szybkie i smakowite danie jednogarnkowe. W roli głównej wspomniane klopsiki i ziemniaki, a wszystko to w sosie pomidorowym. Szybko, smacznie i treściwie. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 jajko 2-3 średniej wielkości ziemniaki 5 dkg żółtego sera 1 papryka (można użyć papryki w dowolnym kolorze) 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1 czerwona cebula 1/2 pęczka(...)szczypiorku kawałek pora 1/2 szklanki wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek olej do smażenia 2 łyżki posiekanego koperku *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko oraz przyprawy i dokładnie mieszamy na jednolitą masę *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę pora oraz cebulkę kroimy w kosteczkę, szczypiorek drobno siekamy
Blog z Apetytemłyżeczki pasty z kurkumy miód lub syrop klonowy - opcjonalnie na pastę: 1/2 szkl. kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu szkl. wody 3 czubate łyżki oleju kokosowego mielony imbir, cynamon - opcjonalnie W rondelku wymieszać wodę z kurkumą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut na małym ogniu, często mieszając. Gdy woda odparuje i całość zamieni
wyzwania kuchennepokrojona 3 łyżki masła kilka łyżek grzanek pieprz grubo mielony 1-1,5 litra wody 2 garści tartego dowolnego żółtego sera 2 kostka rosołowa -drobiowe 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej (podkreśli nam smak) 4 łyżki tartego parmezanu + troszkę do posypania bezpośrednio na talerz 3 ząbki czosnku 2 papryczki jalapeno sól do smaku Pancetta kosteczka podsmażona
Viola cooks with passionwystarczy niewiele, tyle, by dało smak) - 2-3 liście laurowe - 6-8 kulek ziela angielskiego - 5-6 kopiastych łyżek dobrego aromatycznego majeranku - 1/2-3/4 główki czosnku - sól i świeżo mielony pierz do smaku Na dno garnka wrzucam pokrojoną na mniejsze kawałki wędzonkę (kawałki są takie na raz). Fasolę i groch przepłukuję na sicie pod bieżącą wodą, wrzucam na wędzonki. Następnie(...)jakieś 30 minut. Po tym czasie sprawdzić smak i ewentualnie doprawić solą (u mnie nie trzeba, ale wszystko zależy od ilości i słoności wędzonek jakie damy) oraz świeżo mielonym pieprzem. Smacznego
Smaczne ZdroweZdrowa, pieczona ryba, pachąca orientalnym curry! Składniki: 3-4 kawałki filetów miruny ze skórą pieprz kolorowy świeżo mielony, curry Przygotowanie: Rybę posypujemy świeżo mielonym pieprzem oraz curry - tylko tyle, aby ryba nabrała ładnego koloru. Układamy na blasze, na papierze dopieczenia skórą do dołu. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniu przez ok 25minut
Lena Gotujeopiekanymi ziemniaczkami i surówką z miksem salat będzie świetną propozycją na odświętny obiad. Składniki: polędwiczki wieprzowe- ok 50 dag jedna sól, pieprz słodka papryka mielona, ostra papryka mielona olej do obsmażenia Wykonanie: *Polędwiczkę nacieramy solą, pieprzem oraz paprykami. Odstawiamy do lodówki na kilka godz aby przeszła przyprawami. *Następnie tak przygotowane mięso obsmażamy ze wszystkim stron
Z Majeczką w kuchnipuszka pomidorów krojonych 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 marchewki 3-4 ziemniaki 1 duża czerwona papryka 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki 2 szczypty chilli w proszku 0,5 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz natka pietruszki Łopatkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać odrobinę
Simply Foodpiersi indyka 4 marchewki 1 szkl. różyczek z brokuła 1 szkl. różyczek kalafiora do posypania indyka: curry w proszku, papryka mielona słodka lub wędzona, sól, pieprz czarny mielony Sos bazyliowy: 1 szklanka listków bazylii 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka mozzarelli 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sól, pieprz do smaku Przygotowanie
Codziennik Kuchennyzalałam 12g kawy mielonej 80ml gorącej wody, ale może być też kawa rozpuszczalna) - do miski przełożyć jajka, cukier, olej, ekstrakt z wanilii oraz ostudzoną kawę (jeśli używacie kawy mielonej, należy ją przelać przez sitko, żeby oddzielić fusy) - wszystko wymieszać widelcem lub ręczną trzepaczką - do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać - składniki suche przełożyć do składników
