mielone - 47549 przepisów (strona:729/3170)

Czekoladowe misie karnawałowe czyli Słodki Czwartek odc.143 184

maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g białego cukru 75 g cukru trzcinowego (u mnie pół na pół jasnego i ciemnego) 1 łyżeczka mielonego cynamonu szczypta mielonych goździków 40 g kakao szczypta soli 150 g zimnego masła 2 jajka (M) do udekorowania: rozpuszczona gorzka czekolada cukrowe perełki Make wsypujemy do misy miksera, dodajemy proszek do pieczenia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ryba mielona w galarecie 145

mintaj w kostkach 2 małe jajka  3 łyżki posiekanego koperku  1 łyżeczka soli  1/2 łyżeczki pieprzu białego mielonego  1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej 2 płaskie łyżki kaszy manny 1 łyżka bułki tartej    Rybę rozmrozić, odcisnąć z wody. Zmielić. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.  Na kawałku foli spożywczej rozłożyć masę rybną

kulinarnyswiatdomi
Szarlotka 126

nakłuwać widelcem i piec 15 min w rozgrzanym do 180 C piekarniku. Jabłka: - 2 kg jabłek - 4 łyżki wody - 4 łyżki cukru - 1 łyżeczka mielonego cynamonu - 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki. W dużym rondlu dusimy je z wodą, gdy się rozpadną dodajemy cukier i przyprawy. 2. Gotową masę jabłkową dajemy na podpieczone ciasto

Apetyczna babeczka
KALORIA 173

czekoladą i na wierzchu bita śmietana obsypana skarmelizowanymi płatkami owsianymi.   Składniki na ciasteczkowy spód: 200 g kruchych maślanych ciasteczek 100 g płatków owsianych 50g wiórek kokosowych Garść mielonych orzechów włoskich 140 g masła Składniki na masę czekoladową: 50 ml mleka 60 g masła 3000 g cukierków krówek mlecznych 2 łyżeczki kakaa 50 g mlecznej czekolady 200 g deserowej(...)śmietanki kremówki 30% 250g serka mascarpone 2 płaskie łyżki cukru pudru Składniki na karmelizowaną posypkę: 20 g masła 100 g płatków owsianych błyskawicznych 50g wiórek kokosowych Garść mielonych orzechów włoskich 2 łyżki cukru Ciasteczkowy spód: Płatki owsiane i orzechy zmielić w malakserze. Do płatków dodać kruche ciasteczka i wiórki kokosowe. Stopione masło wlewamy do suchych składników. Całość przekładamy

Słodki Zakątek
Zupa gołąbkowa 261

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki: 500g mielonego mięsa drobiowego 100g ryżu ½ małej główki kapusty 1 litr wody 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 większa marchewka 1 mniejsza pietruszka Mały kawałek korzenia selera 300ml przecieru pomidorowego(...)pora 2 małe ząbki czosnku 2 małe liście laurowe 3 ziela angielskie Natka pietruszki Do smaku: 1 mała łyżeczka słodkiej wędzonej papryki Szczypta ostrej papryki Cukier (ok ½ łyżeczki) Szczypta mielonego kminku Sól i pieprz wg uznania Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka z rozgrzanym olejem i stawiamy na małym ogniu

Kuchnia w czekoladzie
Sernik kajmakowy z migdałami 152

pieczenia. Dokładnie wypełniamy spód i boki do pełnej wysokości formy.  Ser: - 1 kg mielonego sera z wiaderka - 1 gęsty jogurt grecki 240g - 2 łyżeczki esencji waniliowej lub mielonej wanilii - 1 szklanka cukru pudru - 3 jajka + 3 białka które zostały z ciasta - 3 łyżki mleka w proszku - 3 kopiaste łyżki kajmaku Dodatkowo: - 3 łyżki kajmaku - migdały w całości

Apetyczna babeczka
Bitki z suszonymi grzybami 160

Dodatek suszonych grzybów nadaje bitkom wspaniały smak i aromat. SKŁADNIKI: ½ kg karkówki bez kości, 1 cebula, 30g suszonych grzybów leśnych, 1 łyżka mąki, 2 szklanki wody, ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 2 łyżki oliwy, 1,5 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję w grubsze plastry. Rozbijam(...)tłuczkiem. Mięso oprószam z dwóch stron mąką. Cebulę obieram i kroję w kostkę. 2. Na oliwie podsmażam mięso razem z cebulą. Następnie mięso zalewam wodą. Dodaję grzyby suszone, paprykę mieloną oraz odrobinę soli i pieprzu. Wszystko razem duszę do momentu, aż mięso będzie miękkie. 3. Śmietanę mieszam razem z odrobiną wywaru spod mięsa. Dodaję do bitek. Mięso duszę jeszcze

Tradycyjna kuchnia Kasi
Słonina swojska z soli w przyprawach i czosnkiem 217

zapakowane. SUROWIEC -słonina (najlepsza gruba z wioskowego chowu) PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól gruba nie jodowana -pieprz czarny -pieprz ziołowy białowieski -czosnek dobrej jakość polski -papryka ostra -kolendra mielona -pakowaczka próżniowa lub folia spożywcza ewentualnie folia aluminiowa -pojemnik,garnek w którym będzie leżała słonina WYKONANIE  Jeśli zdobędziemy świeżą słoninę (tak ja dostałem) zaraz po świnio biciu pamiętajmy(...)lodówki.  Po tym czasie znowu oczyszczamy. Teraz ja zrobiłem tak : całość słoniny podzieliłem na trzy części. Pierwszą pozostawiłem taką jaka jest, drugą posypałem papryką ostrą, trzecia kolendrą mieloną. Kolejną czynnością jest pakowanie najlepiej w próżnię na okres 2 miesięcy, przechowujemy w lodówce 4-8 st. później 2-4 tyg. w zamrażarce. I gotowe. SMACZNEGO. WĘDZENIE Na koniec można

