wyszły smaczne i aromatyczne. Na obiad w sam raz. Składniki: 2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 25 dag mielonego mięsa wieprzowego papryka mielona słodka do smaku 1 biała cebula 1 łyżka smalcu 1 jako sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: Ugotowaną kaszę, rozgnieść widelcem, wymieszać
Tradycyjna Kuchniaboczek :) Ilość porcji:2 Czas przygotowania: 5 minut + 12 minut pieczenia Składniki: Awokado 2 malutkie jajka Kawałek czerwonej papryki Garść tartego sera Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę i wydrążamy troszkę środek. Układamy w blaszce do muffinek odwróconej do góry nogami. Delikatnie wbijamy jajko usuwając ewentualny nadmiar białka. Obsypujemy przyprawami. Jedną
Kolizje Smakówsię i psują smak kurczaka. Składniki: Kurczak zagrodowy (1,9 kg) 2 płaskie łyżeczki soli ewentualnie do posypania kurczaka: curry, suszony tymianek, oregano, pieprz czarny mielony, papryka mielona 1/2 cytryny 4 marchewki 1/2 pęczka tymianku olej do posmarowania kurczaka do posmarowania kurczaka: 1 łyżeczka miodu +1 łyżeczka oleju Sposób przygotowania: Kurczaka wyjąć z lodówki 1 godzinę przed
Codziennik Kuchennymini Hortex 20 dag świeżego jarmużu 2 małe cukinie 100 ml dobrej jakości oliwy czosnkowej lub z chili 2 plasterki suszonych pomidorów z zalewy Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku ½ łyżeczki soku z cytryny Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną ugotować na sypko w osolonym wrzątku, odcedzić. Cebulę i czosnek obrać posiekać w kostkę. Na głębokiej patelni(...)kawałki jarmuż oraz pokrojoną w niezbyt cienkie kawałki cukinię, całość wymieszać, przykryć i dusić na patelni 10 minut aż warzywa zmiękną. Doprawić sokiem z cytryny, solą oraz świeżo mielonym pieprzem dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory, wsypać ugotowaną kaszę jaglaną, całość wymieszać, podsmażyć jeszcze razem 2-3 minuty. Rozłożyć na talerze, podawać. Łatwe do przygotowania, prawda ? Smacznego
Wanilia i Kardamongęstej kwaśnej śmietany 200 g miękkiego masła szczypta soli 150 g cukru 3 łyżeczki cukru z wanilią 75 dag grubo mielonych orzechów ziemnych 75 dag drobno mielonych orzechów ziemnych 200 g mąki 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz i bułka tarta do formy Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki śmietany kremówki 1 łyżka oleju Miękkie
Czerwień i błękitCZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 40 dag pieczarek, łyżka masła, łyżka mąki, 200 ml bulionu (u mnie z kostki), świeżo mielony pieprz, duża garść posiekanej natki pietruszki, 200 g śmietany 18 lub 12%. Przygotowanie: W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę, mieszam do połączenia składników. Wlewam gorący bulion, gotuję na małym(...)powrotem na gazie (mały ogień), dodaję pozostałe pieczarki pokrojone w ćwiartki. Gotuję około 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec wsypuję natkę pietruszki i doprawiam świeżo mielonym pieprzem
JejKuchniajego białą część) - ćwiartkę selera - 1,5 litra wody (możecie użyć bulion) - 1 kostkę rosołową - pół szklanki mleka - 1-2 łyżki śmietany 18% - szczyptę gałki muszkatołowej - sól i świeżo mielony pieprz do smaku 1. Wszystkie warzywa płuczemy i obieramy. Kalafiora dzielimy na małe różyczki, natomiast resztę warzyw kroimy w kostkę. 2. We wrzącej wodzie rozpuszczamy kostkę rosołową, po czym(...)gładki krem. 5. W misce mieszamy mleko, śmietanę i chochlę gotowego kremu. Następnie całość przelewamy do zupy. 6. Krem przyprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Krem podałam z uprażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca i suszoną żurawiną. SMACZNEGO
Bez Cebuliśrednie ogórki kiszone 40g koncentratu pomidorowego (czubata łyżka) łyżka ostrej musztardy po łyżce sproszkowanej papryki słodkiej i ostrej 2 łyżki śmietany 12% 2 łyżki oliwy sól i świeżo mielony pieprz do smaku Do podania: natka pietruszki 120g ryżu brązowego Udziec z indyka umyć dokładnie, ściągnąć z niego skórę i odkroić mięso od kości. Kość i ewentualnie część skóry włożyć(...)łyżce oliwy, dodać do mięsa. Śmietanę wymieszać z 50 ml gorącego wywaru i też wlać na patelnię. Dodać kiszone ogórki pokrojone w kostkę, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, można do środka dodać też natkę pietruszki. Wymieszać dokładnie. Taką potrawkę z indyka a la strogonow proponuję podawać z ryżem, posypaną natką pietruszki. 1 porcja
