zawsze rano mam czas, aby przygotować ciepłe śniadanie. Szybka owsianka dla dwojga z owocami, orzechami i sezamem. Syto i pożywnie ;) Składniki: 2 szklanki mleka, 6 łyżek płatków owsianych, 4 łyżki kaszy manny orkiszowej, borówki amerykańskie, maliny, orzeszki ziemne, rodzynki, sezam. Mleko wlewamy do garnka. Należy je zagotować, a następnie dodać płatki owsiane i kaszę manną, Gotujemy
Słodki Zakątekprzepis kultywowany przez nasze babcie nie stracił nic na swoich walorach smakowych. Pulchne, miękkie, delikatne naleśniki drożdżowe z dżemem wiśniowym i morelowym to idealny deser, pyszny obiad czy śniadanie. Naleśniki drożdżowe. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniektóre mam w domu. Jednym z takich przepisów jest właśnie grillowane awokado z fetą i pomidorami. Szybkie i proste w przygotowaniu, a co najważniejsze – bardzo sycące. Idealne na śniadanie, ale również jako przekąska, czy dodatek do obiadu. Spróbujcie! Składniki na 2-4 porcje: – 2 awokado – 1 mały pomidor – 50g sera Feta – 1/4 czerwonej cebuli
Be Fit Be StrongOmlet biszkoptowy to świetny pomysł na śniadanie i nie tylko, zwłaszcza jeśli mamy dostęp do jajek od „szczęśliwych kur” czyli kur wiejskich biegających po podwórku. Podczas naszej ostatniej podróży po Bieszczadach, natknęliśmy się na gospodarstwo pani Krysi, u której właśnie harcują na podwórku szczęśliwe kury i koguty. Składniki 3 jajka 3 łyżki mąki szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego
Tajemnice SmakuWalentynki i śniadanie od serca 14 luty, dzień świętego Walentego, patrona zakochanych. Ideą Walentynek jest świętowanie miłości, niestety tak naprawdę zrobiło się świętem hipermarketowych gadżetów. My jednak proponujemy celebrację tego dnia bez komercji. Sadzone jajka na patelni, niby proste danie, a jednak może być wyśmienite. Odrobina fantazji, foremki w kształcie serca i mamy pomysł na banalne jajka w niebanalnej
Tajemnice SmakuLubicie granolę? Robicie ją w domu, czy kupujecie gotową w sklepie? Przygotowanie granoli jest niezwykle proste i szybkie, więc warto zrobić ją w domu. A największą
Tajemnice SmakuSałatki w słoiku nie są już jakąś nowością i niektórzy uważają je za chwilową modę. Trzeba zaopatrzyć się również w długi widelec, żeby dostać się do
Tajemnice SmakuPieczone jabłka nadziewane kaszą jaglaną z miodem, cynamonem, żurawiną i orzechami włoskim to świetne danie na śniadanie. Jeszcze ciepłe, podane z gałką waniliowych lodów i mamy już wyśmienity deser. Pieczone i faszerowane jabłka, to pomysł na danie w stylu “jemy, nie marnujemy”. Możemy wykorzystać nie tylko kaszę jaglaną, ale również ugotowany ryż, pęczak, grykę, komosę… ziarna
Tajemnice SmakuRolowane ciasto, czyli pomysł na szybkie drożdżówki z makowym nadzieniem. Metoda jest prosta, wyrośnięte ciasto rozkładamy na stolnicy, formujemy prostokąt, wykładamy nadzienie, zwijamy, jak roladę, kroimy
Tajemnice SmakuSałatka śledziowa to danie na śniadanie, kolację, jak i również na …obiad. A jeśli śledzie na obiad, to obowiązkowo podane z gorącymi pieczonymi ziemniakami. Jest to świetny pomysł na tzw. piątkowy obiad, kiedy to wiele osób traktuje ten dzień, jako dzień rybny. Dzięki temu, że sałatkę przygotowujemy dzień wcześniej, jedynym zadaniem będzie godzinę przed obiadem umycie i upieczenie
Tajemnice Smakuprocesy przemiany materii i zwiększają odporność organizmu. W połączeniu z bananem, jogurtem, wodą kokosową otrzymamy przepyszny i zdrowy napój, który z powodzeniem zastąpi nam jeden z posiłków, np. drugie śniadanie. Składniki 150 ml jogurtu naturalnego 2 daktyle bez pestki 150 g czarnych porzeczek (świeżych lub mrożonych) 1 dojrzały banan kilka listków mięty garść kostek lodu 200 ml wody kokosowej
Tajemnice SmakuJesień już na dobre zagościła w naszych ogrodach. Z krzewu jeżyny udało mi się zebrać ostanie plony. Co zrobić z tak małą ilością owoców? Decyzja zapadła
Tajemnice SmakuMałe smażone placuszki, znane również, jako amerykańskie pankejki (pancakes), to propozycja nie tylko na śniadanie, ale również na deser. Najlepiej smakują podane z jogurtem, miodem lub syropem klonowym i z owocami. Ciasto na placki warto przygotować wcześniej, najlepiej na noc, aby mogło odstać. Dzięki temu placki będą idealnie puszyste. Nie wszyscy lubią smak koziego nabiału, wówczas kozi jogurt możemy
Tajemnice SmakuCiabatta to włoski biały chleb, niekształtny, puszysty z chrupiącą skórką. Jest to chyba najłatwiejszy przepis na pieczywo, ale wymaga planowania z wyprzedzeniem. Zaczyn na ciabattę należy
Tajemnice Smakumundurkach, przestudzić, obrać i przepuścić przez praskę. Możemy również wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu, z poprzedniego dnia. Przepis ze strony Poproszę dokładkę przygotowany w ramach wydarzenia Wypiekanie na śniadanie . Składniki 300 g ziemniaków 500 g mąki 2 łyżki smalcu (dodałam gęsi smalec) 200 ml mleka 20 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jajko Wykonanie Ziemniaki gotujemy
Tajemnice Smaku