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kaczka z jabłkami 230

taty. Znaczy najprościej. Poznajcie kaczkę z jabłkami mojej babci. Potrzebujemy: 1 całą kaczkę (jak kupujecie, sprawdźcie, czy w środku nie został woreczek z podrobami) ½ kostki masła 1 łyżeczkę grubo mielonego pieprzu 1 łyżeczkę soli ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki ziaren kolendry ½ łyżeczki ziaren kopru włoskiego 1 łyżeczkę majeranku 1 goździk(...)ząbki czosnku 1 łyżkę musztardy ½ łyżeczki brązowego cukru 5 sztuk jabłek podzielonych na ósemki i pozbawionych pestek (nieobranych) 10 szt. śliwek (mrożone nadadzą się w zupełności) ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru. Przygotowanie: Obrane jabłka mieszamy z rozmrożonymi śliwkami, doprawiamy imbirem, cynamonem, szczyptą soli i pieprzu, po czym odstawiamy do marynowania i przygotowujemy kaczkę. Kaczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Między

ladykitchen
Pasztet z wątróbki,drobiu i śliwek 164

posmaku. Składniki: wątróbka drobiowa 400 g pierś z kurczaka 600 g czosnek 4 ząbki wino czerwone wytrawne 1 szklanka śliwki wędzone  15 szt sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku masło  kostka   Wykonanie: Wątróbkę czyścimy i myjemy,osuszoną wkładamy do patelni. Pierś z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w kostkę, dodajemy(...)wątróbki. Czosnek obieramy i drobniutko kroimy dodajemy i smażymy razem koło 20 minut. Podlewamy winem i dalej smażymy do odparowania. Doprawiamy solą i pieprzem.Kiedy wino odparuję a mięso przestygnie mielimy je. Na końcu mielimy śliwki . Masło rozpuszczamy i ostudzone wlewamy do mięska. Całość wyrabiamy i smakujemy jeśli jest zbyt delikatne doprawiamy pieprzem i solą. Wykładamy foremki aluminiowe folią spożywczą

Różowa kuchnia
Pomarańczowy sernik wiedeński z makutry 149

Wręcz rozpływa się w ustach. Dzięki temu wyszło  #ciastojakzobrazka Możecie oczywiście ułatwić sobie jego pracę i ubić masło z cukrem mikserem oraz białka ale tu już stop! Dodając mielony twaróg musimy go już ręcznie ucierać, nie próbujcie mikserem bo Wam się nie uda, napowietrzy się, mega urośnie a potem klops! Opadnie L   Dlatego drewniana pałka i stara(...)tłumaczyła, dawała cenne rady   i nie tylko….ale to opowiadanie nadaje się  już na inną bajkę… J Składniki na kwadratową tortownicę 24/24 cm 1 kg mielonego półtłustego twarogu 1 kostka masła 82% 30 dag cukru 16 g cukru z prawdziwą wanilią 6 jaj od „szczęśliwych kurek” 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka ekstraktu

Wanilia i Kardamon
Pieczarki faszerowane mięsem,papryką 172

mielone 500 g ( łopatka ) papryka czerwona świeża 1 szt sól i pieprz do smaku bułka tarta 4 łyżki ser żółty 20 plastrów Wykonanie: Mięsko  myjemy i mielimy  na średnich oczkach, dodajemy wydrążone środki z pieczarek. Paprykę myjemy wycinamy nasionka i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do mięska i pieczarek . Doprawiamy solą i pieprzem wbijamy dwa jaja

Różowa kuchnia
Pyszne smoothie 'Ciasto Marchewkowe' 192

się wiedzie w nowym roku! Smoothie 'Ciasto Marchewkowe' Potrzebujesz: 1 surową marchewkę 1 banan  6 orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 250ml mleka Sposób przyrządzenia: 1. Marchewkę dobrze wyszoruj, pokrój na mniejsze części i umieść w blenderze/robocie kuchennym. 2. Dodaj pozostałe składniki i miksuj tak długo, aż uzyskasz konsystencję smoothie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sos z orzechów ziemnych 114

masła orzechowego pół szklanki wody  2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 rozdrobniony ząbek czosnku 1/4 łyżeczki mielonego imbiru szczypta mielonej chili Wszystkie składniki wrzucamy do miski i bardzo dokładnie mieszamy. Jeżeli sos wyszedł za gęsty, dolejcie więcej wody

Kardamonovy
FORSZMAK 184

ząbek czosnku (nie trzeba) - 2 ogórki kiszone - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 400ml bulionu (lub wody) - 2 łyżeczki słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki ostrej papryki - 2 łyżeczki majeranku - sól i swieżo mielony pieprz - ziele (u mnie 4 kulki) - liść laurowy - 1-2 łyżki oleju (u mnie bezzapachowy kokosowy) - 1/2 łyżki mąki (nie dałam) - natka pietruszki (nie trzeba) Na patelni na oleju(...)paski ogórki kiszone i koncentrat pomidorowy. Można zagęścić danie mąką, my nie przepadamy za sosami, dlatego ja mąkę pominęłam. Po ok.5 minutach wyłączamy palnik. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Ja dodałam także 2 łyzki wody od ogórków, dla podkręcenia smaku... Podajemy z pieczywem lub jako dodatek np.do kasz, makaronu, itp. posypane natką pietruszki. Smacznego

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania