granatów) 50 g cukru muscovado 18 g soli 1 łyżka gorzkiej pomarańczy w proszku (skórkę z pomarańczy starłam dzień wcześniej i ususzyłam) 1 łyżka mielonego kardamonu 1 łyżka mielonego imbiru 1 łyżka zmielonych goździków 740 g mąki pszennej chlebowej 280 g żytniej mąki 100 g rodzynek Na drugi dzień z podanych składników (oprócz soli i masła) oraz całego
Weekendy w domu i ogrodziecynamonu 5 ziaren kardamonu 15 goździków 3 listki laurowe łyżeczka mielonego cynamonu olej szczypta cukru Przygotowanie: Śledzie kroimy w mniejsze części i przekładamy do miski. Dodajemy kardamon, goździki, mielony cynamon, cukier oraz olej. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy laskę cynamonu oraz listki laurowe. Śledzie przekładamy do szczelnego pojemnika i odkładamy do lodówki na przynajmniej 24 godziny by składniki
Życie ze smakiemkarmelowego piwa 100 g miękkiego masła 50 g melasy 50 g cukru muscovado 18 g soli 1 łyżka gorzkiej pomarańczy w proszku 1 łyżka mielonego kardamonu 1 łyżka mielonego imbiru 1 łyżka zmielonych goździków 740 g mąki pszennej chlebowej 280 g mąki żytniej 100 g rodzynków Wykonanie: na drugi dzień z podanych składników (oprócz soli i masła) oraz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!melasy/syropu klonowego 110 g masła 100 g brązowego cukru 375 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli duże jajko W rondelku podgrzać masło, cukier i syrop klonowy. Przemieszać do połączenia składników. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do misy miksera wsypać mąkę, sól, przyprawy
wyzwania kuchennecebule razem z masłem z patelni dodajemy do mięsa kurczaka i mieszamy. Taką mieszankę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa – dzięki masłu kurczak będzie miał poślizg, nie zatka maszynki. Mielimy mięso z cebulą na średniej wielkości sitku. Doprawiam mięso które zawsze jest tak samo ugotowane – wiem, że wymaga takiej a nie innej ilości przypraw, nie będzie za słone czy przepieprzone(...)łyżeczki pieprzu ziołowego 1 niepełna łyżeczka soli (można mniej, jeśli rosół jest bardzo słony) 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka czubrycy zielonej (bez dodatku soli!) 1 łyżeczka mielonej kozieradki CIASTO NA PIEROGI 500g mąki pszennej typ 500-550 250ml bardzo gorącej wody (85-90⁰C) 1 łyżka masła lub oliwy 1 płaska łyżeczka soli
Karo in the Kitchenmąki pszennej 100 g masła 40 g drożdży 30 ml śmietany 18% 20 g cukru pudru(2 łyżki) 10 g cukru(1 łyżka) 1 jajko masa makowa 200 g mielonego maku 200 ml mleka 50 g miodu 50 g rodzynek 10 g mąki(1 łyżka) aromat migdałowy krem dekoracyjny Mąkę, cukier puder przesiewam. W jednej łyżce cukru rozpuszczam drożdże(...)masło, śmietanę i jajko. Mieszam. Dodaję płynne drożdże. Zagniatam ciasto. Ciasto umieszczam w lodówce na co najmniej dwie godziny lub całą noc. Mleko zagotowuje z miodem. Gorącym mlekiem zalewam mielony mak. Odstawiam do napęcznienia. Rodzynki mączę w gorącej wodzie. Odsączam i posypuje jedną łyżką mąki. Do napęczniałego maku dodaje aromat i rodzynki. Mieszam. Ciasto na rogaliki wyjmuję z lodówki
Ciasta z tradycjamizmielony, zaoszczędzi on wam wiele czasu w przygotowaniu nie tylko kutii, ale także innych potraw z maku. Nie ma w tym zakresie dużego wyboru na rynku. Ja polecam mak mielony od tego producenta – tutaj możecie zobaczyć. Dodam także dwa zadania w kwestii orzechów, które dodajemy do kutii. Istnieje tutaj spora dowolność. Dodajemy kto co lubi. Ja wybieram orzechy(...)przepisów świątecznych polecam wam także śledzie po kaszubsku . Możecie także spróbować mojego przepisu na śledzie pod pierzyną . Zobacz mój film z przygotowania kutii Składniki – Kutia podlaska 100 g mielonego maku – polecam ten 100 g kaszy pęczak – tu jest świetna do tego przepisu 3 łyżki miodu 50 g suszonych moreli 50 g rodzynek 30 g orzechów dowolnych
Kuchennyviral.plbezą z kokosem. Idealne do kawki, ale pasować będzie również na świąteczny stół. Jabłecznik na bogato. Składniki kruchego ciasta: 200 g mąki pszennej (typ 500) pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu ) 80 g cukru 100 g zimnego masła 3 żółtka Składniki(...)bezy: 3 białka 170 g cukru (około 3/4 szklanki) 50 g wiórków kokosowych Składniki masy jabłkowo - orzechowej: 0,8 kg twardych jabłek 40 g mąki ziemniaczanej pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii 100 g siekanych orzechów włoskich pół łyżeczki olejku migdałowego Wykonanie: Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykonanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, wanilię, cukier
