kiszonej kapusty, 250 g białej cebuli, ok. 80 g suszonych grzybów, ja miałam swoje prawdziwki, 3 łyżki oleju rzepakowego z Wielkopolski SemCo, 1 łyżka kminku całego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, cias to: 800 g mąki pszennej np. do drożdżowych wypieków, 40 g świeżych(...)drożdży, 1 ½ łyżeczki soli, 300 ml ciepłej wody, 3 łyżki oleju rzepakowego z Wielkopolski SemCo, 1 wiejskie jajo, pon adto: 1 jajko, mąka do podsypania, pieprz czarny świeżo mielony. Przygotowanie: farsz: Grzyby płuczemy, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na chwilę, żeby zmiękły. Czas namoczenia zależy od ich grubości, moje były bardzo cienkie, wiec wystarczyło 10 min. Grzyby odcedzamy
Moniki Smakołykimożna dodać inne bakalie. Babka jest pyszna i wilgotna, z polewą czekoladą smakuje najlepiej. Można upiec też w foremce keksowej. składniki: 250 mąki pszennej 200 g suchego maku mielonego 200 g cukru 250 g masła 5 jajek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml mleka kilka(...)kropel aromatu rumowego Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonym makiem. Do żółtek dodać miękkie masło i cukier. Wszystko utrzeć na puszystą masę. Następnie partiami dodawać mleko i mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia. Dodać także skórkę
Monia miesza i gotujeKlasyczne śledzie w oleju z cebulką z dodatkiem słodkiej mielonej papryki i oleju z suszonych pomidorów z ziołami, które nadają daniu ze śledzi innego koloru. Do takich śledzi dodaję czasem(...)suszone owoce, np. rodzynki lub śliwki. Składniki: 4 filety śledziowe, mogą być śledzie z pudełeczka, matiasy 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego słodka mielona papryka dla koloru 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów z ziołami szczypta świeżo zmielonego pieprzu olej roślinny, np. lniany Przygotowanie: Cebulę siekam w krążki. Czosnek przeciskam przez praskę. Filety
Zasmakuj Kuchniswojego domu. Wspaniałe danie rybne, które kojarzy mi się mocno ze Świętami Bożego Narodzenia, dlatego jest takie wyjątkowe! Można je przygotować w wersji pikantnej dodając ostre papryczki lub mieloną ostrą paprykę. Ryba po grecku smakuje na ciepło i na zimno. Ryba po grecku to smażone kawałki ryby zanurzone w duszonych tartych warzywach – marchewce, selerze, pietruszce, cebulą z sosem(...)rybę, farsz, i tak dalej. Składniki: filety rybne 1 kg 5 marchewek cały seler 4 pietruszki 2 duże cebule słoik 360 g koncentratu pomidorowego szklanka passaty szklanka wody szczypta mielonego ziela angielskiego 3 liście laurowe, sól, pieprz, słodka papryka do smaku panierka do ryby: bułka tarta lub mąka + jaja olej Przygotowanie: Warzywa obieram, cebulę drobniutko siekam, można użyć blendera
Zasmakuj Kuchniaksamitny i przepyszny. Jeśli lubicie piernikowe klimaty zapewniam, że ciasto szybko zniknie Polecam Składniki: Spód: 180 g herbatników 70 g masła 2 łyżeczki suszonego imbiru Masa serowa: 800 g mielonego twarogu do sernika 200 g serka mascarpone 1 i 1/2 szklanki musu z dyni∗ 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 4 jajka 2 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej skórka(...)piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, do miękkości. Im mniejsze kawałki, tym krócej pieczemy. Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na mus. Mielony twaróg, mascarpone i mus z dyni zmiksować na gładką masę. Dodać resztę składników i krótko miksować, tylko do połączenia składników. Przelać na spód i wstawić do piekarnika nagrzanego
Oryginalny smakokoło 1, 5 boczku bez kości papryka sól pieprz mielony czosnek - może być granulki rozmaryn Boczek dokładnie myję i osuszam, następnie nacieram porządnie przyprawami, papryką słodką, pieprzem mielonym (może być biały), solą i czosnkiem, dodaję gałązki rozmarynu. Mięso wkładam do rękawa foliowego i odstawiam na całą noc do lodówki. Na drugi dzień wstawiam boczek do piekarnika
Takie tam pichcenienadzieniem, które dla odmiany są smażone a nie gotowane. Przepyszne! Składniki: ciasto: 75 dag mąki 2 jajka 1,5 szklanki ciepłej wody szczypta soli farsz: 50 dag mielonego 1 duża cebula garść suszonych grzybów 1 bułka 1 jajko(...)sól, pieprz ponadto: tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy wodą i moczymy kilka godzin (najlepiej przez noc). Gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Do mielonego dodajemy namoczoną w wodzie bułkę, jajko i cebulkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Całość wrzucamy na patelnię, dodajemy grzyby i smażymy do czasu aż mięso straci smak surowizny. Miksujemy
Pobite gary BarbaryKiełbasa podwawelska 0,5 kg Łopatka wieprzowa 0,6 kg Grzyby suszone 40 g Śliwki suszone bez pestek 150 g Cebula 2 szt. Przyprawy: sól, pieprz mielony, papryka czerwona słodka, ziele angielskie, liść laurowy, ewentualnie przyprawa typu vegeta (najlepiej domowa). PRZYGOTOWANIE Przygotowanie kapusty kiszonej Dzień wcześniej namaczamy grzyby (podgrzybki lub prawdziwki). Kapustę kroimy na drobniejsze kawałki, zalewamy zimną(...)wodą, a po 10 min. przecedzamy na sitku. Kapustę zalewamy niewielką ilością wody (0,5l) i gotujemy do miękkości- aldente. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki oraz przyprawy: pieprz mielony angielskie ziele (10 szt.) liść laurowy (4). Kiedy kapusta zacznie się gotować można dodać słodką paprykę. Przygotowanie grzybów Namoczone grzyby zagotowujemy i odcedzamy (nie wylewamy wywaru
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: świeża makrela wędzona większa 1 sztuka, ogórek kiszony 1 większy, cebula biała 1 wieksza, pieprz świeżo mielony - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, szczypiorek(...)pęczek, pieczywo ciemne - ile potrzeba świeżą makrelę wędzoną obrać dokładnie z ości, wkładać do miski ogórek kiszony, cebulę białą pokroić w drobną kostkę i wsypać do ryby dodać świeżo mielony czarny pieprz, wlać odpowiednią ilość oleju rzepakowego wszystko widelcem dobrze rozgnieść, połączyć składniki na pastę schować do lodówki na godzinę, aby smaki się przegryzły, podać z ciemnym pieczywem
W Mojej Kuchni Lubięschabu 2 średnie cebule 1 niewielka marchewka 2-3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, czosnek granulowany, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 2-3 szczypty ostrej papryki mielonej Na głęboką patelnię wlać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę posiekaną w grube piórka i zeszklić ją. Dodać mięso pokrojone w kostkę i podsmażyć lekko. Dodać marchewkę startą na tarce jarzynówce, wszystkie
Ze smakiem bez glutenumleka roślinnego (u mnie sojowe waniliowe z Biedry) 150 g zimnego oleju kokosowego (rafinowanego) 150 g cukru Dark Muscovado płaska łyżeczka cynamonu pół łyżeczki mielonego imbiru pół łyżeczki mielonych goździków* trzy powyższe składniki znalazłam w gotowej mieszance pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Wymieszaj mąkę, cukier i przyprawy, następnie dodaj mleko i zimny olej (musi być w formie
greenscarfSkładniki: śledzie "matiasy" większe 6 sztuk, cebula biała 2 sztuki, cukier - ile potrzeba, pieprz mielony - ile potrzeba, ocet winny czerwony - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba filety śledziowe wymoczyć 3 razy po 40 minut w zimnej wodzie, za każdym razem wodę(...)wylać i wlać świeżą zimną wodę, na koniec śledzie ręcznikiem papierowym osuszyć filety pokroić w cienkie paseczki, cebulę pokroić w kosteczkę w słoiku litrowym układać porcję śledzi, cebuli, posypać mielonym pieprzem ciut cukrem, skropić octem winnym czerwonym, układać do wyczerpania składników wlać olej rzepakowy (śledzie w oleju są postnym również posiłkiem, dobrze działają na pracę jelit dzięki olejowi), łyżką
W Mojej Kuchni Lubiępieczonego na święta. Makowiec jest bardzo wilgotny za sprawą jabłek, a brak ciasta, zrekompensował dodatek ciasteczek kruchych na górze ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm 250 g maku mielonego 3/4 szkl wody 3 jabłka 4 i 1/2 łyżki kaszy manny 4 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 3/4 szkl cukru bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa(...)Ciasto na ciasteczka zagniatamy (jeśli wydaje nam się że ciasto jest zbyt suche dodajmy jeszcze odrobinę śmietany ) i chowamy do lodówki na czas przygotowania masy makowej. 2. Mak mielony przekładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą, stawiając całość na gazie na małym ogniu i kilkukrotnie mieszamy, trwa to dosłownie 2 minutki. Odstawiamy do ostygnięcia. 3. Żółtka oddzielamy od białek
Gotowanie...to proste !żeberek -0,5 kg mięska z golonki PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg lub sól (ja robiłem na peklo) -pieprz kolorowy rozdrobniony w moździerzu 1 g/kg -pieprz czarny mielony 2 g/kg -gorczyca ziarno 4 g/kg -czosnek dobrej jakości 6 g/kg -bazylia, tymianek, oregano, majeranek po 1 g co całości -woda 100 ml dodana podczas dodania przypraw -woda(...)ROZDRABNIANIE Mięsko z żeberek chude kroimy w kostkę 2 cm tłuste 0,5-1 cm. Mięsko z golonki do peklowania kroimy w 3-4 cm, po procesie peklowania mielimy na sitku 4 mm,następnie poprawiamy na sitku 2,5 mm WYKONANIE Pokrojone mięso peklujemy i odstawiamy do lodówki na 2 dni po tym czasie mielimy golonkę. Następnie do mięska
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.olej do smażenia Zalewa: 2 litry wody wrzątku 3 cebule 1 płaska łyżka soli 3/4 szklanki cukru 6 liści laurowych 6 ziela angielskie 1 szklanka octu pierz mielony 1 łyżeczka Pangę kroimy na mniejsze kawałki ( na pół wystarczy) solimy pieprzymy i skrapiamy z sokiem z cytryny. Obtaczamy w mące i kładziemy na gorący tłuszcz. Smażymy
Różowa kuchnia