aurę za oknem (i nie tylko)! Ilość porcji: 3-4 Składniki: 300g kiszonej kapusty 1 małe jabłko 1 mała marchewka Łyżeczka octu jabłkowego Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Marchewkę i jabłko myjemy, następnie obieramy ze skórki. Trzemy na tarce o dużych oczach i dodajemy do kapusty
Kolizje SmakówSkładniki: boczek świeży bez kości 1,5 kg, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula większa 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, smalec 1 łyżeczka, woda 1 szklanka z mało tłustego kawałka boczku odciąć(...)skórę (zamrażam do gotowania bigosu czy fasoli,grochówki), boczek ponacinać w paski tak, aby nie przeciąć na boczku poukładać obrane ząbki czosnku, ósemki obranej cebuli, posypać kucharkiem, pieprzem świeżo mielonym ciasno zawinąć roladę, obwiązać grubszą nicią (kordonkiem) lub sznurkiem wędliniarskim, włożyć do worka, zawinąć i do lodówki najlepiej na całą noc w garnku szybkowara na 1 łyżeczce smalcu zrumienić
W Mojej Kuchni LubięSkładniki : bulwy selera o wadze ok. 1 kg 1 por- tylko biała część 1 i 1/2 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ( tj. 3/4 szklanki suchej) 1 szklanka mielonych włoskich orzechów ewentualnie 1 marchew 100 ml oleju(...)ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 2 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka suszonej natki 1/2 łyżeczki lubczyku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry spora szczypta gałki muszkatołowej sól, czarny pieprz Przygotowanie : Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojonego pora, ziele angielskie i liście laurowe i dusić na małym ogniu, aż por będzie
Proste Potrawyamoniaku - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka mleka - 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika - 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie) Miód zagotować z cukrem, przyprawą do piernika i mielonym cynamonem. Gotować do rozpuszczenia się cukru. Dodać masło i zdjąć z ognia. Odstawić do wystudzenia. Do wystudzonego miodu dodać jajko, mąkę, amoniak, proszek do pieczenia, kakao. Wyrobić ciasto
CookYourselfkremowych kulek może mieć inny smak. Ja obtoczyłam je w gorzkim kakao, cynamonie i cukrze pudrze ale Wy możecie nadać im swoje ulubione smaki :) Chili, mielony imbir lub mielony kardamon też świetnie się sprawdzą! A może...pokruszone cukierki? Co kto lubi i co komu do gorącej czekolady pasuje! W końcu to ma być kremowa, czekoladowa przyjemność! :D Robota
Kuchnia w Słońcu Skąpanakrucha na wierzchu. Ciasto idealne do kawki, jak i na święta. Składniki ciasta: 150 g mąki pszennej (typ 500) 50 g zmielonych orzechów laskowych pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii 80 g cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu (polecam Skworcu ) 80 g zimnego masła 3 żółtka Składniki bezy: 3 białka 170 g cukru Składniki na jabłkowy farsz(...)płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka cynamonu Wykonanie: Tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykonanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, zmielone orzechy laskowe, mieloną wanilię, cukier, cynamon i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całość zagniatamy, aż składniki się połączą. Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód oraz boki
Smak mojego domuNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki ( forma 10x29cm): 1 ½ szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta mielonego imbiru ½ łyżeczki mielonego cynamonu ¾ szklanki cukru 2 średnie jajka 50g roztopionego masła ½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego skórka starta z 1 cytryny 3 świeże figi Wykonanie: w misce mieszamy przesianą mąkę, proszek
Słodkie zapomnieniewilgotne ciasto dyniowe dla mnie nowe odkrycie ciasta dyniowego, ciasto warte przetestowania :) Składniki: Ciasto (30x12cm): 2 szklanki mąki pszennej ⅔ szklanki cukru ( dałam brązowy) 1 łyżeczka sody szczypta soli ½ łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej ½ szklanki żurawiny lub rodzynek 2 jajka ¼ szklanki oleju np. rzepakowego(...)szklanki jogurtu naturalnego ½ szklanki miodu ¾ szklanki puree z dyni ⅓ łyżeczki aromatu waniliowego Kruszonka: ¼ szklanki posiekanych migdałów lub orzechów laskowych 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru ( dałam brązowy) ½ łyżeczki mielonego cynamonu 1½ łyżki schłodzonego masła Ze wszystkich składników zagniatamy kruszonkę Wykonanie: do miski wkładamy mąkę, cukier, sodę, sól, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową oraz żurawinę, mieszamy i odstawiamy
Słodkie zapomnienieskórek (pomidory z puszki) 2 cebule 2 szkl. wody 10 ziaren jałowca 10 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka majeranku sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy - dodane do smaku w połowie pieczenia Przygotowanie: Kapustę odcisnąć z soku i poszatkować. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, wypłukać ją w misce z zimną wodą i odcisnąć(...)zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160 stopni i wstawić bigos do piekarnika 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć naczynie z bigosem z piekarnika, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym i pieprzem ziołowym. Jeśli bigos ma za mało płynu dodać jeszcze 1-2 szklanki wody. Piec jeszcze 1 godzinę w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie bigos powinien być
Codziennik Kuchennylitra, marchew z rosołu 3 sztuki, szczaw konserwowy 2 słoiki, woda 1/2 litra, śmietana 18% 200 ml, mąka pszenna 5 łyżek, przyprawa w płynie - ile potrzeba, pieprz mielony - ile potrzeba, makaron gwiazdki 1 opakowanie, jajka ugotowane na twardo 10 sztuk rosół z kury wiejskiej zagotować, dodać marchewki z rosołu rozdrobnione widelcem wlać dwa słoiczki szczawiu(...)gotować z 10 minut na mniejszym ogniu wodę wymieszać z mąką, śmietaną i wlać do zupy, mieszając do zagotowania i zagęszczenia zupy do smaku dodać przyprawę w płynie, pieprz mielony makaron gwiazdki ugotować wg opisu na opakowaniu, jajka ugotować na twardo, podawać zupę z makaronem i jajkami - zupa szczawiowa jest naszą ulubioną zupą, zwłaszcza po niedzieli gdy zostanie
W Mojej Kuchni Lubięfiletów z kurczaka 1 mała cebula 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu kolorowego lub czarnego sól pieprz czarny mielony zioła do brobiu olej lub smalec do smażenia Sposób wykonania : F ilety opłucz pod bieżącą wodą , pokrój w kostkę. Marchew i pietruszkę obierz, opłucz, pokrój w drobną kostkę(...)rondla, dodaj warzywa, olej, ziele angielskie, listki laurowe i ziarna pieprzu. Rondel postaw na ogniu i duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dopraw do smaku solą , mielonym pieprzem i ziołami, wymieszaj. Podawaj z ziemniakami i surówką
Przepisy i porady kulinarnetrzcinowego 1 tabliczka białej czekolady (100 g) 300 ml oleju roślinnego duża garść suszonych daktyli 2 łyżeczki sody 2 łyżki miodu 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki mielonego cynamonu kawałek margaryny i bułka tarta do wyłożenia formy Polewa: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady (50 g) 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 2 łyżeczki kakao 1/4 szklanki mleka Sposób
Qchnia po prostuZamiast potażu występującego w oryginalnym przepisie dodałam sodę. 3 jajka, 40 ml rumu, 1 łyżeczka sody, 250 ml płynnego miodu wielokwiatowego, 700 ml mąki żytniej razowej, 1,5 łyżeczki mielonych przypraw korzennych (goździki, pieprz, cynamon, kardamon, anyż, imbir) Sodę rozpuścić(...)rumie. Jajka ubić, dodać rum z sodą, miód i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę i ucierać. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (ja wysypuję mielonym piernikiem). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec około 40 minut. Wyjąc ciasto z piekarnika, odstawić na chwilę, aby przestygła, a następnie wyjąć z formy
królestwo garówprzełóżcie upieczony ciepły jeszcze biszkopt. Zdejmijcie delikatnie papier i zawińcie niezwłocznie, wzdłuż dłuższego boku. Odstawcie do wystygnięcia. Domowa masa makowa 600 g maku (z oszczędności czasu kupuje mak mielony) 170 g cukru demerara (możecie użyć tez białego drobnego cukru) 100 g rodzynek, lub sułtanek lub suszonej żurawiny 70 g orzechów (mogą być włoskie ) 30 g migdałów(...)chcemy użyć masy makowo-bakaliowej należy zmiksować ją z białkami. Na 600g masy używam 6 ubitych na sztywno białek i trzy żółtka. Powodzenia P.S Jeśli nie posiadacie maku mielonego, można zmielić go w młynku i dalej postępować według przepisu, lub zalać wrzątkiem zagotować ostudzić i zmielić . Konfitura żurawinowa 1 szklanka świeżej żurawiny 3/4 szklanki cukru Żurawinę
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksię jeszcze lepiej prezentował) jajko 3 cebule dymki (z zieloną częścią) 3 łyżki bułki tartej (może być razowa albo czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta) sól i świeżo mielony pieprz łyżka oliwy Karpia opłukać, oczyścić z łusek (pozostawić te przy grzbiecie). Zdjąć skórę z tuszki, delikatnie oddzielając nożem kawałek skóry od mięsa, po czym oddzielać palcami, uważając żeby(...)zemleć (zważyłam po oczyszczeniu i zostało 850g). Do zmielonego mięsa ryby dodać cebulkę, jajko, bułkę tartą (lub namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę pełnoziarnistą), sporą szczyptę soli i świeżo mielony pieprz. Wymieszać dokładnie. Farsz rybny wyłożyć na skórę czekającą w naczyniu żaroodpornym, naciągnąć skórę i uformować kształt ryby. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem
Dietolog