Smak mojego domuroztopionego masła lub oleju kokosowego Warstwa orzechowa: 2/3 szklanki golden syrupu/syropu kukurydzianego/melasy trzcinowej 1 łyżka brązowego cukru 2 jaja 1/3 szklanki roztopionego masła lub oleju kokosowego 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii(...)łyżeczki soli 2 i 1/2 szklanki orzechów włoskich Warstwa serowa: 3 szklanki twarożku kanapkowo - sernikowego "Mój ulubiony" SDM Wieluń 1 szklanka brązowego cukru 3 jaja 2 płaskie łyżeczki mielonej wanilii Ponadto: cukier puder połówki orzechów włoskich Pokruszone herbatniki mieszamy razem z roztopionym tłuszczem i wykładamy tą masą formę wyłożoną papierem do pieczenia (forma o średnicy 24 cm). Kiedy
MamaOskarkaktóre zaprosiliśmy całkiem sporo gości – więc ciasto też musiało być słusznych rozmiarów. Piekłam je w tortownicy o średnicy 20 cm. Jest połączeniem aromatycznych puszystych biszkoptów pieczonych z dodatkiem mielonych goździków, cierpkiego musu ze świeżej żurawiny i delikatnego kremu z mascarpone i bitej śmietany. Całość doprawiamy prażonymi orzechami laskowymi i galaretką(...)cukrze – to musi być dobre! ;) Składniki na 1 blat biszkoptu (potrzebne będą 2): 4 jajka 12 łyżek cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek mąki pszennej pół łyżeczki mielonych goździków (można kupić zmielone lub zmielić w młynku do kawy) Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 800 ml śmietany kremówki 3 saszetki utrwalacza do bitej śmietany (można pominąć
Ciastkozercyzimową chandrę 😊 krem kokosowo - truskawkowy Składniki: Chlebek dyniowy z makiem (śr: 18 cm) -300g mąki orkiszowej typ 700 -150g mąki owsianej -30g maku niemielonego -140g słonecznika i pestek dyni (po połowie) -7g suchych drożdży -250ml napoju roślinnego (u nas sojowe) -50g oleju kokosowego -łyżka cukru kokosowego -płaska łyżka soli(...)parze dyni Hokkaido Krem kokosowo-truskawkowy -200g kremu kokosowego KTC- Kuchnie Świata -50g śmietany kokosowej (stała część z puszki mleka kokosowego) -2łyżki mąki migdałowej lub mielonych blanszowanych migdałów -20g ksylitolu -20g liofilizowanych truskawek (zmielone na puder) -mała łyżeczka witaminy C CHELEBEK DYNIOWY Z MAKIEM Ok 100ml ciepłego napoju, pełną łyżkę mąki orkiszowej, łyżkę cukru
Candy Pandasmleka 1 jajko 30 g drożdży 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 50 g masła Składniki na nadzienie: 150 g mielonego maku 150 ml mleka 4 czubate łyżki mielonych podprażonych orzechów laskowych 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 1 lyżka masła 1 /2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki likieru pomarańczowego Dodatkowo: 1 żółtko+ 2 łyżki mleka Wykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szybka i smaczna tarta. Chrupiące ciasto połączone z marmoladą owocową z dodatkiem pachnących latem jabłek posypane mielonymi orzechami. Czy to może nie smakować? Idealne do popołudniowej kawy z najbliższymi Użyłam gotowego ciasta, jednak jeśli macie więcej czasu możecie spokojnie zrobić je sami. Dodatkowo, jak macie jeszcze w domu małych pomocników to już w ogóle zazdroszczę;) szczególnie gdy z takiego(...)Składniki: 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta (ok. 300 g) 2 wyszorowane jabłka (nie obierajcie ich ze skórki) 260 g marmolady wieloowocowej twardej – użyłam opakowanie firmy Jamar spora garść mielonych orzechów włoskich szczypta cynamonu opakowanie cukru wanilinowego dodatkowo: tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy Przygotowanie: A teraz wracam do mojego gotowego ciasta, nie miałam czasu przygotować je sama
Zasmakuj Kuchniokoło 1,70 kg, włoszczyzna 1 pęczek, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, kostki rosołowe 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, cebula 1 sztuka, woda 3 litry, pieprz mielony - do smaku, makaron - jaki się lubi, natka pietruszki - ile potrzeba użyłam połowę kury wiejskiej ( kura ważyła około 3,5 kg), odcięłam kuperek, usunęłąm zbędne włosy,piórka, dobrze opłukać(...)ogniu około 45 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie rosół jest bardzo klarowny, nie mętny, kura dobrze ugotowana, podawać z makaronem jakim się lubi, przed podaniem dodać pieprzu mielonego do smaku i natkę pietruszki - rosół z kury wiejskiej gotowany w szybkowarze jest bardzo klarowny, aromatyczny, esencjonalny, nie trzeba długo gotować tak jak w tradycyjnym garnku.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię