chleb - 26176 przepisów (strona:740/1746)

Grzanki z serami, ziołami i jeżynami 96

Pomysł na szybka smaczną kolację. Zaczerpnięty od Kingi Wójcickiej Składniki kilka kromek chleba tostowego ( ew. pół bagietki) oliwa z oliwek 100 g miękkiego sera pleśniowego 20 g parmezanu kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego tymianku pół szkalnki jeżyn czarny pieprz   Przygotowanie Chleb tostowy opiekłem na złoty kolor (można użyć bagietki). Skropiłem je kilkoma kroplami oliwy, posypałem rozkruszonym serem

R'n'G Kitchen
Ogórki konserwowe z chili 133

Dzisiaj mamy dla Was rewelacyjne ogórki konserwowe w wersji pikantnej, z chili. Już pokrojone na ćwiartki, idealne do obiadu czy jako dodatek do deski wędlin lub

Marder&Marder Manufacture
Sloneczne danie z peczaku i warzyw 127

Kasze kojarzą mi się głównie z rozgrzewającymi, zimowymi daniami.  Są jednak wyjątki od reguły. Przecież kocham kasze na słodko nawet latem a gdy połączę kaszę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Nalewka z jeżyn 378

Prosta, łatwa w zrobieniu nalewka z jeżyn. Tylko alkohol, owoce i cukier, nic więcej. Skład prosty, wykonanie banalne, a smak... hmmm... smak wyśmienity :) Wartą ją zrobić

Marder&Marder Manufacture
Buleczki z ciasta drozdzowo-ziemniaczanego, z wisniami czyli Slodki Czwartek odc.110 189

Bardzo nie lubię mieć wizji podróży o tzw. suchym pysku. Nie lubię jeść kanapek w pociągu. Nie lubię kupnego jedzenia na dworcu.  Ciągle nie lubię

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ogórki konserwowe, receptura z lat 70. 335

Ogórkowych smakoszy z grubsza można podzielić na trzy frakcje: na zwolenników ogórków małosolnych, zwolenników kiszonych i zwolenników konserwowych. My osobiście kiszone stawiamy na samym końcu. Jesteśmy

Marder&Marder Manufacture
Fritatta z chorizo i halloumi 189

Idea frittaty polega na wykorzystaniu ziemniaków i jaj. Jest więc to danie bardzo ekonomiczne, awaryjne chciałoby się rzec. Przepis na tę potrawę znalazłam w "Ekonomii gastronomii

Dzieje kuchennej Wiewióry
Nalewka jabłkowa staropolska 416

Kolejna nalewka z jabłkami w roli głównej. Taki jabłkowy ciąg mieliśmy. Dostaliśmy 75 kg jabłek i trzeba było coś z nimi zrobić. Powstało więc kilka równych

Marder&Marder Manufacture
Bruschetta z ricottą, nektarynki i miodowo-miętowym sosem 135

towarzystwie serka ricotty, soczystych nektarynek, orzechów włoskich i miodowo-miętowego sosu- to prosta i pyszna propozycja nie tylko śniadaniowa, ale również wyśmienita jako deser czy smakowita, imprezowa przekąska :) * chleb / bułka- 6 kromek * ricotta- 180 g * brzoskwinia- 2 szt. * orzechy włoskie- 4 szt. * miód- 3 łyżki * sok z cytryny- 1 łyżka * posiekana świeża mięta- 1 łyżka * oliwa- 1 łyżka Kromki chleba

Kraina Miodem Płynąca
SCHAB PIECZONY Z OWOCAMI I WARZYWAMI / PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES 133

SCHAB PIECZONY Z OWOCAMI I WARZYWAMI / JOINT OF PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES Dosyć tych delikatnych i zdrowych past do warzyw i chleba – chcę mięsa! Dawno nie jadłam pieczeni, a już schabu ze śliwką mniej więcej wieki… Ale schab ze śliwką, taka nuda trochę, w związku z czym mój schab się upiekł ze śliwką, morelą, żurawiną(...)więcej centymetrowe plastry. Na talerzu wyłóż porcję warzyw, kilka plastrów mięsa, wszystko sowicie zalej sosem i jedz! Jeśli masz ochotę ugotuj do tego ziemniaki, makaron, ryż czy ukrój kromkę chleba – wszystko będzie do tego pasowało. Smacznego! Cut the meat into approx 1 cm slices. Put on the plate a portion of vegetables, few slices of meat and pour

Martyna Cooks
Domowe ogórki kiszone 387

Kiszone ogórki. Coś, bez czego tradycyjny polski dom obejść się nie może. No dobra, my może tradycyjnego polskiego domu nie stanowimy, ale i tak chcieliśmy mieć

Marder&Marder Manufacture
Nalewka czereśniowa (czereśniówka) 202

Kolejny produkt ze stajni Marder & Marder Distillery. Nalewka czereśniowa. Czytaliśmy gdzieś, że czereśnie nie są wdzięcznymi owocami do nalewek. Słabo oddają swój smak, nie mają

Marder&Marder Manufacture
Bruschetta al pomodoro 140

bruschetta al pomodoro. Zazwyczaj późnym wieczorem, przed zjedzeniem pizzy! Pyszna i chrupiąca grzanka z ciemnego pieczywa , a na niej ...o mamma mia...właśnie! Do dzieła! Składniki żytnio -pszenny chleb Bawarski z kamiennego pieca  Dan Cake olio extravergine d'oliva aromatizzato Trufle  Olitalia mozzarella zielone oliwki opcjonalnie pomidory bazylia sól himalajska różowa lub morska czosnek lub jak u mnie(...)koncentrat czosnku  Proeco Najpierw rozgrzej patelnię – grilla. Kromki chleba zgrilluj na pyszne i chrupiące grzanki. Międzyczasie soczyste i słodkie pomidory pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do miseczki, dodaj poszarpaną bazylię oraz czosnek. Mozzarellę pokrój w kosteczkę i dołóż do pomidorów. Wlej oliwę z oliwek, posól . Wymieszaj delikatnie. Jeśli masz mocne nerwy i cierpliwość, możesz odłożyć na 15 minut

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb z pesto bazyliowym 136

Lubię zapach domowego chleba, ale zapach chleba bazyliowego to po prostu... bajka! Zwarty miąższ, wyraźny aromat pesto i szybkie znikanie to jego znaki rozpoznawcze :) Składniki: 30g drożdży 500ml ciepłego mleka 350g maki pszennej tortowej 150g maki orkiszowej typ 2000 (lub pszennej/żytniej pełnoziarnistej) łyżeczka cukru łyżeczka soli 4 łyżki pesto bazyliowego Sposób przygotowania: Przygotowujemy rozczyn z drożdży rozprowadzonych ciepłym

Pyry na Gaz
Smorodina - nalewka z czarnej porzeczki 357

Dzisiaj mamy dla was smorodinę, czyli nalewkę z czarnej porzeczki. Pochodzi z Kresów Wschodnich, gdzie czarna porzeczka zwana była właśnie smorodiną. To nalewka o wyrazistym smaku

Marder&Marder Manufacture