mleka kokosowego łyżka koncentratu pomidorowego 50g rodzynek sułtańskich Marynata do ryby: sok z połowy cytryny 1 łyżeczka świeżo mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki świeżo siekanej kolendry Do podania: 80g kaszy pęczak garść liści rukoli mała twarda gruszka 3 orzechy włoskie ocet balsamiczny do skropienia sałatki Pstrągi umyć pod bieżącą
Dietologmini focaccie z czarnymi oliwkami. Dzisiaj zrobiłam dużą chrupiącą focaccie, do której dodałam przekrojone na pół pomidorki cherry i suszony rozmaryn. Po upieczeniu posypałam ją startym parmezanem i świeżo mieloną solą morską. Składniki: 250 g mąki pszennej 20 g drożdży świeżych 150 ml letniej wody łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru łyżka oliwy dodatkowo: kilka pomidorków cherry(...)pomidorów, lekko wciskając je w ciasto. Oprószyć suszonym rozmarynem i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut na złoty kolor. Upieczoną focaccie skropić oliwą i posypać świeżo mieloną solą i startym parmezanem
wyzwania kuchenneboczku wędzonego duża cebula 3 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego 2 łyżki suszonego majeranku łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól, pieprz olej lub oliwa Suchą fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą (kilka cm powyżej poziomu fasoli) i odstawić na noc do namoczenia. Wylać wodę, przepłukać(...)następnie dodać czosnek i pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Wszystko razem podsmażyć i po kilku minutach dodać również do fasolki. Wlać także passatę pomidorową, przemieszać. Doprawić majerankiem, solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Jeżeli danie będzie za gęste dodać szklankę wody. Przykryć i gotować jeszcze przez kwadrans, aby wszystkie smaki się połączyły
wyzwania kuchenneświeże papryki słodkie 1 łyżka oleju do smażenia 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 1/2 łyżeczki czarnuszki 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 szklanka surowej czarnej soczewicy 2 puszki fasoli czerwonej (lub 1 czerwonej i 1 czarnej) 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka krojonych pomidorów 3 łyżki sosu sojowego lub tamari
Lamarida.plcebule 2 ząbki czosnku Puszka pomidorów krojonych 5-6 ziemniaków Mały koncentrat pomidorowy Papryka 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 2 szklanki bulionu Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, papryka wędzona (opcjonalnie papryka chili) *w oryginalnym bograczu dodaje się jeszcze 100g chudego boczku Brytfankę lub głęboką patelnie kładziemy na gaz. Dodajemy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Kiedy
Kolizje Smakówśmietany 18% 1 płaska łyżka płynnego miodu 1 łyżka spirytusu szczypta soli Cukier puder cynamonowo-anyżowy: 1/3 szklanki cukru pudru 1/4 – 1/3 łyżeczki mielonego anyżu 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu Dodatkowo: olej do smażenia Przygotowanie: Mąkę i kakao przesiać do miski, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na około 20 minut. Następnie zbić
Oryginalny smakczosnkowa) 1 średnia pietruszka pół selera 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego ziele angielskie - 2x pieprz ziarnisty - kilka kulek liść laurowy - x3 gałka muszkatołowa mielona, mielony imbir, świeżo zmielona sól - do smaku śmietana 30% - 100/150ml (opcjonalnie) 1 łyżka masła 1 łyżka skrobi ziemniaczanej i pół szklanki zimnej wody (opcjonalnie - jeśli lubimy gęstą zupę
Symfonia Smakówrazem z marchewką :) I udało się połączenie okazało się bardzo smaczne, więc i Wam polecam. U mnie będą powtórki. Składniki - 3 większe marchewki - 2 małe cukinie - pół łyżeczki czosnku mielonego - koperek - łyżeczka masła - sól do smaku Wykonanie Obrana marchewkę i cukinię ze skórką szatkuję na cieniutkie(...)plasterki, przy pomocy tarki do ogórków. Przekładam do rondelka, zalewam wodą, tak aby tylko zakryła warzywa, gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Odcedzam, przyprawiam do smaku solą, czosnkiem mielonym, dodaję łyżeczkę masła, mieszam, dodaję koperek. Podaję na ciepło. Taka jarzynka doskonale pasuje do pieczonej czy smażonej ryby, do kotletów i innych mięs. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródłyżeczki wędzonej papryki ● 150 g koncentratu pomidorowego ● 1 łyżeczka soli nierafinowanej Do przybrania: ● natka kolendry i/lub pietruszki Duszone pieczarki: ● 1 łyżka oliwy ● 100 g pieczarek ● szczypta nierafinowanej soli ● świeżo mielony pieprz Przygotowanie : Soczewicę namocz na całą noc, a następnie przepłucz świeżą wodą. Włoszczyznę zetrzyj na tarce o grubych oczkach (jeśli używasz pora, pokrój go w plasterki), odstaw. Pieczarki pokrój(...)szczyptą soli i oliwą duś pod przykryciem. Pieczarki będą gotowe, kiedy cała woda z duszenia wyparuje, a one zredukują swoją objętość i będą lekko przyrumienione. Przed podaniem posyp świeżo mielonym pieprzem. Zupę podawaj przybraną duszonymi pieczarkami i posypaną natką kolendry i/lub pietruszki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaefektowne i pyszne ciasto, które łączy w sobie orzechowy spód i 2 pyszne kremy oddzielone warstwą herbatników. Ciasto: 6 białek 3/4 szklanki cukru 2 łyżki oleju 100 g mielonych orzechów laskowych 1/2 szklanki mąki pszennej Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie do piany dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Dolewamy olej i krótko miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i orzechy(...)Masa: 6 żółtek 3 i 1/2 szklanki mleka (850 ml) 2 budynie waniliowe 8 łyżek cukru 100 g mlecznej czekolady 350 g masła ok. 50 g mielonych orzechów laskowych do posypania wierzchu herbatniki czekoladowe 2 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko miksujemy z budyniem i żółtkami, a następnie wlewamy do gotującego mleka i mieszając doprowadzamy
Cynamonowe szczęścieszynki wieprzowej ( w ten sam sposób można przygotować łopatkę, czy karkówkę ) - 2-3 ząbki czosnku - domowa wegeta lub inna ulubiona przyprawa uniwersalna - majeranek - kminek mielony - papryka mielona - olej - 1 łyżka śmietany 18% - 1 łyżeczka mąki pszennej Wykonanie Mięso kroję w średnio grube plastry, nacieram zmiażdżonym czosnkiem i wszystkimi przyprawami. Odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę
Kuchnia z widokiem na ogródpokrojonych w grube plasterki 1 czerwona papryka, z usuniętym gniazdem nasiennym, pokrojona w kostkę 200 g dyni, obranej i pokrojone w małą kostkę 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 400 g puszka krojonych pomidorów 200 ml bulionu drobiowego sól, pieprz i cukier do smaku 1/2 szklanki śmietanki 36% Przygotowanie: Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim(...)pieprzem i cukrem i podawaj! Przygotowanie TC: Do misy TC wyposażonej w mieszadło dodaj olej i indyka i uruchom program P1 Slow Cook na 5 minut. Dodaj wszystkie warzywa, mieloną paprykę i tymianek i ponownie uruchom program P1 Slow Cook na 5 minut. Następnie dodaj pomidory i bulion i uruchom program P2 Slow Cook na 35 minut. Dodaj śmietankę
karmelowymusztardy 2 szczypty słodkiej mielonej papryki 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki octu winnego (można zamiast niego dać zwykły ocet lub odrobinę kwasku cytrynowego) Mięso: 400 g mielonego mięsa wołowego 0,5 pęczka natki pietruszki ok. 50 ml wody sól, pieprz Ponadto: 4 bułki ( z tego przepisu ) 4 plasterki sera 4 liście sałaty 4 plasterki pomidora
Simply Foodgłówka czosnku – mała , lub 1/2 dużej 1 mała cebula biała 1 płaska łyżeczka ,mielonej , białej gorczycy ( można zmielić samemu , w młynku do kawy ) 1 płaska łyżeczka, mielonego pieprzu czarnego ( biały byłby mniej widoczny , ale daje dziwny zapach ) 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki soli 2 łyżki żelatyny w proszku 2 m osłonki do wędlin , termokurczliwej ( można kupić
Ogrodnik w podróżyząbki czosnku 1 pietruszka 2 ziemniaki ok. 200-250 g fasoli "Jaś" 200 ml śmietany 30% ok. 1,5 litra bulionu 1 łyżeczka kminku całego 1/2 łyżeczki kminku mielonego 2 liścia laurowe 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 2-3 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo: 3-4 ziemniaki ok. 300-400 g kiełbasy(...)gotujemy do momentu, aż warzywa będę miękkie. Na końcu dodajemy ugotowaną fasolę, zestawiamy zupę z ognia i blendujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę, przyprawiamy pieprzem, solą, sosem sojowym, kminkiem mielonym, sokiem z cytryny i zagotowujemy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy go garnka, zalewamy wodą tak, aby wszystkie ziemniaki były zakryte, soli i gotujemy, aż będą miękkie
Kuchnia MagdaLeny