szklanki (180 ml) białego wytrawnego wina 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30% 1 łyżeczka brązowego cukru 4 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 liść laurowy świeżo mielony pieprz sól Paluchy z ciasta francuskiego (10 sztuk): 1 płat (25cm x 42cm) ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżki sezamu Dodatkowo: tarty parmezan lub ser Gruyère do podania świeży(...)winem. 3) Kiedy wino w większości odparuje, dodać bulion oraz obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka i gotować kolejne 30 min. pod przykryciem. 4) Dodać śmietankę, doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem, dokładnie wymieszać i zagotować. 4) Na koniec wyłowić liść laurowy i zmiksować blenderem na gładki krem. 5) Gotową zupę podawać na gorąco z dużą ilością tartego parmezanu
Fitsweet.meWiśniowa fantazja . Ciasto Drukuj przepis Ilość porcji: 25 Czas gotowania: 1,5 godz. Składniki Składniki: (na formę 22 x 32 cm) Ciasto makowe: -4 jajka -170 g suchego mielonego maku -3/4 szklanku drobnego cukru -1 łyżka cukru wanilinowego -3 łyżki mąki pszennej -2 łyżki kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: -500g serka mascarpone(...)Wszystkie składniki powinny być w teperaturze pokojowej. --> Mak zalać wrzątkiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody (najlepiej za pomocą lnianej ściereczki). Jeżeli nie mamy gotowego mielonego maku należy go najpierw sparzyć, a następnie zmielić trzykrotnie przez maszynkę. --> Żółtka ucieramy z cukrami na białą, puszystą masę. Dodajemy mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy
Marta Gotujeząbki czosnku 5 listków laurowych 3 ziarna owoca jałowca 1 łyżeczka ziela angielskiego mielonego 1 łyżka majeranku 4 łyżki sosu tamari (lub sojowego) 1 1/2 łyżeczka kminku mielonego 10 śliwek suszonych 1 garść rodzynek (lub kilka pokrojonych daktyli bez pestek) 2 łyżki brązowego cukru (mniej lub więcej z zależności od kwasowości kapusty) kiełbaski wegańskie (dowolna ilość
Lamarida.plsoli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki tymianku, łyżeczka majeranku, 2 łyżki oleju. Składniki sosu: 120 g konfitury z truskawek Łowicz, 2 łyżki wody, większa garść listków mięty, pieprz świeżo mielony. #lowicz #dzem #konfitura #truskawki Przygotowanie: Przygotowuję marynatę do mięsa z oleju i przypraw - pieprzu, soli, tymianku i majeranku. Polędwicę oczyszczam z błon i kroję(...)plastry, lekko spłaszczam dłonią i nacieram marynatą (najlepiej zrobić mięso trochę wcześniej, aby poleżało w przyprawach kilka godzin). Konfiturę przekładam do garnuszka, wlewam wodę, dodaję posiekaną miętę oraz świeżo mielony pieprz. Gotuję na średnim ogniu przez 10 minut, często mieszam. Mięso smażę na rozgrzanej patelni po około 1,5-2 minuty z każdej strony, osączam na ręczniku papierowym. Polędwiczkę
JejKuchniawarzywnego lub mięsnego 1 szklanka białego wina (opcjonalnie) 3 ziemniaki średniej wielkości 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki masła klarowanego 2 gałązki świeżego tymianku 400 g mielonego mięsa indyka 1 jajko 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych sól, pieprz ok 150 ml kwaśnej śmietany 18% Przygotowanie: 1. Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki, rozgrzewamy masło(...)plasterki, dodajemy po zrumienionej cebuli, chwilę smażymy aż pory zmiękną, zalewamy całość gorącym bulionem, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przykrywamy i gotujemy ok 10 min 3. Do mielonego mięsa dodajemy płatki owsiane oraz jajko, doprawiamy świeżym tymiankiem, solą i pieprzem, formujemy pulpeciki wielkości większego orzecha włoskiego i wrzucamy do gotującej się zupy, całość gotujemy jeszcze
Słodki Kompromisśmietany 18% farsz 1,5 kg mięsa mielonego (wołowo -wieprzowe) 2 ząbki czosnku 450 ml śmietany 30% sól i pieprz do smaku Przygotowanie: farsz do mięsa mielonego dodajemy sprasowany czosnek, śmietanę i przyprawy do smaku. Następnie wyrabiamy farsz. ciasto Wszystkie składniki na ciasto łączymy z sobą i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości
Niezły Młynekmięsa wieprzowego z łopatki 2 duże cebule oliwa 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 800 g ziemniaków 3 czerwone papryki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, słodka papryka, ostra papryka mąka pszenna typ 500 (np. Wrocławska(...)WYKONANIE Mięso umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę, po czym przełożyć wraz z mięsem do brytfanny. Polać obficie oliwą i przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem kolorowym, odrobiną ostrej papryki i dużą ilością słodkiej papryki. Wymieszać całość, po czym posypać mąką pszenną. Włączyć palnik i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięso
Passions hobbies lifeziemniaków 2 szt cebuli 400 g pomidorów z puszki wraz z zalewą 2 marchewki 2 łyżki mielonej papryki słodkiej 2 łyżki ostrej papryki 2 łyżki kminku mielonego 3 łyżki oleju sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kiełbasę kroimy na plasterki, smażymy na rozgrzanym tłuszczu razem z posiekaną cebulą. Następnie dodajemy przyprawy
R'n'G Kitchenciasto: 300 g mąki pszennej 50 g rozpuszczonego masła (u mnie lekko ciepłe) 1/2 szklanki ciepłego mleka 8 g drożdży instant 1 łyżeczka cukru szczypta soli i czarny mielony pieprz Nadzienie: 2 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu 2 ząbki czosnku 4-5 liście świeżej bazylii(...)sól i pierz do smaku kilka plastrów szynki wędzonej Maestro Henryk Kania ser Mozzarella wiórki Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże instant, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i czarny mielony pierz (lekko posypujemy po wierzchu). Następnie wlewamy lekko ciepłe rozpuszczone masło i mleko. Całość wyrabiamy ręką tak długo, aż ciasto będzie miękkie i sprężyste. Z ciasta formujemy kulkę
Słodkie okruszkiSkładniki: 2 piersi z kurczaka 2 marchewki ½ puszka zielonego groszku Szklanka bulionu Szklanka czerwonego wina Cebula 2 łyżki mąki pszennej Łyżka przecieru pomidorowego Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, tymianek, liśc laurowy, słodka papryka, oregano Masło i olej do smażenia Dodatki do mięsa: ziemniaki, kasza lub pyzy Mięso oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę, a następnie
Kolizje Smakówsoku z cytryny 1 – 2 łyżki jogurtu roślinnego lub zwierzęcego 1 łyżeczka oliwy extra virgin 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki nierafinowana sól, świeżo mielony czarny pieprz, mielona ostra i słodka papryka Pomidorki przekroić, przełożyć na jedną połowę naczynia do zapiekania, polać octem, posolić i posypać szczyptą ostrej papryki, wymieszać. Kawałki ryby umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, upewnić
Even Better Foodchorizo (najlepiej pikantne) 1 biała cebula 2 ząbki czosnku puszka czarnej fasoli w zalewie (u mnie kartonik) pół puszki kukurydzy pół awokado słodka i ostra papryka mielona kolendra mielony kmin rzymski oregano, bazylia płatki chilli sól, pieprz żółty ser świeża kolendra i chilli do przybrania Przygotowanie: Ziemniaki umyć, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego
Codzienne GotowanieGhee 1 i 1/2 łyżki słodkiej mielonej papryki około 2 szczypty pieprzu bałkańskiego 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku około 2 szczypty soli ziołowej 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka mielonych liści laurowych 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżki Przyprawy Kurczak Ziołowy Skworcu woda do podlania sosu podczas gotowania kluseczki do podania
Słodkie okruszkiJestem wielką fanką lasagne, niestety nie jest to danie które mogłabym jeść codziennie, ze względu na kaloryczność. Eh a szkoda. Ostatnio postanowiłam zrobić klasyczne lasagne z mięsem mielonym(...)sosie pomidorowym z sosem beszamel. Pycha, polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na lasagne: 1 cebula 2 ząbki czosnku 9 płatów makaronu do lasagne 500 g wieprzowego mięsa mielonego 2 puszki pomidorów 3 opakowania sera mozzarella 150 g tartego parmezanu Sos beszamelowy: 50 g masła 80 g mąki 1 litr mleka Makaron gotujemy przez około 3 minuty
Delusional Trinepolecam. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 3 jajka 5 łyżek oleju pół szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki przyprawy(...)piernika 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki rodzynek 4 większe marchewki Dodatkowo: 250 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku cynamon mielony według uznania cukrowa posypka według uznania Wykonanie: 1. Marchewki obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach i odmierzamy 2 szklanki. 2. Do miski wbijamy
Izabelawkuchni