Zaraza trwa. Gorączki mniej za to gil po pas. Po raz kolejny sięgam po mój ukochany pęczak i robię sałatkę. Spełniła swoja funkcję jako element śniadaniówki
Dzieje kuchennej Wiewiórydobrej jakości. Wiele piekarni stosuje różnego rodzaju przekręty, np. używanie karmelu do barwienia chlebka, bądź mieszanie pełnoziarnistych zbóż ze zwykłą mąką pszenną, której jest stanowczo więcej. Najlepiej upiec chleb samemu, przysięgam, że jest smaczniejszy i co najważniejsze, mamy pewność, że jest on zdecydowanie zdrowszy! SKŁADNIKI: szklanka płatków owsianych górskich szklanka otrębów owsianych 20g drożdży łyżka czarnego sezamu łyżka siemienia lnianego(...)składników, mieszamy , dodajemy wody - odstawimy i przykrywamy do urośnięcia po kilkunastu min, sprawdzamy, czy drożdże urosły, jeśli trzeba, dolewamy wody ciasto przekładamy do aluminiowej formy do pieczenia chleba, bądź innej- wyłożonej papierem do pieczenia całość pieczemy ok 50 min w 180 stopniach
healthy dreamsPada deszcz, z dachu zmył resztki śniegu i ostatnie promyki zimowego słońca. Jest niemal jesiennie a w domu choróbsko, gorączka i kaszel nadal trwają. Czym
Dzieje kuchennej WiewiórySystematyczność postów była ale się skończyła wraz z chorobą Córci. Znowu temperatura i kaszel. Siedzimy w domu i tylko w chwilach lepszej formy przychodzi pomysł zjedzenia
Dzieje kuchennej Wiewióryjakich mało, ale też źródło protein i zastrzyk energii na znaczną część dnia. Poza tym, ładnie wygląda na zdjęciach, nieprawdaż? 50 min 2 os. składniki: 2 jajka 4 kromki chleba tostowego 4 plasterki wędzonego boczku 2 białe kiełbaski (parzone) 1 puszka fasolki w sosie pomidorowym HEINZ oliwa z oliwek masło sól i pieprz wykonanie: Rozgrzej piekarnik(...)kiełbaski przez ok. 20 min. My nacięliśmy kiełbaski w poprzek, jak na zdjęciu. Fasolkę z puszki wlej do rondelka i podgrzej. Rozgrzej patelnię, ale nie dodawaj tłuszczu. Chleb tostowy posmaruj z obu stron masłem, a następnie połóż na rozgrzanej patelni. Podsmaż z obu stron na złocisty kolor. Zdejmij i przekrój w poprzek, robiąc trójkąciki. Na tą samą patelnię wlej
Ania i Marcin gotujądomu chlebem zapachniało, aż od razu gorący jeść się chciało. To że słonecznik został wcześniej uprażony, zmiksowany i z ciastem wyrobiony, wpłynęło na smak i zapach chleba domowego, bardzo smacznego. Składniki (keksówka ok. 25/12 cm): 40 g świeżych drożdży, 200 g pestek słonecznika, 100 g mąki żytniej, 350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka miodu
Moniki SmakołykiSkładniki (na 1 porcję) - 6 liści sałaty (ok. 30g) - 6 plasterków ogórka (ok. 30g), - 2 rzodkiewki (ok. 40g), - 2 pomidory koktajlowe (ok. 40g), - łyżka kukurydzy (ok. 20g), - 1 kromka chleba razowego (ok. 30g), - 2 łyżki tuńczyka z wody (ok. 60g). - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5g), - łyżeczka tahiny (ok. 5g), - sok z cytryny. Sposób(...)przygotowania 1. Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. 2. Rzodkiewkę kroimy w plasterki. 3. Kromkę chleba kroimy w kostkę i rumienimy na oleju rzepakowym. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy tahinę z oliwą i sokiem z cytryny. 5. Na talerzu układamy sałatę, ogórka, pomidorki, rzodkiewkę, kukurydzę, tuńczyka, grzanki i polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachnaczyniu żaroodpornym i pieczemy w 240 ⁰ C przez ok. 30 min. Po 30 min. zdejmujemy pokrywę z naczynia i pieczemy jeszcze ok. 15 min. (do zrumienienia skórki). 6. Chleb kroimy po ostudzeniu. Chleb jest bogaty w : - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza przemianę materii, - wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące ze słonecznika), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachNiewiele brakowało, a tego przepisu by tutaj nie było. Ot, tak po prostu, najpierw nastawiłem nalewkę, a potem zgubiłem przepis. Odtworzyć go się za bardzo nie
Marder&Marder Manufacturewieczory, śniadania itp. Ja ostatnio przygotowałam go po powrocie z sanek. Zmęczeni, lekko przemoczeni zjedliśmy takie tostowe babeczki z wielkim apetytem. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: (na 4 sztuki) 8 kromek chleba tostowego 2 kabanosy drobiowe 3 jajka klasy L sól i pieprz do smaku 2 łyżki śmietany 18% 4 łyżki startego żółtego sera szczypiorek sos andaluzyjski Folwark Przygotowanie: Z czterech kromek(...)chleba tostowego odkrawamy skórki. Następnie każdą kromkę delikatnie wałkujemy lub ugniatamy ręką. Tak przygotowane kromki układamy w foremkach do babeczek. Po dwie kromki na foremkę. Kromki powinny na siebie nachodzić, tak aby wypełniały dno i boki foremki. Kabanosy kroimy w plasterki i wsypujemy na środek tostowej babeczki. W miseczce rozbełtujemy jajka. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz i całość dokładnie mieszamy. Naszą
Słodkie okruszkisię grudki śmietany i mąki) na średnim ogniu przez 5 min. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i zupa jest gotowa! Zupę serwujemy z domowym pieczywem. Do zupy idealnie będzie pasował chleb pszenny (przepis TUTAJ ) lub tradycyjny, ciemny Litewski chleb na zakwasie (przepis TUTAJ ). Smacznego
Kuchnia ŁukaszaSzybkie, łatwe i pyszne. Robiłam je nie raz i zrobię jeszcze kilka. Warzywa pieczone i posypane okruszkami fety. Wspaniałe połączenie smaków. Pieczone warzywa z
Dzieje kuchennej Wiewiórywolno marnować jedzenia, wyrzucać resztek. Nazwa zupy – „gotowana na nowo” –wzięła się od tego, że oryginalnie przygotowywano Ribollitę na bazie zupy warzywnej niedojedzonej poprzedniego dnia i zagęszczano ją chlebem, który był już tak czerstwy i suchy, że nie dał się normalnie zjeść. Przepis w „The Silver Spoon”, jak prawie cała prosta włoska kuchnia, jest ubogi w składniki. Ma też(...)drobno startego parmezanu olej do smażenia – słonecznikowy, rzepakowy, ryżowy sól pieprz DO PODANIA garstka świeżych listków bazylii i natki pietruszki 2 bułki typu ciabatta, półbagietka lub ½ małego czerstwego pszennego chleba 1 łyżka startego parmezanu oliwa z oliwek do grzanek
Karo in the KitchenPadał śnieg. Zachciało mi się w sobotni poranek korzennych ciastek a w szafce stał słoik melasy. Zastanawiałam się do czego jej użyć aż w końcu znalazłam
Dzieje kuchennej WiewióryKurczak na dziko. Skąd taka nazwa? Właściwie to nie wiemy, ale być może stąd, że naciera się go owocami jałowca. A jałowiec, jak wiadomo, jest leśną
Marder&Marder Manufacture