zastanawialiście się kiedyś skąd taka nazwa? Czy orzechy włoskie pochodzą z Włoch? A może jest tak, jak z pierogami ruskimi czy french fries? Okazuje się, że orzech włoski, nie tylko nie jest włoski, ale też nie jest orzechem :) Botanicznie orzech (nux) to rodzaj suchych zamkniętych owoców, odpadających od rośliny matecznej w całości. Orzechy mają twardą, zdrewniałą owocnię, niezrośniętą(...)nasieniem. Orzechy włoskie natomiast są pestkowcami. Pestka orzecha posiada twardą, złożoną z dwóch części skorupkę, otaczającą nasienie. No a co z tymi Włochami? Otóż to tylko nazwa i to przekręcona. Początkowo w Polsce orzechy tego gatunku nazywano wołoskimi , ponieważ dotarły do nas z Wołoszczyzny (a ściślej przez rumuńską Wołoszczyznę dotarły orzechy pochodzące z Azji Mniejszej). W Europie orzechy włoskie pojawiły
Trzeci talerzSmakowo wyszedł lepszy od klasycznego bloku czekoladowego, delikatny i aksamitny w smaku. Bardzo trudno było mi powstrzymać się, aby ie wyjadać masy łyżką. Wmieszałam do niego ciastka i różne orzechy (macadamia, brazylijskie, nerkowce i laskowe). Miało być tak pięknie! Blok nie zastygł na twardą masę. Osiągnął konsystencję gęstej masy, ale za rzadki do krojenia. Dziecko z entuzjazmem powiedziało, że pyszny(...)byłabym sobą gdybym czegoś nie wymyśliła :) Upiekłam kruche babeczki i masę powkładałam w nie. Wyszło pysznie! Zniknęły bardzo szybko. Tak więc już wiecie jak powstały Blokowe Babeczki z Orzechami :) Wiecie nawet dlaczego blokowe :) Polecam przepis ze względu na lekki i aksamitny smak masy czekoladowej. Dzieciaki z pewnością je pokochają. Przepis na babeczki pochodzi z mojego rodzinnego notesu, pomysł na blok
Blondynka GotujeAnny Starmach. Polecam. Składniki: 400 ml śmietany 30% 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 70 g (6 łyżek) cukru 12 małych bezików (50 g) 1 szklankach różnego rodzaju orzechów, przykładowo: 45 g orzechów włoskich 40 g orzechów laskowych 15 g orzechów ziemnych Przygotowanie: 1. Bezy rozkruszamy na mniejsze cząstki ale nie na drobno, tak aby było czuć kawałki(...)lodach. 2. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. 3. Żółtka miksujemy z cukrem. 4. Ubijamy białka. 5. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę. 6. Łyżką łączymy żółtka, białka i bitą śmietanę. Dodajemy orzechy oraz bezy, mieszamy. 7. Wkładamy do pojemnika do mrożenia, ja użyłam jednorazowych aluminiowych keksówek (2 sztuki). 8. Trzymamy w zamrażalniku minimum 4 godziny. 9. 30 min (może krócej) przed
Malowane smakiemtakim wyborze wyróżnić swoje produkty? Dobra Kaloria podjęła się tego wyzwania i zdecydowała się wysłać nam do testów swoje nowe „dzieciątka” :D Bez certyfikatu Nazwa: Baton owocowy chrupiący orzech / kakao&orzech / kokos&orzech / jabłko&cynamon / śliwka&ziarna / kawa&orzech Firma: Kubara Skład: Zielony - chrupiący orzech: Daktyle, orzeszki ziemne (29%), chrupki zbożowe (mąka kukurydziana, mąka ryżowa(...)Może zawierać kawałki pestek owoców. Pomarańczowy - kakao&orzech: Daktyle, chrupki zbożowe (mąka kukurydziana, mąka ryżowa), orzechy nerkowca (15%), kakao (1,9%). Może zawierać kawałki pestek owoców. Błękitny - kokos&orzech: Daktyle, chrupki zbożowe (mąka kukurydziana, mąka ryżowa), wiórki kokosowe, orzechy nerkowca (5,8%), orzeszki ziemne (3,9%). Może zawierać kawałki pestek owoców. Czerwony - jabłko&cynamon: Daktyle, chrupki
Candy Pandasprodukty pochodzenia zwierzęcego. Ale czasami robię coś innego żeby spróbować nowych smaków i ciekawych połączeń.Krem jaglany w smaku i konsystencji przypominał deser serowy a kwaskowy rabarbar i chrupiące orzechy dobrze się z nim komponowały. Wyszło pysznie i zdrowo. Ja zrobiłam 4 duże porcje, ale spokojnie wystarczy składników na 6 mniejszych. Zobacz przepis na Deser z kaszy manny z żurawiną
Smaczna Pyzahurtowni Vegamarket z Waszymi ulubionymi sklepami! Wystarczy wykazać zainteresowanie i można mieć takie pyszności (i wiele innych) w zasięgu ręki :P bez certyfikatu Nazwa: Pasta z orzechów laskowych/ z orzechów laskowych z kakao/ z migdałów Firma: Amandin Skład: Pasta z orzechów laskowych: syrop ryżowy*, woda, orzechy laskowe* (22,5%), inulina*, syrop z agawy*, substancja konserwująca (błonnik, guma(...)ksantanowa, guma arabska, guma guar), zagęszczacz (pektyna). Pasta z orzechów laskowych z kakao: syrop ryżowy*, woda, orzechy laskowe* (20%), kakao* (3%), zagęszczacz (pektyna), skrobia*, aromat naturalny*, substancja konserwująca (guma ksantanowa, guma arabska, guma guar). Pasta z migdałów: syrop ryżowy*, woda, migdały* (22%), inulina*, substancja zagęszczająca (pektyna). * - Składniki ekologiczne. Masa netto: 330g Wartości odżywcze: Pasta z orzechów laskowych: 100g/367 kcal, tłuszcz
Candy Pandasdalej smażyć. Budyń rozmieszać w soku jabłkowym i wlać do usmażonych jabłek, gotować mieszając cały czas aż zrobi się gęste. Masa orzechowa 200-300 g orzechów włoskich 120 g margaryny 2 łyżki miodu 100 g cukru Orzechy pokroić. Wszystkie składniki wymieszać. Podgrzewać mieszając cały czas(...)smaku i dalej smażyć. Budyń rozmieszać w soku jabłkowym i wlać do usmażonych jabłek, gotować mieszając cały czas aż zrobi się gęste. Masa orzechowa 200-300 g orzechów włoskich 120 g margaryny 2 łyżki miodu 100 g cukru Orzechy pokroić. Wszystkie składniki wymieszać. Podgrzewać mieszając cały czas aż się połączą, uważać aby nie przywarły do dna. Gorące nakładać
w mojej kuchnidodany w niedużej ilości nie zmienia smaku wypieków.Dziś chcę Wam przedstawić ciasto, które w smaku i w nazwie nie może wyprzeć się obecności miodu - ciasto miodowo-serowe z orzechami. Jest to ciasto wilgotne, ciężkie (masa przed upieczeniem jest bardzo gęsta), dość słodkie, z wyczuwalnymi w każdym kęsie orzechami. Można dodać do ciasta ulubione przez nas orzechy, choć każdy rodzaj(...)nada ciastu troszkę innego charakteru. Ja dodałam mieszankę orzechów ziemnych, laskowych i nerkowców.Przepis do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm, śmiało można też zrobić ciasto w średniej wielkości keksówce. Ciasto miodowo-serowe z orzechamiSkładniki:250g mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia orzechów100g zmielonego twarogu półtłustego6 łyżek miodu60g cukru100g margaryny2 jajka6 łyżek mleka80-100g dowolnych orzechów1,5 łyżeczki proszku
Smakołyki BerenikiTarta śliwkowa z orzechami i czekoladą jest propozycją dla zwolenników mniej słodkich wypieków, gdyż w jej składzie znajduje się niewielka ilość cukru oraz gorzka czekolada. Do tarty można wykorzystać zwykłą czekoladę deserową i ulubione orzechy, jeśli jednak gdzieś w spiżarni leżakuje zapomniana lub otrzymana z jakiejś okazji czekolada z orzechami, polecam jej użycie.Do mojej tarty wykorzystałam czekoladę z całymi(...)orzechami laskowymi, ale również inne orzechy będą pasować do tego wypieku. Poniższe proporcje składników sprawdzą się przygotowane w formie o średnicy 21cm. Tarta śliwkowa z orzechami i czekoladą Składniki:210g mąki pszennej30g cukru pudru100g masła1 żółtko3 łyżki zimnej wody500g śliwek100g gorzkiej czekolady z orzechami laskowymi1 łyżka cukrutłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie:- mąkę i cukier przesiać, dodać zimne masło i żółtko
