Ten post miał pojawić się wczoraj ale... już dawno tak mnie nie zmogło! wczorajszy dzień spędziłam, zamiast na konferencji, w łóżkowym niebycie, z temperaturą i rozstrojem
Dzieje kuchennej WiewióryLubię mielić nie tylko mięsiwo. W ubiegły piątek mimo późnej pory powrotu postanowiłam ugotować pierwsza w tym roku fasolkę szparagową i usmażyć kotleciki z kalafiora.
Dzieje kuchennej WiewióryDla tych wszystkich, którzy namiętnie grillują lub szykują przekąski na mecz ciekawa propozycja sosowa. Połączenie pomidorów, rabarbaru i przypraw sprawia, że z takim sosem
Dzieje kuchennej WiewióryJakiś czas temu wypuściliśmy się z Madzią "na miasto". Dla nas to nie byle jakie wydarzenie, bo zwykle nie wyściubiamy nosa z naszego zadupowia. Ale akurat
Marder&Marder ManufactureFaza sałatkowa trwa! Najbardziej lubię wrócić z pracy do domu i zamiast obiadu pożreć miskę sałatki! Ostatnio kolega z pracy przyniósł na śniadanie sałatkę
Dzieje kuchennej WiewióryPolski, a jej smakoszem był król Stanisław Leszczyński. Składniki 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kromki chleba pieczemy w tosterze. Można też
My Chcemy JeśćPo smutnym przedpołudniu przyszedł czas na miły powrót do domu i nerwowy wieczór. Rezultatem tych wszystkich emocji są babeczki. Musiałam odreagować w kuchni a
Dzieje kuchennej WiewióryChleb, który nie wymaga miksera i wyrabiania. Piecze się go w garnku, co sprawia, że jest inny niż te pieczone na blaszce. Chlebek jest pszenny, upieczony z podstawowych składniki takich jak woda, mąka, drożdże czy sól. Jeśli nie lubicie często długiego i męczącego wyrabiania ciasta, to ten przepis jest stworzony dla Was! Koniecznie wypróbujcie już dziś :) Składniki(...)godzinach odgazować ciasto dłonią- chlebek będzie bardziej puszysty. Po tym czasie z ciasta uformować okrągły bochenek i umieścić go (złączeniem ku górze) w oprószonym mąką koszyczku rozrostowym do chleba (można zastąpić durszlakiem lub miską wysmarowaną olejem i posypaną mąką). Odstawić na 60 minut. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik wraz z garnkiem żeliwnym oraz z naczyniem z wodą
Nastoletnie WypiekanieŻar leje się z nieba. To nie jest pogoda na siedzenie w mieście, siedzenie w pracy. To zdecydowanie pogoda na odpoczynek nad jakąś wodą. Albo chociaż
Marder&Marder ManufactureMoja n iedzielna m odyfikacja jednego z przepisów z czerwcowej KUCHNI. Trochę dodałam, sporo zmieniłam... Ekstra szybkie, mięciutkie bułeczki pełne smaku. Są świeże
Dzieje kuchennej Wiewióryjest chyba Crogue Madam. Tej drugiej jeszcze nie próbowałam ale to niebawem uczynię! Jednak dziś zapraszam na kanapkę (Pan) rodem z Francji! Składniki na 2 szt.; 4 kromki chleba pszennego z foremki lub tostowego (skórkę obciąć) 1 łyżeczka musztardy 4 plastry ulubionego sera żółtego + dwie łyżki startego sera do posypania po wierzchu 4 plastry szynki masło do posmarowania kromek(...)beszamelowy; 1 łyżka mąki 2 łyżeczki masła 3/4 szkl. mleka szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz Przygotowanie; Kromki chleba smarujemy masłem po jednej stronie. Patelnie rozgrzewamy, układamy na niej kromki masłem do dołu. Opiekamy chwilę. Na dwóch kromkach układamy szynkę oraz plastry sera. Przykrywamy dwiema pozostałymi. Kanapki układamy w niewielkiej formie do zapiekania. Przygotowujemy sos beszamelowy; Mąkę, masło
Radość kipiąca uśmiechem.Madzia wymyśliła taki oto sposób na cukinię. W sumie prosta rzecz, a naprawdę ciekawie się prezentuje. Zrobienie tego nie zajmuje wiele czasu, a właściwie może stanowić
Marder&Marder ManufactureZazwyczaj robię zielone, zieloniutkie, z zielska wszelakiego. W ubiegły weekend postanowiłam wykonać wersje pomarańczową czyli z suszonych pomidorów. Potem powstały bułki ale o nich będzie
Dzieje kuchennej Wiewiórypodobnymi rodzimymi. Można też wybrać sie za naszą wschodnią granicę - na Ukrainie jest dość duży wybór przypraw do kuchni ormiańskiej. Oryginalnie Kebaby ormiańskie podawane są w lawaszu - czyli odmianie chleba, przypominający bardziej cieniutki placek składający się z wielu warste. O tym jak robi się lawasz i jaka jest historia tego chleba proponuję przeczytać sobie TUTAJ . Jednak osobiscie nie widizalam
sierotka maRysia w kuchniTo druga z propozycji wybranych przez moje dzieci jako słodkości weekendowe. Kruche kakaowe ciasto i sprężysty mus idealnie słodki i kwaskowy jednocześnie :) Z tego
Dzieje kuchennej Wiewióry