śniadania - 47413 przepisów (strona:732/3161)

Chlebek buraczany z kminkiem, czarnuszką i fetą 68

potrafił określić, jak skategoryzować ten wypiek. Dla mnie chlebek świetnie się sprawdził, jako dodatek do sałatki ze świeżych warzyw. Smaczny był również posmarowany kremowym białym serkiem, taka kanapka na śniadanie. Cały czas jednak zastanawiam się z czym jeszcze buraczany chlebek będzie się dobrze komponował? Składniki na 20 cm keksówkę 50 g płatków owsianych 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka

Tajemnice Smaku
Serowy placek z dynią, porem i fetą 66

Serowy placek z dynią, porem i fetą to danie zarówno wegetariańskie, jak i bezglutenowe. Najlepiej smakuje na ciepło. Taki placek to dobry pomysł na śniadanie. Pasuje również na obiad podany z sałatką z mieszanych sałat. Przygotowując taki placek mamy okazję zrobić porządki w lodówce. Możemy wykorzystać końcówki żółtych serów, ser ricotta zamienić na twaróg, a zamiast dyni i pora

Tajemnice Smaku
Szpinakowe babeczki bezglutenowe z boczkiem i pomidorkami 70

Bezglutenowe, zielone i wytrawne babeczki świetnie sprawdzą się jako przystawka, przekąska, drugie śniadanie lub kolacja. Możemy również zapakować je do pudełka i zabrać ze sobą w świat, do szkoły, lub do pracy. Dodatek boczku nie jest obowiązkowy. Jeżeli pominiecie boczek dodajcie jeszcze jedną cebulę i 3 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia. Składniki 200 g liści szpinaku 1 cebula

Tajemnice Smaku
Frittata ze szparagami, pomidorkami i wędzonym serem 68

Frittata jest potrawą uniwersalną, to pomysł na proste, szybkie i sycące śniadanie, na obiad, jaki i na kolację. Podstawą dania są jaja, dodatkiem mogą być dowolne składniki, które akurat mamy w lodówce. Przy okazji możemy przygotować danie w duchu zero waste i nic się nie zmarnuje! Frittatę możemy przygotować na żeliwnej patelni lub innej, którą można włożyć w całości

Tajemnice Smaku
Kiszony kalafior z burakiem 95

przenieść kiszonkę do lodówki. Jeżeli jednak uważacie, że jest za słabo ukiszony pozostawcie go w temperaturze pokojowej na dłużej. Smacznego i na zdrowie! * Dominika , jeszcze raz dziękuję za wspólne śniadanie  w “Rannym ptaszku

Tajemnice Smaku
Cytrynowe gofry z makiem, z sosem z jeżyn i syropu klonowego 97

łyżka gęstego jogurtu greckiego, syrop jeżynowo klonowy, a w sezonie garść świeżych jeżyn… pyszności. Do przygotowania syropu poza sezonem możemy użyć jeżyn mrożonych. Jeżeli chcemy podać gofry na śniadanie, gotowy syrop i wymieszane ciasto możemy przez noc trzymać w lodówce, by rano móc upiec świeże gofry. Składniki SOS 350 g jeżyn 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki

Tajemnice Smaku
Orkiszowe kruche bułeczki z żurawinowym lukrem – Cranberry Scones 101

Scones to popularne w Wielkiej Brytanii kruche bułeczki. Podaje się je do popołudniowej herbaty lub na śniadanie. Scones możemy przygotować bez słodkich dodatków, wtedy serwujemy je przekrojone na pół i posmarowane z dżemem. Te z dodatkiem owoców i z lukrem to już deser kompletny. W przepisie na “cranberry scones” żurawinę przemyciłam dwa razy, suszoną dodałam do środka

Tajemnice Smaku
Orkiszowe gofry czekoladowo waniliowe z ciasta parzonego z białkami 81

Często zdarza się, że do jakiegoś przepisu potrzebne nam są tylko żółtka. Co zrobić z białkami z jajek, które pozostały niewykorzystane? Możemy zrobić z nich bezę

Tajemnice Smaku
Koktail młodości, czyli zwiększ swój Ożdżas 115

odżasu można na wiele sposobów, ale na dzień dobry polecam koktail, którego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Jego wypicie poleca się czególnie rano, świetna alternatywa dla lekkiego, ale odżywczego śniadania, zwłaszcza dla osób, które omijają pierwszy posiłek szerokim łukiem. Stosuję go już od dłuższego czasu, gdy postanowiłm rozprawić się raz na zawsze z moimi problemami żołądkowymi. Ku mojej wielkiej

greenscarf
Ryż zapiekany z twarogiem 192

ryż zapiekany z jajkami oraz twarogiem. Może nie wygląda zbyt okazale, a zapiekanka ryżowa jest rewelacyjna w smaku oraz mocno sycąca. Poniższe danie sprawdzi się również idealnie na słodkie śniadanie czy też podwieczorek.  Składniki na 2-3 porcje: 1 szklanka surowego ryżu (po ugotowaniu 0,5 kg ryżu) 1 kostka twarogu półtłustego (300 g) 3 łyżki zwykłego cukru

Ugotować
Jak zrobić jajka po turecku? Śniadanie idealne! 142

Jajka po turecku, to niesamowicie ciekawe śniadanie. Jajka uwielbiam i jem ich całkiem sporo pewnie dlatego, że jem bardzo mało mięsa, więc rzeczą naturalną jest, że sięgam po białko w innej postaci. Jajka po turecku, to jajka w koszulce, podane na jogurcie greckim z sosem maślano -oliwnym, z dodatkiem papryczki chilli lub ostrej papryki. Idealnie komponują się w towarzystwie

SMYKWKUCHNI
Jajecznica z rukolą i awokado 109

Jajecznica to jajecznica powiecie, ale czemu nie wzbogacić jej smaku dodatkami? Ja tutaj dołożyłam rukolę i awokado, które idealnie podkręciły smak jajecznicy a jednocześnie śniadanie stało się bardziej odżywcze. Polecam serdecznie. Jajecznica z dodatkami. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Domowy chleb z mąki owsianej 113

mąki owsianej. Jest pyszny, zdrowy i przede wszystkim bez glutenu, co dla niektórych z Was jest bardzo ważne. Chleb z mąki owsianej świetnie sprawdzi się jako dodatek do pysznego śniadania lub jako przekąska, np. z odrobiną masła czy dżemu. Zobaczcie sami jakie to proste! 😉 Składniki: 250 g mąki owsianej 40 g mielonego siemienia lnianego 1 łyżka miodu 2 jajka

Mostek w kuchni
Pudding ryżowy z mango i płatkami kokosowymi 77

Delikatny, kremowy pudding zachwyci nie tylko wielbicieli takich dań ale także wszystkich niejadków. To pyszne danie idealnie nada się na śniadanie w zimowe poranki. Koniecznie do wypróbowania. Pudding ryżowy. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie