radości :) Oj, tak! dlatego właśnie kochamy wszystkie włoskie pasty i makarony. Makaron z sosem pomidorowym ( dla 5 osób ) 50 dkg makaron ( u mnie małe kokardki ) 40 dkg mięsa mielonego ( u mnie z łopatki ) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku ( my lubimy czosnek ) 2 kawałki selera naciowego 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy : pieprz, sól, bazylia, oregano(...)przez około 5 – 8 minut. Teraz zabieramy się za doprawienie,doprawiamy bazylią, oregano i pieprzem i solą. Ja dodałam łyżeczkę oregano, łyżeczkę bazylii i odrobinę soli, oraz świeżo mielony pieprz. Spróbowałam, doprawiłam pieprzem jeszcze i gotowe. Makaron ugotowany odcedzamy. Na talerz ( do pojemnika na lunch do pracy ) wkładamy makaron, dodajemy sos, posypujemy świeżo startym serem żółtym ( najlepszy byłby
Kuchnia na wzgórzuząbek czosnku 800 ml domowego bulionu mięsnego 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Sól morska do smaku Świeżo mielony biały pieprz do smaku Gałka muszkatołowa mielona do smaku 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 pęczek świeżego koperku 3 łyżki oliwy z chili Cielęcinę w kawałku umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć startą skórką z cytryny, gałką
Wanilia i Kardamonulubionymi dodatkami, nieźle chrupie i jest mega uzależniająca. Tak przygotowana, podpieczona jest świetnym dodatkiem do sałatek. Wypróbujcie sami Składniki: puszka cieciorki gotowanej papryka słodka mielona papryka ostra mielona sól oliwa smakowa z chili Wykonanie: Cieciorkę osączamy z zalewy*, przepłukujemy, osączamy. Wykładamy na blachę do pieczenia, pieczemy 15 minut. Mieszamy ze sobą papryki i sól, wsypujemy do woreczka
Z Majeczką w kuchniSkładniki: śledzie filety 8 sztuk, zimna woda do moczenia- ile potrzeba, cebula 2 sztuki, cukier 2 łyżki, jabłka 2 sztuki, pieprz mielony - ile potrzeba, ocet jabłkowy 1,5 łyżki śledziowe płaty wymoczyć dwa razy w zimnej wodzie, moczyć po 40 minut, zmieniać wodę, na koniec wylać na durszlak(...)śledzie odciekły z wody śledzie pokroić na 2 cm kawałki do miski, dodać drobno pokrojoną cebulę, posypać cukrem obrane jabłka pokroić w kostkę, wsypać do śledzi, posypać świeżo mielonym pieprzem, wlać ocet jabłkowy, wymieszać..Wlać gęstą śmietanę, wymieszać, odstawić do lodówki na 30 minut, podawać z ziemniakami w mundurkach z solą i masłem - śledzie w śmietanie bardzo lubimy
W Mojej Kuchni Lubięwspaniałe buraczane bułeczki. Składniki: 3 średnie buraki 1 cebula 150 g kaszy gryczanej olej do smażenia 2/3 szklanki nasion ciecierzycy pół kostki fety sól i pieprz szczypta mielonego kminku Buraki wyszorować, każdy zawinąć w folię aluminiową i piec minimum godzinę (ja piekłam nieco dłużej) Soczewicę namoczyć na kilka godzin i ugotować w dużej ilości wody. Kaszę również ugotować(...)ogniu, kiedy woda wyparuje. Jeszcze ciepłe, ale nie gorące i obrane ze skórki buraki zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać z odcedzoną kaszą, zeszkloną cebulą, ugotowaną ciecierzycą. Doprawić do smaku mielonym kminkiem, solą i pieprzem. Podawać z pokruszoną na wierzchu fetą. Danie świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak też w formie sałatki na zimno
Czerwień i błękitwody 100 ml octu 10% 3-4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki cukru 3 listki laurowe 6-7 ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka soli 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. W tym czasie przygotować zalewę: wodę zagotować, zestawić z ognia i dodać cukier, ocet i sól, dobrze(...)wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić na ćwierć talarki. Posiekaną marchewkę i pokrojoną cebule, olej i pieprz mielony dodać do pokrojonych śledzi. Delikatnie wymieszać i przełożyć do litrowego słoika dodając ziele angielskie i liście laurowe. Zalać śledzie ostudzoną zalewą, zakręcić i wstawić do lodówki. Śledzie muszą się
talerz przyjemnościKlasyka klasyki, podstawa podstaw. W wielu polskich domach kwintesencja niedzielnego obiadu. Panie, panowie... Oto kotlet mielony! Niby prosta rzecz. Zmielić, ulepić, usmażyć. Ale z doświadczenia wiem, że proste rzeczy cieszą się u mnie(...)blogu największym powodzenie, to właśnie rzeczy prostych szukacie najchętniej. Zatem zapraszam na pyszne mieloniaki! W ogóle pomysł na te kotlety powstał przy lazanii. Poprosiłem Anię żeby kupiła trochę mielonego mięsa na lazanię właśnie. Mój błąd polegał na tym, że nie sprecyzowałem ilości. A Ania, jak to Ania, wróciła do domu z kilogramem. Jak na dwie osoby trochę za dużo
