chleb - 26176 przepisów (strona:739/1746)

Pasta paprykowa z bakłażanem do słoików na zimę 144

Aromatyczna, zaskakująca smakiem pasta paprykowa z bakłażanem. Idealna do wędlin, pasztetów, serów pleśniowych typu camembert czy do lasagne. Sprawdzi się też dobrze w zimnych i gorących

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z kaszy gryczanej, papryki i rodzynek z natką pietruszki 125

Dzisiaj mamy dla Was pełnowartościowy wegetariański (w sumie to nawet chyba i wegański) posiłek. Coś, czym naprawdę można się najeść i coś, co smakuje naprawdę dobrze

Marder&Marder Manufacture
O tym jak mloda kapusta pachniala papryka 162

Słońce wschodzi coraz później a wieczory znowu zrobiły się krótsze. Lato umyka, przecieka mi przez palce, w ciągłym oczekiwaniu na urlop. Zbliża się jesień, myślę już

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z pomidorów z gorącą oliwą i grzankami z chleba żytniego na zakwasie 167

serce)  oliwa z oliwek 50 ml  oregano świeże 1  łyżeczka  czosnek ząbki 1 sztuka  sól i pieprz 1  łyżeczka  3 kromki czerstwego chleba na zakwasie  ocet  Użyłam pomidora bawole serce. Mięsisty i bez pestek. Pokroiłam w grubą kostkę. Z 3 kromek chleba żytniego na zakwasie zrobiłam grzanki. Do rondla wlałam oliwę

AZgotuj!
Hiszpańskie smaki - Gazpacho 194

paczce znajdują się w aktualnej ofercie Lidla. Czego potrzebujemy?  4 dojrzałe pomidory pół czerwonej papryki pół ogórka  pół białej cebuli  4 ząbki czosnku  2 kromki chleba (tradycyjnie dodaje się białe pieczywo, jednak ja użyłam pełnoziarnistego) szczypta soli 6 łyżek oliwy extra virgin opcjonalnie: grzanki lub bagietka do podania Przygotowanie: Czosnek obieramy i przeciskamy do przez praskę(...)naczynia blendera. Dodajemy sól, oliwę i porwane kromki chleba. Wszystko mieszamy.  Pomidory, ogórka, cebulę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Zostawiamy odrobinę do podania, a resztę dorzucamy do naczynia blendera. Blendujemy na wolnych obrotach. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy dolać trochę wody.  Gazpacho chłodzimy przez klika godzin, a następnie podajemy z pokrojonymi warzywami i grzankami lub bagietką

two broke sisters
Biwakowe kanapki 130

urozmaicić proponuję zrobić szybką pastę do kanapek. Proponuję   zakupić: - pasztet z drobiem i chrzanem firmy PROFI -małą musztardę stołową -mały słoiczek chrzanu -cebulę  -keczup -pomidor -ogóreczki konserwowe -chleb lub bułki Podaje proporcje na małą porcje pasztetu ( 131 g ) Pasztet wykładamy do miski, dodajemy łyżeczkę chrzanu, łyżeczkę musztardy i pokrojoną w kostkę cebulę. Mieszamy na gładka masę. Obficie smarujemy(...)pastą kromki chleba. Na każdą kładziemy dodatki jakie posiadamy w danej chwili. W moim przypadku był to pomidor z bazylią,  ogórek konserwowy z rzodkiewką i  zieloną pietruszką oraz szczypiorek skropiony keczupem. Zapewniam, że te kanapki znikają z talerza w mgnieniu oka, szczególnie jeśli wypoczywamy na świeżym powietrzu. Smacznego :)  http://www.profi.com.pl

Kulinarne przemyslenia
Makaron pióra (penne) z baklażanem i rodzynkami 165

Pewnego pięknego dnia mój kolega z pracy przyniósł mi na spróbowanie makaron z sosem.  Nie raz jadłam połączenie bakłażana i pomidorów ale tutaj znalazły się

Dzieje kuchennej Wiewióry
Golonka peklowana pieczona w ciemnym piwie 138

Dzisiaj uczta dla prawdziwych facetów. Wielki kawał mięsa na talerzu czyli golonka. Madzia czasami wpada na taki pomysł i tak z raz w roku robi mi

Marder&Marder Manufacture
Rodzaje i typy mąki. Do czego, jaką mąkę używać 174

wypieku rozmaitego pieczywa               typ 750, typ 850  Mąka pszenna chlebowa Te dwa typy mąk są doskonałe do wypieku chleba. Nadają one specjalny   posmak   a chleby są nieco ciemniejsze, niż z mąki pszennej jasnej.   Mąka ta jest również doskonała do   ciasta na pizzę.   Mąka pszenna graham

Kuchnia u Krysi
Omlet grzybek z antonowkami w karmelu czyli Niedzielne Sniadanie odc.88 231

Ostatnie takie śniadanie w najbliższym czasie... Jutro córcia rusza na pierwszy w swoim życiu obóz na prawie dwa tygodnie a zaraz po nim całą rodziną wybieramy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Maslane ciasto drozdzowe z jezynami i malinami, z kruszonka czyli poWeekendowe Lakocie odc.129 153

Wreszcie weekend bez pracy i wyjazdów, i mogę poświecić się pieczeniu :) Tym razem chcę zaprosić Was na pyszne, lekkie ciasto drożdżowe, pachnące masłem i owocami leśnymi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ogórki kartuskie (w occie) 440

Zastanawialiśmy się skąd ta nazwa. Przeszukaliśmy internet, ale nic ciekawego nie znaleźliśmy. Pewnie, tak myślimy, jest tak jak z paprykarzem szczecińskim. Pierwotna receptura powstała w Kartuzach

Marder&Marder Manufacture
Pizzerki 120

pobliskiej piekarni niedaleko mnie :) Są fenomenalne! Najlepsze od razu po wyjęciu z piekarnika, choć na zimno też nie są niczego sobie. Bardzo aromatyczne za sprawą przyprawy do chleba staropolskiego, która z powodzeniem zastąpić możecie mieszanką ziół, np. majeranku, tymianku, oregano itp. Serdecznie polecam, na pewno się nie rozczarujecie ;)     Składniki: (na ok. 30 sztuk)   Rozczyn(...)świeżych drożdży 3 łyżki letniej wody 30 g mąki pszennej   Ciasto: cały powyższy rozczyn 2 łyżeczki przyprawy do chleba staropolskiego (jest to mieszanka czarnuszki, oregano, tymianku, majeranku i rozmarynu) 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 4 łyżki oliwy z oliwek 650 g mąki pszennej 300 g letniej wody Sos pomidorowy: 250 g koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku

Nastoletnie Wypiekanie
Nalewka wiśniowo-porzeczkowa 274

Dzisiaj nasz autorski przepis. Zresztą, tak naprawdę większość nalewkowych przepisów na tym blogu są naszymi autorskimi. Mieliśmy trochę czerwonych porzeczek i trochę wiśni. Nie za wiele

Marder&Marder Manufacture