Wiosna i lato to najlepsza pora na grillowaną karkówkę, skrzydełka z kurczaka, szaszłyki i podpieczony chleb z dodatkiem masła czosnkowego. Uwielbiam zapach i smak takiego domowego masła. Czosnek dodajcie do smaku, ponieważ dla co niektórym osób 2-3 ząbki mogą być niewystarczające. Składniki: 1 kostka miękkiego masła (200 g) 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku sól(...)cytryny (do smaku). Ponownie wymieszać. Przygotowane masło przełożyć na papier do pieczenia. Całość zrolować, tworząc tzw. cukierka i wstawić do lodówki. Przygotowane masło rozsmarować na podpieczonym chlebie
UgotowaćLubię kiedy w moim domu pachnie świeżymi ziołami i przyprawami. Dlatego też tak lubię potrawy orientalne, aromat jaki się roznosi w czasie ich przygotowywania sprawia, że
Dzieje kuchennej WiewióryRatafia jest słodką nalewką wieloowocową. Przygotowuje się ją przez cały sezon letni, począwszy od maja lub czerwca aż do września/października. Czyli od momentu jak
Marder&Marder Manufacturepiekarniku. Po wyjęciu z pieca boczek wyglądać będzie cudownie brązowa chrupiąca skóra kryjąca rozpływające się w ustach aromatyczne mięso. Pozostałość sosu z brytfanki pozbawiamy tłuszczu przy pomocy paru kromek chleba, które zadziałają na niego jak gąbka, wystarczy dosłownie zetrzeć chlebem tłuszcz z powierzchni płynu, a resztę przelewamy do rondelka, dodajemy śmietankę, odrobinę pieprzu, podgrzewamy i odcedzamy. Powstały sos jest idealnym
Kuba GotujeParę dni temu opublikowaliśmy przepis na likier krówkowy z cukierków . Teraz mamy podobny, ale nieco prostszy w wykonaniu, taki dla leniuszków, z gotowej masy kajmakowej. Ten
Marder&Marder Manufacturepysznych przepisów idealnych na piknik lub wycieczkę . Znajdziecie tu także wskazówki, jak zapakować jedzenie, aby bezpiecznie dotarło na ukwieconą polanę :) 15 pysznych przepisów na piknik lub wycieczkę Bułeczki i chleb Oczywistym wyborem na piknik będą różnego rodzaju bułeczki, z nadzieniem na słono lub słodko. Można je łatwo zapakować w papierową torbę. Niedawno pokazywałam Wam inspirowane Turcją bułeczki piknikowe(...)chlebki z botwinką, anchois i oliwkami ? Rybacy we włoskiej Apulii posilają się nimi na lunch, a Wy możecie zabrać na piknik lub wycieczkę. Ciekawą opcją jest też nadziewany chleb elioti z cebulą, oliwkami i miętą . Frittata lub tortilla ... czyli po prostu omlety z przeróżnymi dodatkami. Dobrze wiece, że je uwielbiam, bo na blogu aż roi się od przepisów
Chilli Czosnek i Oliwazostaje szybko zjedzony z samym masełkiem. Nie ma przy nim dużo pracy. Można dodać do niego ulubione ziarenka albo dodatki smakowe np. w postaci czarnuszki czy ziół. Ja swój chleb piekę w takim starym garnku z grubym dnem, w którym gotuję przetwory. Ma on 25 cm średnicy i ok 15 cm wysokości. Garnek musi mieć proste ścianki aby potem chleb
Monia miesza i gotujeCzekałam na rabarbar tyle czasu, że teraz kiedy tylko coś chcę upiec od razu sięgam po to warzywo! Spód tego ciasto zaczerpnęłam z "Warzywa", górna część
Dzieje kuchennej WiewióryDwa dni temu Małżon przytachał do domu wielką skrzynię. Zastanawiałam się co jest w środku. Niespodzianka była ciężka i ogromna! Okazało się, że to paka
Dzieje kuchennej Wiewióryporcja na 2 osoby) szparagi ilość wedle uznania jajko 2 szt 2 łyżki octu pomidorki koktajlowe 1 ząbek czosnku masło 2 łyżki chleb 3-4 kromki 2 łyżki pasty pomidorowej świeży tymianek kolendra świeża wedle uznania sól, świeżo zmielony pieprz wedle uznania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kawałki chleba
Basia w kuchniZwlekałem z tym chyba z pół roku, albo i dłużej. Madzia chciała taki prosty likier z krówek, taki kobiecy, delikatny. Ona lubi takie cukierkowe likiery. Robiłem
Marder&Marder Manufacturemiałam przyjemność jeść taki prawdziwy domowy chleb na zakwasie. Zapragnęłam zrobić własny- pełnoziarnisty z mąki żytnie. Gdy zabrałam się do jego robienia i byłam na etapie ważenia mąki, okazało się, że mam jej mniej niż powinnam, więc wykorzystałam inną- gryczaną. Wymieszana z zakwasem odpoczywała dwa dni, by następnie dać owoc w postaci pysznego chlebka gryczanego. SKŁADNIKI: 270g mąki gryczanej 215g(...)czym ponownie mieszamy. Drugi raz przemieszane ciasto umieszczamy w chłodnym pomieszczeniu/lodówce na dwie noce. Gdy nasze składniki odleżą swoje, przekładamy je do formy do pieczenia chleba i w temp 180 stopni pieczemy ok 40-50 min. Co jakiś czas doglądając stanu chlebka. Pamiętajcie, każdy piekarnik jest inny, więc pieczenie może trwać nawet dłużej. Miło było oderwać się
healthy dreamsbyć nudne. Wystarczy kilka kolorowych składników i opiekacz. Tak powstaje u mnie Zapiekana kanapka z mozzarellą, pomidorem i z pesto z rzymskiej sałaty i pestek dyni . Składniki: - 4 kromki chleba - pomidor - mozzarella pesto z rzymskiej sałaty i z pestkami dyni: - około 6 liści rzymskiej sałaty - 2 łyżki pestek dyni - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżka oleju arachidowego - sól himalajska(...)szczypta czarnego pieprzu - 1 łyżeczka sezamu Przygotowanie: Z chleba odkrawam skórki. Pomidora i mozzarellę kroję na cienkie plastry. Składniki na pesto (bez sezamu) umieszczam w blenderze i miksuję na gładka masę. Na koniec dosypuje sezam i mieszam dokładnie. Na jednej kromce układam plastry pomidora, na to plastry mozzarelli. Drugą kromkę smaruję pesto. Kanapki łączę ze sobą i opiekam na rumiano
Kuchnia co dniaChleb ze smalcem chyba nikomu nie jest obcy, a ten domowy najsmaczniejszy. Zawsze robię go więcej, bo jak upiekę świeży bochenek chleba to znika w trybie błyskawicznym. Bardzo lubię dużo dodatków, wyraźny smak i zapach, a do tego kiszony ogórek i jest smacznie jak u Mamy!. Składniki: - 1 1/2 kg mielonej słoniny - 30 dag wędzonego boczku - 3 duże cebule
Apetyczna babeczkaRobi się je szybko i mimo tego, że są dość przaśne to efektowne danie, szczególnie jeśli pobawimy się i w ciekawy sposób zawiniemy brzegi pierogów
Dzieje kuchennej Wiewióry