aksamitny i przepyszny. Jeśli lubicie piernikowe klimaty zapewniam, że ciasto szybko zniknie Polecam Składniki: Spód: 180 g herbatników 70 g masła 2 łyżeczki suszonego imbiru Masa serowa: 800 g mielonego twarogu do sernika 200 g serka mascarpone 1 i 1/2 szklanki musu z dyni∗ 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 4 jajka 2 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej skórka(...)piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, do miękkości. Im mniejsze kawałki, tym krócej pieczemy. Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na mus. Mielony twaróg, mascarpone i mus z dyni zmiksować na gładką masę. Dodać resztę składników i krótko miksować, tylko do połączenia składników. Przelać na spód i wstawić do piekarnika nagrzanego
Oryginalny smakokoło 1, 5 boczku bez kości papryka sól pieprz mielony czosnek - może być granulki rozmaryn Boczek dokładnie myję i osuszam, następnie nacieram porządnie przyprawami, papryką słodką, pieprzem mielonym (może być biały), solą i czosnkiem, dodaję gałązki rozmarynu. Mięso wkładam do rękawa foliowego i odstawiam na całą noc do lodówki. Na drugi dzień wstawiam boczek do piekarnika
Takie tam pichcenienadzieniem, które dla odmiany są smażone a nie gotowane. Przepyszne! Składniki: ciasto: 75 dag mąki 2 jajka 1,5 szklanki ciepłej wody szczypta soli farsz: 50 dag mielonego 1 duża cebula garść suszonych grzybów 1 bułka 1 jajko(...)sól, pieprz ponadto: tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy wodą i moczymy kilka godzin (najlepiej przez noc). Gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Do mielonego dodajemy namoczoną w wodzie bułkę, jajko i cebulkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Całość wrzucamy na patelnię, dodajemy grzyby i smażymy do czasu aż mięso straci smak surowizny. Miksujemy
Pobite gary BarbaryKiełbasa podwawelska 0,5 kg Łopatka wieprzowa 0,6 kg Grzyby suszone 40 g Śliwki suszone bez pestek 150 g Cebula 2 szt. Przyprawy: sól, pieprz mielony, papryka czerwona słodka, ziele angielskie, liść laurowy, ewentualnie przyprawa typu vegeta (najlepiej domowa). PRZYGOTOWANIE Przygotowanie kapusty kiszonej Dzień wcześniej namaczamy grzyby (podgrzybki lub prawdziwki). Kapustę kroimy na drobniejsze kawałki, zalewamy zimną(...)wodą, a po 10 min. przecedzamy na sitku. Kapustę zalewamy niewielką ilością wody (0,5l) i gotujemy do miękkości- aldente. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki oraz przyprawy: pieprz mielony angielskie ziele (10 szt.) liść laurowy (4). Kiedy kapusta zacznie się gotować można dodać słodką paprykę. Przygotowanie grzybów Namoczone grzyby zagotowujemy i odcedzamy (nie wylewamy wywaru
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: świeża makrela wędzona większa 1 sztuka, ogórek kiszony 1 większy, cebula biała 1 wieksza, pieprz świeżo mielony - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, szczypiorek(...)pęczek, pieczywo ciemne - ile potrzeba świeżą makrelę wędzoną obrać dokładnie z ości, wkładać do miski ogórek kiszony, cebulę białą pokroić w drobną kostkę i wsypać do ryby dodać świeżo mielony czarny pieprz, wlać odpowiednią ilość oleju rzepakowego wszystko widelcem dobrze rozgnieść, połączyć składniki na pastę schować do lodówki na godzinę, aby smaki się przegryzły, podać z ciemnym pieczywem
W Mojej Kuchni Lubięschabu 2 średnie cebule 1 niewielka marchewka 2-3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, czosnek granulowany, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 2-3 szczypty ostrej papryki mielonej Na głęboką patelnię wlać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę posiekaną w grube piórka i zeszklić ją. Dodać mięso pokrojone w kostkę i podsmażyć lekko. Dodać marchewkę startą na tarce jarzynówce, wszystkie
Ze smakiem bez glutenumleka roślinnego (u mnie sojowe waniliowe z Biedry) 150 g zimnego oleju kokosowego (rafinowanego) 150 g cukru Dark Muscovado płaska łyżeczka cynamonu pół łyżeczki mielonego imbiru pół łyżeczki mielonych goździków* trzy powyższe składniki znalazłam w gotowej mieszance pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Wymieszaj mąkę, cukier i przyprawy, następnie dodaj mleko i zimny olej (musi być w formie
greenscarfSkładniki: śledzie "matiasy" większe 6 sztuk, cebula biała 2 sztuki, cukier - ile potrzeba, pieprz mielony - ile potrzeba, ocet winny czerwony - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba filety śledziowe wymoczyć 3 razy po 40 minut w zimnej wodzie, za każdym razem wodę(...)wylać i wlać świeżą zimną wodę, na koniec śledzie ręcznikiem papierowym osuszyć filety pokroić w cienkie paseczki, cebulę pokroić w kosteczkę w słoiku litrowym układać porcję śledzi, cebuli, posypać mielonym pieprzem ciut cukrem, skropić octem winnym czerwonym, układać do wyczerpania składników wlać olej rzepakowy (śledzie w oleju są postnym również posiłkiem, dobrze działają na pracę jelit dzięki olejowi), łyżką
W Mojej Kuchni Lubiępieczonego na święta. Makowiec jest bardzo wilgotny za sprawą jabłek, a brak ciasta, zrekompensował dodatek ciasteczek kruchych na górze ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm 250 g maku mielonego 3/4 szkl wody 3 jabłka 4 i 1/2 łyżki kaszy manny 4 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 3/4 szkl cukru bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa(...)Ciasto na ciasteczka zagniatamy (jeśli wydaje nam się że ciasto jest zbyt suche dodajmy jeszcze odrobinę śmietany ) i chowamy do lodówki na czas przygotowania masy makowej. 2. Mak mielony przekładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą, stawiając całość na gazie na małym ogniu i kilkukrotnie mieszamy, trwa to dosłownie 2 minutki. Odstawiamy do ostygnięcia. 3. Żółtka oddzielamy od białek
Gotowanie...to proste !żeberek -0,5 kg mięska z golonki PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg lub sól (ja robiłem na peklo) -pieprz kolorowy rozdrobniony w moździerzu 1 g/kg -pieprz czarny mielony 2 g/kg -gorczyca ziarno 4 g/kg -czosnek dobrej jakości 6 g/kg -bazylia, tymianek, oregano, majeranek po 1 g co całości -woda 100 ml dodana podczas dodania przypraw -woda(...)ROZDRABNIANIE Mięsko z żeberek chude kroimy w kostkę 2 cm tłuste 0,5-1 cm. Mięsko z golonki do peklowania kroimy w 3-4 cm, po procesie peklowania mielimy na sitku 4 mm,następnie poprawiamy na sitku 2,5 mm WYKONANIE Pokrojone mięso peklujemy i odstawiamy do lodówki na 2 dni po tym czasie mielimy golonkę. Następnie do mięska
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.olej do smażenia Zalewa: 2 litry wody wrzątku 3 cebule 1 płaska łyżka soli 3/4 szklanki cukru 6 liści laurowych 6 ziela angielskie 1 szklanka octu pierz mielony 1 łyżeczka Pangę kroimy na mniejsze kawałki ( na pół wystarczy) solimy pieprzymy i skrapiamy z sokiem z cytryny. Obtaczamy w mące i kładziemy na gorący tłuszcz. Smażymy
Różowa kuchniapszennej 25 g drożdży świeżych 1/2 szkl letniego mleka 2 żółtka 3/4 szkl cukru 80 g masła roztopionego i ostudzonego kilka kropel esencji waniliowej Masa makowa : 400 g gotowego mielonego maku 2 białka 2 żółtka 3/4 szkl cukru 1/4 szkl miodu 2 łyżki masła 4 dag orzechów włoskich(...)rodzynek parę kropel esencji migdałowej 1. Z drożdży, mleka i jednej łyżki cukru robimy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia. 2. W tym czasie szykujemy masę makową. Gotowy mielony mak zalewamy wrzątkiem tak 1 cm ponad mak. Odstawiamy na go na 10-15 min, następnie odcedzamy na gazie (pozostawiamy go tak przez chwile aby dokładnie się odsączył
Gotowanie...to proste !szklanki cukru brązowego 12 dag masła 5 dag gorzkiej czekolady 2 łyżki ciemnego kakao ½ szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18% 1 czubata łyżka korzennej przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonej kawy naturalnej Arabica ½ łyżeczki sody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Kilka łyżeczek domowych powideł śliwkowych Polewa: 50 g gorzkiej czekolady(...)czekamy chwilę aż się roztopi, następnie mieszamy aż się połączy z masłem, wsypujemy przesiane przez sitko ciemne kakao i mieszamy aby nie było grudek, masę studzimy. Mąkę mieszamy z mieloną kawą, przyprawą do piernika, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek, cały czas miksując, wlewamy ekstrakt z wanilii, dodajemy śmietanę, na przemian wsypujemy stopniowo mąkę, miksujemy tylko
Wanilia i Kardamonpodgrzewamy cały czas, mieszając. Gdy sos zgęstnieje dodajemy mak, sok oraz skórkę z limonki. Łosoś palony z kapustą kiszoną curry z jabłkiem Składniki: Filet z łososia – 500g Przyprawy (imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, papryka ostra) kapusta kiszona – 200g 2 jabłka 1 łyżka pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku pół(...)łyżeczki startego imbiru 1 łyżeczka miodu 1 limonka 1 łyżka posiekanej kolendry 150 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka masła Szalotka – 2 szt. 50 ml śmietanki słodkiej 30% sól, biały mielony pieprz i oliwa Cebulę, szalotkę i czosnek siekamy drobno i przesmażamy do zeszklenia. Dodajemy pastę curry i curry w proszku, podsmażamy około 30 sekund na wolnym ogniu. Dodajemy imbir
Kuchnia Bazyliiśledzie w lnianym oleju robiła moja babcia,która wraz z dziadkiem wiele lat temu uprawiała len i robiła z niego olej. 8 solonych płatów śledziowych 3 cebule świeżo mielony pieprz(...)pieprz kolorowy w ziarnkach (ok 1/2 łyżeczki) 250 ml oleju lnianego wielkopolskiego Filety śledziowe zalać wodą i odstawić na 2-3 godziny. Osączyć,pokroić w dzwonki i oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Cebulę pokroić w kosteczkę i przelać wrzątkiem. W słoju układać na przemian śledzie i cebulę. Dodać ziarnka pieprzu,zalać olejem,słój zakręcić i odstawić do lodówki
Kolorowa kuchnia Elki