Zobaczyłam je w styczniowej KUCHNIA. Pierogi, pieczone, farszu widać nie było. Coś jednak mi podpowiadało, że warto je przygotować. Robi się niezbyt trudno. Farsz
Dzieje kuchennej Wiewiórylaurowe 1 pietruszka 1 duża marchewka 1 mała cebula 1 słoik ogórków kiszonych (750g) 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki pszennej 8 ziemniaków kilka kromek czerstwego (ale nie suchego) chleba 3 łyżki masła sól, pieprz do smaku natka pietruszki Sposób przygotowania: Skrzydełka myjemy i zalewamy wodą. Gotujemy, a po zebraniu szumowin dodajemy pokrojoną na cząstki marchewkę, pietruszkę oraz ziele angielskie(...)kostkę ziemniaki z odrobiną soli. Ziemniaki mają być ugotowane, ale nie rozgotowane:) Dodajemy je do zupy. Na pozostałym maśle opiekamy na złoty kolor pokrojony w kosteczkę czerstwy chleb. Zupę po nałożeniu na talerz posypujemy grzankami i posiekaną natką pietruszki
Kuchnia w czekoladziemnie pół na pół wołowego i wieprzowego) - puszka pomidorów - opakowanie passaty pomidorowej - 200 g sera pleśniowego - bazylia, oregano - słodka i ostra czerwona papryka - czosnek granulowany - sól, pieprz - opcjonalnie: chleb na grzanki To jedna z fajniejszych do przygotowania zup, bo praktycznie robi się sama :) Na początku podgrzewamy bulion, gdy jest gorący wrzucamy pomidory i dodajemy przyprawy według uznania - u mnie najwięcej(...)bardziej pikantne można dać więcej ;) Sól standardowo do smaku. Teraz dajemy się temu pogotować a pomidorom porozpadać :) W międzyczasie możemy przygotować grzanki. Pieczywo (u mnie była to kromka razowego chleba) kroimy w kostkę i w tym momencie otwierają się przed nami trzy możliwości. Najszybsza (i moja :D) prowadzi nas do kuchenki mikrofalowej ustawionej na 600W. Grzanki wystarczy położyć na talerzu
Kulinarne zapędy KokosaNie jedno ciasto bananowe upiekłam. Zaintrygował mnie dodatek cukinii oraz polewa i postanowiłam skorzystać z receptury zawartej w "Warzywie". Przepis nie jest trudny ale ciasto nie
Dzieje kuchennej Wiewiórypatelni kromki razowego pieczywa z dodatkiem dojrzałego awokado, pomidora, kolendry oraz sporej ilości soku cytrynowego i świeżo zmielonego pieprzu. Zapraszam! Składniki (na 4 kanapki): 4 kromki pieczywa (użyłam chleba razowego) 1 dojrzałe awokado 1 duży pomidor (lub 2 małe) ok. 2 łyżek posiekanej kolendry sok z cytryny trochę oleju z pestek winogron (można użyć też oliwy lub innego dobrego oleju(...)sól pieprz Wykonanie: Każdą kromkę chleba delikatnie skrapiamy olejem z pestek winogron z obu stron. Patelnię rozgrzewamy i kładziemy na niej nasze pieczywo. Opiekamy je z każdej strony po ok. 1-1,5 minuty, aby się ładnie zarumieniły. Kromki zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu. Awokado kroimy na pół. Ostry nóż wbijamy w pestkę, przekręcamy i wyjmujemy ją. Awokado
MyCookBook.plMówi się, że człowiekowi co ileś tam lat zmienia się smak. W sumie coś w tym może być. Być może do pewnych smaków człowiek po prostu
Marder&Marder ManufactureBakłażan w pomidorach! Lubicie potrawy z bakłażana ? Smażony bakłażan , słodkie pomidorki koktajlowe, oregano, oliwki i kapary…Po prostu poezja. Włoskie danie znane jako caponata, idealne do chleba. Tak przyrządzony bakłażan w pomidorach, na kolację podaję z lampką białego wina. Gorące i aromatyczne danie, idealne na zimowe wieczory! Bakłażan w pomidorach Składniki: na 4 porcje 2 duże bakłażany 1 czerwona(...)bakłażana i pomidorki, przekrojone na pół. Dopraw solą, pieprzem, oregano i octem. Smaż przez jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj natkę pietruszki i wymieszaj. Podaj na gorąco do chleba. The