Dietologposiłek gotowy :) Składniki na ok. 4 porcje: Pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 mała cebula 3-4 łyżki suchej kaszy manny 1 jajko przyprawa do mięsa mielonego mąka do obtoczenia pulpetów Sos: ok. 1 litra wody ok. 250 g pieczarek liść laurowy ziele angielskie 200 ml śmietany 18% sól, pieprz, pieprz ziołowy natka pietruszki
Simply Foodulubionego, najlepiej ciemnego pieczywa kilka liści szpinaku 1/2 dobrze dojrzałego awokado 1-2 jajka ugotowane na twardo lub półtwardo kilka plasterków świeżego ogórka szczypiorek lub dymka sól himalajska świeżo mielony pieprz Przygotowanie(...)kromkach pieczywa ułożyć umyty, delikatnie osuszony szpinak. 2) Następnie awokado pokrojone w plasterki, ugotowane jajko i ogórek. 3) Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem/dymką, oprószyć solą himalajską oraz świeżo mielonym pieprzem. Artykuł Wiosenne kanapki z awokado pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meSkładniki: żołądki drobiowe 1 kg, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, smalec 1 łyżka, cebula 1 sztuka, kostka rosołowa 2 sztuki, pieprz mielony - ile potrzeba, śmietana 12% 200 gram, woda 2 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek żołądki świeże dobrze oczyścić z błonek, żyłek, pokroić na kawałki i opłukać pod zimną wodą, zalać(...)miękkie i ponownie wylać na durszlak, zostawić szklankę wywaru do sosu w garnku zeszklić na smalcu cebulę pokrojoną, wsypać żołądki, podsmażać z 5 minut, dodać kostkę rosołową, pieprz mielony, wlać wywar i zagotować śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do sosu, dodać posiekaną drobno natkę pietruszki, mieszać do zagotowania, podać z czym się lubi, podałam z kaszą gryczaną
W Mojej Kuchni Lubiępieprz grubo mielony Sposób przygotowania: Marchewkę obierz i pokrój ją w słupki. Lekko podgotuj (5 minut) Wyłóż na papier do pieczenia i posyp tartym parmezanem i posyp grubo mielonym pieprzem. Zapiecz aż ser się zarumieni (około 20 minut) Jajka ugotuj na miękko. (3 minuty od zagotowania, ostudź w zimnej wodzie inaczej żółtko się zetnie
wysmienitywłoskimi oraz ziołowym sosem jogurtowym. Składniki 1 cykoria 2 jajka garść orzechów włoskich świeżo mielony pieprz sos: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól świeżo mielony pieprz Jajka gotujemy na parze 10-12 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Jogurt mieszamy z ziołami prowansalskimi. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cykorię dzielimy na pojedyncze listki, myjemy, osuszamy
My Chcemy Jeśćdzień - pachnąca, delikatna, wilgotna, jogurtowa babka cytrynowa. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 budynie waniliowe bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu ) 4 jajka szczypta soli 200 g cukru 150 g jogurtu naturalnego 50 g oleju skórka otarta z 1 cytryny Ponadto: Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania(...)Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli. W niewielkiej misce łączymy: mąkę, budynie, proszek do pieczenia, wanilię mieloną. Całość dokładnie mieszamy. Oddzielnie odmierzamy cukier. W niedużej misce łączymy jogurt, olej, otartą skórkę cytryny. Nie trzeba ich mieszać. Wykonanie ciasta: Białka ubijamy mikserem na sztywno. Do ubitych białek
Smak mojego domuwkrótce sięgniesz po niego kolejny raz, jetem tego pewna. PIECZONY SCHAB W MAJERANKU: 1-1,5kg schabu 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki majeranku pieprz czarny mielony Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem(...)papierowym. Górną, bardziej tłustą część mięsa nacinamy w poprzek chodź nie jest to konieczne. Czosnek przeciskamy przez praskę i nacieramy nim cały kawałek Naszej wieprzowiny. Majeranek, sól i świeżo mielony pieprz łączymy razem i również wcieramy w schab, pamiętając o każdej jego stronie. Tak zamarynowane mięso odstawiamy na ok 2-3h, żeby przeszło aromatem czosnku i majeranku
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii