chleb - 26176 przepisów (strona:754/1746)

Mielonka z łopatki 145

Lubimy wszelakie konserwy. To znaczy nie takie ze sklepu, od tych trzymamy się z daleka. Nie wiadomo co w nich jest. A my lubimy wiedzieć co

Marder&Marder Manufacture
Salatka kus kus z ciecierzyca i granatem 176

Miałam ostatnio wielka ochotę na lekką sałatkę o orzeźwiającym smaku. Przeglądając "What Katie Ate. Weekend" znalazłam te kombinację. Nie zawiodłam się! zestawienie składników jest wspaniałe. Chrupiące

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wytrawne babeczki ryżowe czyli Niedzielne Śniadanie w sam raz do Pudełka 153

Po pracowitym tygodniu i wczorajszym świętowaniu moich urodzin w końcu znalazłam czas na podsumowanie pyszności z tegoż czasu :) Dzisiaj zapraszam Was na babeczki. U mnie był

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pulpety w sosie grzybowym 135

Dzisiaj chcieliśmy przedstawić proste obiadowe danie, czyli pulpety. Staramy się na blogu zamieszczać dania proste, tak żeby każdy miał możliwość je zrobić. Potrawy rodem z francuskiej

Marder&Marder Manufacture
Grillowane kotleciki jagnięce wg Aleex 137

świetną alternatywą dla wieprzowiny lub drobiu, przynajmniej od czasu do czasu. Polecam. Składniki: • 4 kotleciki jagnięce z kostką • olej • 2 duże ząbki czosnku • rozmaryn • słodka papryka • 4 kromki chleba Sposób przygotowania: 1. Kotleciki opłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do miseczki. 2. Wlać olej, wsypać paprykę. 3. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. 4. Wsypać rozmaryn. Doprawić solą. 5. Wymieszać, aby składniki(...)marynaty wlać na patelnię grillową. Rozgrzać. 7. Układać na rozgrzanym grillu kotleciki, piec po kilka minut z obu stron na rumiano. 8. Na patelni lub ruszcie upiec grzanki: chleb umoczony w oleju i przyprawach (opcjonalnie). 9. Podawać kotleciki od razu po przygotowaniu z ulubioną sałatką i dodatkami. Ja podałam z grzankami. Smacznego

W mojej kuchni
Barszcz wigilijny wg Aleex 155

dziękuję mojej mamie, to ona przygotowuje najlepszy barszcz czerwony na świecie. Jeszcze zdążycie ze wszystkim do Wigilii. A więc do dzieła. Składniki: Zakwas: • 1 kg buraków • 1 sucha kromka chleba żytniego (można zastąpić skórkami chlebowymi żytnimi) • 1 główka czosnku • woda przegotowana • sól Barszcz: • 1 kg buraków • 1 marchewka • 1 pietruszka • 1 cebula • 1 łyżka masła roślinnego (można zastąpić olejem) • ½ litra(...)ósemki i włożyć do słoja. 2. Dodać obrane ząbki z całej główki czosnku. 3. Zalać letnią, lekko osoloną wodą przegotowaną tak, aby wszystkie buraki były przykryte. 4. Dodać suchy chleb żytni. 5. Słój zabezpieczyć gazą lub lnianą ściereczką, obwiązać gumką i odstawić na 3-4 dni. Jeśli w pomieszczeniu będzie chłodniej, przygotowanie zakwasu potrwa 1-2 dni dłużej. Kwaśność zakwasu

W mojej kuchni
Kąski mięsne z galaretką w słoiku wg Aleex 179

zostałam przez ponad godzinę. Czytałam fragmenty wspomnień więźniów, słuchałam ich relacji, oglądając filmy, patrzyłam na drobne przedmioty, które przetrwały swoich właścicieli. Wśród rzeczy znajdował się niezwykły różaniec z chleba. Zastanowiłam się – jak ważny musiał być Bóg i jak dużą dawał nadzieję, że więźniowie poświęcili odrobinę chleba, którą otrzymywali, by wykonać ten różaniec. Zwiedzając multimedialną ekspozycję odpoczęłam przed kolejnym etapem wędrówki