Marder&Marder Manufacturepomysł na trochę inną wersję kapusty niż tradycyjna. Składniki : połowa główki małej, białej kapusty 3 marchewki cebula kilka ziaren pieprzu czarnego, liść laurowy tłuszcz do smażenia sól, pieprz czarny mielony i ziołowy, majeranek, zioła prowansalskie cukier, ocet jabłkowy Przygotowanie : Kapustę pokroić dość grubo, obraną marchew pokroić w plasterki, cebulę w kostkę Do garnuszka włożyć marchew, zalać szklanką wody, dołożyć(...)pieprz- gotować do lekkiej miękkości marchwi W czasie gotowania marchwi pokroić kapustę, umyć dołożyć do garnka Cebulę przesmażyć, dołożyć do kapusty i marchwi, wymieszać Doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym, majerankiem i ziołami prowansalskimi, jeśli trzeba cukrem i ewentualnie łyżką octu, zagotować całość. Kapustę pokroiłam dość grubo, gotowałam tak by pozostała chrupka
Proste Potrawykurczaka lub pałek ( lub innych części z kością ) 1 jajko 3 łyżki wody szklanka mąki pół, kostki masła sól do smaku 1 łyżeczka mielonego chilli 1 łyżeczka mielonego imbiru mniej niż połowa, szklanki sosu sojowego tyle samo co sosu sojowego , octu białego 10% niepełna szklanka , cukru trzcinowego Kawałki kurczaka , nacieramy mieszanką chilli , czosnku i imbiru – zostawiamy
Ogrodnik w podróżyzakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 3 średnie papryki (mix papryk) 1,5 l wody 1 łodyga selera 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka soli szczypta pieprzu (do smaku) 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżka oliwy opcjonalnie śmietana do serwowania jeśli lubimy Grzanki: 1 jajko 3 kromki pieczywa tostowego 2 łyżeczki sezamu 50 ml mleka Zupa paprykowa z grzankami Przygotowanie(...)się przypali. Paprykę wyjąć z piekarnika, przykryć folią aluminiową i zaczekać aż wystygnie. Gdy zimna, delikatnie zdjąć z niej skórkę, po czym pokroić paprykę w kostkę. Do garnka wsypać mieloną słodką paprykę oraz kumin. Na bardzo małym ogniu podsmażyć przyprawy przez około 10 sekund. Dodać pokrojonego w kostkę selera oraz krojoną paprykę. Zalać wodą. Posolić i popieprzyć do smaku
mecooksorzechów włoskich, ½ łyżeczka cukru, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu, 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka), 500 ml wody, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeżo mielona papryczka chili, łuskany słonecznik. Przygotow anie: Obrany czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Topinambur szorujemy, płuczemy, kroimy na połowę, a następnie w plasterki. Rada: w topinamburze najwięcej związków
Moniki Smakołykimiodu, sól, pieprz świeżo mielony, oregano, łyżka sosu sojowego. Przygotowanie: Mięso myję i osuszam, oczyszczam z błon. Kroję na 1,5 cm plastry, lekko spłaszczam dłonią. Posypuję świeżo mielonym pieprzem i oregano. Pieczarki obieram i kroję na pół, podsmażam na łyżce oleju z masłem z dodatkiem soli do momentu wyparowania wody i zarumienienia. Zdejmuję z patelni
JejKuchniadrink tylko prawie warzywo. Do tego pizza, która też jest prawie warzywem i jakoś dotrwamy do maja. Składniki: butelka jasnego piwa 2 łyżki miodu po 1/4 łyżeczki cynamonu, mielonych goździków, imbiru pół łyżeczki kurkumy 2 czubate łyżki puree z dynii (zmiksowana upieczona dynia hokkaido) Podgrzewamy piwo z miodem, dynią i przyprawami delikatnie mieszając, aż będzie ciepłe, ale nie gorące(...)herbata z masłem pita w Mongolii. W tym przepisie wracamy więc do korzeni. Składniki: 2 łyżeczki masła klarowanego łyżeczka oleju kokosowego szklanka gorącej zielonej herbaty (ale nie wrzącej) szczypta mielonego cynamonu i szczypta kardamonu Wszystkie składniki blendujemy aż utworzy się pianka. Przelewamy do ładnej szklanki i gotowe. Artykuł Najlepsze rozgrzewające napoje na zimę pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanepolecam podawać tą przystawkę w towarzystwie sosu czosnkowego 💜 Składniki: ziemniaki średnie 24 szt, pieczarki 600 g, cebula 1 szt, majeranek 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, kolendra mielona 1 łyżeczka, czosnek 2 ząbki, sól i pieprz, oliwa z oliwek 6 łyżek, olej do smażenia, starty ser żółty 100 g, Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, wydrążamy w nich
kulinarne odsłony patiprzeróżne proporcje jabłek w stosunku do masy makowej. A masy makowej robić mi się nie chciało, bo w sklepie w tym okresie nie mogłam znaleźć mielonego maku, a mielić w domu mi się nie chciało, bo przypomniałam sobie jak kiedyś pół dnia mieliłam mak i jak to mnie denerwowało, więc bez stresu zaczęłam tworzyć nowe i nauczona już
Blondynka Gotuje