cebula 1 i 1/2 szklanki bulionu 6 łyżek oliwy 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej Wykonanie: Pomidory dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i przecinamy na pół. Następnie usuwamy z nich twardy środek i układamy w naczyniu żaroodpornym, skórką do góry. Czosnek obieramy i układamy(...)następnie dodajemy pokrojone pomidory suszone i chwilę razem smażymy. Do garnka dodajemy miąższ upieczonych pomidorów razem z czosnkiem i zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy: suszone oregano, suszoną bazylię, paprykę mieloną oraz pieprz. Gotujemy około 8-10 min., a następnie blendujemy zupę na gładki krem. Na końcu dodajemy serek mascarpone i trzymamy na ogniu, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści
Kuchnia MagdaLenyprzyjdą goście,lub na bieżąco grillować, każdy sposób jest dobry,należy tylko pamiętać ,żeby nie piec ich za długo ,żeby nie były suche-polecam Składniki: 600 g mielonego mięsa(...)wołowego 1 mała cebula 2 -3 ząbki czosnku kilka gałązek natki pietruszki 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano świeżo zmielony pieprz szczypta rozmarynu sól szczypta mielonej kolendry odrobina chili Na sos tzatziki: duży grecki jogurt kumin 2 ząbki czosnku ogórek zielony sól i pieprz łyżka majonezu(można pominąć) koperek odrobina tartej skórki z cytryny
Swojskie jedzonkomożna zamiast czekolady przygotować czekoladowy krem z tego przepisu ) 30g oleju kokosowego do polewy czekoladowej 100g mąki kasztanowej 50g mąki gryczanej + łyżka do oprószenia formy 40g mąki ryżowej 60g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka w temperaturze pokojowej (rozmiar M) 70g ksylitolu 160ml mleka roślinnego w temperaturze pokojowej 50g płynnego oleju kokosowego lub masła klarowanego(...)oprószam dokładnie mąką gryczaną i wstawiam do lodówki. 2 Czekoladę rozpuszczam z olejem kokosowym w kąpieli wodnej i odstawiam do przestudzenia. 3 Mąkę kasztanową, gryczaną i ryżową mieszam z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. 4 Jajka ubijam aż potroją swoją objętość po czym cały czas mieszając dodaję po łyżce ksylitolu. 5 Do masy jajecznej, cały czas mieszając dodaję
Book of spellsmożna zamiast czekolady przygotować czekoladowy krem z tego przepisu ) 30g oleju kokosowego do polewy czekoladowej 100g mąki kasztanowej 50g mąki gryczanej + łyżka do oprószenia formy 40g mąki ryżowej 60g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka w temperaturze pokojowej (rozmiar M) 70g ksylitolu 160ml mleka roślinnego w temperaturze pokojowej 50g płynnego oleju kokosowego lub masła klarowanego(...)oprószam dokładnie mąką gryczaną i wstawiam do lodówki. 2 Czekoladę rozpuszczam z olejem kokosowym w kąpieli wodnej i odstawiam do przestudzenia. 3 Mąkę kasztanową, gryczaną i ryżową mieszam z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. 4 Jajka ubijam aż potroją swoją objętość po czym cały czas mieszając dodaję po łyżce ksylitolu. 5 Do masy jajecznej, cały czas mieszając dodaję
Book of spellsziół prowansalskich 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól Wykonanie: Warzywa obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w słupki. W misce mieszamy oliwę z oliwek z solą, papryką słodką mieloną oraz ziołami prowansalskimi. Wrzucamy do miski pokrojone warzywa i obtaczamy w oleju z przyprawami. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia MagdaLenymakaronu spaghetti • 100 g boczku parzonego • 100 ml śmietany 30% • 60 g parmezanu lub grana padano • 2 żółtka • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1 mała cukinia • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Boczek pokroić w paseczki, cebulę w drobną kostkę, czosnek posiekać. Cukinię umyć i pokroić w cienkie paski, najlepiej przy użyciu obieraczki do warzyw. Na rozgrzaną patelnię(...)powrotem do garnka. Wlać sos i szybko wymieszać (żółtko nie powinno się ściąć). Na koniec dodać przygotowane wcześniej warzywa i ponownie wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu, oprószone świeżo mielonym pieprzem i posypane bazylią lub natką pietruszki