W mojej kuchni
Przekąska z gruszką 148

imprezujemy na świeżym powietrzu na różne sposoby. Mam zatem dla Was jako pierwszy świetny pomysł na prostą i łatwą przekąskę dla Waszych gości. :) Składniki: gruszki ser pleśniowy typu blue chleb pumpernikiel orzechy włoskie Wykonanie: Pumpernikiel, ser oraz gruszkę obraną ze skóry pokrój w ładne, kształtne kostki. Orzechy rozgnieć w moździerzu. Na chlebie układaj kolejno ser oraz gruszkę. Posyp całość orzechami

Garniec Magalie
Imbirówka - nalewka imbirowa 143

Nie każdy lubi imbir. To dość ostra w smaku roślina. Ale tę nalewkę zdecydowanie warto zrobić. Jest w niej wszystko: i ostrość imbiru i lekka słodycz

Marder&Marder Manufacture
Kotleciki rybne 121

ryby (miruna) 2 kromki czerstwego chleba 1 cebula sól pieprz  majeranek szczypta hyzopu 1 jajko  bułka tarta do panierowania Rybę mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy namoczony i odciśnięty chleb, posiekaną cebulę , jajko i przyprawy , wkładamy do blendera i miksujemy kilka minut. Formujemy z masy niewielkie kotlety, panierujemy w tartej bułce i smażymy na złoty kolor

Gotowanie jest łatwe
KOLOROWE KANAPKI - PIERWSZE ŚNIADANIE DIETA 1500 KCAL. 161

Danie ma 374 kcal. 1 średniej wielkości kromka pełnoziarnistego chleba 30 g. 1 średniej wielkości kromka pszennego chleba 30 g. masło 5 g. 2 plasterki kiełbasy szynkowej z indyka 20 g. jajo ugotowane na twardo  50 g 1 łyżka posiekanego szczypiorku 3 g. 0.5 op.kiełków 25 g. 6 szt.rzodkiewek 60g. 1 szkl. niesłodzonego kakao ( 1 łyżeczka kakao

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Nalewka plebana 531

Nalewka plebana. Nie wiemy zupełnie skąd taka nazwa. Czy to może jakiś ksiądz pleban potajemnie na zakrystii produkował? W sumie nie bylibyśmy zaskoczeni. W każdym razie

Marder&Marder Manufacture
Hummus z bobu 124

Pyszne, wiosenne smarowidło do chleba - hummus z bobu. Od dawna przymierzałam się do przygotowania tego smakowitego hummusu, ponieważ bób uwielbiam od zawsze. Skorzystałam z tego przepisu. Bób zastąpił ciecierzycę, a mięta i dodatek skórki cytrynowej zapewniły przyjemne orzeźwienie. Smarowidło do chleba jest bardzo smaczne, niestety smak bobu ulotnił się. To dobra wiadomość dla tych, którzy za zapachem i smakiem bobu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
LECZO Z PARÓWKĄ I PIECZYWEM - KOLACJA DIETA 1500 KCAL. 204

drobiowa 50 g. 0.5 strąka Zielonej papryki 60 g. 0.5 strąka czerwonej papryki 60 g. 1 cebula 30 g. 1 pomidor 100 g. Olej 5 g. 1 kromka żytniego chleba 50 g. herbata niesłodzona bez ograniczeń ************************************************ Warzywa pokroić w paski, parówkę obrać z osłonki i pokroić w pół plasterki ,poddusić na oleju rzepakowym do miękkości.Podawać z chlebem żytnim.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Żur gryczany bezglutenowy wielkanocny 144

Wielkanocny żur gryczany bezglutenowy.  Kupiłam żur gryczany bezglutenowy w sklepie internetowym. Jest bardzo smaczny. Uznacie może, że to profanacja wkładać go do chleba, ale w moim domu tylko ja nie jem glutenu. Żeby było sprawiedliwie i nie gotować dwóch żurów to podałam rodzinie żur w chlebie. Ja sama zadowoliłam się miseczką porcelanową. Do żuru kupiłam

AZgotuj!