Bakława

Bakława

Bakława

Przepis na : deser

Bakława to deser kuchni tureckiej, ormiańskiej i bułgarskiej. Zjeść można go także na Bałkanach. W wersji klasycznej bakławę przygotowuje się z bardzo cienkich plastrów ciasta listkowego, które u nas można kupić pod grecką nazwą "filo". Warstwy ciasta przekłada się siekanymi orzechami - włoskimi, laskowymi, migdałami - i zapieka. Po upieczeniu ciasto kroi się na kawałki, polewa syropem z miodu i cukru i posypuje siekanymi orzechami, najczęściej niesolonymi pistacjami. Do zrobienia mojej bakławy użyłem dwóch rod... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu W SMAK

Autor

Mariusz WachowiczMariusz Wachowicz

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, orzechy, francuskie, ciasto z ciasta francuskiego, ciasto francuskie, żurawina, polewa, deser, desery, ciasto z orzechami, ciasto francuskie, orzechy włoskie, szybkie ciasto, deser z owocami, szybki deser

Inne przepisy z W SMAK

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.