łyżeczka suszonego , granulowanego czosnku 1 płaska, łyżeczka gałki muszkatołowej ( bardzo płaska ) 2-3 łyżeczki, ostrej papryki ( lub chilli, jeśli ma być ogniście ) 1 łyżeczka ,mielonej kozieradki 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka, pieprzu ziołowego sól do smaku 2-3 łyżki oleju do marynaty , reszta do smażenia ( smażymy ,na małej ilości ) Sos czosnkowo – jogurtowy 1 kubek, jogurtu
Ogrodnik w podróżyprzekąska na stół wielkanocny. Składniki: Filet z dorsza 20 dag Ogórek kiszony 2 szt. Cebula szarlotka ½ szt. Sól i pieprz do smaku ½ łyżki oleju Maggi do smaku Papryka słodka mielona do dekoracji Sok z cytryny Jajka ugotowane na twardo 4 szt. szczypiorek Wykonanie: Filet z dorsza pokroić, skropić sokiem z cytryny, pokropić maggi, wymieszać(...)odstawić do lodówki na pół godziny. Cebulę, ogórki drobno posiekać, wymieszać z dorszem, olejem, przyprawić do smaku. Jajka obrać, przekroić na połówki i napełnić przygotowanym farszem i posypać mieloną papryką, ozdobić posiekanym szczypiorkiem i podawać
Tradycyjna Kuchniafiliżanka Cukier trzcinowy 1 filiżanka Starta marchewka 1 ½ filiżanki Olej 2/3 filiżanki Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Soda oczyszczona 1 łyżeczka Imbir mielony 1 łyżeczka Cynamon mielony ½ łyżeczki Jajka 2 szt. Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe do formy Bakalie opcjonalnie Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem, dodać resztę składników, wymieszać, przelać do przygotowanej foremki keksowej. Piec
Tradycyjna KuchniaSkładniki: śledzie filety w oleju 5 sztuk 1 tacka, cebula 1 sztuka, papryka marynowana pokrojona 3 łyżki, pieprz czarny świeżo mielony śledzie filety dobrej jakości(...)oleju wyłożyć z tacki do miski, pokroić je na 2 cm kawałki cebulę drobno pokroić w kostkę, paprykę marynowaną pokroić w kostkę i dodać do śledzi dodać świeżo mielony czarny pieprz, wszystko dokładnie wymieszać, schować pod przykryciem do lodówki na 30 minut aby smaki się przegryzły śledzie na szybko przygotowane do zakąski czy do kolacji, śledzie dobrej jakości
W Mojej Kuchni Lubięduże jajko ● 2 łyżeczki mielonego kuminu ● 20-30 g jagód goji ● 4 garście sałaty (np. rukoli, roszponki lub miks sałat ) ● 1 pęczek rzodkiewek ● 100 ml serka twarogowego mielonego lub kremowego ● 1 łyżka soku z cytryny ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 2 łyżki octu jabłkowego ● sól, pieprz Przygotowanie : Jagody goji namocz w miseczce z ciepłą wodą, pozostaw
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskatakie właśnie kotleciki.Żeby miały inny smak dodałam jajko na twardo i kukurydzę z puszki.Kotlety wyszły obłędne ;),wszyscy się zajadali.Podałam je z ziemniaczkami i mizerią . SKŁADNIKI 400g mięsa mielonego z kurczaka 2 jajka ugotowane na twardo 1 surowe jajko cebula łyżka masła klarowanego 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu(...)łyżki zimnej wody 4 łyżki kukurydzy konserwowej sól,pieprz bułka tarta do panierki olej do smażenia WYKONANIE Cebulkę kroimy i podsmażamy na maśle na złoty kolor.Studzimy. Do mięsa mielonego dodajemy wystudzoną podsmażoną cebulkę,surowe mieszamy.jajko,musztardę,majonez,przyprawy do smaku oraz wodę i całość mieszamy. Na koniec dodajemy jajka na twardo pokrojone w kosteczkę oraz kukurydzę.Wszystko dokładnie
Mała w garnku mieszadomowe wafelki, przełożone maślanymi warstwami kakaowo - waniliowymi i powidłami śliwkowymi. Chrupiące i proste do zrobienia. Składniki: 150 g miękkiego masła 130 g cukru pudru pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu ) 70 g mleka w proszku powidła śliwkowe -około 300 g opakowanie andrutów - 5 sztuk 1 czubata łyżeczka kakao Wykonanie: Masło musi być miękkie, więc(...)wyjmujemy je z lodówki co najmniej 2 godziny przed robieniem wafli. Masło i cukier puder miksujemy robotem kuchennym, do uzyskania jasnej, puszystej masy. Pod koniec ucierania dodajemy mieloną wanilię oraz mleko w proszku i ucieramy jeszcze chwilę. Masę maślaną dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i miksujemy do chwili połączenia się składników. W moim opakowaniu
Smak mojego domuilość dla dwóch dorosłych osób) Zanim ruszycie do sklepu z listą zakupów, sprawdźcie koniecznie, które ze składników macie w domu. Podwójna pierś z kurczaka Polędwiczka wieprzowa (400 g) Mielone mięso wieprzowe (500 g) 4 cukinie 1 duża biała rzodkiew (lub 3-4 białe rzepy) 400 g mrożonego groszku Kalafior Dynia Opakowanie szpinaku (200 g) 2 papryczki chili Mała(...)Bóg przykazał, zamieniasz go w coś zupełne niesamowitego. Magia i kuchnia molekularna, tyle że bez żadnych tricków. Musicie zrobić to ciasto dla gości – zobaczycie jakie będą mieli miny, kiedy dowiedzą się z czego zrobiony jest spód do tarty Tarta świetnie smakuje odgrzana. Można ją podać np. ze świeżym szpinakiem, skropionym zredukowanym octem balsamicznym. Przepis na to danie pochodzi
Niedzielny kucharzCzas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 2 Składniki: Mały zielony ogórek Dojrzałe awokado 100g wędzonego łososia 2 łyżki serka wiejskiego Kilka gałązek koperku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, czerwony ocet winny Zielony ogórek tniemy w paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Umieszczamy je w miseczce i skrapiamy odrobiną soli i łyżką octu winnego czerwonego. Dorzucamy ¾ posiekanego
Kolizje Smakówziemniaków 700 ml zimnej wody 2 łyżki cukru 50 ml oleju rzepakowego 1 łyżka czerwonej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka cząbru 1 łyżeczka mielonego kminku sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w „łodeczki”. Wodę mieszamy z cukrem, wkładamy do niej ziemniaki i odstawiamy na min pół godziny. Odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Olej
R'n'G Kitchenciecierzycy) 50 g szklanki mąki owsianej (drobno zmielone płatki owsiane) 2 łyżeczki cukru na zaczyn 1/4 szklanki mleka na zaczyn + 1/4 szklanki do ciasta 30 g drożdży 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka soli(...)morskiej 2 łyżki oliwy 2 białka jajek sos 1 łyżka oliwy 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki cukru sól i świeżo mielony pieprz Przyprawy - wg uznania przyprawa do pizzy lub własna mieszanka (oregano, bazylia, czosnek, majeranek) Dodatki wg uznania, u mnie podsmażone pieczarki, mozzarella i świeży szpinak Przygotowanie Przygotuj zaczyn - drożdże
Powiedz dietom niemleka kokosowego łyżka koncentratu pomidorowego 50g rodzynek sułtańskich Marynata do ryby: sok z połowy cytryny 1 łyżeczka świeżo mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki świeżo siekanej kolendry Do podania: 80g kaszy pęczak garść liści rukoli mała twarda gruszka 3 orzechy włoskie ocet balsamiczny do skropienia sałatki Pstrągi umyć pod bieżącą
Dietologmini focaccie z czarnymi oliwkami. Dzisiaj zrobiłam dużą chrupiącą focaccie, do której dodałam przekrojone na pół pomidorki cherry i suszony rozmaryn. Po upieczeniu posypałam ją startym parmezanem i świeżo mieloną solą morską. Składniki: 250 g mąki pszennej 20 g drożdży świeżych 150 ml letniej wody łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru łyżka oliwy dodatkowo: kilka pomidorków cherry(...)pomidorów, lekko wciskając je w ciasto. Oprószyć suszonym rozmarynem i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut na złoty kolor. Upieczoną focaccie skropić oliwą i posypać świeżo mieloną solą i startym parmezanem
wyzwania kuchenneboczku wędzonego duża cebula 3 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego 2 łyżki suszonego majeranku łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól, pieprz olej lub oliwa Suchą fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą (kilka cm powyżej poziomu fasoli) i odstawić na noc do namoczenia. Wylać wodę, przepłukać(...)następnie dodać czosnek i pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Wszystko razem podsmażyć i po kilku minutach dodać również do fasolki. Wlać także passatę pomidorową, przemieszać. Doprawić majerankiem, solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Jeżeli danie będzie za gęste dodać szklankę wody. Przykryć i gotować jeszcze przez kwadrans, aby wszystkie smaki się połączyły
wyzwania kuchenneświeże papryki słodkie 1 łyżka oleju do smażenia 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 1/2 łyżeczki czarnuszki 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 szklanka surowej czarnej soczewicy 2 puszki fasoli czerwonej (lub 1 czerwonej i 1 czarnej) 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka krojonych pomidorów 3 łyżki sosu sojowego lub tamari
Lamarida.pl