orzechy - 16941 przepisów (strona:10/1130)

Pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina 138

owoc, ponieważ są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne. Dzisiaj przygotowałam je w formie deseru w sosie z czerwonego wina, miodu i cynamonu z dodatkiem prażonych orzechów włoskich i bitej śmietany. Polecam Składniki:4 dojrzałe figi1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina1 łyżka octu balsamicznegoplasterek masła2 łyżki orzechów włoskich2 łyżki miodu1 płaska łyżeczka cynamonuszczypta mielonych goździkówDodatkowo:bita śmietanaPrzygotowanie:Orzechy włoskie posiekać(...)piec przez około 12-15 minut. Następnie figi wyjąć, a powstały sos przelać do rondelka i zredukować.Upieczone figi ułożyć na talerzykach, polać sosem i posypać orzechami. Podawać w towarzystwie bitej śmietany lub serka mascarpone.Smacznego

Oryginalny smak
MIODOWE CIASTO Z ORZECHAMI LASKOWYMI 203

Zapraszam na imprezkę orzechową;) Główny składnik orzechy laskowe...główna atrakcja...łupanie;))) Wpadniecie???Składniki; 250 g masła, 150 g mąki, 220 g płynnego miodu, 150 g mielonych orzechów laskowych, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka 200 ml śmietanki 36 %, 100 g czekolady gorzkiej, 1 łyżeczka masła Wykonanie; ucieramy masło w mikserze, dodajemy miód, a następnie po jednym jajku(...)oddzielnej misce łączymy mąkę, orzechy i proszek do pieczenia, suche składniki dodajemy do masy maślanej i miksujemy, przygotowujemy tortownicę /24 cm/, wykładamy papierem do pieczenia, nastawiamy piekarnik na 160 stopni i pieczemy ok 50 minut, do suchego patyczka studzimy, przygotowujemy krem...czekoladę rozpuszczemy z masłem w kąpieli wodnej...kremówkę podgrzewamy prawie do wrzenia...powoli dolewamy do czekolady i ściagamy miskę

Anioły w kuchni
1543. Mufinki z miodem i orzechami 205

mielonego cynamonu szczypta mielonego goździka szczypta gałki muszkatołowej 6 łyżek masła lub margaryny 85 g cukru 1 łyżka miodu klonowego skórka starta z jednej pomarańczy 2 jajka 40 g orzechów włoskich 15 g orzechów włoskich ¼ łyżeczki cynamonu 2 łyżki miodu klonowego sok z 1 pomarańczy W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie.Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać miód, skórkę(...)pomarańczy, na koniec po kolei jajka. Dodać mąkę z przyprawami i razem wymieszać . Wrzucić posiekane orzechy i jeszcze raz delikatnie przemieszać. Ciasto przełożyć do foremek na  muffinki masą.Piec 20 minut do temp. 190*C. Posiekane orzechy wymieszać z cynamonem, dodać miód i sok z pomarańczy i gotować na wolnym ogniu, aż troszkę zgęstnieje.Lekko przestudzone mufinki nakłuć widelcem

Moje domowe kucharzenie
Penne z pesto z rukoli z orzechami nerkowca i granatem #omnomnom 218

każdym kęsie. Dzięki temu możemy dłużej delektować się smakiem :)  Dziś fusion w mojej ulubionej wersji - z pesto z rukoli, która zaostrza smak delikatnego makaronu Om nom nom. Orzechy nerkowca i ziarna słonecznika nadały chrupkości, a owoc granatu przełamał zdecydowany smak pesto i nadał mu odrobinę słodyczy. Bardzo smakowite i zdrowe połączenie. Mam nadzieję, że posmakuje Wam tak bardzo(...)stałe w Waszym menu :)  A teraz pora zakasać rękawy i przygotować sobie taki kolorowy talerz w wiosennej, bardzo kolorowej wersji ;)   Penne z pesto z rukoli z orzechami nerkowca i owocem granatu -200g makaronu penne Om nom nom Na pesto: - 20g orzechów nerkowca - 100g rukoli - łyżka miodu - łyżeczka musztardy - łyżka octu winnego białego - pół szklanki oliwy z oliwek

Sajkofanka smaku
Babka z nutellą i orzechami laskowymi 145

Pyszna, w smaku przypominająca biszkoptowe brownie(?), z wyczuwalnymi orzechami, wilgotna i puszysta! Sycąca, ale i tak siegasz po następny kawałek! Taką babkę lubię! Przepis z małymi zmianami od Dorotus z MW. Babka z nutellą i orzechami laskowymi  SKŁADNIKI: 120g miękkiej margaryny /masła 150g Nutelli 5 jajek (osobno żółtka i białka) 150g drobnego cukru 200 g mąki pszennej(...)zmielonych orzechów laskowych 1 łyżka kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka Odzielamy białka od żółtek. Margarynę /masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier( 100 g). Gdy składniki dobrze się połączą, po łyżce dodajemy nutellę i kolejno po jednym żółtku. Po dodaniu każdego żółtka, całość dokładnie miksujemy. W drugim naczyniu mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia

Mia Cucina Sofieta
Ciasto daktylowe z orzechami włoskimi 475

Ucierane ciasto daktylowe z orzechami włoskimi i syropem z agawy. Bardzo smaczne, o ciekawym cukierkowym smaku. Napisałam "cukierkowy smak" bo trudno jest przyrównać jego smak do czegoś innego. Jest po prostu daktylowy. ;) Daktyle pełnią tutaj również rolę naturalnego słodziku, dzięki temu w cieście jest mała ilość cukru. Można pokombinować z dodatkami i dodać swoje ulubione bakalie. Ciasto daktylowe z orzechami(...)łyżeczki cynamonu kilka kropel aromatu waniliowego 100g miękkiego masła 45g cukru trzcinowego 2 jajka 200g mąki pszennej, typ 550 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 90g posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie Daktyle zalać wrzątkiem. Przykryć talerzykiem i zostawić na kilka minut. Dolać syrop z agawy, rum, cynamon i zapach waniliowy. Daktyle zblendować lub rozgnieść widelcem. Wymieszać mąkę z proszkiem

coolinarnastrefa.blogspot.com
Domowe masło orzechowe z nasionami 152

się lato, więc coraz częściej sięgam po letnie przepisy . Dzisiaj chcę Wam zaprezentować przepis na domowe masło orzechowe z nasionami. Bardzo lubię domowe masło orzechowe, bo mogę wymieszać różne orzechy i nasiona. Po raz pierwszy zrobiłam takie mieszane masło ze względów czysto praktycznych. W spiżarni zawsze mam mnóstwo orzechów. Ponapoczynane paczuszki orzechów i nasion trzeba kiedyś wykorzystać, zwłaszcza orzechy, które(...)tracą smak. Takie czystki urządzam przed długimi wakacjami. Są to małe porcje orzechów jak cashew, pekanowce czy rodzime orzechy włoskie i laskowe . Orzechy podjadam z chęcią bez obróbki, ale przyznacie, że domowe masło orzechowe to coś ekstra zwłaszcza na kanapki. Lubię mieszać je w koktajlów i dodawać do wypieków. Domowe masło orzechowe jest za każdym razem inne, bo wszystko zależy

codojedzenia
Warsztaty kulinarne z Inką i szefem kuchni Sebastianem Olma 142

pomarzyć.  Podczas wspólnego gotowania przygotowaliśmy cztery propozycje kulinarne tj.: -  Krem z pieczoną dynią, imbirem, kawą Inką i grzankami -  Smażony kalafior z morelami, kawą Inką i orzechem laskowym -  Łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym -  Ciasto marchewkowe z kawą Inką i sosem waniliowo -kardamonowym   Ponadto z grupą barmanów(...)rozpuszczoną czekoladą mleczną i puree z kokosa -  Kawa Inka z mlekiem sojowym i śmietanką, podana z kawiorem z budyniu waniliowego -  Kawa Inka z kruszonką z pistacji, orzechów brazylijskich i orzechów laskowych, udekorowana owocami physalis -    Kawa Inka z wywarem z ziaren mielonego lnu, słonecznika łuskanego  i z sokiem z aloesu zdjęcie od fotografa z warsztatów

SMYKWKUCHNI
Orzechy włoskie – polecana przekąska 249

Badacze z University of Scranton z USA porównali zawartość antyoksydantów w 9 najpopularniejszych orzechach . Orzechy włoskie miały ich aż dwukrotnie więcej niż konkurenci. Co to oznacza? Mniej więcej tyle, że orzechy włoskie to jedne z najzdrowszych orzechów, co skłania nas ku stwierdzeniu, że są one idealną propozycją na przekąski pomiędzy posiłkami. Orzechy włoskie jako idealna przekąska Co prawda pięć orzechów(...)włoskich ma tyle samo kalorii co pączek, ale warto je wybrać – zamiast pustych kalorii mamy pełnowartościowe białko i dużą porcję dobrego tłuszczu. Orzechy są przez dietetyków często stawiane jako idealna przekąska – bo są naszpikowane zdrowotnymi właściwościami. Orzechy włoskie są bardzo kaloryczne. 100 g to 645 kcal. W 51%. składają się z tłuszczu (głównie kwas omega-3, przy czym

Ciasna Kuchnia
Masło z orzechów włoskich 131

roku nie narzekam na brak orzechów włoskich . Pierwsza zbiórka niestety była na tyle twarda, że pozostanie jedynie do zjedzenia dla wiewiórek. Druga, ogromna reklamówka, pełna orzechów włoskich, którą dostałam w sobotę, już dzisiaj została wykorzystana do pierwszego przepisu. Masło orzechowe jadłam kilka razy w życiu, ale tylko kupne. Coraz częściej pojawia się w składnikach, zwłaszcza zdrowych dań czy koktajli(...)Marta Dymek, robiła wtedy koktajl. Dzisiaj postanowiłam wreszcie sama zrobić domowe masło orzechowe. Najważniejsze przy jego przygotowaniu jest, według mnie, neutralny w smaku olej, najlepiej w tym przypadku z orzechów włoskich.  Na blogu znajdziecie kilka inspirujących dań z orzechami: Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z łososia z orzechami włoskimi 196