Smakołyki BerenikiKiedy go zobaczyłam, wiedziałam, że znajdzie się na moim stole wielkanocnym. Zrobiłam go troszkę inaczej niż autorka tego przepisu, który pochodzi z Kwestia Smaku. Moje dziecko uwielbia czekoladę z orzechami, a w mojej szafce mam pierwszej jakości bakalie ze sklepu SKWORCU, więc nic nie mogło mnie powstrzymać, tym bardziej, że chęć zrobienia była ogromna. Wyszło pysznie. Delikatność orzechów brazylijskich(...)mlecznej czekoladzie, a do tego pieczony orzechowy kruchy spód. Musicie tego spróbować. Składniki:Spód: 170 g mąki pszennej tortowej 120 g zmielonych orzechów laskowych Skworcu 50 g cukru 150 g masła, zimnego i twardego 1 jajko Masa czekoladowa: 300 g czekolady mlecznej 2 garście pokrojonych na mniejsze kawałki orzechów brazylijskich Skworcu 80 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Jeśli
Blondynka GotujeWszyscy pieką ciasta dyniowe, piekę i ja. Polecam pyszne ciasto dyniowe z orzechami, które obok jabłecznika można zaliczyć do kolejnych moich udanych jesiennych wypieków. Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujemy puree dyniowego, lecz dynię tartą na dużych oczkach. Zamiast tartej dyni można wykorzystać tartą marchewkę. Ciasto nie wymaga stosowania miksera, wystarczy metalowa trzepaczka i sprawna ręka. To ciasto jest bardzo(...)łatwe i szybkie w przygotowaniu. Trzeba jedynie uzbroić się w cierpliwość podczas pieczenia, gdyż unosi się smakowity aromat . Ciasto dyniowe z orzechami wspaniale pachnie wanilią i karmelem. Ciasto jest długo wilgotne, aromatyczne, o pięknym kolorze. Ciasto jest smaczne nawet kilka dni po upieczeniu. Piotrek pierwszy raz dał się przekonać do zjedzenia czegoś z dyni, ma jakąś fobię z dzieciństwa, dynia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOrzechy są niezwykle kaloryczne, przez co wiele osób spożywa je w bardzo małych ilościach lub w ogóle usuwa je ze swojej codziennej diety. Tymczasem orzechy każdego gatunku to doskonałe źródło dużych ilości witamin i minerałów, które w korzystny sposób wpływają na pracę mózgu oraz na nasz wygląd zewnętrzny, odżywiając i zwiększając elastyczność skóry. Dzięki dużej zawartość nienasyconych kwasów tuszowych, orzechy(...)poprawiają również pracę naszego serca, przeciwdziałając miażdżycy i pośrednio, przyczyniając się do stabilizacji ciśnienia krwi. Warto również wspomnieć, że wszystkie orzechy zawierają duże ilości dobrze przyswajalnego białka, w związku z czym często spotykamy je w różnych wariatach diet wegetariańskich. Witaminy i minerały Od stuleci orzechy uznawane były za produkt, który w korzystny sposób wpływa na pracę ludzkiego mózgu. Duże ilości
Kuchcik gotujeSmakowita babka na bazie ukochanego przez wielu kremu czekoladowego Nutella oraz orzechów laskowych. Babeczka prosta w przygotowaniu, puszysta, rozpływająca się w ustach i wręcz nieziemska w smaku. Wypiek idealny zarówno na Święta Wielkanocne jak i codzienny deser. Czekoladowa Babka z Nutellą i Orzechami Laskowymi - Składniki: 150 g Nutelli 100 g mielonych orzechów laskowych 5 jajek 1 1/4 szklanki mąki(...)cukru 120 g masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka łyżka kakao Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady gorzkiej 40 g masła ok. 40 g orzechów laskowych (do posypania wierzchu) Czekoladowa Babka z Nutellą i Orzechami Laskowymi - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i łączymy ze zmielonymi orzechami
Słodka Stronauwielbiamy. Nie ma wtedy problemu, że czekolada bakaliowa ma rodzynki, których nie lubimy, bo nasza bakaliowa rodzynek nie ma. Nie narzekamy, że w czekoladzie orzechowej jest za mało orzechów, bo pakujemy do niech dużo orzechów. Dzisiejsza tafla orzechowa jest naszą taflą mleczną z orzechami na bogato, a co! My mieliśmy akurat takie orzechy, Wy możecie użyć takich jakie akurat macie(...)domu, choć powiem szczerze, że warto sięgnąć po orzechy macadamia, czy brazylijskie, bo są pyszne! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt. Składniki: 200 g mlecznej czekolady 3 orzechy brazylijskie 5 orzechów macadamia 5 nerkowców 5 migdałów blanszowanych garść orzechów laskowych Wykonanie: Czekoladę rozpuściłam w kąpieli
Blondynka Gotuje