mielone - 47549 przepisów (strona:739/3170)

Piernik bezglutenowy pyszny tak, że brak słów 198

gryczanej ¾ szklanki mąki migdałowej 1½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ szklanki masła klarowanego ½ szklanki miodu 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mielonych goździków 1 łyżeczka gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonej kolendry 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej szklanka mleka migdałowego ( lub innego roślinnego ) 2 jajka Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mąki mieszamy, dosypujemy przyprawy oraz sodę i odstawiamy. Jajka delikatnie

PaleoLife
Ciasteczka orzechowe z uszkami (bez cukru i masła) 150

wykrawania”, więc uznałam, że czas wrócić i spróbować czegoś nowego. Na święta nie wyobrażam sobie nie użyć orzechów i te ciacha takie właśnie są – z dodatkiem mielonych orzechów włoskich To już ostatni wpis z serii #OlejKonwenense i tym razem nie użyłam do ciastek masła, a spróbowałam zrobić je z olejem. Tradycyjnie bez dodatku cukru – możecie użyć(...)masła) około 32 sztuki 125 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 20 g mąki kokosowej 90 g ksylitolu 1 małe jajko 1/4 szklanki Oleju Wielkopolskiego (około 40 g) 100 g mielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego 1 łyżeczka karobu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody dodatkowo: płatki migdałów, pestki dyni Mąkę i pozostałe suche składniki wymieszać w misce

Fitkot
Spaghetti z klopsikami 169

pomysłu na obiad sprawdzą się idealnie :) Składnik na 4-5 porcji: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego pęczek natki pietruszki 0,5 cebuli 1 jajko przyprawa do mięsa mielonego ok. 250-300 g pieczarek 1 nieduża czerwona papryka ok. 700 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka cukru zioła prowansalskie sól, pieprz 400-500 g makaronu spaghetti  ser żółty

Simply Food
Zupa-krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki #healthyfood 113

mascarpone lub ricotty 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka do posmarowania papryki 1/2 – 1 mała papryczka chili 1/4 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 1 liść laurowy 1 ziele angielskie pieprz sól Dodatkowo: świeża kolendra śmietanka Przygotowanie: 1) Każdą paprykę umyć, przekroić na połowę, usunąć gniazdo nasienne, natrzeć oliwą i ułożyć

Fitsweet.me
Makowiec japoński 166

proszku do pieczenia ok. 1 szklanka bakalii (pokrojone orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa) Przygotowanie: Mak parzymy (zalewamy wrzątkiem do zakrycia), odstawiamy do wystygnięcia i dokładnie odcedzamy. Zimny mielimy dwukrotnie. Ja używam maku suchego mielonego (bardzo polecam, TAKIEGO ). M aku nie trzeba już mielić, wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia, wystudzić i ewentualnie odcisnąć z nadmiaru wody.  Jabłka obieramy i ścieramy

bistro mama
Babka makowa z suszonymi śliwkami na kremówce 218

się w niej komponują. Składniki: 250 ml śmietany kremówki (36%) 1 opakowanie cukru waniliowego 200 g cukru 3 duże jajka (białka i żółtka osobno) 100 g mąki 150 g mielonego maku 3 łyżki mleka garść suszonych(...)śliwek (pokrojonych na mniejsze kawałki) cukier puder do posypania Kremówkę ubić na półsztywno z cukrem waniliowym i 100 g cukru. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Następnie wsypujemy mąkę i mielony mak. Dolewamy mleko i ucieramy na gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe 100 g cukru i ubijamy na gładką bezę. Dodajemy ją do ciasta i ostrożnie

My simple kitchen
Szwedzkie pierniczki Pepparkakor 163

łyżek syropu) 1/2 kostki masła + 2 łyżeczki 10 łyżek cukru pudru 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 duże jajko Sposób przygotowania: 1. W garnuszku rozpuścić masło, melasę (syrop klonowy

Kuchnia domowa Ani
Zapiekanka z cukinii, suszonych pomidorów i czerstwego pieczywa 175

zdjęcie tej zapiekanki, ale nie przypuszczałam, że tak szybko zniknie ze stołu 😊 Składniki: 1 kg cukinii 1 duża cebula 4 duże ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzy 2 łyżeczki suszonego tymianku garść suszonych pomidorów 150 g czerstwego pieczywa lub sucharów 3 jajka mleko do namoczenia pieczywa 2 łyżki oliwy tłuszcz i bułka tarta do formy(...)rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać czosnek i suszone pomidory. Krótko podsmażyć. Na to włożyć pokrojoną cukinię i mieszając poddusić przez kilka minut. Przyprawić solą, tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem. Przełożyć do większej miski i dodać dobrze odciśnięte z mleka pieczywo. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Przelać do pieczywa i cukinii. Całość dobrze wymieszać.  Formę

Codzienna kuchnia niecodzienna
,,Muszle makaronowe faszerowane mięsem i oliwkami’’ 141

Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i czarnymi oliwkami , zapiekane w sosie pomidorowym(...)pyszne i niezawodne danie. Prostsza wersja bolognese, w dodatku w formie zapiekanki. Do przygotowania zapiekanki wykorzystałam produkty OLE, HELIO Natura ePrezenty Składniki: 30 muszli makaronowych 500 g mięsa mielonego z indyka 1 puszka pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 10 czarnych oliwek Ole 10 dag sera żółtego 1 kartonik przecieru pomidorowego pieprz, sól, zioła prowansalskie, oregano, bazylia Przygotowanie: Muszle

Podróż w kulinaria
Brunkager, czyli brązowe ciasteczka pachnące świętami 135

bardzo tego żałuję. Brunkager z pistacjami i migdałami Składniki: (na około 135 ciasteczek) 125 g masła 60 g melasy 125 g cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 30 g słupków migdałowych 30 g pistacji bez łupinek 1 łyżeczka potażu 1 łyżeczka wody 250 g mąki pszennej Masło, melasę i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kasza gryczana z podwędzaną kiełbasą, groszkiem i szpinakiem 138

bulionu warzywnego 400 g podwędzanej kiełbasy (u mnie 3 rodzaje) 450 g mrożonego zielonego groszku 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 40 g masła 5 ząbków czosnku sól, świeżo mielony pieprz do podania: jogurt naturalny lub grecki WYKONANIE Do garnka wlać bulion i zagotować. Do gotującego się bulionu wsypać kaszę gryczaną i gotować mieszając od czasu do czasu, aż będzie(...)groszek wymieszać. Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć około 7 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec połączyć kaszę, kiełbasę i groszek ze szpinakiem i wymieszać podgrzewając. Jeżeli potrawa będzie za sucha, to dolać wody. Całość doprawić solą i pieprzem. Do gotowej potrawy

Passions hobbies life
Zupa dyniowa z soczewicą 135

litr bulionu warzywnego 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 średnia cebula 3 – 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego do smażenia świeżo zmielony pieprz, sól, mielona kolendra i kurkuma do dekoracji: liście kolendry, mleko kokosowe, czarny sezam Wykonanie: Przygotuj składniki: Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Dynię umyj, obierz i pokrój w większą kostkę(...)dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę, smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj dynię i soczewicę. Dolej bulion, dopraw świeżo zmielonym pieprzem, solą, mieloną kolendrą i kurkumą. Gotuj około 25 minut lub do momentu aż dynia zmięknie. Zupę odstaw do przestygnięcia następnie zblenduj. Zupę wyłóż do miseczek. Udekoruj świeżą kolendrą, mleczkiem kokosowym i sezamem

Moja pasja smaku
Ciasteczka cynamonowo - imbirowe 138

znalazłam na blogu SŁODKIE ZAPOMNIENIE.  Składniki 2 szkl. mąki pszennej   2/3 szkl. brązowego cukru 2 jajka  2 łyżki miodu 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka sody oczyszczonej  100 g masła  Sposób Wszystkie składniki umieścić w misce. Zagnieść gładkie ciasto. W razie, gdy ciasto będzie zbyt lepkie, dosypać mąki

Kuchenne aromaty
Schab po Madziarsku 281

szparagowej Poltino - 4 pomidory - 30 dag pieczarek - 2 duże cebule - 2 łyżki ajvaru - 3 łyżeczki słodkiej wędzone papryki - 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki - 1 łyżeczka soli wędzonej - pieprz czarny mielony - olej 1. Mięso myjemy(...)kroimy w kostkę, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Warzywa kroimy w kostkę lub w paski, zostawiamy duże niedbałe kawałki.  2. Do mięsa dodajemy dwa rodzaje papryki mielonej oraz sól, dokładamy cebulę oraz pieczarki i razem smażymy. Następnie dodajemy paprykę i podlewamy wszystko wodą tak aby płyn przykrył warzywa, chwilę razem dusimy i dodajemy fasolkę oraz pomidory

Apetyczna babeczka
Śledzie w oleju lnianym 468

moja ulubiona wersja śledzi. Jadamy takie nie tylko od Święta. Składniki: 1/2 kg solonych śledzi typu matias 1 duża cebula olej lniany świeżo mielony pieprz liść laurowy ziele angielskie ewentualnie sól Sposób przygotowania: 1. Śledzie wyjąć ze słonej zalewy, zalać zimną wodą i moczyć ok 3 godzin - w zależności jak słone są śledzie. Można wymieniać wodę, to wtedy szybciej(...)odstawić na kwadrans, po czym przelać wrzątkiem. Można pominąć tę czynność, jeśli ktoś lubi ostrość cebuli. 4. W słoiku na przemian układać śledzie i cebulę, dodatkowo śledzie oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Dorzucić ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalać olejem lnianym. Odstawić na kilka dni do lodówki. Po tygodniu są już gotowe. Smacznego

Kuchnia domowa Ani