drożdży Składniki na makowe nadzienie: 120 g mielonego maku 100-120 ml mleka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu/ksylitolu 2 łyżki likieru pomarańczowego 2 łyżki mielonych migdałów 1 łyżka masła Składniki na lukier: 4 łyżki ksylitolu/cukru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 1 żółtko + 2 łyżki mleka Wykonanie: w kubeczku rozetrzeć drożdże
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wieniec: 230 g mąki pszennej 12 g świeżych drożdży 60 ml ciepłego mleka 1 jajko ( 30 g masła 50 g cukru szczypta soli Nadzienie makowe: 130 g maku mielonego około 1/3 szkl wody 30 g cukru 2-3 łyżki miodu 1/2 łyżki masła aromat migdałowy (do smaku) orzechy, rodzynki, żurawina Lukier: 1/2 szkl cukru pudru(...)łyżki gorącej wody 1. Z ciepłego mleka, drożdży oraz łyżki cukru robimy zaczyn i odstawiamy do wrośnięcia. 2. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, miodem, dodajemy do tego mak mielony i zagotowujemy, na sam koniec dodajemy masło. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 3. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do mąki, wbijamy jajko, dodajemy resztę cukru i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Gotowe
Gotowanie...to proste !średnicy 32 cm): 400 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 8 g drożdży instant (suchych) pół łyżeczki soli pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek sypana mielona bazylia i oregano – opcjonalnie, do woli, ciasto będzie ładnie dodatkowo pachniało ziołami – wszystkie składniki sypkie połącz w głębszej misce, dodaj olej i wodę, mieszaj łyżką (robię to łyżką(...)dłońmi na boki i tworząc ulubioną grubość ciasta i brzegi. Na ciasto wykładaj: sos pomidorowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp jedną pizzę dodatkowo mieloną roztartą w dłoniach bazylią, a drugą ziołami prowansalskimi (opcjonalnie). Możesz upieczone posypać świeżymi liśćmi bazylii lub rukoli. Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 200C przez 20 minut
Zasmakuj Kuchni/wp-content\/uploads\/2017\/11\/sernik2.jpg","recipeIngredient":["Sp\u00f3d: \r","75g mas\u0142a\r","250g herbatnik\u00f3w ( u mnie pe\u0142noziarniste)\r","\r","Masa\r","900 g sera bia\u0142ego mielonego\r","1 puszka mleka skondensowanego, s\u0142odzonego\r","4 jajka\r","2 \u0142y\u017cki domowego cukru waniliowego\r","2 \u0142y\u017cki m\u0105ki ziemniaczanej\r","3 \u0142y\u017cki kaszy(...)u0119 na wierzch upieczonego ciasta.\r"]} Drukuj Wilgotny sernik z mlekiem skondensowanym, orzechami i krówkami Składniki Spód: 75g masła 250g herbatników ( u mnie pełnoziarniste) Masa 900 g sera białego mielonego 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego 4 jajka 2 łyżki domowego cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kaszy manny Góra 200 g orzeszków ziemnych niesolonych 150 g krówek
Mieszam w Garnkupomidory z puszki 1 opakowanie, czosnek 2 ząbki, sos sojowy 2 łyżki, koncentrat pomidorowy 3 łyżki, kolendra mielona 1 łyżeczka, kmin rzymski 1 łyżeczka, papryka słodka mielona pół łyżeczki, papryka ostra pół łyżeczki, kurkuma 1 łyżeczka, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki lub świeża kolendra posiekana 3 łyżki, sok z limonki do skropienia zupy, olej do smażenia
kulinarne odsłony paticukinie 2 cebule 6 pomidorów 3 różnokolorowe papryki 3 ząbki czosnku olej 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek - odrobinę zioła prowansalskie tymianek papryka słodka mielona papryka ostra mielona chilli peperoncini pieprz i sól przecier pomidorowy (opcjonalnie) Wykonanie: Bakłażan pokroić w grube plastry, posypać solą i odstawić na ok. 15 min. Bakłażany, cukinię, pomidory (pomidory sparzyć, obrać ze skórki
Ukojenie Podniebieniaelegancką przystawkę. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do obiadu np. do confit z kaczki . Carpaccio z buraka Składniki: 4 średnie buraki kawałek sera pecorino oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz Buraki dokładnie myjemy i owijamy szczelnie folią aluminiową. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 165°C i pieczemy około godziny, aż będą miękkie. Najłatwiej jest to sprawdzić(...)kroimy w cieniutkie plasterki. Najlepiej wykorzystać do tego tarkę/mandolinę taką jak do krojenia ogórków na mizerię. Pokrojone buraczki układamy na talerzu, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i startym na drobnych oczkach serem. Przystawkę możemy udekorować np. rukolą. Smacznego Zapraszam Was również do sklepu Dajar , gdzie po wpisaniu hasła ZDROWA-JESIEŃ otrzymacie 10% zniżki Śpieszcie
