chleb - 26576 przepisów (strona:730/1772)

Z ŁĄKI NA TALERZ: Masło ogrodniczki 225

Pewnie wielu z Was lubi (jeśli nie uwielbia) świeżą kromkę chleba z pysznym masłem. Jeszcze najlepiej, jak skórka przyjemnie chrupie, a środek jest mięciutki! Do tego masło, które rozpływa się w ustach swoją śmietankowością przy każdym kęsie...pysznie, prawda? :) Kawa, herbata, dżemy, warzywa, owoce. O poranku, w srebrzystym blasku słońca. I jeszcze żeby ktoś to wszystko do łóżka podał(...)pachnie! :D Z szafki wyszperałam suszone smaki. Całość wymieszałam z masłem, zawinęłam maślaną kiełbaskę i wsadziłam do lodówki. A potem, wgryzłam się w świeżą kromkę maminego chleba z masłem prosto z ogródeczka ;) O tym, jak było pysznie opowie Wam ziołowy smak masła, kiedy już je sobie przyrządzicie :) Masło ogrodniczki Potrzebujesz: 200g miękkiego masła 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Szprotkowa pasta jajeczna na grzance 195

majonezu  1 puszka szprotek w oleju  2 łyżeczki kaparów  1 ogórek kiszony  1 cebula mała  sól  pieprz czarny  1 łyżeczka musztardy  chleb tostowy razowy ( bądź bułki )  Wykonanie   Ugotowane jajka ścieram na tarce o drobnych oczkach , kiedy jajka mam starte , do jajek dodaję szprotki , pokrojonego ogórka, cebulkę , majonez , musztardę , kapary(...)bardzo dokładnie mieszam  tak aby nasze składniki dobrze się połączyły , i odstawiam na 30 minut do lodówki . Jak nasza pasta się chłodzi , zabieram się za tosty , można użyć chleba tostowego , bądź bułki , to już według uznania . Nasze tosty opiekam w tosterze , ale także można popiec na patelni, kiedy mamy podpieczone wszystkie tosty które będą mam potrzebne , wyciągamy naszą pastę

Mój Smak
Dżem jabłkowy 194

Jabłka, nasz owoc narodowy. Żaden chyba owoc tak często nie gościł u nas na blogu jak właśnie jabłka. Na tarcie, w cieście, jako deser czy nalewka

Marder&Marder Manufacture
Pieczona dynia, jablko, papryka i ryz z soczewica 219

Córcia się wścieka ponieważ co i rusz przygotowuję obiady z papryką, jednym z niewielu warzyw, których nie lubi. Ja niestety nie potrafię się oprzeć ich kolorom

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa krem z brokułów z pestkami dyni i grzankami 208

bulionu drobiowego  około 800 g ziemniaków 450 g brokułu  1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku pestki dyni  grzanki: około 8 kromek chleba tostowego  masło Przygotowanie : Do bulionu wkładamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 8 minut.  Cebule obieramy, siekamy drobno i szklimy na maśle. Do ziemniaków dodajemy brokuły i cebulę(...)ałość gotujemy przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. (Kilka różyczek brokułu wyciągamy do dekoracji) Uzyskaną zupę blendujemy na gładki krem. Chleb kroimy w kosteczkę, wrzucamy na roztopione masło i pieczemy rumiane grzanki stale mieszając.   Krem podajemy z kawałkami brokuła, pestkami dyni oraz grzankami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szybkie ciasteczka smietankowe z kandyzowanym imbirem czyli poWeekendowe Lakocie odc.134 222

Co zrobić gdy po przygotowaniu obiadu pozostał prawie cały kubeczek śmietany a w szafce leży prawie przeterminowane opakowanie kandyzowanego imbiru? imbir w śmietanie? śmietana z imbirem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dżem jabłkowo-cytrynowy 190

Dzisiaj pora dżem na jabłkowy przełamany nutą cytryny. Wrzesień na naszym blogu zdecydowanie przebiega pod znakiem jabłek i wszelakich przetworów. To najlepszy moment na robienie takich

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z ryżem,szynką i ananasem. Co zjeść na drugie śniadanie? 344

rodzynki). Pod koniec tygodnia podam przepis na pyszne babeczki, które spełniają wszystkie drugośniadaniowe wymagania. oczywiście kanapki :) Zdarzają się raz czy dwa razy w tygodniu. Często są robione na domowym chlebie na zakwasie, ale miło też czasami zjeść pszenne bułki dla urozmaicenia. Bardzo lubimy wszelkie pasty do chleba, na przykład tą ze szprotek , sałatkę z makreli wędzonej , czy tradycyjną pastę jajeczną

Posadzone i zjedzone
Ciasteczka ziemniaczane dla judoków czyli poWeekendowe Łakocie odc.133 164

Piątkowe popołudnie minęło nam pod znakiem judo.  Tak! Moje dzieci wkręciły się w ćwiczenia. Dzielnie chodzą na treningi. Córcia w szkole, Syncio w CSP w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bezglutenowy chleb z mąką gryczaną białą 199

font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}   Bezglutenowy chleb, który smakuje i wygląda jak najlepsze glutenowe pieczywo. Miękka, delikatna skórka, sprężysty miąższ i idealny smak. Bezproblemowy i szybki w przygotowaniu. Przepyszny!  SKŁADNIKI: 350 g mieszanki bezglutenowej Nutrifree(...)godziny. Po tym czasie ciasto lekko wyrób i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj bochenek. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na 45 minut. Przed wstawieniem do piekarnika   chleb posmaruj oliwą z oliwek i możesz bochenek lekko naciąć. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30-40 minut. Studź na kratce

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowy chleb z ziarnami 159

Bezglutenowy chleb  z dodatkiem ziaren. Ma cudownie chrupiąca skórkę, zwarty i lekko wilgotny miąższ. Chlebek bardzo, bardzo smaczny i wyjątkowo prosty do wykonania. Polecam gorąco! SKŁADNIKI :  280 g mieszanki chlebowej Mix per pane Nutri Free (klik) 70 g mieszanki chlebowej z błonnikiem Mix per Pane Fibra+ (klik)  50 g mąki jaglanej (zmieliłam kaszę) 40 g mieszanki ziaren(...)godziny. Po tym czasie ciasto lekko wyrób i przełóż do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wyrośnięty chleb posmaruj delikatnie oliwą, obsyp ziarnami i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 40-45  minut na złoty kolor. Studź na kratce. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe tosty z morelami i rozmarynem 149

maśle morelami i rozmarynem - śniadanie w którym zakochałam się bez pamięci! Proste do wykonania, a smak po prostu boski. Inspiracja od Gruszki z fartuszka :) Koniecznie spróbujcie. SKŁADNIKI: 2 kromki chleba białego tostowego lub do podpieku ( u mnie Panfette Nutrifree ) 4 morele gałązka rozmarynu 2 łyżeczki masła 2 łyżki serka ricotta syrop klonowy lub syrop z agawy Morel pozbaw pestek(...)Rozmaryn drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła, wrzuć morele i rozmaryn i podsmaż delikatnie mieszając.Morele zdejmij z patelni. Na patelni rozgrzej pozostałą łyżeczkę masła, ułóż na patelni chleb i obsmaż z dwóch stron, aż do zezłocenia. Gotowe tosty posmaruj serkiem, na wierzchu ukłóż morele z rozmarynem. Całość skrop syropem klonowym. Podawaj na ciepło. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowy chleb z ziarnami 397

Wymarzony chleb bezglutenowy - prosty, szybki do wykonania i po prostu pyszny! Sprężysty,zwarty,  lekko wilgotny miąższ i chrupiąca skórka. Jeden z najsmaczniejszych chlebów bezglutenowych jakie jadłam! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: 60 g mąki gryczanej 260 g mąki ryżowej 190 g mąki gryczanej białej 40 g skrobi kukurydzianej (mazeiny) 25 g świeżych drożdży 550 ml ciepłej wody 80 g ziaren: słonecznik

Kuchnia bezglutenowa
Studzianina, studzienina, studzielina – kuchnia podkarpacka 207

sposobów na wykorzystanie części mięsa, niewykorzystywanych do innych potraw i na stole pełniła rolę przystawki, albo zagryzki – jak kto woli. Jeśli goście nie zjedli wszystkiego jadło się ją z chlebem również na śniadanie lub kolację. Studzianinę przygotowuje się z mięsa gotowanego z kością w wywarze z niewielkim dodatkiem ziół i warzyw. Po ugotowaniu mięso oddziela się od kości, rozdrabnia(...)niej „klin” i przełożyć go na swój talerz. Do studzianiny obowiązkowo podawano ocet (taki „prawdziwy” 10%). Każdy polewał nim swoją porcję wg uznania. A do tego oczywiście kromka chleba. W różnych regionach, a nawet w różnych domach, do wywaru dodawano nieco inne zioła i warzywa. Czosnek niekiedy krojono w kosteczkę i dodawano do mięsa. Ja jednak wolę, kiedy

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania