o schłodzeniu ciasta przed pieczeniem. Oprócz tradycyjnych jabłek użyłam do niej gruszek, które nadają szarlotce słodyczy i jesiennego twista. Za to śmiało można eksperymentować z owocami(...)śliwkowa jest równie pyszna!), zaś jeśli zaś zostały Wam w lodówce maliny – szarlotka malinowa także może Was zaskoczyć smakiem. Można też wymieszać wszystkie owoce i uzyskać jesienne kruche ciasto z owocami. Do masy owocowej można dodać też rodzynki czy pokrojone orzechy – przygotujcie ciasto tak, jak lubicie. Szarlotka gruszkowa: 4 średnie półsłodkie lub kwaskowe jabłka 2 gruszki twardej odmiany

Poezja smaku
Keto Blondie z Czekoladą: Pyszne Ciasto z Mąki Kokosowej lub Migdałowej 56

Czekoladą , który nie tylko zaspokoi Twoją słodką zachciankę, ale także pozostanie w zgodzie z dietą ketogeniczną ? W poniedziałek blogowi stuknęło 5 lat... Z tej okazji powstało więc pyszne keto ciasto , którym raczę się świętując urodziny bloga. Jeśli chcesz dołączyć do celebracji, to zapraszam Cię do wypróbowania poniższego przepisu! Zdrowa Alternatywa dla Klasycznego Blondie Blondie to rodzaj ciasta, który jest spokrewniony(...)diecie keto, te składniki muszą pójść w zapomnienie. Mój przepis na blondie to zdrowa alternatywa dla klasycznej wersji tego wypieku, przygotowana z mąki kokosowej lub migdałowej. To keto ciasto , które łączy w sobie nutę tradycji z zasadami keto, oferując nam rozkosz smaku, bez konieczności rezygnacji z ulubionych smaków. Keto Blondie: Wyśmienity Smak i Wartość Odżywcza To, co czyni Keto Blondie

Modern Cave Girl
Ciasto na maślance z truskawkami i borówkami 35

Ciasto na maślance z truskawkami i borówkami Ciasto na maślance z truskawkami i borówkami, to idealny przepis na pyszne letnie ciacho. Tym razem upiekłam je w nieco innym kształcie, bo wykorzystałam formę z kominem do pieczenia babki. Tak więc wyszła mi piękna baba z owocami w środku. Ja dodałam borówki amerykańskie i truskawki, ale Ty możesz też dodać swoje ulubione(...)owoce. Pamiętaj tylko, żeby nie były one zbyt wodniste i, że konieczne jest obtoczenie ich w mące ziemniaczanej. Ciasto to upiekłam do odcinka Pytania na Śniadanie, tutaj możesz go obejrzeć → Ucierane ciasta - Gatita w Pytanie na Śniadanie . Inne przepisy na ciasta z owocami Na moim blogu znajdziesz również inne pomysły na ciasta z owocami: Proste ciasto na maślance z owocami

Kulinarne przygody Gatity
Brownie z truskawkami, bitą śmietaną i bezą. 36

Brownie z truskawkami to pyszne ciasto biszkoptowe , które smakiem i teksturą zachwyci każdego smakosza. Wilgotne, mocno czekoladowe, a do tego z truskawkami. Mmmmniam Uwielbiam takie połączenie. Jak widać nie tylko ja, bo blaszka ciasta zniknęła w mgnieniu oka. Nawet bita śmietana nie zdążyła porządnie stężeć. Na szczęście uratowałam dwa kawałeczki i przetrzymałam je trochę dłużej w lodówce, dzięki mam jako(...)takie zdjęcie, które mogę Wam pokazać. Wszystko o brownie z truskawkami Brownie to ciasto wywodzące się z kuchni amerykańskiej . Na całym świecie jest przygotowywany w różnoraki sposób i w sieci znajdziecie mnóstwo przepisów na różnego rodzaju brownie. Ja przedstawiam Wam ten, który lubię najbardziej. Cechą charakterystyczną brownie’s jest wilgotny środek ciasta, sprawiający wrażenie jakby niedopieczonego, trochę taki zakalec

SmartBake.pl
Najprostszy murzynek w czekoladzie! 431

Najprostszy murzynek w czekoladzie! Pulchne i wilgotne ciasto, bez użycia miksera. Wystarczy zmieszać wszystkie składniki i gotowe. Zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Polecam!     Składniki: * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 350g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli 200g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 jajka 1 szklanka maślanki 90g oleju rzepakowego(...)250g ciemnego dżemu np wiśniowego, porzeczkowego, truskawkowego itp Polewa: 1 czekolada mleczna pół czekolady gorzkiej 3 łyżki mleka   MOJA RADA: z podanych składników możemy upiec jednocześnie ciasto w dwóch małych keksówkach 10×30 cm lub w jednej większej blaszce.   *** Do miski przekładamy mokre składniki: maślankę, jajka, olej i dżem *** *** Wszystko razem mieszamy *** *** Do osobnej miski przekładamy suche