PatiGotujedynia o wadze około 4 kg 1 l bulionu warzywnego 200 g śmietany 30% 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 70 g masła kilka gałązek świeżej szałwii sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Do dużego garnka wlać bulion warzywny. Z dyni wyciąć biały miąższ z pestkami i skórę, po czym pokroić na mniejsze kawałki(...)dodać do bulionu. Gotować dynię do momentu, aż zmięknie. Ugotowaną dynię zmiksować na jednolitą masę (najlepiej blenderem ręcznym). Do zupy dodać śmietanę, gałkę muszkatołową i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotować jeszcze kilka minut, po czym wyłączyć palnik. W rondelku rozpuścić masło, dodać około 7 umytych liści szałwii (można więcej) i gotować mieszając około 5 minut. Następnie wyciągnąć
Passions hobbies lifemięsa mielonego wołowego lub wieprzowego 1 duża cebula 1 duża papryka garść pestek dyni 1/2 szklanki rodzynek 4 duże ząbki czosnku 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki chilli sól pieprz czarny olej do smażenia sos beszamelowy: 1 czubata łyżka masła 2 czubate łyżki pszennej mąki 3 szklanki mleka gałka muszkatołowa sól pieprz
KuchcikoweLovemąki pszennej typ 650 300 ml ciepłej wody 6 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka melasy (opcjonalnie można zastąpić miodem) 1 łyżeczka mielonego kminku Przygotowanie: Zaczyn: Do zakwasu wlać ciepłą wodę, wymieszać. Wsypać mąkę, ponownie wymieszać. Miskę z zaczynem przykryć folią spożywczą i pozostawić na kuchennym blacie w temperaturze pokojowej(...)Cebule obrać, drobno posiekać, przełożyć na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i zeszklić, aż zrobi się miękka i zarumieniona. Wystudzić. Ciasto: Obydwie mąki wymieszać w misce z solą i mielonym kminkiem. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i melasę. Mieszankę wlać do mąk, dodać również wyrośnięty zaczyn oraz olej. Całość wyrabiać ręcznie lub mikserem hakiem. Ciasto powinno być elastyczne
Nastoletnie Wypiekaniedojrzałe banany - 50-60g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 25g masła (stopionego) - 1 łyżka gorzkiego kakao - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 50g orzechów (u mnie nerkowce) - 50g suszonej żurawiny - mielony ksylitol lub puder do oprószenia ciasta przed podaniem Banany rognieść dokładnie widelcem (lub zblendować), dodać do nich cukier (ksylitol) oraz stopione chłodne masło i całe jajko, wymieszać. Do masy dodajemy(...)papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175*C i pieczemy ok.30 minut na termoobiegu, do suchego patyczka. Wystawiamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem (np.trzcinowym). Smacznego
Smaczne Zdrowepółnocnych Włoch. Danie jest bardzo aromatyczne, dla miłośników tego sera taki obiad to strzał w 10! Składniki na 3-4 porcje: 400 g makaronu rurki 500 g mięsa mielonego (u mnie(...)chude z szynki) słoiczek sosu pomidorowego z gorgonzolą (Barilla 400g) 1/4 szklanki sera typu parmezan (np. Grana Padano) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1/2 opakowania przyprawy do mięsa mielonego sól, pieprz olej do smażenia listki bazylii do dekoracji Przygotowanie: Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu (al`dente). Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć mięso, drobno posiekaną cebulę
Alutka-GotujeOlejKonwenanse #OlejWielkopolski Naleśniki (na 7-8 sztuk): 3 jajka 1,5 szkl. mąki 1/2 szkl. pure z dyni 2 szkl. mleka szczypta soli 1-2 łyżki brązowego cukru szczypta mielonego imbiru 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolski Nadzienie: około 100-130g klasycznego lemon curd (przepis tutaj – klik ) 2-3 łyżki mascarpone Dodatkowo: liście mięty do dekoracji skórka otarta(...)świeżych malin/mandarynki z puszki lub inne ulubione owoce Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy cukier, mąkę, mleko oraz pure z dyni. Miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy szczyptę soli, szczyptę mielonego imbiru, cukier brązowy do smaku (u mnie ok 2 łyżki) oraz olej Wielkopolski i ponownie krótko miksujemy. Tak przygotowane ciasto odkładamy na około 20-30 minut. Po tym czasie
Smaki Na Talerzuprzełamuje słodycz. Danie najlepiej podawać z ryżem. na pulpety: 400 g mielonego mięsa sól pieprz ( dużo) na sos: 250 ml śmietanki 30 250 g konfitury żurawinowej kminek mielony pieprz sól olej do smażenia Z mięsa soli i pieprzu ulepić małe pulpety. Usmażyć je na oleju. Następnie zalać patelnie odrobiną wrzątku, alby cały smak znalazł się w sosie
cukrem pudrem posypanefileta z piersi kurczaka - 1 litr bulionu - 10 dag kaszy bulgur, ( opcjonalnie, bo możecie dodać inną ) - 1 łyżka pasty curry, ( dałam czerwoną ) - 2 łyżeczki mielonego curry - 2 łyżeczki mielonej kurkumy - puszka mleczka kokosowego, 400 ml - 3 garście liści szpinaku - olej kokosowy do smażenia, 3 łyżki 1. Olej kokosowy rozpuszczamy w dużym rondlu i smażymy mięso pokrojone w kostkę
Apetyczna babeczka