post Bakłażan w pomidorach na kolację appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaorzechowym. Kanapka z masłem orzechowym i dżemem Również rewelacyjna kanapka. Najlepsze do niej są dżemy kwaśne, np z wiśni, rabarbaru czy śliwek. Ja do mojej wykorzystałam dżem jagodowy. Wystarczy chleb posmarować masłem orzechowym a następnie dżemem i gotowe. Kanapka z masłem orzechowym, miodem i ogórkami kiszonymi Połączenie to wydaje się dziwne, zupełnie do siebie nie pasujące. Jednak w rzeczywistości słone(...)masło orzechowe rewelacyjnie komponuje się ze słodkim miodem i kwaśnymi ogórkami. Aby zrobić tą kanapkę chleb smarujemy masłem orzechowym, następnie miodem a na wierzch układamy ogórki kiszone pokrojone w plastry
Mama GotujeWitajcie o poranku!!! na zegarze wybiła 7.23 :) Mam dzisiaj dla Was wyjątkową zupę. Pełna smaków, pożywna, rozgrzewająca, nic dodać nic ując jedynie ryby trzeba lubić. Przepis
Dzieje kuchennej Wiewióryestetyczny sposób, śniadanie to zapewni energiczny i entuzjastyczny początek dnia. 15 min 2 składniki: 200 g liści szpinaku (1 opakowanie) 1 ząbek czosnku sól, pieprz 2 jajka 2 kromki chleba wykonanie: Szpinak gotujemy na parze. Myjemy liście i wkładamy je do naszego parowaru. Doprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem oraz ząbkiem czosnku, który przeciskamy przez praskę. Włączamy naczynie do gotowania(...)nich obrane ze skorupki jajko, które przecinamy na pół wzdłuż dłuższej osi. Żółtko wypływa na szpinak i… gotowe! uwagi: do takiego śniadania idealnie pasują grzanki. Posmaruj kromkę chleba z obu stron, a następnie połóż na rozgrzanej patelni (po kilku minutach zmień stronę). SMACZNEGO Marcin aka Popeye
Ania i Marcin gotująTen produkt właściwie nie powinien być nazywany nalewką. Sam nie wiem jak to nazwać. Żaden szanujący się nalewkowicz (a do tego grona aspiruję) nie wyprodukowałby czegoś
Marder&Marder Manufacturelada gratka dla ciekawych nowych smaków, wyśmienity chleb pszenny ze startym serem pleśniowym, smakuje wybornie do wędlin i nie tylko... Składniki na jeden bochenek: - 50 dag mąki pszennej lub chlebowej - 2 dag świeżych drożdży - 300 ml letniej wody - 1 łyżeczka soli - 1 płaska łyżeczka cukru - 10 dag startego sera pleśniowego, u mnie ser pleśniowy blu - 1 łyżka roztopionego masła Dodatkowo(...)żywności i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat kuchenny, dzielimy na połowę, rolujemy dwa wałki i okręcamy wokół siebie tworząc bochenek. Chleb przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch i boki smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia
Apetyczna babeczkapowodów, używam niemal codziennie , a piekę w piekarniku jak tylko...skończą mi się te z lodówki! Składniki łosoś norweski z cytryną Suempol burak pieczony w folli w piekarniku chleb avokado listki mięty, szałwii, bazylii- te które lubisz papryka marynowana suszony pomidor z zalewy glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny oliwki Chleb pokrój w trójkąty, na każdą kromkę połóż
Z Kuchni Do Kuchniziemniaków? Kiedy o nich usłyszałam byłam mocno zdziwiona. Ziemniaki jadamy przecież raczej na obiad i z deserem nigdy mi się nie kojarzyły. Ale zaraz potem przypomniałam sobie o chlebie z ziemniakami i o tym jaki wpływ miały na jego konsystencję oraz wilgotność. Niby chleb nie słodki, ale same pączki po usmażeniu przecież też nie a ciasto powinno być delikatne właśnie
Smaczna PyzaFascynacja "Warzywem" trwa a co za tym idzie chciałam Wam polecić kolejny przepis z tej książki. Bardzo lubimy warzywa strączkowe w tym fasolę. Zazwyczaj lądowała w
Dzieje kuchennej Wiewióry