Blog z Apetytem
Ciasto Gąska 52

Poddałam się „ gęsiowemu szaleństwu ” i zrobiłam ciasto Gąska – bialutkie i żółciutkie – jak rasowa gęś Przeplatają się tutaj przepyszne smaki mango i kokosa, a kulki rafaello symbolizują wystający gęsi kuperek. To ciasto jest delikatne i przepyszne, a do tego łatwe i każdy sobie z nim poradzi. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na biszkopt na blaszkę 30 x 35 cm: 5 jajek(...)połowę i dodaję po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową, ziemniaczaną i kurkumę mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy biszkopt wystygnie, wyrównuję go z góry i kroję na dwa blaty. Do nasączenia tortu: 1 szklanka letniej wody

Słodki sentyment
Wieniec frankfurcki z jagodami i kremem 45

Przeglądałam komputer i natknęłam się na zdjęcia tego ciasta. Piekłam je wiosną na urodziny córki. Teraz jest sezon na borówki i jagody, można wykorzystać do ciasta świeże owoce.  Samo ciasto bardzo dobre, piekłam go w blaszce z kominkiem, dlatego ma kształt wieńca.  Składniki:  Ciasto:  6 jajek 350 g mąki pszennej 300 g cukru 250 g masła(...)łyżki soku z cytryny 50 g cukru 70 g mąki ziemniaczanej 100 ml wody Dodatkowo :  krokant do dekoracji  ewentualnie świeże borówki Sposób przygotowania:   1. Zrobić ciasto: miękkie masło utrzeć na puch z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku, a potem sok z cytryny. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć

Kuchnia domowa Ani
Jagodzianki 50

razem kiedy robię te drożdżowe bułeczki , znikają one w mgnieniu oka. Jagodzianki robię z jagodami leśnymi , na co zresztą wskazuje sama nazwa tych bułek. Przygotowanie bułeczek zaczynam od zrobienia ciasta drożdżowego , które to ciasto po wyrobieniu i wyrośnięciu dzielę na mniejsze części. Każdą z nich wypełniam połączonymi z cukrem i proszkiem budyniowym jagodami. Po wierzchu drożdżówki posypuję lekką kruszoną(...)całości. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, jajko, wanilię i wymieszać. Następnie dodać miękkie masło i wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać przez około 8 minut, po czym miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na co najmniej godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić

MeCooks
Truskawkowa Góra Lodowa 1060

Ciasto Truskawkowa Góra Lodowa to letnia wersja tradycyjnej Góry Lodowej. Jest to deser składający się z kilku warstw maślanych herbatników przełożonych kremem budyniowym. Jedną warstwę stanowi mus truskawkowy z galaretką o tym samym smaku, natomiast na wierzchu ciasta ułożone są przekrojone na pół okrągłe biszkopty, które przypominają wierzchołki góry, stąd nazwa ciasta. Dodatkowo w cieście między biszkoptami ułożyłam przekrojone truskawki(...)związku z tym nosi ono nazwę Truskawkowa Góra Lodowa . Ciasto Truskawkowa Góra Lodowa ładnie się prezentuje na talerzu i świetnie smakuje. Poprzez dodanie truskawek nie jest ono zbyt słodkie. Wierzch ciasta stanowi polewa zrobiona z mleka w proszku, ale można ją też zastąpić rozpuszczoną w śmietanie białą czekoladą. Truskawkowa Góra Lodowa to ciasto bez pieczenia, dlatego najlepiej smakuje na drugi

Danka Pichci
Ciasto budyniowe z sokiem i śmietankową pianką z truskawkami 53

Dziś mam dla Was totalną nowość, a zarazem ciasto, które zrobiło u nas furorę w weekend! Ciasto jest z pieczonym biszkoptem, ale można je przygotować również w wersji bez pieczenia. To połączenie puszystego biszkoptu z budyniowym kremem przygotowanym z dodatkiem soku i śmietankową pianką z truskawkami. Razem z galaretką tworzy nieziemsko pyszną całość. Naprawdę! Daję sobie rękę uciąć, że zakochacie(...)się w tym smaku, a ciasto zrobi furorę na niejednym stole! Dla nas zdecydowanie 10 na 10! Spróbujcie! Ps. zobaczcie też inne moje słodkie przepisy na INSTAGRAMIE – KLIK! SKŁADNIKI: ( 24×28 ) CIASTO: * jajko -4 szt * cukier – 0,5 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * budyń waniliowy bez cukru – 40 g * sól – szczypta GALARETKA: * galaretka truskawkowa

Ostra na Słodko
Truskawkowa Pianka na biszkopcie – rozpływa się w ustach 57

Truskawkowa Pianka na biszkopcie to lekkie i przepyszne ciasto idealne na ciepłe, letnie dni. Następnym razem zrobię je z podwójnej porcji, gdyż znika błyskawicznie ze stołu. Biszkopt, truskawki, biała czekolada i lekka jak chmurka jogurtowa pianka tworzą połączenie, któremu nie sposób się oprzeć. Składniki na Truskawkową Piankę na biszkopcie: Biszkopt: 3 jajka rozmiar L 80 g mąki pszennej(...)śmietany 30% 1,5 opakowania galaretki (cytrynowa) 300 ml wody   Dodatkowo: 250 g truskawek, 100 g białej czekolady, sok z połówki pomarańczy wymieszany z wodą do nasączenia ciasta   Przygotowanie Biszkopt: Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około

e-PrzepisyKulinarne