Smakołyki Berenikiinaczej :) Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską 1/2 niedużej kapusty pekińskiej 1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 jajko 100 gram ugotowanego ryżu pieprz mielony, sól ( w sumie łyżeczka) 1 łyżeczka majeranku sos pomidorowy +sól, cukier, pieprz i majeranek bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Ryż gotujemy – wg Kapustę bardzo drobniutko siekamy, dodajemy(...)dokładnie wyrabiamy rękami. Cebulę i czosnek obieramy i drobniutko siekamy dodajemy do mięsa, wraz z przyprawami. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Z naszej masy w rękach formujemy gołąbki na kształt mielonych. Ja je jeszcze obtoczyłam delikatnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i na nim smażymy gołąbki. Odkładamy na deskę wyłożoną papierem ręcznikowym ( wchłonie nadmiar oleju ). Po usmażeniu wszystkich gołąbków
Kuchnia na wzgórzukolendry 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy francuskiej z ziarenkami gorczycy 1 mały ząbek czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1/2 łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz do smaku liście sałaty i świeża kolendra do podania Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czarna soczewica, podobnie jak zielona nie rozgotuje się
Dietolognapływ robiących interesy Europejczyków do tego miasta jest ogromny. To danie właśnie – obok wołowego stir fry z pomidorami, wołowiny stir fry w żółtym curry z groszkiem i kantońskiej mielonej wołowiny w sosie pomidorowym do złudzenia przypominającej bolognese –jest jednym z takich przepysznych, kulturowych miksów. Chińska kuchnia jest szybka pod jednym warunkiem – wcześniej trzeba poświęcić dłuższą chwilę czasu(...)drobnej tarce imbirem. Szczypior drobno kroimy – białe części szczypioru odkładamy do miseczki z imbirem i czosnkiem, zielone – do osobnej miseczki. Łyżeczkę białego pieprzu ziarnistego rozcieramy w moździerzu (nie używajcie mielonego czarnego – to nie ten smak!). Mieszamy 2 łyżki skrobi z zimną wodą w osobnej miseczce na pastę. Szykujemy rosół, jajka, sosy i pozostałe przyprawy. Zaczynamy od łaty
Karo in the KitchenZdrowa, pieczona ryba, pachąca orientalnym curry! Składniki: 3-4 kawałki filetów miruny ze skórą pieprz kolorowy świeżo mielony, curry Przygotowanie: Rybę posypujemy świeżo mielonym pieprzem oraz curry - tylko tyle, aby ryba nabrała ładnego koloru. Układamy na blasze, na papierze dopieczenia skórą do dołu. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniu przez ok 25minut
Lena Gotujesposób najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu, kiedy to ciasto jest najbardziej chrupiące. 4 polędwiczki z dorsza sok z cytryny 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej mielona ostra papryka sól, pieprz Jeśli mamy mrożoną rybę, przelewamy ją letnią wodą i odstawiamy do rozmrożenia. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i sprawdzamy czy nie ma ości. Polędwiczki kroimy(...)mnie wystarczyło przekroić na pół. Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Jajka łączymy z obiema mąkami za pomocą rózgi kuchennej. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą, mieloną papryką. Powinniśmy otrzymać gładkie, gęste ciasto. Kawałki ryby otaczamy w cieście. Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju. Rybę kładziemy na mocno rozgrzany olej, po czym moc palnika zmniejszamy. Smażymy
Smaki Na TalerzuPizza z mięsem mielonym Ciasto 3/4 kubka ciepłej wody 1 łyżka oleju Sól(...)pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka majeranku Szczypta cukru 2 szklanki mąki Farsz 300 g mięsa mielonego dowolnego 2 łyżki koncentratu 1 por 6 pomidorków suszonych 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka oleju rzepakowego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku
Gotowanie Patki