sałatkę najlepiej podawać z lekką pszenną bagietką – a więc i tym razem będzie pieczywo. Tym co jednak zdecydowanie najbardziej wyróżnia tę sałatkę od innych naszych „łososiowych” propozycji jest dodatek orzechów włoskich. I to w dwóch różnych postaciach – prażonych orzechów samych w sobie oraz oleju orzechowego. Teoretycznie ten drugi można pominąć, ale zdecydowanie tego nie zalecamy – sałatka sporo w ten sposób(...)straci. Orzechy możemy natomiast uprażyć samodzielnie, tak jak pisaliśmy ostatnio w artykule o kaczce z wiśniami i orzechami . Do sałatki zalecamy użyć w miarę dojrzałego camemberta. Wynika to ze względów praktycznych – ma on wówczas dość gęstą konsystencję i łatwo go kroić. Tymczasem mocno kremowy, prawie płynny ser będzie kłopotliwy w użyciu. Stopień dojrzałości camemberta można zwykle orientacyjnie ocenić na podstawie

Kulinarna Pokusa
Jesienne ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi 145

ciasto to propozycja na drugie śniadanie albo podwieczorek. Pachnie cynamonem, imbirem, jabłkami i orzechami. Jest ciężkie, wilgotne i nieco chlebowe w smaku, a to za sprawą pełnoziarnistej mąki. Tak, tak, ostatnio mam fazę na eksperymentowanie z mąkami. Takie ciasto nie wzbudza wyrzutów sumienia - dzięki pełnoziarnistej mące czuję się rozgrzeszona zajadając kolejny kawałek tego przysmaku;) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (albo(...)pieczenia 3/4 szklanki maślanki 2 jajka 60 g roztopionego masła szczypta soli czubata łyżeczka cynamonu łyżeczka startego imbiru szczypta gałki muszkatołowej 2-3 średniej wielkości jabłka 100 g wyłuskanych orzechów włoskich łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać z cynamonem, imbirem gałką muszkatołową, dodać szczyptę soli. W osobnym naczyniu połączyć jajka z masłem i maślanką

Kulinarne Inspiracje
czekoladowe ciasto z kremem budyniowym i orzechami 530

Budyń gotujemy na mleku, bez cukru wg przepisu na opakowaniu i studzimy. Masło ucieramy z cukrem, ciągle ubijając dodajemy po łyżce budyniu. składniki na wierzch ciasta: 100 g łuskanych orzechów włoskich 2 łyżki masła 1/2 szkl cukru wykonanie: Orzechy siekamy. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy cukier, karmelizujemy. Dodajemy orzechy, które rumienimy. Masę przelewamy na papier do pieczenia i odstawiamy(...)ostygnięcia. Gdy masa stwardnieje kruszymy ją. Na ciasto czekoladowe wykładamy 1/2 kremu budyniowego, przykrywamy drugim ciastem, wykładamy resztę kremu i posypujemy orzechami

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowe salami z orzechami laskowymi 221

Intrygujące z zewnątrz, bo swoim wyglądem wcale nie przypomina deseru, tylko... podsuszaną dojrzewającą kiełbasę. Pyszne w środku, bo z herbatnikami, czekoladą i orzechami laskowymi - takie jest salami czekoladowe. Szczerze powiedziawszy pierwszy raz przygotowałam takie cudo, ale na pewno będę do niego wracać. Inspiracja   Chillibite . Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Czas przygotowania: 4  godziny Proporcje na 3 roladki(...)rodzynek wódka lub inny alkohol do namoczenia rodzynek 250 g masła 100 g mlecznej czekolady 2 duże jajka 150 g cukru 100 g kakao 100 g orzechów laskowych cukier puder do obtoczenia Wykonanie: 1/3 herbatników miksujemy na pył, resztę łamiemy na drobne kawałki. Rodzynki wsypujemy do miseczki i zalewamy alkoholem. Masło kroimy na małe kawałki, czekoladę również, wkładamy do miski

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z gruszkami, orzechami włoskimi i gorgonzolą 258

piątek"? Po 17:00 można uznać, że oficjalnie zaczął się weekend. Można spędzić miły wieczór, trochę odetchnąć. Do menu na nieśpieszną kolację polecam sprawdzone połączenie gruszki, sera pleśniowego i orzechów. Do tego sałata rzymska i wyraźna w smaku rukola. Całość doprawiona sosem z miodowym akcentem i jest pysznie. Udanego wieczoru. Składniki na 2 porcje: 1 sałata rzymska mini 1 duża(...)garść rukoli 50 g wyłuskanych orzechów włoskich 50 g sera gorgonzola 1 duża gruszka 1 łyżka soku Sos 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki płynnego miodu 1 łyżeczka ostrej musztardy 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka balsamico sól i pieprz Przygotować sos. Wszystkie płynne składniki umieścić w małym słoiczku, zakręcić. Energicznie wstrząsnąć,aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić

Pełny talerz