KUCHNIA POLSKAzielonych, 1 marchew, 1 bakłażan, 4 – 5 łyżek oleju z orzecha włoskiego, 1 łyżeczka cukru, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej, świeży tymianek. Przygotowanie: Cebulę kroimy w wiórka, czosnek w drobną kostkę. Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w niewielką kostkę, paprykę również kroimy w kostkę, a marchew
Moniki Smakołykisztuk) Pulpeciki z ciecierzycy i buraka 300 g ugotowanych buraków 250 g ugotowanej ciecierzycy 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki bu ł ka tarta s ó l, pieprz Salsa z awokado 1 awokado 1 cytryna 1-2 łyżki oliwy extravergine
La grande e la piccola cuocasię delikatne, lżejsze – równomiernie rozprowadza się w lekkim jogurcie. Porcje gęstego, dobrze ubitego sosu rozkładamy między dwie miseczki. Posypujemy odrobiną migdałów, startym na drobnych oczkach tarki orzechem brazylijskim i mielonym cynamonem. Jabłko myjemy, rozcinamy na połowy, wyjmujemy gniazda nasienne. Miąższ jabłka kroimy w plasterki. Porcje pysznego, mocno orzechowego jogurtu nabieramy na cienkie plasterki jabłka. Połączenie białek i cukrów(...)250g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu 40g masła orzechowego niesolonego 2 pełne łyżeczki miodu pszczelego 1 duże jabłko 1 łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli DO PRZYBRANIA – 1 łyżeczka płatków migdałowych – cynamon – orzech brazylijski starty na tarce
Karo in the Kitchenpapryki żółtej 150 ml wina wytrawnego białego 3 czubate łyżki mąki pszennej 5 łyżek oleju 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego 1 płaska łyżka majeranku Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Wątróbkę opłukać w zimnej wodzie, osaczyć na sicie pousuwać wszystkie zbędne błonki i żyłki, ułożyć na talerzu. Mąkę(...)małe ćwiartki jabłko ze skórką, chwilę smażyć razem aż warzywa zmiękną ale pozostaną jędrne, dodać wątróbkę, podlać winem, dusić 3-4 minuty, doprawić majerankiem, solą himalajską oraz świeżo mielonym pieprzem. Oprószyć posiekaną natką pietruszki. Podawać prosto z patelni gorące danie. Życzę smacznego
Wanilia i Kardamonsuper mocy, niczym delikatne jajko w koszulce o pięknym krągłym kształcie, o sprężystej białej otoczce i płynnym, delikatnym wnętrzu pełnym dobra i koloru słońca. Do tego szczypiorek i świeżo mielony czarny pieprz...pazura mieć trzeba od czasu do czasu! :) To wszystko razem tworzy niesamowitą harmonię smaków i kolorów, tak jak my wszystkie w świecie, bo czymże byłby świat(...)świeżych liści szpinaku 1 ząbek czosnku szczypta soli Jajko w koszulce: 3-4 jajka 2 łyżki białego octu winnego garnek z gotującą się wodą Do tego: świeży posiekany szczypiorek mielony czarny pieprz Sposób przyrządzenia: Rosti z batatów: 1. Batata obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 2. Wymieszaj razem z jajkiem, solą i pieprzem. 3. Smaż
Kuchnia w Słońcu Skąpanasałatki z kopru włoskiego to idealna propozycja obiadowa. Składniki na stek z tuńczyka(1 porcja) : 200 g tuńczyka (plaster grubości około 2 cm) świeżo mielony czarny pieprz świeżo mielona sól morska 2-3 łyżki oliwy Składniki na sałatkę: 50 g kopru włoskiego ¼ jabłka łyżka orzechów włoskich kilka listków koperku Dresing do sałatki: łyżeczka oliwy łyżka cytryny pół łyżeczki
Kierunekuchniapietruszka 0,5 papryki czerwonej 2 łodygi selera naciowego 0,5 selera 0,5 pora 50 g masła pieprz sól Składniki na pulpeciki z indyka: 0,5 kg mielonego mięsa z indyka 3 ząbki czosnku tymianek pieprz sól 50 g masła Przygotowanie: ZUPA Zieloną soczewicę warto moczyć co najmniej 40 minut, co skróci czas jej gotowania. Do przecedzonego wywaru(...)Jeszcze chrupiące warzywa wrzucamy do wywaru z soczewicą. Na tej samej patelni podsmażymy pulpeciki. Do surowego mięsa z indyka przeciskamy przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Z mielonego formujemy małe kuleczki, które podsmażamy na maśle. Zrumienione dorzucamy do zupy i wszystko razem gotujemy przez chwilę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Zupa najlepsza jest jak już
Kierunekuchnia